Vimmerby

Vimmerby - Upplev mer

Välkommen till Vimmerby, staden som andas Bullerbykänsla och bjuder på småländsk mysighet för både liten och stor. Här stöter du inte bara på Astrid Lindgrens Värld, utan även en rik filmhistoria och mycket annat. Astrid Lindgrens Värld utgör självklart hjärtat i Vimmerby, men det finns mycket mer att upptäcka. Cykla genom gröna skogar och glid fram över sjöarna i en kanot, ta chansen att pussa skogens konung, utmana dig själv i en höghöjdsbana, gå på museum, eller koppla av på spa och låt vardagens stress rinna av.

Astrid Lindgrens sagor och magiska platser

Vimmerby är hem för de älskade sagorna skapade av författaren Astrid Lindgren. Gör ett besök på Astrid Lindgrens Värld, en sagolik teaterpark där du kan träffa dina favoritkaraktärer som Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och många andra ikoniska karaktärer. Förkovra dig på Astrid Lindgrens Näs, där författarens barndomshem ligger och gå på museet och fördjupa dig i hennes liv och verk genom den spännande utställningen ”Astrid Lindgren och sagans kraft” och under guidade turer i barndomshemmet. 

Visste du också att gården Katthult och Bullerbyn finns på riktigt? På dessa välkända platserna kan du känna igen dig från filmerna och uppleva sagornas magi. Om du vill veta mer om inspelningsplatserna i området så tar Cykla i Filmlandskapet Småland med dig på en guidad cykeltur där de avslöjar filmhemligheter och lära dig mer om platserna därr olika scener spelades in. Glöm inte heller att besöka Filmbyn Småland, där du kan fördjupa dig ännu mer i Astrid Lindgrens filmer i interaktiva utställningar. 

Pippi snurrar med barn
Astrid Lindgrens Värld

Utforska naturen

Vimmerby omgivande natur lockar med sina gröna skogar, glittrande sjöar och vindlande stigar. Här kan du vandra på över 170 kilometer vandringsleder och promenadspår. Besök Norra Kvills nationalpark, Sveriges tredje minsta nationalpark, en riktig trollskog med sina mossklädda stenblock och uråldriga träd. För cykelentusiasten finns det möjlighet att utforska landskapet på två hjul längs alla charmiga grusvägar. För en dag på sjön och ett unikt fiskeäventyr, ge dig ut med Starlings Fiske och låt guiden Fredrik leda dig till de bästa fiskeställena. Oavsett om du är erfaren fiskare eller nybörjare, finns det något för alla att upptäcka och lära sig. Det finns många sjöar att välja på för ett uppfriskande bad, eller varför inte ta en paddeltur med kanot längs Stångån. Oavsett om du föredrar en stillsam naturupplevelse eller något som ger lite mer adrenalin så har Vimmerbys natur mycket att erbjuda.

Lek, fart och spänning för alla åldrar

I Vimmerby finns något för alla åldrar och intressen när det kommer till lek och underhållning. För de yngre besökarna är Kalles Lek och Lattjo en plats av oändliga möjligheter, medan Vimmerby Adventure erbjuder spänning och adrenalinkickar för de äldre barnen. Ge dig ut på en spännande safaritur och kom skogens konung riktigt nära – blöta älgpussar är utan tvekan är Virum Älgparks signum. För motorfantaster är MX World Collection ett måste, med en imponerande samling av över 350 olika cyklar att beskåda. Utmanda familj och vänner i skicklighet på Björkbackens äventyrsgolf. Vimmerby är en plats där lek, fart och spänning blir till oförglömliga minnen.

algpark 2021-82
Virum Älgpark

Mat och delikatesser

Efter en dag fylld med äventyr är det dags att stilla hungern. Upptäck Vimmerby’s rika matkultur genom att besöka lokala producenter och restauranger. Ät äkta småländsk ostkaka, en traditionell delikatess som måste upplevas. På Skogens Honungs café kan du njuta av hemgjord honungsglass och andra läckerheter tillagade med deras prisbelönta honung. Besök Åbro Bryggeri’s restaurang Brygghuset för en vällagad måltid och ett stort utbud av drycker. Kombinera din restaurangupplevelse med en spännande bryggerivisning för att uppleva Sveriges äldsta familjeägda bryggeri från insidan. Vimmerby har ett brett utbud av restauranger som erbjuder både traditionella och internationella rätter, så det finns något för alla smaker.

Planera ditt besök till Vimmerby idag

Låt Vimmerby överraska dig med sitt rika kulturarv, natursköna omgivningar och mångsidiga utbud av aktiviteter. Det finns mycket roligt att upptäcka och uppleva tillsammans i denna pittoreska stad och dess omgivningar. Så stanna längre, upplev mer, och låt Vimmerby plocka fram bullerbykänslan i dig. Planera din resa till Vimmerby idag och låt äventyret börja!