County of endless Gravel

Upptäck gravelcykling i nordöstra Småland, där svensk natur och Astrid Lindgrens sagovärld förenas. Småland, med sina skogar, sjöar och röda stugor, är en levande del av Sverige och en förtrollande cykeldestination.

Här kan du trampa över pittoreska grusvägar och passera ikoniska platser som Mariannelund, Lönneberga och Bullerbyn. Men upplevelsen stannar inte vid att beta av kilometer efter kilometer fantastisk grusväg, hur vackra omgivningarna än må vara. Det är helheten som gör cyklingen kring Vimmerby, Eksjö och Hultsfred till något speciellt.

Småland känns som ett riktigt litet gravelmecka med pittoreska och drömmiga vägar som tar en tillbaka till sagovärlden och karaktärerna i Astrid Lindgrens böcker. Vägarna är i fantastiskt skick och Småland är dessutom ordentligt kuperat.

Tredje bästa området för gravelcykling

Småland Gravel (nordöstra Småland) har blivit framröstad av Happyride.se och deras läsare som en av landets tre bästa områden för gravelcykling! Det tycker vi är väldigt roligt och hoppas att ännu fler vill upptäcka alla våra grymma grusvägar och utmanande höjder.

Happyride publicerade nyligen en stor artikel om gravelcykling i nordöstra Småland som är väl värd att kolla in för den nyfikne. 

Cykelrundor

Med start på Vimmerby Torg tar ni er fram på asfalterade vägar längs med vackra sjön Krön, förbi Musteriets restaurang och äppelmusteri, historiska Djursdala och tillbaka till Vimmerby via Snokebo.

Distans: 30,4 km

Visa på RidewithGPS

Ladda ner GPX fil direkt

Denna runda tar er med på en resa från Vimmerby Torg och Astrid Lindgrensstatyn till Gibberyd och alla våran Emil i Lönnebergas Katthult och sedan tillbaka till Vimmerby via Rumskulla. Vägarna är omslutna av den småländska naturen och underlaget varvas mellan asfalt och grus.

Distans: 54,4 km

Visa på RidewithGPS

Ladda ner GPX fil direkt

Ta er ut i det småländska landskapet och upplev traktens vägar och stigar som tar er från Fredensborgs Herrgård till Pelarne och filminspelningsplatsen för Astrid Lindgrens Alla barn i Bullerbyn i Sevedstorp. Rutten tar er sedan tillbaka till Fredensborg i sydlig riktning via Faggemåla.

Distans: 37,1 km

Visa på RidewithGPS

Ladda ner GPX fil direkt

Lönneberga Gravel är ett grusäventyr som vi är säkra på att Emil hade gillat. Det finns totalt fyra olika sträckor att välja på – 75, 100, 165, 205. Sträckorna går igenom Vimmerby, Eksjö och Hultsfreds kommun och tar dig  genom vidsträckta skogar, förbi mängder av röda stugor och vackra sjöar. Det är inte svårt att föreställa sig hur detta område inspirerade miljön i många av Astrid Lindgrens verk. Oavsett om du är en erfaren gravelcyklist eller nybörjare, kan du hitta lämpliga rutter och utmaningar i Lönneberga Gravel. 

Lönneberga Gravel – 75 km

Visa på RidewithGPS

Ladda ner GPX fil direkt

Lönneberga Gravel – 100 km

Visa på RidewithGPS

Ladda ner GPX fil direkt

Lönneberga Gravel – 165 km

Visa på RidewithGPS

Ladda ner GPX fil direkt

Lönneberga Gravel – 205 km

Visa på RidewithGPS

Ladda ner GPX fil direkt

En mycket omväxlande runda som går söderut på vackra vägar med många sjöar. Missa inte Björnnäsets naturreservat som ligger alldeles intill Stora Hammarsjöns vildmarkscamping – ett populärt område året om. Här finns det gott om vandringsleder, sjöar att ta ett dopp i och fina platser för paus och fika. Turen rundar vackra sjön Hulingen som tar er hela vägen till platsen för Sveriges mest legendariska musikfestival – Hultsfredsfestivalen. Platsen ligger granne med Hultsfred Strandcamping & Våffelcafé. Rundan fortsätter på en utmanande klättring efter Norrhult innan den rundas av med ett besök i genuina brukssamhället Storebro och avslutas vid Fredensborgs Herrgård.

Distans: 73,4 km

Visa på RidewithGPS

Ladda ner GPX fil direkt

Hulingen Gravel är en runda som sträcker sig runt sjön Hulingen i Hultsfred. Den går på fantastiskt fina grusvägar genom flera vackra naturreservat och längs gnistrande sjöar. Självklart passerar du platsen för Sveriges mest legendariska musikfestival- Hultsfredsfestivalen.

Distans: 44,2 km

Visa på RidewithGPS

Skärvetenturen Gravel tar dig genom möbelindustrins storhetstid och det vackra landskapet i och omkring Virserum. Här korsar du flera vattendrag i Emåns avrinningsområde som hade stor betydelse för industriernas uppkomst.

Distans:  20,3 km

Visa på RidewithGPS

Turen tar dig igenom de djupaste småländska skogarna. Det är varierande underlag men tekniskt lätt. Du cyklar förbi röda stugorna med vita knutar, odlingslandskap och slingrande vägar som innehåller ett par klättringar. I byn Vrånganäs finns Kafé Tre Systrar med fokus på hembakat, närproducerat och ekologiskt. Obs! Kafeét har begränsade öppettider, håll koll på deras facebooksida för att se när de har öppet. Turen fortsätter mot Skärslida och Kråketorp, tar dig längs med Skärveteån för att ta dig genom Virserum och upp mot Dackestupet.

Distans:  44,1 km

Visa på RidewithGPS

Utforska Smålands oändliga grusvägar på en cykeltur från Eksjö Stadshotell tillbaka till Gamla Stan. Med slingrande grusvägar tar vi dig förbi historiska kulturskatter som Hyttens kvarn och den pittoreska Norra Solberga kyrka. Njut av stillheten vid sjöar som passeras och upplev den gåtfulla atmosfären i det småländska landskapet med varje tramp. En fin resa genom historien och naturen väntar.

Distans:  40,4 km

Visa på RidewithGPS

Ladda ner GPX fil direkt

Upplev mångfalden i Småland Gravels område på cykelturen från historiska Gamla Stan i Eksjö, genom det unika naturområdet vid Skedhults gård. Med varje tramp förbi golfbana, fiskesjöar och genom den pittoreska omgivningen möter du många sevärdheter och historiska byggnader. Vid sjön Södra Vixen och förbi Hotell Ullinge väntar en resa fylld av äventyr och upptäckter.

Distans:  46,5 km

Visa på RidewithGPS

Ladda ner GPX fil direkt

Upptäck skönheten i Smålands natur på vår cykeltur från pittoreska Eksjö stad via Skuru Gata tillbaka till Eksjö. Skurugata är en cirka 800 meter lång ”skura” eller förkastningsspricka som ofta beskrivs som södra Sveriges mest egendomliga naturfenomen. Med sina slingrande vägar tar dig turen genom skogklädda höjder förbi sjöar och vackra dalar, där varje krön avslöjar en ny vy att förtrollas av. Upplev pulsen av höjdskillnader och njut av den friska luften medan du utforskar denna idylliska del av Sverige.

Distans:  36,5 km

Visa på RidewithGPS

Ladda ner GPX fil direkt

Regionen är en riktig pärla för cykling, landskapet bjuder på äkta småländsk karaktär längs bygdens vägar. Mängden grusvägar känns bitvis oändligt och vägarna är nästan bilfria vilket jag gillar skarpt. Variationen är stor och det finns både kuperade områden på småländska höglandet och mer plattare partier för att passa en mängd olika typer av cykling.

4 tips som du inte får missa

Gravelcykling är så mycket mer än bara cyklingen i sig, det gäller att stanna upp och njuta av tillvaron längs vägen också. Upplevelsen blir så mycket större, speciellt när du befinner dig på så historisk mark som i norra Småland. Det här är helt enkelt 4 tips som du inte får missa!

Tänk på att...

…cykla ute i naturen är det bästa som finns och därför är vi lite extra noga med att vara rädd om den. Är du lite osäker på var man som cyklist får cykla och inte så läs gärna på om allemansrätten.

FÖLJ SMÅLAND GRAVEL