Katthult

Katthult

Bevarad som från filmerna ligger Katthult fortfarande stilla på gården i Gibberyd. Gå in i snickerboa och förundras över alla små trägubbar som står där. Här kliver du rakt in i filmerna om Emil. 

Filmens Katthult ligger inte i Lönneberg utan i byn Gibberyd vid orten Rumskulla, cirka 25 km från Vimmerby. Här finns alla de hus du sett och lärt dig älska i Emil-filmerna. Gå runt bland byggnaderna och uppleva inspelningsplatsen från filmerna om Emil i Lönneberga eller besök Katthultsboden där man kan handla souvenirer, glass, kaffe och dricka. I Katthult kan man gå runt bland byggnaderna och känna igen sig i både atmosfär och detaljer från Emils filmer. 

Småland är ett landskap fullt av berättelser, med vidsträckta skogarna och mängder av röda stugor. Under 1970 åkte ett filmteam från Svensk Filmindustri Småland runt och letade efter en gård för att spela in filmerna om Emil i Lönneberga. Det skulle inte vara vilken gård som helst utan en ”redig småländsk gård” För så hade Astrid Lindgren bestämt. 

Gården som de hittade passade väl till att bli Katthult av flera orsaker. Precis som Astrid Lindgren beskriver så låg gården vackert bland körsbärsträd och syrener. Upplev atmosfären i den välbevarade filmmiljön och besök den världsberömda snickerboa där Allan Edwall så många gånger jagade in allas vår Emil. Kliv in I snickerboa där fick Emil begrunda sina hyss och fördrev tiden med att tälja en och annan trägubbe. Det blev som bekant många gubbar. 

Gården har försökt hållas som den ursprungligen såg ut då filmerna spelades in i början av 70-talet. I snickerboa hittar du Emils trägubbar ståendes bland gamla verktyg. Det finns även en del djur på gården. Inga vargar men väl en djup varggrop. Huvudbyggnaden i Katthult, med flaggstången där Ida hissades upp är ett av Sveriges mest fotograferade hus. 

Öppettider

2023:
24 juni till 27 augusti
10.00 – 18.00

Kontakt

Katthult, Gibberyd 125
598 92 Vimmerby

Faciliteter