Näs – Astrid Lindgrens barndomshem

Näs – Astrid Lindgrens barndomshem

I Vimmerby i Småland finns en mycket speciell plats – Näs Astrid Lindgrens barndomshem. Här föddes och växte Astrid Lindgren, vår mest folkkära författare, upp. Detta är platsen där hon har inspirerats till många av sina berättelse och böcker. Här hörde hon de berättelser och mötte många av de personer och de miljöer som sedan bildade grunden i hennes böcker.

Det var här som hon klättrade i sockerdricksträdet och lekte med sina syskon i snickerboa. Det var här hon hoppade i hö och lyssnade till sagor i Kristins kök. De flesta människor har starka känslor för Astrid Lindgren och hennes böcker. Hon möter ständigt nya läsare och fortsätter att prägla vår syn på människan och världen. Hennes författarskap trotsar alla gränser – hon läses av alla generationer i alla världsdelar. Astrid Lindgren har blivit en förebild för människor över hela världen, inte bara som författare utan även som samhällskritiker och debattör. Med skarp penna och trygg röst, med humor och värme, stred hon för miljön, barns rättigheter, djurskydd.

Hela världens Astrid Lindgren

När man besöker Astrid Lindgrens Näs är den stora utställningen om Astrid Lindgren, en av besökets stora behållningar. Här lär du känna henne och förstår varifrån mycket inspiration till alla berättelser kommit. Varifrån hon fått det mod och styrka som gjorde henne till en mycket viktig opinionsbildare här i Sverige och till den stora personlighet som hon var. Här förstår man också hur stor Astrid Lindgren var i världen genom den långa lista av utmärkelser och priser som hon tilldelats. Väljer man att använda sig av audioguide för besöket blir det en mycket intressant och lärorik upplevelse. Läs mer om audioguiden och ladda mer den här.

Guidning i barndomshemmet

Följ med på en guidad visning och förflytta dig till tiden när Astrid Lindgren växte upp här på Näs tillsammans med sina tre syskon, föräldrar och många andra som arbetade på gården. Barndomshemmet restaurerades av Astrid Lindgren själv på 1960-talet, som hon minns det från sin barndom. Här börjar Astrid Lindgrens egen historia.

Barndomshemmet ligger i Näs trädgårdar och är ett privatägt hem som endast kan besökas genom en guidad visning.

Trädgårdarna på Näs – Astrid Lindgrens barndomshem

Trädgårdarna på Näs – Astrid Lindgrens barndomshem är en berättande trädgård som består av en rad olika rumsligheter där varje del bär ett speciellt tema som på något vis är kopplat till Astrid Lindgren och hennes författarskap så som frihet och mod, melankoli och livsglädje.

Vår ambition är att trädgårdarna ska väcka känslor, vara en plats att inspireras av, en plats där tankar får rum och samtal förs. Här blandas lövsalar och mossbäddar med lekfulla skulpturer och nässelhagar – allt med en doft av den småländska natur som låg Astrid Lindgren så varmt om hjärtat.

Anna Höglund – Allting hänger ihop

Årets utställning i Prästgården heter Allting hänger ihop och fokuserar på Anna Höglunds illustrationer. Anna räknas som en av Sveriges främsta illustratörer och har skrivit och illustrerat flertalet egna böcker, men har även samarbetat med författare såsom Ulf Stark, Barbro Lindgren, Eva Susso och Gunnar Lindkvist. Hon har publicerat ett 20-tal böcker, varav många har blivit översätta till andra språk. När hon inte skapar böcker så skriver hon dramatik och gör tecknad film. För sitt arbete har hon belönats med flertalet priser och utmärkelser såsom Augustpriset 1996, Heffaklumpen 1997 och Astrid Lindgren-priset 2016. Höglund är helt självlärd i sitt konstnärskap.

Höglund vänder sig till det ännu inte vuxna barnet. Respektfullt men ärligt undersöker hon identitetens tillblivelse och ungdomsårens utsatthet. Suggestiva bildvärldar, där vardagen känns ytterst bekant och ytterst obehaglig på en och samma gång, för­stärker Höglunds berättelser som inte väjer för ämnen som kan kännas svåra för både små och stora. Anna Höglund skapar sina bildvärldar analogt. Hon klipper och klistrar, blandar material och ristar i koppar. Utställningen allting hänger ihop har producerats av Tomelilla Konsthall och är en interaktiv utställning baserad på nio av hennes böcker och boksamarbeten. Utställningen visas i Prästgården Trädgårdshuset och i Prästgårdsparken här presenteras original illustrationer och miljöer från böckerna.

Öppettider

Öppettider 2022

14 april – 8 maj fredag till söndag klockan 11.00-16.00

12 maj till 21 augusti, dagligen klockan 10.00-18.00

22 augusti till 18 september, dagligen klockan 11.00-16.00

Julmarknad, 9-11 december, 11.00-17.00

Kontakt

Prästgårdsgatan 24,
598 36 Vimmerby

0492-56 68 00

Faciliteter