Näs – Astrid Lindgrens barndomshem

Näs – Astrid Lindgrens barndomshem

I Vimmerby i Småland finns en mycket speciell plats – Näs Astrid Lindgrens barndomshem. Här föddes och växte Astrid Lindgren, vår mest folkkära författare, upp. Detta är platsen där hon har inspirerats till många av sina berättelse och böcker. Här hörde hon de berättelser och mötte många av de personer och de miljöer som sedan bildade grunden i hennes böcker.

Det var här som hon klättrade i sockerdricksträdet och lekte med sina syskon i snickerboa. Det var här hon hoppade i hö och lyssnade till sagor i Kristins kök. De flesta människor har starka känslor för Astrid Lindgren och hennes böcker. Hon möter ständigt nya läsare och fortsätter att prägla vår syn på människan och världen. Hennes författarskap trotsar alla gränser – hon läses av alla generationer i alla världsdelar. Astrid Lindgren har blivit en förebild för människor över hela världen, inte bara som författare utan även som samhällskritiker och debattör. Med skarp penna och trygg röst, med humor och värme, stred hon för miljön, barns rättigheter, djurskydd.

Astrid Lindgren och sagans kraft

I basutställningen ”Astrid Lindgren och sagans kraft” får du lära känna den lilla flickan som växer upp på gården Näs och följa henne genom hela livet. Du får höra sångerna hon sjöng i sin barndom som inspirerade till visskatten hon skapade, men också förstå den förtvivlan hon kände när hon som ung tvingas lämna bort sin son. Du kan dyka ner i krigsdagböckerna som ger en unik inblick i såväl hennes tankevärld som vardag under andra världskriget. Du kan fördjupa dig i hennes politiska ställningstagande mot det hon såg var orätt. Men framför allt får du inblick i ett av Sveriges största författarskap och fördjupa dig i Astrid Lindgrens inspirationskällor och drivkrafter.

Guidning i barndomshemmet

Följ med på en guidad visning och förflytta dig till tiden när Astrid Lindgren växte upp här på Näs tillsammans med sina tre syskon, föräldrar och många andra som arbetade på gården. Barndomshemmet restaurerades av Astrid Lindgren själv på 1960-talet, som hon minns det från sin barndom. Här börjar Astrid Lindgrens egen historia.

Barndomshemmet ligger i Näs trädgårdar och är ett privatägt hem som endast kan besökas genom en guidad visning. Guidningen förbokas bäst hos Astrid Lindgrens Näs.

Trädgårdarna på Näs – Astrid Lindgrens barndomshem

Trädgårdarna på Näs – Astrid Lindgrens barndomshem är en berättande trädgård som består av en rad olika rumsligheter där varje del bär ett speciellt tema som på något vis är kopplat till Astrid Lindgren och hennes författarskap så som frihet och mod, melankoli och livsglädje.

Vår ambition är att trädgårdarna ska väcka känslor, vara en plats att inspireras av, en plats där tankar får rum och samtal förs. Här blandas lövsalar och mossbäddar med lekfulla skulpturer och nässelhagar – allt med en doft av den småländska natur som låg Astrid Lindgren så varmt om hjärtat.

Sommarutställning ”Björn Bergs Sagovärld- Emil och många andra!”

I sommar får du möta illustratören Björn Berg (1923 – 2008) här i Prästgården. Detta jubileumsår när Björn Berg skulle ha fyllt 100 år hyllar vi honom med att visa upp hans stora och mångsidiga konstnärskap.

Kärnan i utställningen är en rik samling originalillustrationer och skisser.Vi visar Björn Bergs arbete från de första trevande skisserna under uppväxttiden i New York på 30-talet fram till de illustrationer för barnböcker som han skapade under sitt liv.

Originalbilder från böckerna Emil i Lönneberga, Q-hunden, Pomperipossa, Musen Jenny, Killingen som kunde räkna till 10 och Teskedsgumman

Utställningen har skapats av Björn Bergs barn Maja och Torbjörn Berg, och visas i Prästgården 17 juni – 24 september

Besök Astrid Lindgrens Näs på förfrågan, torsdagar 28 september – 19 oktober

Astrid Lindgrens Näs är stängt för säsongen, men vill du göra ett besök går det bra att förboka torsdagar mellan 11:00 och 14:00 under perioden 28 september till och med 19 oktober.

När du bokar får du tillgång till utställningen ”Astrid Lindgren och sagans kraft”, butiken och trädgårdarna. Restaurangen och övriga utställningar är dock stängda.

Under torsdagen erbjuds även en guidad visning av Astrid Lindgrens barndomshem klockan 13:00. Den grupp som bokar först vid visningstillfället har möjlighet att välja språk. Guidningen sker på antingen svenska, engelska eller tyska. Visningen tar cirka 45 minuter och har en åldersgräns på 8 år.

Bokning sker via e-post bokning@astridlindgrensnas.se

Öppettider

Öppettider 2023

6 maj till 20 augusti, dagligen klockan 10.00-18.00

21 augusti till 24 september, dagligen klockan 10.00-16.00

Besök Astrid Lindgrens Näs på förfrågan, torsdagar 28 september – 19 oktober
Bokning sker via e-post bokning@astridlindgrensnas.se

Julmarknad
8 december, 13.00-19.00
9-10 december, 11.00-17.00

Kontakt

Prästgårdsgatan 24,
598 36 Vimmerby

0492-56 68 00

Faciliteter