Cykla i Vimmerby

Cykla i Vimmerby

Vimmerby kommun är verkligen ett paradis för dig som vill upptäcka kommunen på cykel och på köpet få rekreation för både kropp och själ. Här bjuds du på ett omväxlande skogs- och kulturlandskap som genomkorsas av mängder av belagda mindre väger, men framför allt grus- och skogsvägar, som oftast är helt bilfria.

För att förenkla och uppmuntra till cykling har Vimmerby kommun gjort ett antal förslag till fina cykelrundor att välja på. Vid valet av rundor har säkerhet och trygghet varit viktigt, liksom möjligheten att cykla på en vanlig standardcykel. Rundorna går på belagda vägar, grusvägar och skogsvägar och ibland kortare bitar på stigar. Underlag och ”backighet” varierar och längden på rundorna är mellan 9 km och 50 km.

Några rundor har kortare bitar där du kan uppleva det som lite ”bökigt” att ta dig fram, men då är det bara att ta det extra lugnt eller att kliva av cykeln. Tänk på att grus- och skogsvägar förändras då och då. Det kan vara efter rejäla regnfall eller att vägarna försetts med grus/grov sten eller påverkats på annat sätt i samband med tillexempel skogsavverkning.

Cykla i Vimmerby har skapats av Vimmerby kommun med stöd från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling i Europa samt Leader Astrid Lindgrens Hembygd.

Vimmerby

Stadsnära rundor

De stadsnära rundorna är mellan 9 och 21 km långa och går så långt möjligt på grus- och skogsvägar i Vimmerbys närhet.

Den här rundan bjuder på drygt 7 km grus- och skogsväg och en liten bit ”tjorvig stig”.

Du cyklar ut genom Kohagen och in på gamla Nybblevägen som går utmed Krön. Vid Vennebjörke blir det lite mer utmanande på sträckan mellan Vennebjörke och Applekullen vid Snokebovägen.

I höjd med Gölen väntar en stig – se upp så du inte missar den; går rakt fram där vägen svänger till vänster. OBS! Stigen kan bitvis kännas svårcyklad på en vanlig cykel. Den är ca 800 meter lång. Här kan det vara läge att kliva av och gå en bit. Det gäller inte minst efter ca 350 meter där det är ganska blött på vår och försommar. Passeras bäst på vänster sida om du kommer från Vennebjörke.

Fin grusväg mellan Toppesten och Wimer Bike Park på Hultet. Här rullar det fint i lätt utförsbacke.

Inom stadens hank och stör är det mestadels cykelbanor.

Väldigt lite trafik och måttligt kuperat!

Den här rundan bjuder på drygt 7 km grus- och skogsväg och en liten bit ”tjorvig stig”. Du cyklar ut genom Kohagen och in på gamla Nybblevägen som går utmed Krön. Vid Vennebjörke blir det lite mer utmanande på sträckan mellan Vennebjörke och Applekullen vid Snokebovägen. I höjd med Gölen väntar en stig som bitvis kan kännas svårcyklad på en vanlig cykel. Stigen är ca 500 meter lång. Här kan det vara läge att kliva av och gå en bit.

Fin grusväg mellan Toppesten och Wimer Bike Park på Hultet. Här rullar det fint i lätt utförsbacke. Inom stadens hank och stör är det mestadels cykelbanor. Väldigt lite trafik och måttligt kuperat!

16 maj 2024: Vägen från Snokebovägen ner mot Wimer Bike Park/Astrid Lindgrens gata är nygrusad. Bitvis rullar det på med bra fart. Ta det försiktigt i kurvorna.

Start/mål: Gästgivarhagen.
Rundan: Tid (ca) 15 km/tim = 1 tim 15 min.
Topografi: 140 höjdmeter
Länkar: Karta
Övrigt: Service och bad vid Krönbaden

Ta det försiktigt vid: 
– passagen inklusive den gamla träbron vid kvarnen vid Segelbäcken
– stigen fram till Applekullen

Missa inte: 
– att cykla ned till Gölen – en rofylld plats ca 800 meter efter att du svängt höger vid Vennebjörke. Cykla ned vägen/stigen till höger mitt för den gamla träbänken på vänster sida.
– utsikten över Krön utmed bitar av Nybblevägen och framför allt uppe på Södra Vi-vägen

En fin runda som via stigarna och skogsvägarna i närheten av Saxberget (bakom Arla-fabriken) tar dig ut i det fina landskapet ute vid Knabbarp. Men också via några kortare avsnitt på riksväg 40 och 23/34. Läge att ta det extra försiktigt här.

När du väl svängt av 40:an upp mot Knabbarp börjar en längre, riktigt fin sträcka med grus- och skogsväg. Väl förbi Knabbarp åker du på den gamla banvallen som delvis går genom Skiresjöns nordligaste del. En av alla rundornas verkliga pärlor!

Efter att ha tagit dig över 40:an – se upp här – blir det mer banvall innan du når Gebo-sjöns östra del och foten av den tuffa Gebo-backen. Ca 800 meter och 40 höjdmeter senare är det bara att njuta av hemfärden som mest bjuder på fin utförsåkning. Nästan 9 km på grus- och skogsväg.

Start/mål: Gästgivarhagen
Rundan: Tid (ca) 15 km/tim = 1 tim 25 min
Topografi: 210 höjdmeter
Länkar: Karta

Ta det försiktigt vid: 
– utfarten på väg 40, vid Arla
– avfarten från väg 40, vid Åkebo bro
– passagen av väg 40 efter Skiresjön

Missa inte:
– vackert vid Knabbarp och utsikten mot Vimmerby
– banvallen genom Skiresjöns norra del

Fantastiskt fin grusväg som slingrar sig, från en bit bortom Skillingarum, förbi Gnagardalen och ut till Göljeryd. Här blir grusvägen till fin skogsväg som tar dig genom skogen upp till fina Mjöhult. Men ta det lugnt! Här går det uppför nästan hela vägen. Kanske läge att gå en bit!?

Nästan uppe vid Mjöhult öppnar sig landskapet och bjuder på en fantastisk vy över det genomsmåländska landskapet med stenmurar, röda lador och ängsmark. Stanna till och ta in!

När du väl avnjutit Mjöhult och det fina landskapet runt byn blir det enklare. Fortsatt fin grusväg ner till Rumskulla-vägen. Sedan är det bara att rulla hem förbi Gråssfall och utför backarna i höjd med Gnagardalen.

Start/mål: Gästgivarhagen
Rundan: Tid (ca) 15 km/tim = 1 tim 25 min
Topografi: 183 höjdmeter
Länkar: Karta

Ta det försiktigt:
– om cyklar du skogsvägen från Mjöhult ner mot Göljeryd: ganska brant och vanligen lite löst underlag i slutet av nedförsbacken mot Göljeryd – ta det försiktigt här
– om du cyklar Rumskulla-vägen (asfalten) hem från Mjöhult: det går fort i backarna ner mot motocrossbanan; ta det väldigt försiktigt i högersvängen in mot Skillingarum

Missa inte:
– den fantastiska vyn av småländskt kulturlandskap när du kommer ur skogen strax innan Mjöhult (från Göljerydshållet)

I kommunen finns flera gamla banvallar. Dels den efter linjen Ydrefors-Vimmerby, dels den efter linjen Vimmerby-Spångenäs. Båda banvallarna är till stor del fortfarande cyklingsbara och flera av de gamla stationshusen finns kvar.

Den här rundan tar dig från nedanför Vinketomta ut på banvallen och nästan ända fram till Vassemåla. Därifrån blir det belagd väg tillbaka till Vimmerby.

Banvallen är till största delen av fin kvalitet med fint och lättcyklat underlag. Några avsnitt är lite ”skumpigare”, men fullt cyklingsbara. Se ändå upp – och kanske får du kliva av cykeln och leda den 20-30 meter – där du passerar de imponerande stenfundamenten för en bro över den tidigare järnvägen. En bit efter Slättfall får du en jättefin resa med bl a nästan en kilometer alldeles utmed Holmsjön. Sista biten upp till Vassemåla lämnar du banvallen och här bär det uppför fram till ”Nossenvägen”.

Start/mål: Gästgivarhagen 
Rundan: Tid (ca) 15 km/tim = 1 tim 25 min
Topografi: 165 höjdmeter
Länkar: Karta
Övrigt: Service och bad vid Vimmerby Camping, Nossenbaden

Ta det försiktigt:
– strax innan passagen vid den före detta bron över järnvägen till f d torpet Fredrikslund.
– ganska brant utför ner mot Vimmerby Camping; ta det särskilt försiktigt i vänstersvängen efter campingen (om du kommer från Vassemåla).

Missa inte:
– fantastiskt fint utmed Holmsjön.
– utsikten över stor del av trakten på vägkrönet ovanför Grägarp; här står också en av traktens vackraste ekar.

I huvudsak lättåkt runda som via Älåkra tar dig förbi Hamra och ut till vägen mot Hässmosshult.
Du passerar järnvägen efter ca 2 respektive 5 km. Det är obevakade övergångar, så ta det mycket försiktigt här. När tåget väl kommer går det fortare än man tror.
Väl framme till vägen mot Hässmosshult, som du korsar, bär det uppför på skogsvägen som leder upp till Pinnarp (ca 1,8 km). Bitvis grovt underlag, men fullt cyklingsbart.
Efter en knapp km på Tuna-vägen bär rundan ner mot banvallen (Vimmerby-Spångenäs). Här är det rejält utför och läge igen att ta det försiktigt.
Väl på banvallen är det lättåkt nästan hela vägen hem.
Start/mål: Gästgivarhagen
Rundan: Tid (ca) 15 km/tim = 1 tim
Topografi: 140 höjdmeter
Länkar: Karta

Ta det försiktigt vid:
– vid järnvägsövergångarna; kliv av cykeln, titta och lyssna nog innan du går över spåret.
– backen ner till banvallen efter Lindhem.

En nästan alldeles platt, lättcyklad och fin runda i Vimmerbys utkant. Fina skogsvägar och stigar runt Saxberget och Hamra.
Perfekt för en fin avkopplande runda i sommarkvällen!

Start/mål: Gästgivarhagen. 
Rundan: Tid (ca) 15 km/tim = 45 min
Topografi: 70 höjdmeter
Länkar: Karta

Jo, det är faktiskt 11 km runt staden!
Här cyklar du runt hela stan på cykelbanor och en liten bit grusväg. Funkar, med några mindre ändringar, även när mörkret faller på.

Start/mål: Gästgivarhagen.
Rundan: Tid (ca) 15 km/tim = 1 tim
Topografi: 100 höjdmeter
Länkar: Karta

Långa rundor

De långa rundorna är ca 50 km och tar dig som cyklar ”en bit bort från stan”. Det här är rundorna för dig som gärna lägger 2-4 timmar på en fin cykeltur i fantastisk terräng och fina miljöer. Liksom de stadsnära rundorna går också dessa så mycket som möjligt på grus- och skogsvägar.

De långa rundorna passerar flera av kommunens tätorter och kan därför cyklas med start/mål också i dessa.

Jättefin och omväxlande runda med ca 33 km grus- och skogsväg och totalt drygt 400 höjdmeter – ganska backigt alltså!

Rundan tar dig via gamla Kungsvägen till Storebro och därefter upp till fina Solnehult. Via Gyllekulla, på Vena-vägen, tar du dig på riktigt fin grusväg vidare till Flatebo och sedan till Fjälster.

Därefter går rundan via Orremåla och den fina trakten kring Gryssebo fram till Slättfall på fina grus- och skogsvägar. Från Slätttfall är det banvall som gäller med lite omväxlande underlag och något ställe där du kanske behöver gå 20-30 meter. Här kan du passa på att beundra de imponerande stenfunda-menten till en bro som tidigare gick över järnvägen till Spångenäs.

Start/mål: Gästgivarhagen. 
Rundan: Tid (ca) 15 km/tim = 3 tim 20 min
Topografi: 430 höjdmeter
Länkar: Karta
Övrigt: Service och bad Storebro

Ta det försiktigt vid:
– utfarten på riksväg 40
– rondellen och den lilla biten på riksväg 23/34
– utfarten på Tuna-vägen vid Fjälster; Tuna-vägen är ganska trafikerad

Missa inte:
– att njuta lite extra när du cyklar igenom Kvillehult och Solnehult, två gamla, riktigt fina byar; och gör för allt i världen en liten avstickare och cykla gamla Tuna-vägen fram och tillbaka genom Fjälster (2 x 500 meter extra) innan du ”klämmer” sista biten åter till Vimmerby.

En backig och utmanande, men ack så fin runda – hälften belagd väg och hälften en blandning av grus- och skogsväg, varav en god bit banvall (gamla Ydrefors-Vimmerby-banan). Efter Södra Vi och ca 13 km cykling börjar den långa, men mestadels ”snälla” stigningen upp mot Södra Kvill. Väl där blir det belagd väg ner till Ventzelholm. Här är det bitvis brant utför och det går riktigt fort. Ta det försiktigt!

Efter Ventzelholm blir det flack och fin skogsväg och i Solbacka tar den gamla banvallen vid. Första ca 3-4 km är mest skogsväg/stig som bitvis kan vara lite ”blöt” på något ställe. Under sommaren kan det vara en del växtlighet som utmanar. Sedan blir det bättre och mer grus-vägsaktigt. En jättefin sträcka utmed Stångån hela vägen fram till Björnebro.
På andra sidan gamla Pelarna/Mariannelundsvägen fortsätter banvallen ytterligare några kilometer. Efter lite mer grusväg cyklar du den sista biten in mot Vimmerby på belagd och lättcyklad väg. 

Start/mål: Gästgivarhagen.
Rundan: Tid (ca) 15 km/tim = 3 tim 20 min
Topografi: 420 höjdmeter
Länkar: Karta
Övrigt: Service i Södra Vi. Bad Stångån vid Mariedals f d pappersbruk (strax innan Mossnäs) eller i Försjön.

Ta det försiktigt: 
– En bit efter Skräddarefall, på väg mot Södra Kvill kommer en ganska brant utförsbacke med en feldoserad vänsterkurva och ibland lite löst grus – ta det försiktigt här!
– Den gamla banvallen utmed Stångån är finfin cykling, men på sommaren kan det en lite bit efter Solbacka vara ganska mycket växtlighet och någon bit kan vara lite skumpig och blöt, främst under våren.

Missa inte:
– Framme vid Skräddarefall kan du ta vänster och cykla ca 400 meter för en fantastiskt fin vy över trakten; sedan tillbaka till vägen mot Södra Kvill.
– Framme i Södra Kvill är det absolut värt att cykla de knappt 800 meterna bort till Kvilleken och de fina hagmarkerna i naturreservatet; slå dig ner vid den gamla eken (här finns lite bord och bänkar).
– Unna dig något/några stopp utmed Stångån; allra finast är det vid Brånaholm med forsande vatten vidlämningarna efter det gamla pappersbruket; perfekt plats att pusta ut och bara vara; en lite bit bortom Brånaholm finns en liknande plats – Mariedal – här kan du t o m ta ett dopp vid den lilla sandstranden.
– Den riktigt gamla stenbron vid Björnebro; en riktig skönhet.

Den här rundan är en ”tuffing” med nästan 500 höjdmeter som ska bestigas. Efter den första stigningen upp förbi Gnagardalen blir det lättcyklat, delvis på gammal banvall, på ner till Stångån vid Björnebro. Här bär det av söderut utmed Stångån och Åsjön fram till riksväg 40. Nu har du knappt 2 km upp till gården Kongskulla. Grusvägen härifrån fram till Rostorp på vägen mellan Pelarne och Storebro är en absolut njutning. Kanske är detta en av de mest småländska vägsnuttarna av alla.

Efter Rostorp blir det viktigt att hålla koll på karta/mobil. Här följer ca 4 km grus- och skogsväg över till Järemåla via Mörekulla. Via Faggemåla och sjön Gissen tar dig rundan på fin gammal landsväg (grus) fram till Tobo och Storebro. Här passerar du några rejäla utförsbackar där det finns anledning att ta det lite extra försiktigt. Från Storebro blir det den gamla Kungsvägen (lätt kuperad grus- och skogsväg) åter till Vimmerby.

Start/mål: Gästgivarhagen.
Rundan: Tid (ca) 15 km/tim = 1 tim 20 min
Topografi: 480 höjdmeter
Länkar: Karta
Övrigt: Service vid Fredensborg s Herrgård, bad i Storebro.

Ta det försiktigt:
– Utfarten på riksväg 40. En bit upp i backen mot Pelarne ska du göra en vänstersväng in på vägen upp mot Kongskulla (ingen skylt här). Stanna gärna på höger sida och ta dig sedan över vägen.
– I branta utförsbackarna efter Dönnemåla på vägen mellan Faggemåla och Fredensborg.
– Utfarten på riksväg 23/34 och fram tills du svänger av riksväg 40 strax innan Arla.

Missa inte:
– att cykla ned till Gölen – en rofylld plats ca 800 meter efter att du svängt höger vid Vennebjörke. Cykla ned vägen/stigen till höger mitt för den gamla träbänken på vänster sida.
– utsikten över Krön utmed bitar av Nybblevägen och framför allt uppe på Södra Vi-vägen

En mycket varierad och fin runda där lite drygt hälften är grus- och skogsväg. En småkuperad runda utan längre, krävande backar. Fin banvallscykling från Vinketomta till Slättfall. Efter ca 2,5 efter Vinktetomta är det lite stökigt. Kanske läge att leda cykeln 20-30 meter. Missa inte de gamla stenfundamenten för en f d bro över den gamla järnvägen.
Cykla genom fina Falla och sedan över till Gryssebo och fram till Fjälster – en annan ”pärla”. Följa gamla Tuna-vägen fram till Vibo och sedan bort till Tuna där du kanske gör en paus på Tuna Torg.

På hemvägen cyklar du genom Östrahult och via några nya banvallspartier når du Vassemåla. Avsluta med vägen utmed Nyn, en fin och lättcyklad grusväg fram till Koppetorp. Ta det försiktigt när du sedan korsar riksväg 40. Härifrån har du cykelväg hela vägen tillbaka.

Start/mål: Gästgivarhagen. 
Rundan: Tid (ca) 15 km/tim = 3 tim 15 min
Topografi: 365 höjdmeter
Länkar: Karta
Övrigt: Livsmedelsaffär i Tuna och sommarcafé i Knastorp. Bad i Nyn.

Ta det försiktigt:
– efter Falla när du åker över Tuna-vägen in på Gryssebo-vägen; du korsar vägen på ett vägkrön
– passagen över riksväg 40, efter Koppetorp

Missa inte: 
– gamla brofundamenten på banvallen några kilometer efter Vinketomta byn Falla.
– trakten sydost om Gryssebo byn Fjälster
– vägskälet och de steniga hagmarkerna i Östrahult
– färden utmed Nyn och möjligheten till bad

Här bjuds du på nästan 30 km riktigt fin grusvägscykling av rundans 50 km. Till höjdpunkternas hör vägen alldeles utmed Bysjön mellan Möckelhult och gården Dalen; hela den gamla landsvägen mellan Backa och Skänninge och sedan vägen upp till Högen. Den senare vägen bjuder på både rejäl utför – ta det lugnt – och uppför!

Lite söder om Vrångfall går vägen via Tolebo ner till vägen mellan Lidhem och Frödinge. Väl där följer en fantastisk sträcka utmed Gerssjön och fram till Frödinge. Via Alsta och Långbrötsle åter till Vimmerby.

Start/mål: Gästgivarhagen. 
Rundan: Tid (ca) 15 km/tim = 3 tim 20 min
Topografi: 420 höjdmeter
Länkar: Karta
Service: Frödinge – livsmedelsbutik, sommarcafé med ostkaka.

Ta det försiktigt:
– utför backen ner mot Bysjön, belagd väg men det rullar på ordentligt; dessutom en vänstersväng in mot Möckelhult innan utförsbacken är helt slut.
– utför backen efter Högen; grusväg och brant: här går det fort, så ta det försiktigt.
– passagerna över riksväg 40 vid Långbrössle och efter Koppetorp.

Missa inte:
– färden utmed Bysjön är en absolut favorit.
– vägen mellan Backa och Skänninge är riktigt fin.
– till Böllerum är det lite uppför men det är värt mödan – vackert.
– upp till Högen är det riktigt stretigt, ta det lugnt eller gå en bit, så du orkar njuta av den fina miljön.
– fina vyer och vägar också utmed Stora Lundsjön och Gerssjön.
– uppför igen efter Frödinge, men belöningen är finfina Alsta och omgivningarna därikring.

Rundan går norrut till Gullringen och näsan enbart på belagda, men ändå vägar med mycket lite trafik. Cykla ”gamla Linköpingsvägen” förbi Södra och Norra Fågelhem fram till Södra Vi. Fina vyer över Krön strax innan Södra Fågelhem och genom Norra Fågelhem.

Åk genom Södra Vi och korsa riksväg 23/34 nedanför Skärstad och ta vägen mot Slitshult och Därefter mot Låxbo. Riktigt fina vyer här över fälten och inte minst färden genom byn.
Framme i Gullringen kanske det är läge för bad och/eller fika. Missa inte Kalmar läns högsta vattenfall vid utfarten från Gullringen, på vänster sida strax innan idrottsplatsen Gullemon.

Kort efter utfarten cyklar du genom den pampiga allén (grusväg) ända ner till Ålhults herrgård. Ta det försiktigt då du korsar riksväg 23/34 vid Stång. Cykla över Stångån och ta lite lugnt fram till Dabbetorp (uppför). Sedan är det lättcyklat större delen av färden tillbaka till Vimmerby via Sund och Vennebjörke.

Rundan: Tid (ca) 15 km/tim = 3 tim
Topografi: 300 höjdmeter
Länkar: Karta
Övrigt: Service, Södra Vi – livsmedelsbutik, och söndagsöppetcafé; Gullringen – livsmedelsbutik och café; Krönbaden – sommarcafé.
Bad vid Krönbaden och i Gullringen.

Ta det försiktigt …
– vid passagerna av riksväg 23/34 vid Södra Fågelhem, Skärstad och Stång.

Missa inte …
– utsikten över Krön både på västra och östra sidan.
– Låxbo och landskapet därikring.
– Allén ner mot och Ålhults herrgård.
– Vägen fram till Kåreda och därefter upp till Dabbetorp, fina vyer.

Frödinge

Rundan Vimmerby-Frödinge / Frödinge-Vimmerby bjuder på 22 km småkuperad väg. Du cyklar på gamla Västerviksvägen där det oftast är väldigt lite trafik. Mellan Borg och Hörestadhult, eller tvärt om, cyklar du på cykelbanan utmed väg 40. Större delen av rundan går på belagd väg, men här får du också cykla på en bit fin grusväg (ca 3,5 km) mellan Frödinge och det förtjusande Alsta.

Backen mellan Bysjön och Boda är en rejäl en, inte så brant men lång. Ta tid på dig om du cyklar uppför! Njut av vinden i håret (under hjälmen) om du åker utför!

Till basrundan finns ett antal fina grus- och skogsvägar som också tar dig till Frödinge/ Vimmerby och som förlänger eller kortar turen. Några exempel:

– cykla via Nossen och utmed 

Nyn (+ 4,2 km).
– kör in den fina skogsvägen mot Koppetorp, sedan till Nyserum för att komma ut vid Släta/Rössle (+ 4,2 km); se vid överfarten av riksväg 40 vid Frödinge.
– gena vid Långbrössle direkt till Alsta (- 4,8 km); eller cykla via Långbrössle och Uggletorp (- 6,6 km).
– förläng turen med en sväng runt Ödestorp (+ 2,2 km).

– eller gena vid Transjö (- 3,1 km); här är det skogsväg och en liten bit fin stig (strax efter att du tagit vänster strax före Transjö på gamla Frödinge-vägen, om du kommer från Vimmerby-hållet?

Södra Vi

Att cykla runt Krön är en klassiker. Under många år var Krönloppet en stor och uppskattad nationell cykeltävling i CK Wimers regi. För den som har mindre bråttom är ”Krön runt” en vacker och ganska lättcyklad tvåmilare (drygt) med sina 160 höjdmeter.

Oftast väldigt lite trafik på gamla Södra Vi-vägen förbi södra och norra Fågelhem, men å andra sidan lite mer trafik mellan Sund och Vimmerby via Vennebjörke.
Belagd väg hela rundan och kanske en av kommunens vackraste vyer vid Vennebjörke med utsikten över Krön.

Till basrundan finns ett antal fina grus- och skogsvägar som också tar dig rönt Krön, men som också förlänger turen.

– cykla via Snesnebo och Karsnäs (+ 3,3 km).
– välj den riktigt gamla Nybblevägen ut från Kohagen (+ 0,6 km).
– lägg på den lilla extra vändan vid Ängsö (Sund) en fantastiskt vacker liten omväg (om grindarna är öppna) (+ 0,7 km).
– cykla upp till Skäfshult och hem via Rum och Göljeryd; se upp här vid markeringen, här måste du passera en spång där det på våren kan vara mycket vatten (+ 9 km).
– om du cyklar via Fågelhem, välj den lilla extra ”kroken” där du åker/kommer ut vi Korka (+ 0,9 km).