Unika naturupplevelser i Vimmerby

Älgsafari på Virum Älgpark

Blöta älgpussar och spännande safariturer är utan tvekan Virum Älgparks signum. Belägen 3 mil från Vimmerby kan ni uppleva älgar och dovhjortar i deras egen miljö. Här kommer man de ståtliga djuren riktigt nära. Vagnarna ni åker i har tak och delvis öppna sidor så man har möjlighet att klappa och mata älgarna, samtidigt som man sitter väl skyddad. Dåligt väder är inget problem. 

http://www.virummoosepark.se

algpark 2021-60
Kvilleken, 1000-år gammal

Kvilleken eller Rumskullaeken som den också kallas är en av Sveriges äldsta och största ekar, den är också en av de grövsta ekarna i hela Europa. En imponerande jätte med en omkretsen på 13 meter. I slutet av 1930-talet gjordes en noggrann utredning om Kvillekens ålder och man kom då fram till att den var 950 år. Det innebär att den vid det här laget har passerat 1000 år och sannolikt är landets enda tusenårsek.

https://www.lansstyrelsen.se/kalmar/besoksmal/naturreservat/kvill

Kvilleken
Eriksgården - lantliv på riktigt

På Eriksgården känns det som att tiden stått stilla. Hit kommer långväga besökare för naturupplevelser som gör gott för kropp och själ. Här får ni träffa brukshästar, ardenner och gotlandsruss och övriga smådjur. Detta är en plats för de som vill uppleva de djupa småländska skogarna och kring gården finns flera upplevelser att välja bland. Rid eller åk häst & vagn, tillaga kolbullar i grillstugan och lyssna på historier om mytomspunna, lokala sägner. Mys, umgås och lär er om djuren och vårt fantastiska kulturarv. 

www.eriksgardenvimmerby.se

Eriksgarden
Runkesten

Runkesten är ca 5 meter hög, 4 meter bred och 10 meter lång och av forskare ansedd som jordens största flyttblock, som kan sättas i vaggning. Det var landisen som likt en jätteskrapa 2-3 kilometer tjock, bröt loss och transporterade detta märkliga block – kanske hundratals mil – för att slutligen under avsmältningsskedet för ca 10-12 tusen år sedan placera det här stående på sin egg.

En folksägen berättar att det var jättekvinnan Kåra, som i ilskan över att blivit störd av kyrkklockorna kastade en sten från ”Harekulla höjd” i grannsocknen Pelarne mot Rumskulla kyrka. Vid kastet sprack stenen och den ena halvan hamnade vid Krogstorp i Pelarne och den andra halvan – Runkesten – på bergsknallen i Rumskulladalens utlöpare mot söder. Enligt sägnen skall Kåra en gång komma tillbaka och förgöra den som välter Runkesten från sin plats.

https://www.vimmerby.com/se-gora/runkesten/

RunkestenFB
Fiska med guide

Njut av en härlig dag på sjön med familjen, kompisarna eller kollegorna. Starlings fiske bjuder in till en utflykt utöver det vanliga där vi drar ner tempot och sänker axlarna. Utforskar natur/djurliv och känn pirret i magen när du glider fram i vattnet i jakten på fångst.
Starlings fiske utgår från Vimmerbyområdet men erbjuder fiske i alla sjöar som har fiskekort i norra Småland. Fiskeguiden Fredrik vägleder dig och ditt sällskap inom gädd- och abborrefiske från sportfiskebåt. Mete- eller kastspö är ditt val med möjlighet att prova olika fiskesätt, beten och spön finns. Ingen förkunskap erfordras och utrustning finns att låna, men vill du ta med din egna utrustning så går även det bra. 

http://starlingsaep.se/

Vimmerbys enda vattenfall

Två mil norr om Vimmerby i Gullringen kan du njuta av dånet från Kvarndammens vattenfall. Passa även på att gå den natur- och kuluthistorisk naturstigen Smé-åna. Leden tar er på en resa genom Gullringens utveckling. Den långa slingan sträcker sig cirka 4,5 kilometer och den lilla slingan 2,5 kilometer. Från Kvarndammens badplats och traktens högsta vattenfall kan stöta på strömstare och utter, sedan passerar du bland annat den gamla kraftstationen, den fascinerade Djupegrop och en grotta i de gamla Skomakarbergen. 

https://www.vimmerby.com/se-gora/naturstigen-sme-ana/