Foto

<br />

Vandring

Som en saga breder sig det böljande landskapet ut över norra Småland. Tät tallskog varvas med ståtliga granar och glittrande sjöarna och hänförande vyer. Se platserna du så många gånger passerat med nya ögon eller upptäck ett nytt smultronställe omgivet av skog och mark.

Med den småländska naturen runt om sig är det aldrig långt till en upptäckartur!

 

1. Ingebo Hagar 1,2-4,2 kilometer

I den lilla bondbyn utanför Vimmerby hittar du Ingebo Hagar, med en historia som går tillbaka till 1600-talet. Kretsloppsbyn är hem åt får, hästar, grisar, ankor, höns, kaniner, hundar och katter men också fyra stycken vandringsleder. Från 1,2-4,2 kilometer genom småländsk natur promenerar ni bland lövträd som hassel, ek och asp, genom hagmarker med gårdens får och lamm vidare längs gärdesgårdar, mossar, barrskogar och kolarkoja. De längre rundorna tar dig även en bit på Kungsvägen som under hundratals år var riksvägen mellan Stockholm och Kalmar. Här färdades allt från kungar till bönder på sina dagliga resor och storslagna äventyr. Andas in den friska luften, lyssna till djuren och se hur våren och sommaren tar över skogen under ett besök i Ingebo.

2. Norra Kvills Nationalpark 2,5-4 kilometer

Bland omkullfallna träd och mossbeklädda stenblock ligger Norra Kvills Nationalpark, den tredje minsta av Sveriges 30 nationalparker. I 150 år har skogen fått leva fritt och vuxit sig både stor och gammal. Välmarkerade leder banar väg för skogsupplevelser utöver det vanliga. Med chans att möta den ståtliga tjädern, passera otaliga träd med brandljud och höra sparvugglans läten i skymningen blir varje besök unik. Runt Stora Idgölens näckrosfyllda vatten sjunger tofsmesen och den utmanande vandringen i den steniga naturen med en tuff stigning upp till Idgölens utsiktsplats är värt varje steg när ni når den vackra utsiktsplatsen med en magnifik vy över Rumskullaskogen.

3. SkrôleHie 3,5 kilometer

Bland stora stenblock, gamla nedfallna träd och tät växtlighet med rödlistade mossor, lavar och svampar i det 114 hektar stora naturrestervatet Stuverydsbäcken gömmer sig en naturupplevelse utöver det vanliga. En 800 meter lång ravin där ett porlande vattendraget med en unik öringsstam, slingrar sig fram. Gömd i kuperad terräng där små stigar och större broar och ramper leder er förbi den ståtliga tjäderns spelplats och genom gamla skogar med såväl barr som lövträd. Välkomnas till SkrôleHies sagovärld!

4. Skurugata och Skuruhatt

Den har kallats södra Sveriges mest egendomliga naturfenomen, den 800 meter långa förkastningssprickan strax utanför Eksjö. Ett besök är en storslagen naturupplevelse där ni kryssar mellan stenblock och vandrar längs bergsväggar som är upp till 35 meter höga. Det speciella klimatet nere i gatan resulterar i en intressant flora bland annat med mossor som vissa endast förekommer i fjälltrakten. När ni nått djupet av Skurugata belönas ni med törstsläckande kristallklart vatten. Väljer ni vägen uppåt hamnar ni vid utsiktspunkten Skuruhatt som är en av Smålands högsta punkter med sina 337 meter över havet. En fantastisk utsikt med en hänförande vy över det småländska skogslandskapet. Rusta er med stövlar och oömma kläder för en upplevelse utöver det vanliga både på höjden och djupet!

5. Stora Hammarsjöområdet 1,5-10 kilometer

Intressant flora och fauna, rikt djurliv och cirka 25 glittrande sjöar och gölar. I den inbjudande naturen i Stora Hammarsjöområdet finns allt för den perfekta skogspromenaden. På fyra vandringsleder i olika längder får ni ta del av Smålandsskog som för den uppmärksamme innehåller norrlandskaraktäristiska inslag som hjortron och dvärgbjörk. Med start i Kalvkättes trädgård vandrar ni längs grusstigar till Stora Hammarsjön. Är ni fortfarande vandrarsugna, fortsätt på smala stigar runt den glittrande sjön eller ströva i en riktig trollskog med gamla tallar och lavklädda stenblock på Björnnäsets naturreservats kortare leder.

6. More Kastell

Smålands Grand Canyons är en sprickbildning som bildades när inlandsisen smälte för 12 000 år sedan. Ravinen är cirka 7 kilometer lång och på vissa ställen reser sig väggarna upp till 40 meter över dalbotten. More kastell är en ovittrad så kallad restplint som reser sig som mest cirka 20 meter över marken är mycket brant på sina ställen. Ett häftigt äventyr för den som vågar!

7. Sevedeleden/Höglandsleden/Lönnebergaleden

För den vana vandraren eller den som letar efter en utmaning går Sevedeleden, Lönnebergaleden och Höglandsleden hand i hand. I ett kuperat landskap med höga berg och djupa dalar slingrar sig lederna genom norra Småland. Möt fascinerande naturfenomen, vandra på historiska stigar och se det bästa av den småländska naturen. Varken Sevedeledens 50 kilometer långa huvudled med tillhörande påfartsleder eller Lönnebergaledens 55 kilometer mäter sig mot Höglandsledens stora spridning i Småland, med sina 44 mil. Anpassa din vandring på de många milen leder som löper genom Hultsfred, Vimmerby och Eksjö till en förmiddag, heldag eller veckas genuin smålandsvandring.

 

Kartor och information

Björnnäsets naturreservats
Hammarsjöleden
Hammarsjön runt
Höglandsleden
Ingebo Hagar 
Lönnebergaleden 
More Kastell 
Norra Kvills Nationalpark 
Sevedeleden
Skrôle Hie 
Skurugata och Skuruhatt  

 

 

 

Ät här

Kontrollera öppettider på varje café och restaurang innan besök. 

 

Bo här

Kontrollera öppettider på varje boende innan besök.