Foto

<br />

Trästäderna

Som en saga breder sig det böljande landskapet ut över norra Småland. Tät tallskog varvas med ståtliga granar, glittrande sjöar och hänförande vyer. Se platserna du så många gånger passerat med nya ögon eller upptäck ett nytt smultronställe omgivet av skog och mark.

Med den småländska naturen runt om sig är det aldrig långt till en upptäckartur i trästäderna.

Vimmerby

Vimmerby stads långa historia speglar sig i Storgatans färgglada hus och avstickande små gränder. Bakom dörrarna finns välbevarade tak och väggmålningar och längs gatorna har hästar och handlare färdats. Den långa historien av att vara en handelsstad har satt sina tydliga spår och än idag finns unika butiker och levande handel i staden.

Storgatan 
Längst den vackra Storgatan hittar du ett antal hus som är byggnadsminnesförklarade. Först, på Storgatan 3, hittar du timmerbeklädda Borgmästaregården. Fortsätt sedan en bit upp till Storgatan 16 för att beskåda Tenngjutaregården från det tidiga 1700-talet och på Storgatan 19 återfinns den före detta handelsgården Hammarskjöldska gården som innan sin nuvarande beige fasadfärg bar en blå färg.

Mitt emot, på Storgatan 28, finns Rådmansgården, där man funnit bevarade kinesiskt inspirerade väggmålningar från senare delen av 1700-talet.

Ett av Storgatans mest uppmärksammade hus är den gulfärgade Grankvistgården precis intill Klemens Gränd, på Storgatan 32. 1963 förklarades Grankvistgården som byggnadsminne och är troligen byggd före år 1700. De samtida barockmålningarna av en ännu okänd konstnär är mycket väl bevarade av de friläggnings- och konserveringsarbeten som genomfördes när huset ”upptäcktes”.

Båtmansbacken
Det mysiga lilla kvarteret, ett stenkast från Vimmerby Torg, har fått sitt namn av att det var där båtsmännen bodde förr i tiden. Precis som socknarna på landet skulle hålla med en knekt per rote, så skulle städerna hålla med båtsmän. För Vimmerbys räkning gällde det att hålla med fyra båtsmän, en för var tionde borgare. Vid rekryteringen skulle mannen inte vara yngre än 18 år, och inte äldre än 36 år. Den som skulle bli båtsman skulle vara välbyggd, stark och helst lång. Att han skulle vara helt frisk och inte ha några handikapp var en självklarhet. 

Men Båtsmansbacken som idag är en av Vimmerbys små idyller var förr ett kvarter där några av Vimmerbys allra fattigaste bodde. Det var ofta hit som den nitiske stadsfiskalen Bengt Giöterström, på 1740-talet,  styrde sina målmedvetna steg då det hade inträffat någon stöld eller annan olaglig aktivitet.

1939 gjordes det utgrävningar på Båtsmansbacken, i centrala Vimmerby. Där hittade man ett anglosaxiskt mynt av typen ”Quatre foil”. Den typen av mynt präglades i England bland annat av myntmästaren God under 1000-talets början, då det var Knut den store som var kung av England. Om du är nyfiken på hur myntet ser ut, så finns det på stadsmuséet Näktergalen i Vimmerby. 

 

Eksjö

I Gamla stan i Eksjö väntar historiska miljöer runt varenda knut. Kullersten som leder in bland solvarma träväggar, knarrande portar och oregelbundna gränder. Innergårdarna, som många är öppna för allmänheten, har mycket att berätta om hur livet en gång såg ut i Eksjö. Garverier, skomakare och slaktare är i dag utbytta mot caféer, restauranger och småbutiker – men känslan av svunna tider lever än.

Trästaden
Eksjös idylliska stadskärna har över 50 kulturminnesmärkta trähus och är en av Europas bäst bevarade trästäder. Vandra i gamla kvarter där både pest, hungersnöd, krig och eldsvådor härjat.

Eksjö som stad har funnits sedan 1400-talet men brändes ner i mitten av 1500-talet. De flesta av byggnaderna som nu finns i den pittoreska stadskärnan, Gamla stan, uppfördes efter att staden brandhärjats. Eksjö har sedan varit förhållandevis förskonad från stora bränder. Många av de nuvarande husen är alltså byggda under 1600-, 1700- och 1800-talet.

Till skillnad från många andra liknande äldre stadsdelar klarade sig  Eksjö bra när den stora rivningsvågen svepte fram över Sverige efter andra världskriget. Den välbevarade bebyggelsen gjorde att Eksjö 1997 diplomerades med Europa Nostra-diplomet för god byggnads- och kulturmiljövård.

Krusagården
Krusagården är en livfull gård mitt Gamla stan i Eksjö. Gården med anor från 1600-talet har under årens lopp varit en plats för bland annat handel och garveri. På innergården växer en stor ek som planterades av kung Gustav VI Adolf vid hans eriksgata år 1954.

Aschanska gården
I en av de gamla gårdarna mitt i trästaden Eksjö gömmer sig en riktig skatt. Bakom knarrande portar öppnar sig ett helt orört och unikt borgarhem från förra sekelskiftet. Släkten Aschan kom till gården på 1830-talet. Leo Felix Aschan var garvare och startade ett garveri på nuvarande Museigården i Eksjö. Den tredje och sista generationen Aschan som levde och verkade på gården, bestod av fem syskon. När den yngsta av syskonen, Hedda, dog 1984 – 101 år gammal, fanns inga arvingar. Aschanska gården har näst intill stått orörd sedan dess. 
 

 

Ladda ner din upptäckarturfolder om Eksjö och Vimmerbys trästäder. 

 

 

 

Stadsvandringar

En stadsvandring längs smala gator fyllda med historia där du på egen hand, eller med en guide, upplever staden är det perfekta sättet att få ut det mesta av småstadsidyllen. 

Stadsvandring i Gamla Stan, Eksjö
Guidad vandring genom Gamla stan. Varje dag till och med 20 augusti 2020. 

Bokas på Eksjö Tourist Center.

Telling Eksjö
Upplev trästaden på egen hand genom att ladda ner appen ”Telling Eksjö”. 

Historiska vandringar i vackra Vimmerby
Guidad promenad genom historiska Vimmerby och Astrid Lindgrens fotspår. 

Söndagar till och med 30 augusti 2020. Bokas på Vimmerby Turistbyrå.