Foto

<br />

Ta er ut på en upptäckartur på två eller tre hjul!

Som en saga breder sig det böljande landskapet ut över norra Småland. Tät tallskog varvas med ståtliga granar och glittrande sjöarna och hänförande vyer. Se platserna du så många gånger passerat med nya ögon eller upptäck ett nytt smultronställe omgivet av skog och mark. Med den småländska naturen runt om sig är det aldrig långt till en upptäckartur.

 

1. Wimer Bike Park

Från en härlig flowtrack till utmanande leder slingrar sig Wimer Bike Park i de norra delarna av Vimmerby. Här hittar ni fyra leder att njuta av och en busig liten bana av BMX-karaktär att leka och värma upp i. Oavsett erfarenhet av stigcykling finns något för er i Wimer Bike Park. Backar och lutningar åt olika håll, stenar och rötter att ta dig runt, härliga miljöer, klurigheter och sköna fartpartier. Polera hjälmen, kolla trycket i däcken och ge er ut på ett äventyr!

2. Krön Runt
Längs med den långsmala sjön belönas ni med flera kilometer av vacker sjöutsikt. Från höjden i Vennebjörke speglar vattnet en magisk kvällssol och solvarma dagar. Belönas med ett stopp vid den inbjudande badplatsen för ett dopp i det blå eller välförtjänt fikapaus. Rulla vidare med sällskap av kor, får och hästar i de intilliggande hagmarkerna för att sedan korsa sjön och fortsätta tillbaka i motgående väderstreck. Om så med annorlunda, fortsatt vackra vyer med gårdar, hagmark och småländsk skog.  

3. Dackestupet
Från toppen av Dackestupets slalombacke beskådar ni den fantastiska vyn över det småländska landskapet. I en resa nedför skidbacken tar du dig igenom byggda hinder såsom pumps, velodrom, stocktrappa och drop. Kombinerat med följsamma och härliga partier, tuffa stigningar tillbaka till toppen samt avancerade tekniska partier står ni inför en utmaning. I områdets tuffaste slinga avverkar ni närmare 110 höjdmeter! Är ni inte riktigt redo för denna utmaning väljer ni lite snällare slinga både i och runt Dackestupets höjder. 

4. Dressin
Vägarna byts mot gamla tågspår och cykeln byts mot dressin när ni bland tall och lövskogar trampar fram genom Småland. Att med vinden i håret susa fram på det smala tågspåret. 1984 gick sista resan på det 891 millimeter breda spåret för att senare bli ett byggnadsminne som varje sommar förena kultur- och teknikhistoria med upplevelser då nostalgitåg och dressiner rullar längs med spåren. Mellan Hultsfred och Målilla trampar ni er enkelt fram och närliggande rastplatser ger möjligheten packa upp fikakorgen eller stanna till för ett svalkande dopp.

5. Högefälle Mountainbike Park
Mitt i småländsk natur strax utanför Eksjö ligger Högefälle Mountainbike Park. Med en inbjudande MTB-banan bestående av naturliga och uppbyggda hinder, broar och hopp passar spåret elitcyklisten såväl som motionären. Ett krävande XC–spår med stenhårda och tuffa stigningar, lekfyllda nerfarter, serpentiner, skräckinjagande drop och hopp utlovar adrenalinkickar för den mest erfarna stigcyklaren. 

6. Cykla i filmlandskapet Småland
Cykla i det vackra filmlandskapet som går genom en kuperad del av Småland. Ta det lugnt, kliv av cykeln och gå uppför backarna, njut av utsikten och av att rulla nedför. I korgcykling är det inte den som kommer först i mål som vinner, utan den som har upplevt mest längs vägen! Cykla igenom inspelningsplatser för så väl Emil i Lönneberga som Alla barnen i Bullerbyn, passera glittrande sjöar och njut av det sagolika landskapet från cykelsadeln. Med fördel packas både picknick  och badkläder i korgen för flera stopp i fantastiska miljöer. 

7. Albert Engströmsleden 
På kuperad led med asfalt och grus genom vacker bokskog, djup trollskog och genuin småländsk miljö slingrar sig Albert 
Engströmsleden. Som namnet avslöjar leds ni förbi Albert Engströms Hult med föräldrahemmet Engströmsgården, gravplatsen vid Hults Kyrka samt den omskriva Fattigstugan. De kulturella sevärdheterna blandas med imponerande naturfenomen som den 800 meter långa bergsklyftan Skurugata med djup gravsänka och en av Smålands högsta punkter, Skuruhatt. Genom stad och landsbygd är det aldrig långt till ett fikastopp eller dopp i det blå för att vila trötta ben och bara njuta av dagen. 

Fika och ät här

Filmbyn Småland
Café Kröngården
Musteriet
Hotell Dacke
Palace Hotell
Eksjö Konditori Gamla Stan
Lennarts konditori
Princess konditori

 

Hyr här

Motorsport, Vimmerby
Cykla i Filmlandskapet Småland
Hultsfred strandcamping 
Cykelsmedjan, Eksjö

 

Kontrollera öppettider innan besök.