Foto

<br />

Upptäckartur - Astrid Lindgren

Som en saga breder sig det böljande landskapet ut över norra Småland. Tät tallskog varvas med ståtliga granar och glittrande sjöarna och hänförande vyer. Se platserna du så många gånger passerat med nya ögon eller upptäck ett nytt smultronställe omgivet av skog och mark.Med den småländska naturen runt om sig är det aldrig långt till en upptäckartur i Astrid Lindgrens fotspår.

1. Astrid Lindgrens Näs
Här på gården Näs, i det röda huset som går att skymta bakom träden, startade Astrid Lindgrens liv 1907. Tillsammans med sin familj bodde hon här tills hon vid 18 års ålder flyttade till Stockholm. Astrid Lindgren har berättat om hur syskonen levde ett lyckligt Bullerbyliv med mycket trygghet och frihet tillsammans med föräldrarna på gården Näs.

Mycket av inspirationen för Astrid Lindgrens sagor är hämtade från lekar, upplevelser och samtal här på Näs. Detta är något som också är genomgående i museum, utställningar och trädgårdar.

Längs med staketet till Näs kan ni se den stora almen som både inspirerat Uggleträdet i Alla barn i Bullerbyn och Sockerdricksträdet i sagorna om Pippi Långstrump.
- Inträde

 

2. Astrid Lindgrens Vimmerby
Astrid Lindgrens berättelser är fyllda med detaljer och historier från platser och personer som varit en del av hennes liv i Vimmerby. Båtmansbacken med sina små gatstensklädda gator, blommande trädgårdar och backiga gränder som liknar staden Lillköping där detektivböckerna om Kalle Blomkvist utspelas. Den tidigare speceriaffären i gula lilla huset på Storgatan som kom att utvecklas till den affär där Pippi Långstrump stövlade in för att köpa arton kilo karameller.

Klemens gränds kullerstensklädda gränd precis intill Astrids första arbete på Wimmerby Tidning som fick bli kuliss vid scenen när Emil i Lönneberga kommer från doktorn efter att ha fastnad med huvudet i soppskålen. Bra för att nämna några betydelsefulla plaster bara ett stenkast från Vimmerby Torg.

 

3. Astrid Lindgrensstaty
Med sina berättelser har Astrid Lindgren satt Vimmerby på kartan. Sommaren 2007, året då Astrid Lindgren skulle fyllt 100 år, invigdes denna staty där författaren sitter vid skrivmaskinen i sitt arbetsrum. Statyn är skapad av Marie-Louise Ekman tillsammans med några av hennes elever vid Kungliga Konsthögskolan. Tanken bakom statyn är att fokus ska hamna på dig som besökare istället för Astrid Lindgren själv, genom att ha en stol mitt emot författaren.

 

4. Astrid Lindgrens Värld
Astrid Lindgrens författarskap kommer till liv genom ett besök i Astrid Lindgrens Värld. Bland djur, sånger och dans går ni mellan Pippis Villa Villekulla, Emils Katthult, Ronjas Mattisborg, Körsbärsdalen och Törnrosdalen från Bröderna Lejonhjärta och många fler platser som bjuder in till upplevelser. Leken är alltid i fokus och från inte-stötamarken-banan och lekladan till kvarnen och Björkdungen och berättelserna kommer till liv på parkens alla scener.

-Inträde

5. Bullerbyn
Omgivet av den småländska naturen i Sevedstorp står de tre små gårdarna, Norrgården, Mellangården och Sörgården. Det var denna plats Astrid Lindgren hade sina tankar när hon skrev om barnen i Bullerbyn då hennes far Samuel August växte upp den mellersta gården. 

När snön låg vit över husen år 1986 började man filma utomhusscenerna i och runt Sevedstorp. Hela trakten blev involverade i filmatiseringen. Byborna ställde upp som statister, barnen som gick i Pelarne skola fick medverka som skolbarn i filmen och de närliggande gårdarnas djur blir filmstjärnor.

Idag lever Bullerbyn upp under sommaren när djur flyttar in i hagarna, cafét gräddar våfflor och den höfyllda höskullen samt det gröna gräset bjuder in till lek och bus.

- Parkeringsavgift

 

6. Katthult
På de slingriga vägarna längs med hagmarkerna reser ni mot filmernas Katthult. I byn Gibberyd levde bönderna ett vanligt bondeliv när ett filmteam klev in på gården 1970 och frågade om de fick spela in filmerna om Emil i Lönneberga just här. Gården passade berättelserna perfekt där den låg vackert på en sluttning omgiven av blommande körsbärsträd och syrenbuskarna. Eftersom den småländska gården var i bruk och fylld med redskap, djur och engagerade statister som gärna visade upp deras naturliga dialekter och kläder från sent 1800-tal hade man allt man behövde i Gibberyd. 

Att besöka Katthult idag är som att gå rakt in i berättelserna om Emil i Lönneberga. Här hittar ni snickerboa fylld med Emils trägubbar, familjen Svenssons vackra hus och flaggstången där Ida hissades upp i de kända filmerna.

- Inträde

7. Filmbyn Småland
Placerat mitt emellan de två historiska byarna, i Mariannelund, ligger Filmbyn Småland. Utställningen hos Filmbyn Småland bjuder på allt från filmens värld. Se hur uppbyggda kulisser används, hur scener filmas och rekvisita från filmerna och mycket mer. Gå mellan Pippis kök och Saltkråkans lanthandel och många fler kulisser i ett trevligt sällskap av favoritkaraktärerna från filmerna som genom audioguider berättar om deras upplevelser. Den interaktiva delen av utställningen sätter sångrösten på prov i karaokebåsen och låter dig digitalt hissas upp i flaggstången likt Ida och precis som Ronja och Birk hoppa över helvetesgapet. Självklart kan allt filmas och tas med hem för att visa nära och kära.

- Inträde

 

Ladda ner din Upptäckarkarta här: