Foto

<br />

Trästäderna

Som en saga breder sig det böljande landskapet ut över norra Småland. Tät tallskog varvas med ståtliga granar, glittrande sjöar och hänförande vyer. Se platserna du så många gånger passerat med nya ögon eller upptäck ett nytt smultronställe omgivet av skog och mark.

Med den småländska naturen runt om sig är det aldrig långt till en upptäckartur i trästäderna.

Vimmerby

Vimmerby stads långa historia speglar sig i Storgatans färgglada hus och avstickande små gränder. Bakom dörrarna finns välbevarade tak och väggmålningar och längs gatorna har hästar och handlare färdats. Den långa historien av att vara en handelsstad har satt sina tydliga spår och än idag finns unika butiker och levande handel i staden.

Storgatan 
Längst den vackra Storgatan hittar du ett antal hus som är byggnadsminnesförklarade. Först, på Storgatan 3, hittar du timmerbeklädda Borgmästaregården. Fortsätt sedan en bit upp till Storgatan 16 för att beskåda Tenngjutaregården från det tidiga 1700-talet och på Storgatan 19 återfinns den före detta handelsgården Hammarskjöldska gården som innan sin nuvarande beige fasadfärg bar en blå färg.

Mitt emot, på Storgatan 28, finns Rådmansgården, där man funnit bevarade kinesiskt inspirerade väggmålningar från senare delen av 1700-talet.

Ett av Storgatans mest uppmärksammade hus är den gulfärgade Grankvistgården precis intill Klemens Gränd, på Storgatan 32. 1963 förklarades Grankvistgården som byggnadsminne och är troligen byggd före år 1700. De samtida barockmålningarna av en ännu okänd konstnär är mycket väl bevarade av de friläggnings- och konserveringsarbeten som genomfördes när huset ”upptäcktes”.

Båtmansbacken
Det mysiga lilla kvarteret, ett stenkast från Vimmerby Torg, har fått sitt namn av att det var där båtsmännen bodde förr i tiden. Precis som socknarna på landet skulle hålla med en knekt per rote, så skulle städerna hålla med båtsmän. För Vimmerbys räkning gällde det att hålla med fyra båtsmän, en för var tionde borgare. Vid rekryteringen skulle mannen inte vara yngre än 18 år, och inte äldre än 36 år. Den som skulle bli båtsman skulle vara välbyggd, stark och helst lång. Att han skulle vara helt frisk och inte ha några handikapp var en självklarhet. 

Men Båtsmansbacken som idag är en av Vimmerbys små idyller var förr ett kvarter där några av Vimmerbys allra fattigaste bodde. Det var ofta hit som den nitiske stadsfiskalen Bengt Giöterström, på 1740-talet,  styrde sina målmedvetna steg då det hade inträffat någon stöld eller annan olaglig aktivitet.

1939 gjordes det utgrävningar på Båtsmansbacken, i centrala Vimmerby. Där hittade man ett anglosaxiskt mynt av typen ”Quatre foil”. Den typen av mynt präglades i England bland annat av myntmästaren God under 1000-talets början, då det var Knut den store som var kung av England. Om du är nyfiken på hur myntet ser ut, så finns det på stadsmuséet Näktergalen i Vimmerby. 

 

Eksjö

I Gamla stan i Eksjö väntar historiska miljöer runt varenda knut. Kullersten som leder in bland solvarma träväggar, knarrande portar och oregelbundna gränder. Innergårdarna, som många är öppna för allmänheten, har mycket att berätta om hur livet en gång såg ut i Eksjö. Garverier, skomakare och slaktare är i dag utbytta mot caféer, restauranger och småbutiker – men känslan av svunna tider lever än.

Trästaden
Eksjös idylliska stadskärna har över 50 kulturminnesmärkta trähus och är en av Europas bäst bevarade trästäder. Vandra i gamla kvarter där både pest, hungersnöd, krig och eldsvådor härjat.

Eksjö som stad har funnits sedan 1400-talet men brändes ner i mitten av 1500-talet. De flesta av byggnaderna som nu finns i den pittoreska stadskärnan, Gamla stan, uppfördes efter att staden brandhärjats. Eksjö har sedan varit förhållandevis förskonad från stora bränder. Många av de nuvarande husen är alltså byggda under 1600-, 1700- och 1800-talet.

Till skillnad från många andra liknande äldre stadsdelar klarade sig  Eksjö bra när den stora rivningsvågen svepte fram över Sverige efter andra världskriget. Den välbevarade bebyggelsen gjorde att Eksjö 1997 diplomerades med Europa Nostra-diplomet för god byggnads- och kulturmiljövård.

Krusagården
Krusagården är en livfull gård mitt Gamla stan i Eksjö. Gården med anor från 1600-talet har under årens lopp varit en plats för bland annat handel och garveri. På innergården växer en stor ek som planterades av kung Gustav VI Adolf vid hans eriksgata år 1954.

Aschanska gården
I en av de gamla gårdarna mitt i trästaden Eksjö gömmer sig en riktig skatt. Bakom knarrande portar öppnar sig ett helt orört och unikt borgarhem från förra sekelskiftet. Släkten Aschan kom till gården på 1830-talet. Leo Felix Aschan var garvare och startade ett garveri på nuvarande Museigården i Eksjö. Den tredje och sista generationen Aschan som levde och verkade på gården, bestod av fem syskon. När den yngsta av syskonen, Hedda, dog 1984 – 101 år gammal, fanns inga arvingar. Aschanska gården har näst intill stått orörd sedan dess. 
 

 

Ladda ner din upptäckarturfolder om Eksjö och Vimmerbys trästäder. 

 

 

 

Stadsvandringar

En stadsvandring längs smala gator fyllda med historia där du på egen hand, eller med en guide, upplever staden är det perfekta sättet att få ut det mesta av småstadsidyllen. 

Stadsvandring i Gamla Stan, Eksjö
Guidad vandring genom Gamla stan. Varje dag till och med 20 augusti 2020. 

Bokas på Eksjö Tourist Center.

Telling Eksjö
Upplev trästaden på egen hand genom att ladda ner appen ”Telling Eksjö”. 

Historiska vandringar i vackra Vimmerby
Guidad promenad genom historiska Vimmerby och Astrid Lindgrens fotspår. 

Söndagar till och med 30 augusti 2020. Bokas på Vimmerby Turistbyrå. 

Foto

<br />

Upptäckartur - Astrid Lindgren

Som en saga breder sig det böljande landskapet ut över norra Småland. Tät tallskog varvas med ståtliga granar och glittrande sjöarna och hänförande vyer. Se platserna du så många gånger passerat med nya ögon eller upptäck ett nytt smultronställe omgivet av skog och mark.Med den småländska naturen runt om sig är det aldrig långt till en upptäckartur i Astrid Lindgrens fotspår.

1. Astrid Lindgrens Näs
Här på gården Näs, i det röda huset som går att skymta bakom träden, startade Astrid Lindgrens liv 1907. Tillsammans med sin familj bodde hon här tills hon vid 18 års ålder flyttade till Stockholm. Astrid Lindgren har berättat om hur syskonen levde ett lyckligt Bullerbyliv med mycket trygghet och frihet tillsammans med föräldrarna på gården Näs.

Mycket av inspirationen för Astrid Lindgrens sagor är hämtade från lekar, upplevelser och samtal här på Näs. Detta är något som också är genomgående i museum, utställningar och trädgårdar.

Längs med staketet till Näs kan ni se den stora almen som både inspirerat Uggleträdet i Alla barn i Bullerbyn och Sockerdricksträdet i sagorna om Pippi Långstrump.
- Inträde

 

2. Astrid Lindgrens Vimmerby
Astrid Lindgrens berättelser är fyllda med detaljer och historier från platser och personer som varit en del av hennes liv i Vimmerby. Båtmansbacken med sina små gatstensklädda gator, blommande trädgårdar och backiga gränder som liknar staden Lillköping där detektivböckerna om Kalle Blomkvist utspelas. Den tidigare speceriaffären i gula lilla huset på Storgatan som kom att utvecklas till den affär där Pippi Långstrump stövlade in för att köpa arton kilo karameller.

Klemens gränds kullerstensklädda gränd precis intill Astrids första arbete på Wimmerby Tidning som fick bli kuliss vid scenen när Emil i Lönneberga kommer från doktorn efter att ha fastnad med huvudet i soppskålen. Bra för att nämna några betydelsefulla plaster bara ett stenkast från Vimmerby Torg.

 

3. Astrid Lindgrensstaty
Med sina berättelser har Astrid Lindgren satt Vimmerby på kartan. Sommaren 2007, året då Astrid Lindgren skulle fyllt 100 år, invigdes denna staty där författaren sitter vid skrivmaskinen i sitt arbetsrum. Statyn är skapad av Marie-Louise Ekman tillsammans med några av hennes elever vid Kungliga Konsthögskolan. Tanken bakom statyn är att fokus ska hamna på dig som besökare istället för Astrid Lindgren själv, genom att ha en stol mitt emot författaren.

 

4. Astrid Lindgrens Värld
Astrid Lindgrens författarskap kommer till liv genom ett besök i Astrid Lindgrens Värld. Bland djur, sånger och dans går ni mellan Pippis Villa Villekulla, Emils Katthult, Ronjas Mattisborg, Körsbärsdalen och Törnrosdalen från Bröderna Lejonhjärta och många fler platser som bjuder in till upplevelser. Leken är alltid i fokus och från inte-stötamarken-banan och lekladan till kvarnen och Björkdungen och berättelserna kommer till liv på parkens alla scener.

-Inträde

5. Bullerbyn
Omgivet av den småländska naturen i Sevedstorp står de tre små gårdarna, Norrgården, Mellangården och Sörgården. Det var denna plats Astrid Lindgren hade sina tankar när hon skrev om barnen i Bullerbyn då hennes far Samuel August växte upp den mellersta gården. 

När snön låg vit över husen år 1986 började man filma utomhusscenerna i och runt Sevedstorp. Hela trakten blev involverade i filmatiseringen. Byborna ställde upp som statister, barnen som gick i Pelarne skola fick medverka som skolbarn i filmen och de närliggande gårdarnas djur blir filmstjärnor.

Idag lever Bullerbyn upp under sommaren när djur flyttar in i hagarna, cafét gräddar våfflor och den höfyllda höskullen samt det gröna gräset bjuder in till lek och bus.

- Parkeringsavgift

 

6. Katthult
På de slingriga vägarna längs med hagmarkerna reser ni mot filmernas Katthult. I byn Gibberyd levde bönderna ett vanligt bondeliv när ett filmteam klev in på gården 1970 och frågade om de fick spela in filmerna om Emil i Lönneberga just här. Gården passade berättelserna perfekt där den låg vackert på en sluttning omgiven av blommande körsbärsträd och syrenbuskarna. Eftersom den småländska gården var i bruk och fylld med redskap, djur och engagerade statister som gärna visade upp deras naturliga dialekter och kläder från sent 1800-tal hade man allt man behövde i Gibberyd. 

Att besöka Katthult idag är som att gå rakt in i berättelserna om Emil i Lönneberga. Här hittar ni snickerboa fylld med Emils trägubbar, familjen Svenssons vackra hus och flaggstången där Ida hissades upp i de kända filmerna.

- Inträde

7. Filmbyn Småland
Placerat mitt emellan de två historiska byarna, i Mariannelund, ligger Filmbyn Småland. Utställningen hos Filmbyn Småland bjuder på allt från filmens värld. Se hur uppbyggda kulisser används, hur scener filmas och rekvisita från filmerna och mycket mer. Gå mellan Pippis kök och Saltkråkans lanthandel och många fler kulisser i ett trevligt sällskap av favoritkaraktärerna från filmerna som genom audioguider berättar om deras upplevelser. Den interaktiva delen av utställningen sätter sångrösten på prov i karaokebåsen och låter dig digitalt hissas upp i flaggstången likt Ida och precis som Ronja och Birk hoppa över helvetesgapet. Självklart kan allt filmas och tas med hem för att visa nära och kära.

- Inträde

 

Ladda ner din Upptäckarkarta här:

  • Annons
  • Annons

Foto

<br />

Ta er ut på en upptäckartur på två eller tre hjul!

Som en saga breder sig det böljande landskapet ut över norra Småland. Tät tallskog varvas med ståtliga granar och glittrande sjöarna och hänförande vyer. Se platserna du så många gånger passerat med nya ögon eller upptäck ett nytt smultronställe omgivet av skog och mark. Med den småländska naturen runt om sig är det aldrig långt till en upptäckartur.

 

1. Wimer Bike Park

Från en härlig flowtrack till utmanande leder slingrar sig Wimer Bike Park i de norra delarna av Vimmerby. Här hittar ni fyra leder att njuta av och en busig liten bana av BMX-karaktär att leka och värma upp i. Oavsett erfarenhet av stigcykling finns något för er i Wimer Bike Park. Backar och lutningar åt olika håll, stenar och rötter att ta dig runt, härliga miljöer, klurigheter och sköna fartpartier. Polera hjälmen, kolla trycket i däcken och ge er ut på ett äventyr!

2. Krön Runt
Längs med den långsmala sjön belönas ni med flera kilometer av vacker sjöutsikt. Från höjden i Vennebjörke speglar vattnet en magisk kvällssol och solvarma dagar. Belönas med ett stopp vid den inbjudande badplatsen för ett dopp i det blå eller välförtjänt fikapaus. Rulla vidare med sällskap av kor, får och hästar i de intilliggande hagmarkerna för att sedan korsa sjön och fortsätta tillbaka i motgående väderstreck. Om så med annorlunda, fortsatt vackra vyer med gårdar, hagmark och småländsk skog.  

3. Dackestupet
Från toppen av Dackestupets slalombacke beskådar ni den fantastiska vyn över det småländska landskapet. I en resa nedför skidbacken tar du dig igenom byggda hinder såsom pumps, velodrom, stocktrappa och drop. Kombinerat med följsamma och härliga partier, tuffa stigningar tillbaka till toppen samt avancerade tekniska partier står ni inför en utmaning. I områdets tuffaste slinga avverkar ni närmare 110 höjdmeter! Är ni inte riktigt redo för denna utmaning väljer ni lite snällare slinga både i och runt Dackestupets höjder. 

4. Dressin
Vägarna byts mot gamla tågspår och cykeln byts mot dressin när ni bland tall och lövskogar trampar fram genom Småland. Att med vinden i håret susa fram på det smala tågspåret. 1984 gick sista resan på det 891 millimeter breda spåret för att senare bli ett byggnadsminne som varje sommar förena kultur- och teknikhistoria med upplevelser då nostalgitåg och dressiner rullar längs med spåren. Mellan Hultsfred och Målilla trampar ni er enkelt fram och närliggande rastplatser ger möjligheten packa upp fikakorgen eller stanna till för ett svalkande dopp.

5. Högefälle Mountainbike Park
Mitt i småländsk natur strax utanför Eksjö ligger Högefälle Mountainbike Park. Med en inbjudande MTB-banan bestående av naturliga och uppbyggda hinder, broar och hopp passar spåret elitcyklisten såväl som motionären. Ett krävande XC–spår med stenhårda och tuffa stigningar, lekfyllda nerfarter, serpentiner, skräckinjagande drop och hopp utlovar adrenalinkickar för den mest erfarna stigcyklaren. 

6. Cykla i filmlandskapet Småland
Cykla i det vackra filmlandskapet som går genom en kuperad del av Småland. Ta det lugnt, kliv av cykeln och gå uppför backarna, njut av utsikten och av att rulla nedför. I korgcykling är det inte den som kommer först i mål som vinner, utan den som har upplevt mest längs vägen! Cykla igenom inspelningsplatser för så väl Emil i Lönneberga som Alla barnen i Bullerbyn, passera glittrande sjöar och njut av det sagolika landskapet från cykelsadeln. Med fördel packas både picknick  och badkläder i korgen för flera stopp i fantastiska miljöer. 

7. Albert Engströmsleden 
På kuperad led med asfalt och grus genom vacker bokskog, djup trollskog och genuin småländsk miljö slingrar sig Albert 
Engströmsleden. Som namnet avslöjar leds ni förbi Albert Engströms Hult med föräldrahemmet Engströmsgården, gravplatsen vid Hults Kyrka samt den omskriva Fattigstugan. De kulturella sevärdheterna blandas med imponerande naturfenomen som den 800 meter långa bergsklyftan Skurugata med djup gravsänka och en av Smålands högsta punkter, Skuruhatt. Genom stad och landsbygd är det aldrig långt till ett fikastopp eller dopp i det blå för att vila trötta ben och bara njuta av dagen. 

Fika och ät här

Filmbyn Småland
Café Kröngården
Musteriet
Hotell Dacke
Palace Hotell
Eksjö Konditori Gamla Stan
Lennarts konditori
Princess konditori

 

Hyr här

Motorsport, Vimmerby
Cykla i Filmlandskapet Småland
Hultsfred strandcamping 
Cykelsmedjan, Eksjö

 

Kontrollera öppettider innan besök.
Foto

<br />

Vandring

Som en saga breder sig det böljande landskapet ut över norra Småland. Tät tallskog varvas med ståtliga granar och glittrande sjöarna och hänförande vyer. Se platserna du så många gånger passerat med nya ögon eller upptäck ett nytt smultronställe omgivet av skog och mark.

Med den småländska naturen runt om sig är det aldrig långt till en upptäckartur!

 

1. Ingebo Hagar 1,2-4,2 kilometer

I den lilla bondbyn utanför Vimmerby hittar du Ingebo Hagar, med en historia som går tillbaka till 1600-talet. Kretsloppsbyn är hem åt får, hästar, grisar, ankor, höns, kaniner, hundar och katter men också fyra stycken vandringsleder. Från 1,2-4,2 kilometer genom småländsk natur promenerar ni bland lövträd som hassel, ek och asp, genom hagmarker med gårdens får och lamm vidare längs gärdesgårdar, mossar, barrskogar och kolarkoja. De längre rundorna tar dig även en bit på Kungsvägen som under hundratals år var riksvägen mellan Stockholm och Kalmar. Här färdades allt från kungar till bönder på sina dagliga resor och storslagna äventyr. Andas in den friska luften, lyssna till djuren och se hur våren och sommaren tar över skogen under ett besök i Ingebo.

2. Norra Kvills Nationalpark 2,5-4 kilometer

Bland omkullfallna träd och mossbeklädda stenblock ligger Norra Kvills Nationalpark, den tredje minsta av Sveriges 30 nationalparker. I 150 år har skogen fått leva fritt och vuxit sig både stor och gammal. Välmarkerade leder banar väg för skogsupplevelser utöver det vanliga. Med chans att möta den ståtliga tjädern, passera otaliga träd med brandljud och höra sparvugglans läten i skymningen blir varje besök unik. Runt Stora Idgölens näckrosfyllda vatten sjunger tofsmesen och den utmanande vandringen i den steniga naturen med en tuff stigning upp till Idgölens utsiktsplats är värt varje steg när ni når den vackra utsiktsplatsen med en magnifik vy över Rumskullaskogen.

3. SkrôleHie 3,5 kilometer

Bland stora stenblock, gamla nedfallna träd och tät växtlighet med rödlistade mossor, lavar och svampar i det 114 hektar stora naturrestervatet Stuverydsbäcken gömmer sig en naturupplevelse utöver det vanliga. En 800 meter lång ravin där ett porlande vattendraget med en unik öringsstam, slingrar sig fram. Gömd i kuperad terräng där små stigar och större broar och ramper leder er förbi den ståtliga tjäderns spelplats och genom gamla skogar med såväl barr som lövträd. Välkomnas till SkrôleHies sagovärld!

4. Skurugata och Skuruhatt

Den har kallats södra Sveriges mest egendomliga naturfenomen, den 800 meter långa förkastningssprickan strax utanför Eksjö. Ett besök är en storslagen naturupplevelse där ni kryssar mellan stenblock och vandrar längs bergsväggar som är upp till 35 meter höga. Det speciella klimatet nere i gatan resulterar i en intressant flora bland annat med mossor som vissa endast förekommer i fjälltrakten. När ni nått djupet av Skurugata belönas ni med törstsläckande kristallklart vatten. Väljer ni vägen uppåt hamnar ni vid utsiktspunkten Skuruhatt som är en av Smålands högsta punkter med sina 337 meter över havet. En fantastisk utsikt med en hänförande vy över det småländska skogslandskapet. Rusta er med stövlar och oömma kläder för en upplevelse utöver det vanliga både på höjden och djupet!

5. Stora Hammarsjöområdet 1,5-10 kilometer

Intressant flora och fauna, rikt djurliv och cirka 25 glittrande sjöar och gölar. I den inbjudande naturen i Stora Hammarsjöområdet finns allt för den perfekta skogspromenaden. På fyra vandringsleder i olika längder får ni ta del av Smålandsskog som för den uppmärksamme innehåller norrlandskaraktäristiska inslag som hjortron och dvärgbjörk. Med start i Kalvkättes trädgård vandrar ni längs grusstigar till Stora Hammarsjön. Är ni fortfarande vandrarsugna, fortsätt på smala stigar runt den glittrande sjön eller ströva i en riktig trollskog med gamla tallar och lavklädda stenblock på Björnnäsets naturreservats kortare leder.

6. More Kastell

Smålands Grand Canyons är en sprickbildning som bildades när inlandsisen smälte för 12 000 år sedan. Ravinen är cirka 7 kilometer lång och på vissa ställen reser sig väggarna upp till 40 meter över dalbotten. More kastell är en ovittrad så kallad restplint som reser sig som mest cirka 20 meter över marken är mycket brant på sina ställen. Ett häftigt äventyr för den som vågar!

7. Sevedeleden/Höglandsleden/Lönnebergaleden

För den vana vandraren eller den som letar efter en utmaning går Sevedeleden, Lönnebergaleden och Höglandsleden hand i hand. I ett kuperat landskap med höga berg och djupa dalar slingrar sig lederna genom norra Småland. Möt fascinerande naturfenomen, vandra på historiska stigar och se det bästa av den småländska naturen. Varken Sevedeledens 50 kilometer långa huvudled med tillhörande påfartsleder eller Lönnebergaledens 55 kilometer mäter sig mot Höglandsledens stora spridning i Småland, med sina 44 mil. Anpassa din vandring på de många milen leder som löper genom Hultsfred, Vimmerby och Eksjö till en förmiddag, heldag eller veckas genuin smålandsvandring.

 

Kartor och information

Björnnäsets naturreservats
Hammarsjöleden
Hammarsjön runt
Höglandsleden
Ingebo Hagar 
Lönnebergaleden 
More Kastell 
Norra Kvills Nationalpark 
Sevedeleden
Skrôle Hie 
Skurugata och Skuruhatt  

 

 

 

Ät här

Kontrollera öppettider på varje café och restaurang innan besök. 

 

Bo här

Kontrollera öppettider på varje boende innan besök. 

  • Annons
  • Annons