Vandringsleder

Vandringsleder

Vimmerby har över 170 kilometer av vandringsleder och promenadspår i skog och mark. Bredare gångvägar blandat med slingriga stigar och branta bergpartier gör att det finns något som passar alla under en dag i skogen. Ta med picknickkorgen, blåbärsbyttan eller varför inte göra upplevelsen till en flerdagarstur och packa ner tältet.

Med sina 50 kilometer plus påfartsleder på 18 respektive 35 kilometer är Sevedeleden den längsta leden i kommunen. Leden går igenom skogar, över åkrar och passerar flera av skogens sevärdheter och historiska platser på stigar eller längs vägar. Ibland får man ta hjälp av rep att komma upp för bergen för att njuta av den vackra utsikten innan det vänder neråt igen. Gör vandringen till en flerdagarstur och övernatta längs med leden. Övernattningsstugan i Mossebo eller rum på Träffpunkt Körsbärskullens vandrarhem, i en stuga vid Spilhammars Camping, i ledens vindskydd eller i eget tält. 

Brantestad naturrunda tar er med på en 9,9 kilometer lång tur genom odlingslandskap och skogsmark. En lagom kuperad promenad som ger er möjligheten att ta del av fornlämningar, en levande kulturbygd och ett fantastiskt växtliv samt passa på att hålla en picknick på någon av de vackra rastplatserna.  

Djursdalarundan leder er genom en 7 kilometer lång runda med stopp vid både naturfenomen och spännande kulturhistoria. Stanna till på vackra platser för en picknick eller ta en avstickare till Musteriet i Djursdala by och fyll på med energi. 

Norra kvills nationalpark bjuder in till mystiken och magin i den småländska trollskogen med sina två rundor på 2,5 respektive 4 kilometer. Den tuffa vandringen lönar sig när du kan känna stillheten och lugnet vid Idgölens vatten och andas ut vid Idhöjdens utsiktsplats.  

Ingebo hagars fyra vandringleder från 1,2 – 4,2 kilometer bjuder in att uppleva de småländska skogarna i såväl korta som längre rundor i den vackra blandskogen. Guidas genom kretsloppsbyn och besök både djur och natur i den härliga miljön.

Smé-ånas naturstig tar er på en resa genom Gullringens utveckling via den 4,5 kilometer långa, eller 2,5 kilometer korta rundan. Från Kvarndammen och traktens högsta vattenfall där du kan stöta på strömstare och utter till den gamla kraftstationen och förbi en grotta i de gamla Skomakarbergen för att avsluta med en bit på historiska Kungsvägen.