Foto

Vimmerby

Vimmerby<br />

Staden och landsbygden

När staden, landsbygden och dess invånare samverkar, så blir platsen som en stark enhet. I Vimmerby kommun har vi ett antal samhällen som kännetecknas av engagemang och stolthet. Livet på landsbygden erbjuder inte bara en rofylld livsstil utan också ett blomstrande föreningsliv, anställning och möjligheten att driva egen verksamhet, varför inte inom besöksnäringen?

Vimmerby är på något vis en stor, liten stad. En stor stad, för att vi har ett brett och expansivt näringsliv, ett aktivt föreningsliv och ett nöjeslivsutbud som är större än vad man kan vänta sig av en stad med ungefär 16 000 invånare. Vimmerby är samtidigt en liten stad, för att det är nära till allt och för att tempot är lite lugnare. 

Samhällen runt Vimmerby stad:

Tuna förknippas kanske i första hand med släkten Hammarskjöld på Tuna gård. Här kan du kliva på Smalspårsjärnvägen och besöka en fantastisk lövpark. Strax utanför Tuna hittar du Virum Älgpark, Eriksgården, Skogens Honung och Knastorp Kaffe o Kultur.  
Rumskulla är omgiven av fantastisk natur. Strax utanför orten ligger Norra Kvills Nationalpark och några kilometer söder finner man ett av Europas största och äldsta träd, Kvilleken. Utmed Sevedeleden hittar du till Emilfilmernas Katthult och fantastiska naturfenomen.  
Storebro är ett historiskt brukssamhälle med en nästan 300 år lång historia och under mitten av 1900-talet tillkom även en framgångsrik båtbyggarindustri. Besök Visans skepp, en modern skepps-sättning som har 40 av de vackraste svenska visorna från 1900-talet inblästrade på sina sidor. Runt om Storebro hittar du Fredensborgs Herrgård intill en 18-håls golfbana och Ingebo Hagar med vandringsleder och servering.
Gullringens bostadshus levererades under 1900-talet i både Sverige och världen och som mest sysselsatte i slutet av 90-talet husfabriken 70% av Gullringens befolkning. Nya satsningar sker i bostadstillverkningen och idag produceras lägenheter på den historiska platsen. Det lilla samhället bjuder även in till friluftsliv med golf, boulebana och simhall samt har ett prisbelönat konditori.  
I Pelarnes vackra smålandslandskap finns en av Sveriges äldsta träkyrkor, med anor från 1200-talet och Mossebos historiska gård med ett museum delvis inriktat påförfattaren och konstnären Albert Engström.  Landskapet bjuder in dig till filmernas Bullerbyn där Astrid Lindgrens berättelser filmatiserades och även hennes far Samuel August växte upp.  
Djursdala är troligtvis den äldsta socknen i norra Kalmar län. Här finns kommunens populära vigselkyrka, en vacker träkyrka från 1692 med vackra målningar på väggar och tak. Strax utanför Djursdala hittar ni Stenriket och vandringsleden Djursdalarundan.   
Frödinge är idag mest känt för sitt mejeri, som tillverkar rikskända Frödinge ostkaka. Frödinge har även en vacker träkyrka, byggd 1739. På den kurviga vägen mellan Frödinge och Locknevi hittar ni Lidhem Herrgård. 

Södra Vis gammal hälsokälla från 1759 med vacker brunnspark. Här finns också ett museum tillägnat träkonstnären Agne Lindblad. Utanför Södra Vi hittar du även Nils Holgerssons Värld och Vaxboa i Käbbo.

 

Det är viktigt att trivas där man bor och att bo där man trivs. Funderar du på att flytta till Vimmerby?

Ibland kan vara svårt att veta vem man ska prata med i Vimmerby om skolor, bostad, jobb, affärsnätverk, förskola och mycket annat som intresserar dig.

För att det är ju så att ditt liv kommer att beröra Vimmerby på många olika sätt och det är vårt jobb att hjälpa dig när du vill skapa din egen plats här. Om du vill jobba, etablera företag eller kanske studera.

Har du funderingar på att leva ditt liv i Vimmerby?

 

Kontakt

Carina Östh
Näringslivsutvecklare
Utvecklingsavdelningen, Kommunstyrelseförvaltningen
Telefon: 0492-76 94 10
E-post: carina.osth@vimmerby.se

Vimmerby kommun
Telefon: växel 0492-76 90 00
Fax: 0492-76 90 98
E-post: kommun@vimmerby.se
Besöksadress: Stångågatan 28, 598 81 Vimmerby