Inspiration

Foto Astrid Lindgrens Värld

<br />Astrid Lindgrens Värld

Astrid Lindgrens Värld – där sagor blir verklighet

I Vimmerby, i Småland, ligger en väldigt speciell plats. Det står ”Astrid Lindgrens Värld” på skylten vid entrén och innanför grindarna väntar en sagolik upplevelse.

 

Alla platser i parken går att känna igen från Astrid Lindgrens berättelser och när som helst kan du möta flera av de personer du lärt känna genom böckerna. För vad vore Junibacken utan Madicken, och hur livad skulle Mattisborgen vara utan rövarliv? I de här levande miljöerna spelas det varje dag upp scener som också är hämtade från böckerna. Här kommer du som åskådare mycket nära händelserna, och ibland hamnar du också mitt i.

För ett barn är det en stor händelse att få träffa och leka med Pippi, Karlsson, Emil eller någon av de andra karaktärerna. Efter föreställningarna fortsätter det roliga då alla barn kan hoppa in och leka på den plats som alldeles nyss var en scen. Och säg den unge som inte vill se sig om i Villa Villekulla med Pippi eller åka rutschkana med självaste Karlsson på taket. 

Astrid Lindgren värnade om barnens rätt att få vara barn. Leken löper som en röd tråd genom alla hennes böcker och självklart finns den även här i Astrid Lindgrens Värld. Förutom de spännande sagomiljöerna som barnen fritt kan utforska i egen takt, har vi gott om platser som enbart är gjorda för lek. 

Ska man orka leka måste man äta. Den mat vi serverar i våra olika restauranger i parken lagar vi från råvara till färdig rätt i våra egna kök. Vi tycker att det är viktigt att laga god och nyttig mat som passar både stora och små magar. De flesta råvarorna är hämtade från trakten och menyerna har tagits fram i samarbete med en av Sveriges mest framstående kockar, Fredrik Eriksson från Långbro Värdshus. Vi erbjuder allt från enklare rätter till rejäl småländsk husmanskost.

Vi har många olika boendealternativ att välja på i direkt anslutning till Astrid Lindgrens Värld. I den nybyggda ”Den lilla staden” bor du bekvämt bland de trygga bakgatorna och torgen där det finns plats för lek och samvaro. Husen är byggda i genuin småländsk hantverkstradition, med varierande storlek och utförande.  

Öppettider 2018

Försäsong:

9 maj – 7 juni kl. 10-17

Huvudsäsong:

8 juni - 26 augusti kl. 10-18

Septemberöppet:

V.35-38. Helgöppet, fredag till söndag kl. 10-17.

Leköppet:

måndag till torsdag kl. 10-15.

Höstlovsöppet:

27 oktober – 4 november kl. 10-17

 

Foto: Astrid Lindgrens Värld

Foto

Barndomshemmet, Astrid Lindgrens Näs

Barndomshemmet, Astrid Lindgrens Näs<br />

Astrid Lindgrens Näs

Här på Näs, i utkanten av Vimmerby, föddes för drygt 110 år sedan Astrid Lindgren. Här finns sedan 2007 besöksmålet Astrid Lindgrens Näs. Här, på platsen där hon växte upp, kan du idag lära känna Astrid Lindgren lite bättre genom vår stora utställning Hela världens Astrid Lindgren, besöka hennes barndomshem vid guidade visningar och njuta av de nyanlagda Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs.

Barndomshemmet

På 1960-talet återskapade Astrid Lindgren sitt barndomshem så att det ser ut precis som när hon växte upp här. Denna miljö inspirerade henne till några av hennes mest älskade berättelser. Idag kan du besöka detta i samband med guidade visningar. Under huvudsäsong erbjuder vi visningar på svenska och tyska dagligen. 

Hela världens Astrid Lindgrens

Är en utställning som berättar mer om Astrid Lindgren för dig. Här lär du känna mamman, yrkesmänniskan och opinionsbildaren Astrid Lindgren. Du kan uppleva utställningen på ett bekvämt sätt med hjälp av våra audioguider, dessa finns på ett stort antal språk att låna gratis. För alla barn har vi en speciell barnversion av audioguiderna på svenska, tyska och danska.

Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs – En saga utan slut.

Våra trädgårdar har vuxit fram ur känslor och stämningar från Astrid Lindgrens liv och författarskap. I de olika trädgårdsrummen har våra duktiga trädgårdsmästare försökt att återspegla dessa för beskådaren. Trädgårdarna är en plats för kultur, bus, lek, allvar, debatt och humor. Här kan du inspireras av Astrid Lindgrens förhållningssätt till naturen, till det kreativa skapandets glädje och kraft och till livets lek och allvar. Dessa spännande trädgårdar förändras varje år – som en saga utan slut.
 

Årets säsongsutställningar

 

 

Svenska pappor

En fotoutställning med bilder av Johan Bävman.

29/3 – 13/5

Johan Bävman vill med sina porträtt skildra det allmängiltiga och kärleksfulla i föräldraskapet. Samtidigt ställer han sig frågan varför så få pappor väljer att ta ut en lång föräldraledighet, trots de möjligheter som ges i Sverige. Utställningen både ställer frågor, ger inspiration och väcker tankar kring föräldraskap, relationer och jämlikhet.

 

#ingenlitenlort

”En utställning om opinionsbildaren Astrid Lindgren – om att göra sin röst hörd”

9/6 – 4/11

Genom hela sitt liv var Astrid Lindgren engagerad i frågor som barns rättigheter, fred, miljö, djur och natur. Hennes röst var stark och hon räknas som en av det svenska 1900-talets viktigaste opinionsbildare. #ingenlitenlort tecknar bilden av Astrid Lindgrens engagemang och de avtryck hon gjorde i politiken. Som besökare får du också utforska hur och var det politiska samtalet idag förs, är det viktigt?, och vad spelar du själv för roll i det samtalet?

 • Annons
 • Annons

Foto

<br />

Promenadappen "Astrid Lindgrens Vimmerby"

Upplev Astrid Lindgrens Vimmerby genom vår nylanserade app "Astrid Lindgrens Vimmerby”!

I "Astrid Lindgrens Fotspår" guidas du genom miljöer som inspirerat Astrid Lindgrens och som haft stor betydelse för hennes författarskap. Appen leder dig genom staden Vimmerby och upp mot barndomshemmet Näs. Längst vägen får du göra små nedslag i Astrid Lindgrens livshistoria och på flera av platserna kommer du även att få njuta av författarinnans egna berättarröst.

I promenaden "Kultur och Historia" får du en djupdykning i Vimmerbys historia blandat med spännande kuriosa om platser och personer. Historiska bilder varvas med ljudklipp, upplästa på redig Vimmerbydialekt. Lyssna, se och njut!

 

Stort tack riktas till Saltkråkan AB, Sparbanksstiftelsen i Vimmerby, Tillväxtverket, Regionförbundet i Kalmar län, Astrid Lindgrens Näs, Stadsmuseet Näktergalen och medlemmarna i Vimmerby Turism som gjort det möjligt att ta fram denna app.

 

Appen är tillgänglig för både iPhone och Android och är helt kostnadsfri.

 Ladda ner till iPhone

Ladda ner till Android

eller sök på "Astrid Lindgrens Vimmerby"

 

Vi önskar er en trevlig promenad i Astrid Lindgrens Vimmerby!

Foto

Torgmarknad i Vimmerby<br />Nils-Erik Pettersson
Pippi Långstrump går på marknad i VImmerby i höst<br />Foto: Astrid Lindgrens Värld
Höstmarknad på Astrid Lindgrens Värld<br />Foto: Astrid Lindgrens Värld
Tomten besöker julmarknaden på Astrid Lindgrens Näs<br />Astrid Lindgrens Näs
Julmarknad på Astrid Lindgrens Näs<br />Foto: Astrid Lindgrens Näs
<br />Foto: Astrid Lindgrens Näs
<br />

Hösttider är marknadstider

Emil i Lönneberga åkte till marknaden i Vimmerby och visade hur man handskas med kittliga hästar. Nu för tiden säljs inga djur på marknaderna i Vimmerby även om de förekommer där ibland. Däremot finns här gott om andra aktiviteter, knallar och besökare.

Under hösten och fram till jul kan du besöka ett flertal marknader i Vimmerby:

Torgmarknad
De sedan långt tillbaka i historien traditionella marknaderna lockar nuförtiden ca 10 000 personer per marknad! Tre gånger per år anordnas torgmarknader i Vimmerby. Vårmarknad, Höstmarknad och Tomasmarknad.

Under 2017 äger dessa marknader rum 26 maj, 13 oktober och 15 december. Marknadsdagen är alltid en lördag och vid vissa tillfällen är det även förmarknad dagen innan.

Fredagen före varje marknad är det alltid fri loppis vid de uppställda marknadsborden från ca 13.00. Först till kvarn gäller och vem som helst får låna ett bord. För vidare information kontakta kultur- och fritidsförvaltningen.

Höstlovsöppet med småländsk marknad på Astrid Lindgrens Värld
27 oktober - 4 november är det dags för Höstlovsöppet med småländsk marknad i Astrid Lindgrens Värld. Det blir underhållning av alla de slag. Bland annat blir det äkta småländskt höstmarknad med hantverk och lokala matvaror. Det blir fyrverkeri, glasblåsning, korvstoppning och mycket annat.

Dessutom kan alla som vill träffa Emil i Lönneberga, Pippi Långstrump, Madicken och Rasmus på Luffen och deras vänner och familjer.

Julmarknad på Astrid Lindgrens Näs
Den 14, 15 och 16 december är det dags för traditionsenlig julmarknad invid Astrid Lindgrens barndomshem i Vimmerby. Liksom tidigare år har du här chansen att uppleva en riktig gammeldags julmarknad med äkta hantverk - en härlig blandning av konst- och mathantverk med tillverkning, slöjdande, försäljning och musik.

Marknadskalender 2018:

13 oktober
Torgmarknad

27 oktober - 4 november
Höstlovsöppet med småländsk marknad på Astrid Lindgrens Värld

14, 15 & 16 december
Julmarknad på Astrid Lindgrens Näs

15 december
Julmarknad på torget i Vimmerby

 • Annons
 • Annons

Foto

Gisseskalle

Mystik vid Silvergata, Rumskulla<br />Vimmerby turistbyrå
Utsiktsplats vid Övrakulla<br />
Mystik i Vimmerbyskogarna<br />
<br />Foto: Vimmerby turistbyrå
Norra Kvills Nationalpark<br />Vimmerby Turistbyrå
Runkesten<br />Vimmerby Turistbyrå
Gisseskalle<br />

Skogens hemligheter

Ta del av naturen och upptäck Vimmerbyskogarnas spännande hemligheter.

Vimmerby kommun erbjuder flera vackra vandringsleder, allt från kortare promenader till flerdagsvandringar. Stämningen i skogarna är något alldeles extra och den friska luften hjälper till att rensa tankarna. Vare sig du ger dig ut i skogen i hopp om att finna svamp och bär eller bara vill ta en stärkande promenad finns det spännande upplevelser att stöta på. De olika vandringslederna är färgmarkerade och hjälper till att guida vandraren fram till spännande fenomen och vackra utsiktsplatser.

Det finns historier och sägner till många av skogarnas fenomen. En av de populäraste är flyttblocket Runkesten, som sägs kunna sättas i gungning endast utav handkraft. Frågan är om man vågar utmana folksägen som säger att jättekvinnan Kåra som en gång kastade iväg stenen kommer tillbaka och förgör den som lyckas välta stenen från dess nuvarande plats. 

Ytterligare ett sägenomspunnet fenomen kopplad till traktens kyrkklockor finns i Bastefall och kallas Klockstenen. Namnet kommer från sägnen som berättar om hur det stora flyttblocket vänder på sig när det hör Pelarnes kyrkklockor slå. 

Byt ut sägner och stenblock mot vackra vyer och höga höjder genom att besöka någon av utsiktsplatserna i närheten. Följ Sevedeleden upp på Korpeberget intill Försjön, passera först Amaliagrottan och dess stora stenblock innan stigningen upp på utsiktsplatsen påbörjas. Njut sedan av den sköna naturen tillsammans med en liten picknick eller bara i tystnad. 

Beundra sjön Gissen söder om Storebro genom en promenad upp på Gisseskalle eller ta del av Djursdalarundan och den vackra utsikten på rundans högsta punkt. Vyn sträcker sig ut över sjön Krön och bort till samhället Södra Vi.

En fjärde utsiktsplats finns i Övrakulla utanför Rumskulla. Från vägen börjar en tuff klättring upp mot toppen. Längs vägen passerar du först en spännande dalgång där mystiken börjar tätna. Lite längre upp i berget finns en märklig ravin som har fått namnet Silvergata. Namnet kommer av de tjuvar som här gömde kyrksilvret de stal från Rumskulla kyrka år 1851. Strax efter Silvergata når du utsiktsplatsen där du bland annat kan blicka ut över Stångån som ringlar förbi.

Behövs vandringskartor, mer inspiration eller guldkorn i naturen finns Turistbyrån till hjälp. Hösten är till för äventyr och upplevelser, så ta dig ut i skogarna och börja upplev!

Se även

Foto Daniel Reich

<br />Daniel Reich
Vy över sjön ”Stora Idgölen”, även kallad Trollsjön.<br />Foto: Daniel Reich
En titt in i trollens rike.<br />Foto: Daniel Reich
Föryngrad naturskog – en 4 km lång vandringsled går genom parken.<br />Foto: Daniel Reich
Mossbelupna stenar med tallar finns överallt i Norra Kvills nationalpark.<br />Foto: Daniel Reich
Utsikten från den högsta punkten, ”Idhöjden”, belägen 230 m över havet.<br />Foto: Daniel Reich
Nationalparken är perfekt för vandringar med små barn.<br />Foto: Daniel Reich

Vägen till frihet

Längtan att sakta ner för oss till södra Sverige i några dagar. Vi vill helt enkelt fly från stadens ljud, ge själen näring och lyssna till tystnaden. Vårt mål - det småländska höglandet.

Med ombord har vi vår fyraårige son Emil som längtar efter att få se en levande älg. Som utgångspunkt väljer vi den lilla orten Virserum, belägen mitt i Småland och perfekt för barnvänliga expeditioner i omgivningen. Där hyr vi en mysig stuga som har byggts enligt ekologisk standard.

När vi kommer fram är vi redan förtrollade av landskapet och hypnotiserade av skogens dofter. Det luktar tall och gran, svamp, bär och mossa. Plötsligt framstår Astrid Lindgrens berättelser som verkliga, de får ett ansikte. En av semesterns höjdpunkter blir att korsa en riktig urskog, i förhoppning om att möta en älg.

Sagt och gjort. Vi packar en ryggsäck med köksprylar och några matvaror, maten är som bekant godast utomhus. Bilfärden tar oss i nordvästlig riktning via Vimmerby mot trakterna kring Ydrefors. Det monotona motorljudet vaggar Emil till sömns och för honom in i drömmarnas land.

Under tiden är hans föräldrar inbegripna i ett livligt samtal. Och så är katastrofen där - vi har kört vilse. Humöret sjunker i takt med regndropparna som faller ner. Föräldrarnas anspänning går att ta på. Plötsligt dyker den upp från ingenstans: skogens konung. En ståtlig älgtjur står mitt på vägen. Upphetsade och överväldigade av känslor väcker vi lille Emil. Något sömndrucken förkunnar han att älgar och grodor är hans favoritdjur minsann! Vi vuxna instämmer glatt, och humöret i bilen stiger till nya nivåer. Älgen kastar hela tiden blickar på oss och lunkar sedan in i den sagolika skogen.

Vi kör vidare glada och tacksamma och upptäcker snart att rutten vi valt inte innebar någon större omväg. Hur var det nu igen? Alla vägar bär till...

Efter den lyckliga ankomsten ger vi oss in i urskogen. Vi är omgivna av gigantiska tallar och granar som är över 150 år gamla. De stora klippblocken är täckta med mossa och lavar. Här i Norra Kvills nationalpark ser det helt sagolikt ut, som om vi vore i Ronja Rövardotters skog. På områdets högsta punkt, Idhöjden, slår vi oss ner och blir närmast berusade av den vida utsikten. Det är helt underbart. Vi har landat i långsamhetens rike, i skogens frihet.

Text och bilder: Daniel Reich

Se även


Daniel Reich har rest i Sverige regelbundet sedan 1998 och älskar att vara ute i naturen. Han skriver ner sina upplevelser och fångar dem även med kameran. Daniel bor med sin familj i Mecklenburg och jobbar vid sidan om sitt yrke också som fotokonstnär. Hans bilder har publicerats i flera utställningar samt i olika friluftstidningar.
daniel_nevis@yahoo.de

 • Annons
 • Annons

Foto Roelof Stroetinga

Skattjakt i Vimmerby.

Skattjakt i Vimmerby.<br />Roelof Stroetinga
Ponnyridning<br />Foto: Roelof Stroetinga
Bilens dag<br />Foto: Roelof Stroetinga
Julstämning<br />Foto: Roelof Stroetinga

Vimmerby torg - mer än ett sommartorg

När alla sommargäster anländer till Vimmerby så flyttar restauranger och caféer ut på torget och det blir liv och rörelse i staden. Men Vimmerby torg finns där året runt och det händer en hel del aktiviteter på torget även andra tidpunkter under året.

Tre givna höjdpunkter är våra traditionella marknader som i år inträffar 30 maj, 10 oktober samt 19 december. Däremellan händer det både stora och små saker under året. Det arrangeras Skattjakt, Gratis Ponnyridning, Bilens Dag, Loppisar, Korvlördag och en massa julaktiviteter där Tomtenatta den 17 december får sägas vara ett av de mer populära eventen. Nedan kan du se aktuella datum för aktiviteter kring torget.

Välkomna till Vimmerby torg hela året!

Evenemang på Vimmerby torg under året:

28/3 Skattjakt
4/4 Gratis Ponnyridning
25/4 Prel Gratis Barnbio
16/5 Bilens Dag
29/5 Förmarknad
30/5 Vårmarknad
12/9 Hälsoevent i Vimmerby
26/9 Höstloppis
9/10 Förloppis
10/10 Höstmarknad
24/10 Korvlördag
29/11 Skyltsöndag
17/12 Tomtenatta
18/12 Förloppis
19/12 Tomasmarknad
20/12 Julaktivitetssöndag

Aktiviteterna arrangeras av Vimmerby Handel och marknaderna av Vimmerby Kommun. 

Öppettider

Vimmerby Handels rekommenderade öppettider:

Helgfri vardag öppet till kl. 18.00.
Lördagsöppet till minst kl 13.00 (15.00).

Påskafton till kl. 15.00.
Valborgsmässoafton till kl. 15.00.
Pingstafton till kl. 15.00.

Midsommarafton stängt.

Julafton stängt.
Nyårsafton till kl. 13.00.

Parkering
I Vimmerby är det nära till allt och det finns gott om parkeringsplatser. I Vimmerby har vi avgiftsfri parkering.

Foto Astrid Lindgrens Näs

<br />Astrid Lindgrens Näs
Trädgårdsgång<br />Sabina Sakari
<br />Astrid Lindgrens Näs
Äppelblom<br />Astrid Lindgrens Näs
<br />Annelie Karlsson

Trädgård till nytta och nöje - att besöka och beundra

I alla tider har människan haft trädgård, oftast till nytta men ibland bara för nöjes skull. Och inte minst som statussymbol, ett medel för att visa sin makt och rikedom.

Europas makthavare skapade praktfulla trädgårdar med alléer, fontäner och gigantiska planteringar för att imponera på sin samtid. Det går inte att tänka sig franska Versailles utan den praktfulla parken, Sanssouci i Potsdam utan sin magnifika terrass eller holländska Het Loo utan sina kilometerlånga häckar.

I Sverige har vi varit lite mer modesta. För oss har trädgården varit en plats för arbete och flit, odling och skörd. Kanske för att den från början var en kålgård där man odlade till köket: kål och bönor plus en och annan kryddväxt.

Vid förra sekelskiftet kom koloniträdgårdarna till staden för att ge människor en plats där de kunde odla sin potatis och plantera fruktträd. Idén med koloniträdgårdar kom från Tyskland och Danmark och anammades snabbt här hemma. Jordlotter i städerna annekterades och planterades, för överlevnad helt enkelt. I dag är koloniområdena små oaser mitt i städerna, perfekta för promenader men också inspirerande för den som vill ha nya idéer till sin egen trädgård eller balkong.

Så småningom blev trädgården självklar. När de första egnahemsområdena byggdes ingick naturligtvis fruktträd och bärbuskar. Och på 60-talet när folkhemmet började bli färdigbyggt och semesterveckorna allt fler gick söndagsutflykten till Norrvikens trädgårdar i Båstad och Blomstergården i blekingska Eringsboda.

I Helsingborg satte Gustav VI Adolf tillsammans med sin första hustru, engelska kronprinsessan Margaret, Sofiero på kartan tack vare designade blomsterrabatter och rododendronplanteringar och på 90-talet skapades en trädgårdsfest där som fått mängder av efterföljare.

Nu tävlar städerna i Sverige om att rita om sina gamla stadsparker. Kanske tack vare Enköping som var först ut med att locka till sig holländaren Piet Oudolf för att göra vackra perennplanteringar mitt i staden. Enköping har blivit världsberömt och har fått efterföljare i bland annat Sölvesborg och Skärholmen. Umeå har tack vare kulturhuvudstadsåret fått en ny park designad av stadens son, Ulf Nordfjell. Trädgård gör skillnad och har blivit något att räkna med.

I dag öppnar dessutom allt fler privatpersoner sina egna trädgårdar. Vartannat år hålls evenemanget Tusen Trädgårdar då alla sorters trädgårdar visas under en dag och flera andra evenemang runt om i Sverige inspirerar oss att visa upp vår egen gröna värld. För att skapa lust och ge inspiration. ”Så här gör jag, välkommen att komma in och titta!” När Tusen Trädgårdar arrangerades senast var nästan 700 trädgårdar öppna. Skåne och Småland är de landskap där man hittar flest privata öppna trädgårdar.

Särskilt roligt är det förstås när det kommer till nya offentliga trädgårdar som vill visa upp sig. Sommaren 2014 öppnades Karin och Carl Larssons trädgård i Sundborn i Dalarna i ny skepnad. Trädgården har återskapats till hur den såg ut för 100 år sedan med tidstypiska växter. I juni samma sommar invigde dåvarande kulturministern Astrid Lindgrens Näs, en ny öppen trädgård med plats för kultur och debatt, allvar och humor. Trädgården är en viktig del av vårt kulturarv och lyfter fram både historien och människorna. Trädgården spelar roll och alla är delaktiga. Som turist ska du kunna åka vartsomhelst i vårt avlånga land och det ska alltid finnas en trädgård att besöka. Kanske en privat, men lika gärna ett koloniområde, en stadspark, en kyrkogård, en trädsamling eller bara en liten grön plätt att sitta ner på och känna doften av blommor.

Trädgård har blivit en folkrörelse och en slags folkbildning. Genom andra lär vi oss mer om våra egna gröna platser på orden. Att trädgården är en plats för avkoppling och stillhet är ingen nyhet, men att det finns så många tillfällen och så många platser att njuta av den idag är fantastiskt. Och att det hela tiden blir fler är ändå bättre. För människans skull och miljöns.

 

Text: Gunnel Carlson

English German

Se även

 • Annons
 • Annons

Foto Vimmerby Turistbyrå

Stora Torget i Vimmerby<br />Vimmerby Turistbyrå
<br />Vimmerby Turistbyrå
<br />
<br />Foto: Nils-Erik Pettersson
<br />
<br />
<br />

Att handla när en kan och vill som Emil

När Emil var på auktion i Backhorva ville han spendera lite av sina intjänade pengar, men hans far tyckte att det var bara slösaktigt. Då sa Emil tydligt ifrån med orden ”När jag inte har pengar kan jag inte köpa sockerdricka. När jag har pengar får jag inte köpa sockerdricka. När i hundan ska jag dricka sockerdricka?”

Mina barn har också haft varianter av dessa repliker. För när man har pengar så vill en handla, vare sig man är hemma eller på semester. Vad som gör en bra handel är människorna, utbudet och tillgängligheten. Och vad skulle Vimmerby vara utan Astrid Lindgren? Och vad skulle vi vara utan alla våra besökare? 

Tillsammans gör vi alla möten till upplevelser och minnen. Möten vi har i affärer, på olika boende och besöksmål. För ofta är det just minnen vi köper när vi är ute och reser. Vad vi tar med oss hem efter en vistelse på annan ort. Om det så är en sockerdricka, en tröja eller en nåt annat minne så är det just att man har något med sig hem som gör upplevelsen.

Karameller till alla
Om Pippi hade stått på torget är jag övertygad om att hon hade bjudit på karameller till alla barn. Våra karameller är trivsam handel, anrika stadsmiljöer och upplevelser av småstad med stort bemötande. Välkomna hit och ta med er så många minnen och upplevelser ni kan hem igen.

 

 Beathe Skaate, Handelsutvecklare Vimmerby  Beathe Skaate

English German

Öppettider

Vimmerby Handels rekommenderade öppettider:

Helgfri vardag öppet till kl. 18.00.
Lördagsöppet till minst kl 13.00 (15.00).

Påskafton till kl. 15.00.
Valborgsmässoafton till kl. 15.00.
Pingstafton till kl. 15.00.

Midsommarafton stängt.

Julafton stängt.
Nyårsafton till kl. 13.00.

Parkering
I Vimmerby är det nära till allt och det finns gott om parkeringsplatser. I Vimmerby har vi avgiftsfri parkering.

Foto Västerviks Turistbyrå

Campingliv i Västervik

Campingliv i Västervik<br />Västerviks Turistbyrå
Örn- och sälsafari<br />Västerviks Turistbyrå
<br />Västerviks Turistbyrå
Visfestival i Västervik<br />Västerviks Turistbyrå
Sälsafari<br />Västerviks Turistbyrå

Har du hört talas om skärgårdsstaden Västervik?

Västervik är en nära granne som ligger belägen vid kusten strax öster om Vimmerby. Hit reser många för att besöka den vackra skärgården, samt för att njuta av sol, bad, shopping, Visfestivalen och andra spännande aktiviteter.

Som besökare till Vimmerby kommer du även att trivas i vår grannstad. Städerna delar många likheter men kompletterar samtidigt varandra på ett utmärkt vis. Ett besök till Västervik är ett sätt för dig och din familj att förlänga ert besök och uppleva lite mer av vårt vackra Småland.

Med bil tar du dig till Västervik på 45 minuter. Väl på plats infinner sig snabbt en känsla av sommarstad. Här finns strandpromenader, butiksgator och mysiga uteserveringar, allt med en frisk vind ifrån havet som ligger alldeles intill. I Västervik finns därmed goda förutsättningar för att kunna koppla av och ”bara vara”.

Både ortsbor och besökare tar sig gärna till Gränsö som ligger fem kilometer från stadens centrum. Ute på Gränsö finner du hotell, spaanläggning, café, badmöjligheter och en naturskön vandringsled. Redan på vägen ut mot Gränsö ligger slottets ljusstöperi vars traditioner varar än idag. Som besökare är du välkommen att följa produktionen från nära håll.

Västervik kallas som sagt för skärgårdsstaden. Anledningen är given. Skärgården finns i ögonvrån hela tiden och du kan känna dess friskhet i allt du gör. Den består av ungefär 5000 öar och skär, somliga säger till och med att den är Sveriges vackraste. Sommartid går det dagliga turer till de båda skärgårdsöarna Idö och Hasselö. Väl ute på öarna kan ni njuta av mat och dryck på restaurang med havsutsikt. Färjebiljetter köper ni på Västerviks Turistbyrå.

Precis som i Vimmerby välkomnas barnfamiljer också till Västervik, och det är ofta Lysingsbadet som lockar. Lysingsbadet är en femstjärnig anläggning alldeles intill havet med campingtomter, stugor äventyrsbad och många andra aktiviteter som får hela familjen att trivas.

Varje år under vecka 28 arrangeras ett av Västerviks mest kända evenemang, Visfestivalen. Festivalen arrangeras i Stegeholms slottsruin och är en riktig folkfest. Platsen och stämningen lockar gammal som ung, tillresta och västerviksbor för att lyssna när Sveriges främsta artister framför kända visor.

I Västervik med omnejd kan du med äventyrslust, erfaren eller nybörjare, prova på aktiviteter såsom kajakpaddling, klättring, sportfiske eller turridning. Varför inte följa med på örn- och sälsafari? Från gästhamnsbryggan tar ni er med båt en bit ut i skärgården under en dag för att spana på både gråsäl och den mäktiga havsörnen.

Det finns såklart mer att uppleva i Västervik än det vi nämnt, så varför inte besöka vår grannstad och själv se vad som erbjuds? Antingen planerar ni en dagsutflykt till Västervik, eller så passar ni på att förlänga ert besök i Vimmerby och Småland med några dagar vid kusten. Vi tror ni skulle gilla det!

Text: Vimmerby Turistbyrå

English German

Se även

Mer om Västervik

http://www.vastervik.com

 

 • Annons
 • Annons

Foto

Leif Niklasson

Leif Niklasson<br />

Motorprofilen - Leif Niklasson

Mitt namn är Leif Niklasson, är 54 år och kommer ifrån liten ort som heter Södra Vi som ligger strax utanför Vimmerby stad. Jag har varit professionell cross- och supercrossåkare under 15 år med meriter såsom SM-guld och tvåfaldig världsmästare i supercross.

Jag har alltid varit fascinerad av motorcyklar. Som liten cyklade jag på mina små crossbanor där hemma och redan då stod det klart för mig att jag skulle bli bäst i hela världen. Det fanns en lokal förmåga som hette Roland Isaksson. När han tränade på motorbanan i Gnagardalen så brukade jag få följa med honom.

Som tioåring fick jag min första egna cross. Från och med nu var det bästa jag visste att köra cross och jag körde för den lokala klubben Vimmerby MS. Så småningom fick jag en tränare som hette Rein Soowik.

Någon fritid fanns knappt. Allt tid gick till träning och tävling. Jag och mina kompisar hängde vid banan hela tiden. Jag minns också när de försökte köra som jag gjorde. Det slutade ofta med en vurpa och ett sjukhusbesök.

Runt 1976-77 blev jag proffs och kom ut i Europa. Där märkte man de stora kontrasterna. Allt var ju stenhårt, alla resor, alla stora städer man reste igenom. Det var rätt jobbigt att vara iväg. Trycket från sponsorerna var tufft och de krävde resultat hela tiden. Däremellan var det skönt att komma hem till lugna Vimmerby.

Idag har jag min syster och många vänner kvar i Vimmerby. Jag brukar passa på att tajma ett besök till Vännerna när det är någon motortävling på gång. Semesterracet är alltid kul och någon crosstävling givetvis.

För besökare till Vimmerby vill jag tipsa om MX-World Collection. Det är helt otroligt vad Magnus Frodig har åstadkommit. Bara att hitta alla dessa specialcrossar som egentligen borde vara helt omöjliga att hitta. Det är bara att lyfta på hatten för honom och för Vimmerby som har lyckats med detta. Jag vill också nämna ett litet hotell som heter Villa Gulekul som ligger i Smålandsbyn. Det är helt klart en kul upplevelse för alla åldrar. Jag brukar också besöka Åbro och äta en god middag på deras trevliga restaurang.

En av Leifs tävlingscyklar återfinns idag på det nybyggda MX-museet. Det är en helt unik cykel från Maico som Magnus lyckats få ihop, berättar Leif. Jag tror han måste ha rest runt Europa för att lyckas med detta.

 

Text: Leif Niklasson

English German

Se även

Foto: Emma Jansson

Motorevenemang 2015:

3 April
Påskracet, folkrace

16-17 maj
Vårracet folkrace

30 juni-6 juli
VM offshore Race (Oskarshamn)

7-11 Juli
Semesterracet. folkrace

25 Juli
Speedway Grand Prix (Målilla)

20 Sep
Folkrace sprint

3-4 Okt
Höstracet, folkrace

 

 

Foto Weronika Baldin - Studio Rosenfors

Aktiviteter för hela familjen!<br />Weronika Baldin - Studio Rosenfors
Hitta ditt drömboende!<br />Weronika Baldin - Studio Rosenfors
Platsen där allt började!<br />Weronika Baldin - Studio Rosenfors
Hitta lugnet i Astrid Lindgrens Vimmerby!<br />Weronika Baldin - Studio Rosenfors
Upptäck naturen i Astrid Lindgrens Vimmerby!<br />Weronika Baldin - Studio Rosenfors
<br />Vimmerby Stadshotell
<br />Weronika Baldin - Studio Rosenfors

Träffa Pippi och Astrid Lindgrens Vimmerby i Kulturhuset den 25 mars

Lördagen den 25 mars mellan klockan 10 och 17 bjuder vi in er till Kulturhuset. Vi kommer att ta med oss hela Astrid Lindgrens Vimmerby för en heldag där vi visa upp det bästa av vårt småländska Vimmerby!

Ta med familjen och inspireras inför sommarens alla aktiviteter och upplevelser. Under en dag i Kulturhuset kommer ni att träffa 12 olika besöksmål som är med och gör Astrid Lindgrens Vimmerby till familjernas sommarstad. 

Under dagen arrangeras en tävling där ni kan vinna ett helt personligt Vimmerbypaket. Plocka ut era favoriter bland de boende, restauranger och aktiviteter ni kan hitta i lokalen och vinn er drömsemester i Astrid Lindgrens Vimmerby. Skulle ni vilja uppleva en heldag med Pippi och Emil, bo i en mysig stugby och äta lokalproducerad mat? Eller kanske lockar det mer att bo på idyllisk camping, spendera dagen med älgar och gå på picknick? Möjligheterna är många och endast fantasin sätter gränser på hur ert perfekta Vimmerbypaket ser ut!

 

Det är oss ni kan träffa i Kulturhuset;

Astrid Lindgrens Värld har med sig Pippi Långstrump med vänner och bjuder in till föreställning klockan 11.00, 13.30,15.00 och 16.00.

Astrid Lindgrens Näs kommer att presentera sommarens utställning samt den nya boken om Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs.

Virum Älgpark berättar om den unika älgupplevelsen där ni möter älgarna i deras egen miljö genom guidade safariturer i vackra omgivningar. 

Ingebo Hagar förmedlar den lantliga känslan och visar upp byns alla djur. Kryp även in i det lilla tippitältet som finns på plats för ett bjuda in till Ingebo Hagars lilla tältby. 

Filmbyn Småland visar upp en modell i skala 1:25 av den nya utställningen som invigs i sommar. Kliv in i filmens värld i en magisk utställning som är skapad i Astrid Lindgrens anda!

Vimmerby Kommun finns på plats för att visa upp kommunen, presentera intressanta arbetsmöjligheter och pratar om sommarens spännande evenemang!

Vimmerby Stadshotell visar interiör från rum, bjuder på karameller samt erbjuder bokning direkt på plats, extra erbjudanden till våra besökare på mässan. Boka ditt rum till sommaren direkt på plats. 

Fredensborgs Herrgård bjuder in till en gemytlig herrgårdssemester i vacker miljö!

Hotell Ronja visar upp sin breda verksamhet i form av hotell, konferensanläggning, restaurang, gym samt relax med pool, bubbelpool och bastu.

Vimmerby Camping bjuder in till campinglivet vid sjön Nossen och erbjuder 15 procent rabatt på bokningar. 

Oxgården informerar om sitt familjeboende och erbjuder alla 15 procent i rabatt vid bokning under mässan. 

Vimmerby Turistbyrå finns på plats för att guida er runt  bland besöksmålen, vi bjuder även på kaffe och kaka. 


Välkomna att uppleva det bästa av Astrid Lindgrens Vimmerby

under en dag i Kulturhuset, Stadsteatern i Stockholm!

Besöksadress: 

Kulturhuset Stadsteatern
Lokal: Studion
Sergels Torg,
111 57 Stockholm

Barnvagnsparkering med begränsat utrymme finns på våning "Plattan".

 

Vi bjuder på föreställning med Pippi och vänner klockan:

11.00, 13.30,15.00 och 16.00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Arrangeras av Vimmerby Turistbyrå

    och medlemmar i Vimmerby Turism.

Dagen Arrangeras av Vimmerby Turistbyrå tillsammans med medlemmar i Vimmerby Turism.
Dagen Arrangeras av Vimmerby Turistbyrå tillsammans med medlemmar i Vimmerby Turism.
Dagen Arrangeras av Vimmerby Turistbyrå tillsammans med medlemmar i Vimmerby Turism.

Dagen arrangeras av Vimmerby Turistbyrå tillsammans med medlemmar i Vimmerby Turism. 
Dagen arrangeras av Vimmerby Turistbyrå tillsammans med medlemmar i Vimmerby Turism. 

Arrangeras av Vimmerby Turistbyrå och medlemmar i Vimmerby Turism.
Arrangeras av Vimmerby Turistbyrå och medlemmar i Vimmerby Turism.
 • Annons
 • Annons

Foto Vimmerby Turistbyrå

<br />Vimmerby Turistbyrå

Loppis, antikt och retro!

Bland antika möbler, retrodetaljer och unika föremål går det finna skatter för hemmets alla hörn. Det sägs att någons skräpär en annans skatt, och den fantastiska gemenskapen bland traktens alla loppis, antik och kuriosabutiker bjuder in till något alldeles extra för den som är på jakt eller bara nyfiken.

 

Ta en rundtur i stadens butiker och hitta dina favoriter, flera av butikerna är öppna året runt medan andra har öppet under sommarmånaderna. Med en härlig blandning av kläder och möbler, husgeråd och böcker, gammalt och nytt kan alla gå nöjda ur en loppisrunda i Vimmerby.

 

 

Klicka här för att hitta rätt bland Vimmerbys loppis och antikhandlare!

 

Foto

Astrid Lindgrens Näs

Astrid Lindgrens Näs<br />

Mat och dryck i Vimmerby

Den genuina maten finns att njuta av runt om på restauranger i hela kommunen, om det så är den traditionella ostkakan, den vedungsbakade pizzan, de småländska smårätterna eller alla andra lokala delikatesser som erbjuds. En matbit för att hålla uppe energin en aktivitetsfylld dag eller gör maten till den stora upplevelsen, det finns något för alla.

Välkomna till bords!


Hitta rätt bland restauranger och café: 


Vimmerby

Astrid Lindgrens Näs
Prästgårdsgatan 24
0492-56 68 00

Astrid Lindgrens Värld
Fabriksgatan
0492-798 00 

Bakfickan
Stora Torget 5
0492-139 05

Big Wong
Badhusgatan 3
0492-314 89

Björkbacken Kök & Scen
Traktorgatan 3
0492-798 98

Brygghuset
Åbrovägen 13
0492-753 80

Café Paris
Norrtullsgatan 5
073-903 61 69

Cafe Royal
Storgatan 42
0492-28 43 03

Frasses
Magasinsgatan 5
0492-152 20

Gustosof Pizzeria
Bondebygatan 28
0492-101 23

Ingebo Hagar
Ingebo 107, 598 91 Vimmerby
0492-10039

Kalles Lek och Lattjo
Vimmerbyallén 1
0492-107 50

Lilla Sverigebyn
Brånhult 251, 598 92 Vimmerby
0492-920 12

Monte Carlo
Falkängsgatan 1
0492-144 25

Mossebo Gästhem
Mossebo 121, 598 40 Vimmerby
0492-910 16

MX World Collection
Förrådsgatan 9
0492-122 10

Oxgården
Bullerbygatan 2
0492-18870

Piri Piri
Sevedegatan 32A
0492-189 99

Pizzeria Palma
Drottninggatan 14
0492-181 55

Pizzeria Viktoria
Storgatan 58
0492-189 44

På Spåret
Järnvägsallén 1
0492-189 25

Restaurang Kharma
Rönnbärsgatan 36
0492-123 66

Restaurang Prime
Stora Mässhallsgatan 16
0492-167 00

Shalom
Sevedegatan 38
0492-182 88

Sibylla
Västra Tullportsgatan 3
0492-101 08

SMAK by: Simon
Storgatan 52
0492-109 90

Subway
Magasinsgatan 4
0492-102 03

Thai Fu Qing
Stora Torget 2
0492-122 07

Vimmerby Bowling
Skyttegatan 8
0492-319 60

Vimmerby Camping
Nossenbaden, 598 93 Vimmerby
0492-314 10

Vimmerby Pizzeria och Grill
Stångågatan 1
0492-158 28

Vimmerby Stadshotell
Stora Torget 9
0492-121 00

Wetterströms Glasscafe
Stora Torget 8
070-967 01 10

Zedig’s Glass & Kök
Norrtullsgatan 4
076-163 26 63

Tuna

Gottes Lada
Stolpetorp 111, 59893 Vimmerby
070-699 46 16

Knastorp Kaffe o Kultur
Gunnarsmåla 147, 598 96 Vimmerby
070-311 68 18

Lunchtåget
Stationsgränd 1, 598 96 Vimmerby
070-495 7934

Skogens Honung
Flohult 128, 598 96 Vimmerby
073-335 20 32

Älglogen, Virum Älgpark
Virum Tuna 520, 59896 Vimmerby
0492-52007

Storebro

Fredenborg Herrgård
Fredensborg 120, 598 91 Vimmerby
0492-306 00

Storebro Gästgiveri
Vimmerbyvägen 7, 590 83 Storebro
070-694 81 33

Södra Vi

Café Kröngården
Kröngårdsvägen 11, 598 94 Vimmerby
0492-600 02

Pizzeria Södra Vi
Södra Storgatan 14, 598 71 Södra Vi
0492-200 17

Restaurang Wasa
Södra Storgatan 5, 590 80 Södra Vi
0492-204 77

Söderhult Livet på Landet
Slitshult 723, 590 80 Södra Vi
070-579 31 34

Gullringen

Stigs Konditori
Stationsgatan 4, 598 73 Gullringen 0492-220 42

Locknevi

Lanthotell Lidhem
Lidhem 178, 598 94 Vimmerby
0492-701 00

Rumskulla

Katthultsboden, Gibberyd
Katthult, 598 92 Vimmerby

Pelarne

Café Sörgården
Sevedstorp, 59897 Mariannelund
070-7646724


För öppettider och reservation, kontakta respektive restaurang.

Hitta rätt mat och dryck i Vimmerby stad med restaurangkartan:

 

 

 

 

 

Ostkaka och öl?!

Visste du att Vimmerby är vida känt för ostkaka och öl. Nu är det inte kombinationen vi syftar på, utan att den främsta producenten av ”nationalrätten” ostkaka, startade sin produktion i Vimmerby redan 1929. Nu, 86 år senare kan du i butikerna hitta en hel rad godsaker med namnet Frödinge tryckt på kartongen.

Det andra är ett världsföretag med 160 års erfarenhet och som heter ÅBRO bryggeri. Här producerar man öl och andra rekorderliga produkter för en världsmarknad och man kan skryta med att ha Skandinaviens största och modernaste ”tapphall”.

Så om ni tycker att vi Vimmerbybor ser lite stolta ut...så vet ni varför!

 

 

 • Annons
 • Annons

Foto Astrid Lindgrens Värld

<br />Astrid Lindgrens Värld

Astrid Lindgrens Värld på Skansen

Träffa Vimmerby Turistbyrå när Astrid Lindgrens Värld bjuder in till en helg på Skansen i Stockholm 19-20 maj. Vi har med oss all inspiration ni kan tänkas behöva inför ert besök i Astrid Lindgrens Vimmerby.

Teater med Pippi Långstrump

Se Pippi, Kling och Klang och Fröken Prysselius i roliga och fartfyllda föreställningar. 
I den ena får Pippi får besök av tjuvar. Dunder-Karlsson och Blom ser Pippi räkna pengar, och bestämmer sig för att försöka ta hennes kappsäck. Men Pippi är världens starkaste tjej...  

I den andra försöker Prussiluskan få med Pippi till barnhemmet, och till sin hjälp har hon Kling och Klang. Men Pippi har ju redan ett hem: ”Jag är ett barn, och det här är mitt hem – alltså ett barnhem”. 
Sollidenscenen 

Singdudeldej – sånger med Emil i Lönneberga

Emil och hans familj tänker sig en lugn kaffestund, men – ja, som Emil säger: 
"Hyss hittar man inte på, di bare blir"  
Tingsvallenscenen

Fröken Prysselius allsång

Kling och Klang och Matrosorkestern bjuder upp till rolig och tokig allsång med kända låtar från Astrid Lindgrens sångskatt. Sjung med i Lille katt, Du käre lille snickerbo, Här kommer Pippi Långstrump och alla de andra visorna. Tingsvallenscenen

Gammeldags auktion med familjen Svensson från Katthult

Gör som Emil och ropa hem något fint. Kanske en sammitask eller brödspade? 
Bollnästorget

Massor av roliga barnaktiviteter, lek och skoj:

- Testa din styrka i kraftmätaren – är du lika stark som Pippi?
- Torghandel med böcker, leksaker & roliga prylar
- Tälj din egen trägubbe – precis som Emil (fast på Skansen låser vi inte in barn…)
- Lekar från förr – rulla tunnband, gå på styltor och putta kula
- Inte-stöta-marken-bana – öva din balans
- Hoppa i hö
- Balansera på taknocken som Madicken. Paraply finns att låna.
- Tipspromenad – Hur mycket kan du egentligen och Emil, Pippi Långstrump, Karlsson på taket och alla de andra?
- Karamellkokeri – precis som i Mariannelund
- Leta – och hitta – spåren efter Nils Karlsson Pyssling. OBS! Tänk pyttelitet här…
- Häng med Luffarorkestern när de spelar på olika platser under dagen

 

Helgen är ett samarbete med Astrid Lindgrens Värld och Saltkråkan.

Foto

Vår i Djursdala

Vår i Djursdala<br />

Fira våren i Astrid Lindgrens Vimmerby

Måndagen bjuder in till Valborgsmässofirande på flera platser i Astrid Lindgrens Vimmerby. Ta med familj och vänner och känn värmen av brasan, lyssna till vårtal och njut av musik från lokala artister.

Kröngården

18:30 vårsånger. 19:00 vårtal av Christina Sorsa, Vimmerby. 
19:30 Recovers från Horn underhåller i cafét. 
20:00 vårbrasan tändes! Under kvällen: korvförsäljning, våfflor o mycket mer! 

Vimmerby Camping

Kvällen börjar klockan 18.00. 
Vårtal av Ingela Nilsson Nachtweij klockan 19.00.
Kalle Sellbrink underhåller. 
Vi njuter av värmen vid den vackra brasan och hoppar över fyrverkerierna. 
Fika och korvförsäljning. 

Djursdala Hembygdsgård

Kvällen börjar klockan 19.00
Titta på backsipporna, kaffeservering och varm korv, lotterier. 
kl.20.00 sång av Södra vi kyrko- och hembygdskör. 
Vårtal av Rebecka Fredriksson, Djursdala

Mossebo Strand, Pelarne

Firande vid Mossebo Strand.
Brasan tänds 20.30

Storebroparken

20.00 Per Backstad sjunger och spelar gitarr.
21.00 Brasan på flotten
Vårtalare Jens Carlsson, VD VimmerbyHus
Traditionella vårsånger av Storebrokören. 
Kaffeservering, korvgrillning och lotteriförsäljning. 

Brosjögården, Ydrefors

21.00 - 23.00
Vårtalare Ida Hermansson, inflyttad till Ydrefors.
Som vanligt leder Alve Gustafsson allsången samt underhåller med sång och musik inne i Brosjögården.
Stort fyrverkeri över Brosjön
Servering och lotterier

Med reservation för ändringar.

 

 

Varmt välkomna att fira Valborgsmässoafton i Vimmerby, måndagen 30 april. 

 • Annons
 • Annons

Foto

#sommarroadtrip2018

#sommarroadtrip2018<br />

Vimmerby, Visby och Västervik lanserar Sommarroadtrip2018

PRESSMEDDELANDE
Tre av Sveriges starkaste sommardestinationer lanserar ett gemensamt koncept för att paketera en nästan komplett resa för familjen – sommarroadtrip2018. Upplev det bästa av sommarsverige på tre dagar.

Astrid Lindgrens Vimmerby, Destination Gotland och Västervik Framåt har under våren jobbat med att ta fram det vassaste hos sina redan starka sommardestinationer, och paketerat konceptet i det gemensamma greppet sommarroadtrip2018. 

- Det känns väldigt inspirerande att lansera det här gemensamma greppet. Våra tre destinationer har så mycket sommar och familj på våra respektive destinationer, men nu när vi kör ut det kollektivt så känns det nästan oemotståndligt, om du frågar mig, säger Adam Jacobsson, försäljnings- och marknadschef på Destination Gotland.

Kampanjen riktar sig i huvudsak till barnfamiljer, men vänder sig också till andra som söker spännande upplevelser och är nyfikna, på vad sommarsverige har att erbjuda. Tre destinationer, tre dagar och massor av varierat och på sina egna sätt sagolikt innehåll. Avstånden mellan de tre destinationerna är precis lagom och binds ihop av fina småländska vägar och en lagom lång färjetur. Vill man ha ut ännu mer av sin sommarroadtrip så erbjuds en ”bucketlist” där idéer för ytterligare upplevelser presenteras.

- Konceptet känns superfräscht och i tiden. Dagens turist är impulsiv, äventyrslysten och vill uppleva mycket, samtidigt som den vill ha det bekvämt och upplagt för sig. Allt detta erbjuder verkligen vår sommarroadtrip. Ett smörgåsbord det bara är att välja och vraka ifrån, säger Niklas Lind, marknadschef på Västervik Framåt.

Det är första året som de tre destinationerna går ihop i ett sådant här stort kollektivt grepp. Enligt dem själva så är detta bara starten av en lång destinationsrelation.

-Vi går alla tre in med ett stort engagemang och har tusen idéer och tankar på hur vi på sikt skapar en helt ny upplevelseregion, för såväl nationella som internationella besökare. I år börjar vi med en gemensam, lekfull kampanjsajt som vi sprider digitalt i södra Sverige. Nästa år hoppas vi kunna växla upp, säger Peter Göransson, turistchef i Astrid Lindgrens Vimmerby.

 

Kampanjen kan följas på www.sommarroadtrip.se och #sommarroadtrip2018.

Kontakt:

Adam Jacobsson                    
Försäljnings- och marknadschef            
adam.jacobsson@destinationgotland.se
Tel: 070 44 79 000

Peter Göransson
Turistchef, Astrid Lindgrens Vimmerby
peter@vimmerby.com
Tel: 0492 56 48 01

Niklas Lind
Marknadschef, Västervik Framåt
niklas.lind@vastervik.com
Tel: 072 300 53 47

 

 

Besök www.sommarroadtrip.se

Foto

Konkurrence Ehrenbergs

 • Annons
 • Annons

Foto

Bad i Nossen

Bad i Nossen<br />

Ett dopp i en sjö

Runt Vimmerby har du alltid nära till ett dopp i en svalkande sjö. Du kan välja en större som Nossen eller Krön där det finns möjlighet till fika, glass och aktiviteter. Föredrar du en mindre sandstrand eller ett stilla dopp och en lugn stund så kan du också söka upp en ”alldeles egen” sjö, för det finns ett hundratal att välja på!

 

 

 

 Några populära badplatser:

1. Anen
2. Dammen i Gullringen
3. Dammen i Storebro
4. Gissen
5. Gränssjön
6. Holmsjön
7. Krönbaden
8. Nossenbadet
9. Solnen
10. Stjärnevik
11. Spilhammar
12. Brosjön

Foto

Dans i Gästgivarehagen

Dans i Gästgivarehagen<br />

Midsommarfirande i Astrid Lindgrens Vimmerby

Den traditionella midsommarstången smyckas, sommarsångerna sjungs och familjer och vänner umgås. Hitta rätt bland midsommarfirandena i Vimmerby kommun.


21 juni

Vimmerby, kl. 18.00, Midsommarstången kläs vid Gästgivarhagen.

Storebro, kl. 17.30, Samling i Storebroparken för att åka traktor och vagn och plocka blommor till midsommaratången. Efter det kläs stången. Medtag fikakorg. 

Locknevi, kl. 18.00, Midsommarstången kläs vid Locknevi Bygdegård.

 

22 juni

Vimmerby, kl. 13.00-15.00, Midsommarfirande vid Gästgivarhagen. Dans kring midsommarstången, dansuppvisning av vuxen- & barnlaget. Servering av kaffe/dricka med dopp. Korv med bröd.

Astrid Lindgrens Värld, klockan 15.00 träffas besökare tillsammans med Pippi, Emil, Ronja och alla de andra vid majstången i Björkdungen. Där efter blir det dans och lekar under ledning av fröken Prysselius och Kling och Klang. 

Kröngården, kl. 15.00, Midsommarfirande vid Kröngården. Midsommarstången reses. Lekar, tävlingar, tipspromenad med mera under dagen. 17.15 Uppvisning av Vimmerby Folkdanslag. kl. 19.00 Sång och musik i midsommarkvällen med Gunilla och Johan Sigvardsson. 

Rumskulla, Midsommarfirande vid hembygdsgården. Kl 10.00 kläs stången. Alla välkomna, tag gärna med er blommor. Klockan 15.00 reses midsommarstången. Dans, servering, lotteri.

Pelarne, kl. 14.00, Samling vid hembygdsparken för att klä stången. Medtag fikakorg.

Södra Vi, kl. 13.00 samling i Brunnsparken för att binda girlanger. kl. 16.30 spelar Vimmerby Musikkår, kl. 17.00 Samling vid Portalen vid Brunnsparken för marsch till parken med girlanger. Midsommarstången reses. Midsommartal, underhållning, lek och dans, fiskdamm, lotteri, servering och konst. Fri entré och parkering.

Locknevi, kl. 10.00, midsommarfirande vid Locknevi Bygdegård. Dans kring stången, lotterier, kaffe, underhållning.

Storebro, kl. 15.00, midsommarfirande i Storebroparken. Dans kring stången och underhållnig. Kaffeservering, godispåse till barnen och lotterier.

Tuna, kl. 14.00, Midsommarfirande vid hembygdsgården. Midsommarstången kläs, dans, lekar och dragspelsmusik. Medtag kaffekorg. 

 

Med reservation för ändringar.

 • Annons
 • Annons

Foto

Stadsmuseet Näktergalen

Stadsmuseet Näktergalen<br />

Ljuva 60-tal

Vimmerbys historia går långt tillbaka i tiden. Fornfynd berättar att trakten varit befolkad sedan yngre stenåldern och bronsåldern. Det stora järnåldersgravfältet i Gästgivarehagen visar att det redan tidigt fanns en folkrik by på den plats där Vimmerby nu ligger. Även om födelseåret är okänt så vet vi att Vimmerby tillhör Sveriges äldsta städer. 1604 gav Karl IX tillbaka stadsrättigheterna till Vimmerby, detta efter att Gustav Vasa 1532, dragit in dessa mot bakgrund av en alltför framgångsrik handel.

 

Vimmerbys långa historia lever idag vidare i Stadsmuseet Näktergalen, det lilla timrade 1700-talshuset på Sevedegatan där ursprungliga barockmålningar pryder väggar och tak. Under sommaren flyttar sprakande färger, tweedkläder och plast i alla dess former in i lokalerna och ger en nostalgisk tillbakablick på det ljuva 60-talet.

 

 

 

Utställningen ”Ljuva 60-tal” pågår mellan 13 juni och 15 september på Stadsmuseet Näktergalen.

Öppettider:
14 juni – 11 augusti: 
Måndag-fredag 12-17, lördag 11-14. 
Stängt: 22 och 23 juni. 
15 augusti – 15 september: 
onsdag-fredag kl 12-16, lördag kl 11-14.