Foto

Hitta lugnet på landsbygden

Hitta lugnet på landsbygden<br />

Hitta ert smultronställe

Med full service på hotell, den familjära atmosfären på pensionat och B&B, den mysiga stugan med grannar i alla åldrar, bland djur på en lantgård eller friheten bland tält och husvagnar på en camping finns det något för alla.

 

Ett boende är en stor del av den totala upplevelsen när man besöker en ny plats. Avstånden till lekfulla upplevelser, ett inbjudande kulturliv och magisk natur är aldrig långa oavsett var i Vimmerby och dess omgivningar ni än bor. 

Hitta alternativ på boende som passar både par, små familjer och generationsfamiljer som reser för att njuta av varandras sällskap, uppleva tillsammans och njuta av den fantastiska känslan Astrid Lindgrens Vimmerby erbjuder.

English German

Privata stugor och lägenheter

 

Camping, hotell och stugby

 

Foto

Vimmerby Torg

Vimmerby Torg<br />

Från oxhandel till shoppingupplevelse

Vimmerby är en stad med marknads- och handelstraditioner sedan flera hundra år tillbaka i tiden. Om så ett litet, så var Vimmerby ett handelscentrum redan när invånarantalet låg på ungefär 100 personer under Gustav Vasas tid. Betydelsen av det lilla handelsstaden sågs som ett hot mot större hamnstäder som Kalmar och därför beslutades det att man drog in stadsrättigheterna för den lilla staden 1532.

 

Vimmerby återfick så småningom om sina stadsrättigheter drygt 70 år senare och i privilegiebrevet står som första punkt att Vimmerby ska ha tre årliga marknader. Marknaderna var inte bara ett bra handelstillfälle för besökare från när och fjärran, utan det var lika väl en folkfest. Vidare fortsatte handeln att utvecklas och kreatursmarknaden med oxhandeln i spetsen fick stor betydelse för staden. Mellan 1727 och 1746 sålde man drygt 1400 stycken oxar varje år till nöjda köpare, både från trakten med också långväga.

 

Handelstraditionerna står starka än i dag. De tre årliga marknaderna pågår fortfarande, en på våren, en på hösten och Tomasmarknaden i december. På Vimmerby Torg och längs med näraliggande gator bjuder både de små unika butikerna med ett personligt sortiment och de lite större kedjorna med brett utbud in till fantastisk handel.

Ett handelsår på Vimmerby torg bjuder in till ett stort urval av evenemang med allt från skattjakt och tjejkväll till bilens dag och korvlördag. Under sommaren omvandlas stadskärnan till ett sommartorg för både vuxna och barn med mysiga uteserveringar och sagolik lekplats. Under vintern byter torget skepnad än en gång när julgranen står ståtlig i mitten av torget, gator dekoreras med glimrande ljus och julmusiken bringar extra stämning till julhandeln.

Öppettider

Vimmerby Handels rekommenderade öppettider:
Helgfri vardag öppet till kl. 18.00.
Lördagar minst öppet till kl. 14.00.

De större butikerna håller öppet till 15.00

Avvikande öppettider:

Trettondedagsafton till kl. 15.00
Påskafton till kl. 15.00.
Valborgsmässoafton till kl. 15.00.
Pingstafton till kl. 15.00.
Midsommarafton stängt.
Julafton stängt.
Nyårsafton till kl. 13.00.

 

 

Parkering

I Vimmerby är det nära till allt och det finns gott om parkeringsplatser. Stadens parkeringar är avgiftsfria med P-skiva, endast en enstaka parkering betalas i P-automat. P-skivor finns att hämta på Vimmerby Turistbyrå. 

 

 

 • Annons
 • Annons

Foto Nils-Erik Pettersson

Astrid Lindgrens tillsammans med bullerbybarnen.

Astrid Lindgrens tillsammans med bullerbybarnen.<br />Nils-Erik Pettersson
Katthult<br />
Snickerboa på Filmbyn Småland<br />
Snickarboa i Katthult<br />
Ihålig ask i Bullerbyn<br />
<br />
Bullerbyn<br />

Från Bullerbyn till Katthult

I skogarna runt Vimmerby gömmer det sig mycket filmhistoria. Självaste Emils Katthult i Gibberyd och de tre Bullerbyhusen i Sevedstorp ligger bara en kort utflykt bort.

Mycket inspiration till Astrid Lindgrens berättelser kommer från henne och hennes familjs liv i Vimmerby. Att återvända till dessa trakter blev därför naturligt när Astrid Lindgrens berättelser skulle filmatiseras.

Omgivet av den småländska naturen i Sevedstorp står de tre små gårdarna, Norrgården, Mellangården och Sörgården. Det var denna plats Astrid Lindgren hade sina tankar när hon skrev om barnen i Bullerbyn då hennes far Samuel August växte upp den mellersta gården.

När snön låg vit över husen år 1986 började man filma utomhusscenerna i och runt Sevedstorp. Hela trakten blev involverade i filmatiseringen. Byborna ställde upp som statister, barnen som gick i Pelarne skola fick medverka som skolbarn i filmen och de närliggande gårdarnas djur blir filmstjärnor. 

Idag lever Bullerbyn upp under sommaren när djur flyttar in i hagarna, cafét gräddar våfflor och den höfyllda höskullen samt det gröna gräset bjuder in till lek och bus. 

Bara en kort resa bort ligger Gibberyd. På de slingriga vägarna längs med hagmarkerna reser ni mot filmernas Katthult. I byn Gibberyd levde bönderna ett vanligt bondeliv när ett filmteam klev in på gården 1970 och frågade om de fick spela in filmerna om Emil i Lönneberga just här. Gården passade berättelserna perfekt där den låg vackert på en sluttning omgiven av blommande körsbärsträd och syrenbuskarna. Eftersom den småländska gården var i bruk och fylld med redskap, djur och engagerade statister som gärna visade upp deras naturliga dialekter och kläder från sent 1800-tal hade man allt man behövde i Gibberyd. 

Att besöka Katthult idag är som att gå rakt in i berättelserna om Emil i Lönneberga. Här hittar ni snickerboa fylld med Emils trägubbar, familjen Svenssons vackra hus och flaggstången där Ida hissades upp i de kända filmerna.

Placerat mitt emellan de två historiska byarna, i Mariannelund, ligger det nyöppnade Filmbyn Småland. Här kliver ni in i filmens värld och kan bland annat se hur klassiska studiobyggen ser ut, se originalkostymer från filmerna, hoppa över det digitala helveteskapet och göra egna filmer och inspelningar ni får med er hem.

English German

Se även

Foto Åbro Bryggeri

<br />Åbro Bryggeri

Åbro Bryggeri

Åbro Bryggeri är Sveriges äldsta familjebryggeri och ett av Europas modernaste. Sedan år 1856 har Åbro Bryggeri bryggt öl med vatten från en och samma källa i småländska Vimmerby. Åbro Bryggeri brygger ett flertal ölsorter såsom flaggskeppet Åbro Original och premiumserien Bryggmästarens och står också bakom succén Rekorderlig Cider som exporteras över hela världen.

I lokalerna i Vimmerby hittar man hela 360 olika dryckesartiklar, varav 217 är Åbros egentillverkade produkter. I det fartfyllda plocklagret hanterar varje rutinerad plockare cirka 17 ton produkter under ett arbetspass och dagligen lämnar 45 lastbilar Vimmerby fyllda med produkter.

Under våren har ett eget mikrobryggeri öppnats i direkt anslutning till Åbros restaurang Brygghuset. Microbryggeriet ger restauranggäster möjlighet att se och känna närheten av byggeriprocessen. Den intresserade kan sedan ta steget ut på balkongen i den stora brygghallen för att följa produktionen av öl, läsk och cider under en guidad tur bland jästankar, tappkranar och flasklinjer.

Under guidningarna görs en resa i både tid och rum, i både Åbros historia och i vår omvärld. Här aktiveras alla sinnen, som smak, doft, känsel, hörsel och syn, och efter visningen finns möjlighet att prova allt från våra traditionella produkter till färska nyheter från mikrobryggeriet ”Lilla Åbro”. 


 

 

Bryggerivisningar

Boka ditt besök på guide@abro.se

 eller ring 0492-165 19.

 • Annons
 • Annons

Foto

Gisseskalle

Mystik vid Silvergata, Rumskulla<br />Vimmerby turistbyrå
Utsiktsplats vid Övrakulla<br />
Mystik i Vimmerbyskogarna<br />
<br />Foto: Vimmerby turistbyrå
Norra Kvills Nationalpark<br />Vimmerby Turistbyrå
Runkesten<br />Vimmerby Turistbyrå
Gisseskalle<br />

Skogens hemligheter

Ta del av naturen och upptäck Vimmerbyskogarnas spännande hemligheter.

Vimmerby kommun erbjuder flera vackra vandringsleder, allt från kortare promenader till flerdagsvandringar. Stämningen i skogarna är något alldeles extra och den friska luften hjälper till att rensa tankarna. Vare sig du ger dig ut i skogen i hopp om att finna svamp och bär eller bara vill ta en stärkande promenad finns det spännande upplevelser att stöta på. De olika vandringslederna är färgmarkerade och hjälper till att guida vandraren fram till spännande fenomen och vackra utsiktsplatser.

Det finns historier och sägner till många av skogarnas fenomen. En av de populäraste är flyttblocket Runkesten, som sägs kunna sättas i gungning endast utav handkraft. Frågan är om man vågar utmana folksägen som säger att jättekvinnan Kåra som en gång kastade iväg stenen kommer tillbaka och förgör den som lyckas välta stenen från dess nuvarande plats. 

Ytterligare ett sägenomspunnet fenomen kopplad till traktens kyrkklockor finns i Bastefall och kallas Klockstenen. Namnet kommer från sägnen som berättar om hur det stora flyttblocket vänder på sig när det hör Pelarnes kyrkklockor slå. 

Byt ut sägner och stenblock mot vackra vyer och höga höjder genom att besöka någon av utsiktsplatserna i närheten. Följ Sevedeleden upp på Korpeberget intill Försjön, passera först Amaliagrottan och dess stora stenblock innan stigningen upp på utsiktsplatsen påbörjas. Njut sedan av den sköna naturen tillsammans med en liten picknick eller bara i tystnad. 

Beundra sjön Gissen söder om Storebro genom en promenad upp på Gisseskalle eller ta del av Djursdalarundan och den vackra utsikten på rundans högsta punkt. Vyn sträcker sig ut över sjön Krön och bort till samhället Södra Vi.

En fjärde utsiktsplats finns i Övrakulla utanför Rumskulla. Från vägen börjar en tuff klättring upp mot toppen. Längs vägen passerar du först en spännande dalgång där mystiken börjar tätna. Lite längre upp i berget finns en märklig ravin som har fått namnet Silvergata. Namnet kommer av de tjuvar som här gömde kyrksilvret de stal från Rumskulla kyrka år 1851. Strax efter Silvergata når du utsiktsplatsen där du bland annat kan blicka ut över Stångån som ringlar förbi.

Behövs vandringskartor, mer inspiration eller guldkorn i naturen finns Turistbyrån till hjälp. Hösten är till för äventyr och upplevelser, så ta dig ut i skogarna och börja upplev!

Se även

Foto

Dans i Gästgivarehagen

Dans i Gästgivarehagen<br />

Midsommarfirande i Astrid Lindgrens Vimmerby 2019

Den traditionella midsommarstången smyckas, sommarsångerna sjungs och familjer och vänner umgås. Hitta rätt bland midsommarfirandena i Vimmerby kommun.

20 juni

Vimmerby, kl. 18.00, Midsommarstången kläs vid Gästgivarhagen.

Storebro, kl. 17.30, Samling i Storebroparken för att åka traktor och vagn och plocka blommor till midsommaratången. Efter det kläs stången. Medtag fikakorg. 

Locknevi, kl. 17.00, Midsommarstången kläs vid Locknevi Bygdegård.

Rumskulla, kl. 17.00-20.00, Midsommarstången kläs och korvgrillning. 

 

21 juni

Vimmerby, kl. 13.00-15.00, Midsommarfirande vid Gästgivarhagen. Dans kring midsommarstången, dansuppvisning av folkdanslaget. Servering av kaffe/dricka med dopp. Korv med bröd.

Astrid Lindgrens Värld, kl. 15.00, dansa Små grodorna, Prästens lilla kråka och alla de andra 
klassikerna med alla karaktärer i Bjökdungen. Lekarna runt stången leds av fröken Prysselius 
som har stabil hjälp av Kling och Klang, och den eminenta orkestern.

Rumskulla, kl. 15.00-17.00, Midsommarfirande vid hembygdsgården. Midsommarstången reses. Dans, servering, lotteri.

Pelarne, kl. 14.00, Samling vid hembygdsparken för att klä stången. Medtag fikakorg.

Södra Vi, kl. 13.00 samling i Brunnsparken för att binda girlanger. Kl. 16.30 spelar Vimmerby 
Musikkår, kl. 17.00 Samling vid Portalen vid Brunnsparken för marsch till parken med girlanger. 
Midsommarstången reses. Midsommartal, underhållning, lek och dans, fiskdamm, lotteri, servering och konst. Fri entré och parkering.

Locknevi, kl. 10.00-12.00, midsommarfirande vid Locknevi Bygdegård. Dans kring stången, 
livemusik, dansledare och hembakad fika. 

Storebro, kl. 15.30, midsommarfirande i Storebroparken. Dans kring stången och underhållnig av Svante Sigvardsson. Kaffeservering, godispåse till barnen och lotterier.

Tuna, kl. 12.00-14.00, Midsommarfirande vid hembygdsgården. Midsommarstången kläs klockan 12.00, klockan 13.00 spelar och dansar Vimmerby Folkdanslag, dans, lekar och dragspelsmusik. Medtag kaffekorg.

Med reservation för ändringar.

 • Annons
 • Annons

Foto

Norra Kvills Nationalpark

Norra Kvills Nationalpark<br />

Upplev skogen runt Vimmerby

Vimmerby har över 170 kilometer vandringsled och promenadspår i skog och mark. Bredare gångvägar blandat med slingriga stigar och branta bergpartier gör att det finns något som passar alla under en dag i skogen. Ta med picknickkorgen, blåbärsbyttan eller varför inte göra upplevelsen till en flerdagarstur och packa ner tältet.

 

Sevedeleden är den längsta leden i kommunen med sina 50 kilometer plus påfartsleder på 18 respektive 35 kilometer. Leden går igenom skogar, över åkrar och passerar flera av skogens sevärdheter och historiska platser. 

Brantestad naturrunda tar er med på en 9,9 kilometer lång tur genom odlingslandskap och
skogsmark. En lagom kuperad promenad som ger er möjligheten att ta del av fornlämningar, en levande kulturbygd och ett fantastiskt växtliv samt passa på att hålla en picknick på någon av de vackra rastplatserna.  

Djursdalarundan leder er genom en 7 kilometer lång runda med stopp vid både naturfenomen och spännande kulturhistoria. 

Norra kvills nationalpark bjuder in till mystiken och magin i den småländska trollskogen med sina två rundor på 2,5 respektive 4 kilometer. Den tuffa vandringen lönar sig när du kan känna stillheten och lugnet vid Idgölens vatten och andas ut vid Idhöjdens utsiktsplats.  

Ingebo hagars fyra vandringleder från 1,2 – 4,2 kilometer bjuder in att uppleva de småländska skogarna i såväl korta som längre rundor i den vackra blandskogen. 

I Lidhem hittar ni naturen i dess prakt. De vackra lederna är mellan 3 och 5 kilometer och tar er runt i skogen och om säsongen tillåter, längs blåbär och smultronfyllda stigar mot Gersjön. Vill man göra en längre tur i skogen hittar ni kartor på rundvandringar upp till tio kilometer på Lidhem Lanthotell.

Smé-ånas 4 kilometer tar er på en resa genom Gullringens utveckling. Från Kvarndammen och traktens högsta vattenfall där du kan stöta på strömstare och utter till den gamla kraftstationen och förbi en grotta i de gamla Skomakarbergen för att avsluta med en bit på historiska Kungsvägen.

English German

Information för era vandringsäventyr:

Sevedeleden

Brantestad Naturrunda

Djursdalarundan

Norra Kvills Nationalpark

Ingebo Hagar

Lidhem

Smé-Åna

 

 

 

Foto

Loppis, antik och retro.

Loppis, antik och retro.<br />

Loppis, antikt och retro!

Botanisera i den fanstatiska nostalgin på någon av de många loppis och antikhandlarna. Från den stora lokalen fylld från golv till tak till den personliga boden med skatter från då till nu lockar besökare i alla åldrar. Välkomna att ta del av den spännande skattjakten bland retro, antikt och kuriosa. För den som handlar för nöjet, miljön eller med hjärtat.

 

Ta en rundtur i stadens butiker och hitta dina favoriter, flera av butikerna är öppna året runt medan andra har öppet under sommarmånaderna. Med en härlig blandning av kläder och möbler, husgeråd och böcker, gammalt och nytt kan alla gå nöjda ur en loppisrunda i Vimmerby.

 

 

Klicka här för att hitta rätt bland Vimmerbys loppis och antikhandlare!

 

 • Annons
 • Annons

Foto

Astrid Lindgrens Vimmerby

Astrid Lindgrens Vimmerby<br />

Promenadappen "Astrid Lindgrens Vimmerby"

Upplev Astrid Lindgrens Vimmerby genom vår nylanserade app "Astrid Lindgrens Vimmerby”!

I "Astrid Lindgrens Fotspår" guidas du genom miljöer som inspirerat Astrid Lindgrens och som haft stor betydelse för hennes författarskap. Appen leder dig genom staden Vimmerby och upp mot barndomshemmet Näs. Längst vägen får du göra små nedslag i Astrid Lindgrens livshistoria och på flera av platserna kommer du även att få njuta av författarinnans egna berättarröst.

I promenaden "Kultur och Historia" får du en djupdykning i Vimmerbys historia blandat med spännande kuriosa om platser och personer. Historiska bilder varvas med ljudklipp, upplästa på redig Vimmerbydialekt. Lyssna, se och njut!

 

Stort tack riktas till Astrid Lindgren Aktiebolag, Sparbanksstiftelsen i Vimmerby, Tillväxtverket, Regionförbundet i Kalmar län, Astrid Lindgrens Näs, Stadsmuseet Näktergalen och medlemmarna i Vimmerby Turism som gjort det möjligt att ta fram denna app.

 

Appen är tillgänglig för både iPhone och Android och är helt kostnadsfri.

 Ladda ner till iPhone

Ladda ner till Android

eller sök på "Astrid Lindgrens Vimmerby"

 

Vi önskar er en trevlig promenad i Astrid Lindgrens Vimmerby!

Foto

Smaklig måltid!

Smaklig måltid!<br />

Mat och dryck i Vimmerby

Den genuina maten finns att njuta av runt om på restauranger i hela kommunen, om det så är den traditionella ostkakan, de småländska smårätterna eller alla andra lokala delikatesser som erbjuds. En matbit för att hålla uppe energin en aktivitetsfylld dag eller gör maten till den stora upplevelsen, det finns något för alla.

Välkomna till bords!


Hitta rätt bland restauranger och café: 


Vimmerby

Astrid Lindgrens Näs
Prästgårdsgatan 24
0492-56 68 00

Astrid Lindgrens Värld
Fabriksgatan
0492-798 00 

Bakfickan
Stora Torget 5
0492-139 05

Big Wong
Badhusgatan 3
0492-314 89

Björkbacken Kök & Scen
Traktorgatan 3
0492-798 98

Brygghuset
Åbrovägen 13
0492-753 80

Café Paris
Norrtullsgatan 5
073-903 61 69

Cafe Royal
Storgatan 42
0492-28 43 03

Frasses
Magasinsgatan 5
0492-152 20

Ingebo Hagar
Ingebo 107, 598 91 Vimmerby
0492-10039

Kalles Lek och Lattjo
Vimmerbyallén 1
0492-107 50

Monte Carlo
Falkängsgatan 1
0492-144 25

Mossebo Gästhem
Mossebo 121, 598 40 Vimmerby
0492-910 16

MX World Collection
Förrådsgatan 9
0492-122 10

Oxgården
Bullerbygatan 2
0492-18870

Piri Piri
Sevedegatan 32A
0492-189 99

Pizzeria Palma
Drottninggatan 14
0492-181 55

Pizzeria Viktoria
Storgatan 58
0492-189 44

På Spåret
Järnvägsallén 1
0492-189 25

Restaurang Kharma
Rönnbärsgatan 36
0492-123 66

Restaurang Prime
Stora Mässhallsgatan 16
0492-167 00

Pizzaboa
Sevedegatan 38
0492-182 88

Sibylla
Västra Tullportsgatan 3
0492-101 08

SMAK by: Simon
Storgatan 52
0492-109 90

Subway
Magasinsgatan 4
0492-102 03

Thai Fu Qing
Stora Torget 2
0492-122 07

Vimmerby Bowling
Skyttegatan 8
0492-319 60

Vimmerby Camping
Nossenbaden, 598 93 Vimmerby
0492-314 10

Vimmerby Pizzeria och Grill
Stångågatan 1
0492-158 28

Vimmerby Stadshotell
Stora Torget 9
0492-121 00

La Plaza
Stora Torget 8
070-967 01 10

Tuna

Gottes Lada
Stolpetorp 111, 59893 Vimmerby
070-699 46 16

Knastorp Kaffe o Kultur
Gunnarsmåla 147, 598 96 Vimmerby
070-311 68 18

Skogens Honung
Flohult 128, 598 96 Vimmerby
073-335 20 32

Älglogen, Virum Älgpark
Virum Tuna 520, 59896 Vimmerby
0492-52007

Storebro

Fredenborg Herrgård
Fredensborg 120, 598 91 Vimmerby
0492-306 00

Storebro Gästgiveri
Vimmerbyvägen 7, 590 83 Storebro
070-694 81 33

Södra Vi

Gyllenelg's Kröngården
Kröngårdsvägen 11, 598 94 Vimmerby
070-55 66 007

Pizzeria Södra Vi
Södra Storgatan 14, 598 71 Södra Vi
0492-200 17

Restaurang Wasa
Södra Storgatan 5, 590 80 Södra Vi
0492-204 77

Söderhult Livet på Landet
Slitshult 723, 590 80 Södra Vi
070-579 31 34

Gullringen

Stigs Konditori
Stationsgatan 4, 598 73 Gullringen 0492-220 42  

Rumskulla

Katthultsboden, Gibberyd
Katthult, 598 92 Vimmerby

Pelarne

Café Sörgården
Sevedstorp, 59897 Mariannelund
070-7646724


För öppettider och reservation, kontakta respektive restaurang.

Hitta rätt mat och dryck i Vimmerby stad med restaurangkartan:

 

 

 

Ostkaka och öl?!

Visste du att Vimmerby är vida känt för ostkaka och öl. Nu är det inte kombinationen vi syftar på, utan att den främsta producenten av ”nationalrätten” ostkaka, startade sin produktion i Vimmerby redan 1929. Nu, 86 år senare kan du i butikerna hitta en hel rad godsaker med namnet Frödinge tryckt på kartongen.

Det andra är ett världsföretag med 160 års erfarenhet och som heter ÅBRO bryggeri. Här producerar man öl och andra rekorderliga produkter för en världsmarknad och man kan skryta med att ha Skandinaviens största och modernaste ”tapphall”.

Så om ni tycker att vi Vimmerbybor ser lite stolta ut...så vet ni varför!

 

 

 • Annons
 • Annons

Foto

Bad i Nossen

Bad i Nossen<br />

Ett dopp i en sjö

Runt Vimmerby har du alltid nära till ett dopp i en svalkande sjö. Du kan välja en större som Nossen eller Krön där det finns möjlighet till fika, glass och aktiviteter. Föredrar du en mindre sandstrand eller ett stilla dopp och en lugn stund så kan du också söka upp en ”alldeles egen” sjö, för det finns ett hundratal att välja på!

 

 

Klicka för att förstora kartan. 

 

 Några populära badplatser:

1. Anen
2. Dammen i Gullringen
3. Dammen i Storebro
4. Gissen
5. Gränssjön
6. Holmsjön
7. Krönbaden
8. Nossenbadet
9. Solnen
10. Stjärnevik
11. Spilhammar
12. Brosjön

Foto Daniel Reich

<br />Daniel Reich
Vy över sjön ”Stora Idgölen”, även kallad Trollsjön.<br />Foto: Daniel Reich
En titt in i trollens rike.<br />Foto: Daniel Reich
Föryngrad naturskog – en 4 km lång vandringsled går genom parken.<br />Foto: Daniel Reich
Mossbelupna stenar med tallar finns överallt i Norra Kvills nationalpark.<br />Foto: Daniel Reich
Utsikten från den högsta punkten, ”Idhöjden”, belägen 230 m över havet.<br />Foto: Daniel Reich
Nationalparken är perfekt för vandringar med små barn.<br />Foto: Daniel Reich

Vägen till frihet

Längtan att sakta ner för oss till södra Sverige i några dagar. Vi vill helt enkelt fly från stadens ljud, ge själen näring och lyssna till tystnaden. Vårt mål - det småländska höglandet.

Med ombord har vi vår fyraårige son Emil som längtar efter att få se en levande älg. Som utgångspunkt väljer vi den lilla orten Virserum, belägen mitt i Småland och perfekt för barnvänliga expeditioner i omgivningen. Där hyr vi en mysig stuga som har byggts enligt ekologisk standard.

När vi kommer fram är vi redan förtrollade av landskapet och hypnotiserade av skogens dofter. Det luktar tall och gran, svamp, bär och mossa. Plötsligt framstår Astrid Lindgrens berättelser som verkliga, de får ett ansikte. En av semesterns höjdpunkter blir att korsa en riktig urskog, i förhoppning om att möta en älg.

Sagt och gjort. Vi packar en ryggsäck med köksprylar och några matvaror, maten är som bekant godast utomhus. Bilfärden tar oss i nordvästlig riktning via Vimmerby mot trakterna kring Ydrefors. Det monotona motorljudet vaggar Emil till sömns och för honom in i drömmarnas land.

Under tiden är hans föräldrar inbegripna i ett livligt samtal. Och så är katastrofen där - vi har kört vilse. Humöret sjunker i takt med regndropparna som faller ner. Föräldrarnas anspänning går att ta på. Plötsligt dyker den upp från ingenstans: skogens konung. En ståtlig älgtjur står mitt på vägen. Upphetsade och överväldigade av känslor väcker vi lille Emil. Något sömndrucken förkunnar han att älgar och grodor är hans favoritdjur minsann! Vi vuxna instämmer glatt, och humöret i bilen stiger till nya nivåer. Älgen kastar hela tiden blickar på oss och lunkar sedan in i den sagolika skogen.

Vi kör vidare glada och tacksamma och upptäcker snart att rutten vi valt inte innebar någon större omväg. Hur var det nu igen? Alla vägar bär till...

Efter den lyckliga ankomsten ger vi oss in i urskogen. Vi är omgivna av gigantiska tallar och granar som är över 150 år gamla. De stora klippblocken är täckta med mossa och lavar. Här i Norra Kvills nationalpark ser det helt sagolikt ut, som om vi vore i Ronja Rövardotters skog. På områdets högsta punkt, Idhöjden, slår vi oss ner och blir närmast berusade av den vida utsikten. Det är helt underbart. Vi har landat i långsamhetens rike, i skogens frihet.

Text och bilder: Daniel Reich

Se även


Daniel Reich har rest i Sverige regelbundet sedan 1998 och älskar att vara ute i naturen. Han skriver ner sina upplevelser och fångar dem även med kameran. Daniel bor med sin familj i Mecklenburg och jobbar vid sidan om sitt yrke också som fotokonstnär. Hans bilder har publicerats i flera utställningar samt i olika friluftstidningar.
daniel_nevis@yahoo.de

 • Annons
 • Annons

Foto

Virum Älgpark

Virum Älgpark<br />

Träffa skogens konung

Den slingriga vägen genom skogarna utanför Tuna leder till Virum Älgpark, en plats där varje besök är något utöver det vanliga för både barn och vuxen.

Kjell och Helene Svenssons vackra gård i Virum skiljer sig från de flesta svenska gårdar. Istället för kor, hästar, grisar och andra djur möter man 9 stycken älgar och 28 dovhjortar på markerna.  I över tio år har Kjell och Helene haft sin älgpark strax utanför Tuna, en resa som började år 2007 med 4 älgar och ett tiotal dovhjortar. Parkens legend och kändis, tjuren Harald, på hela 12 år fortfarande är en del av den växande familjen bestående av två vackra älgkvigor och flera ståtliga tjurar som trots sin storlek är otroligt lugna och snälla i mötet med besökaren.

I sin naturliga miljö lever, leker och trivs älgarna tillsammans, något man beskådar under en av alla safariturer som rullar in i hägnet under sommarhalvåret. En unik älgupplevelse där ni upplever hur älgarna leker med varandra, doppar sig i dammen och mumsar på godsakerna som bjuds.  

Under en tur får ni hälsa på och vara en del i matningen av Virums älgarna. Potatisskivor, äppelklyftor och sockerbetor är något som locka älgarna ännu närmre. Försiktigt äter de cirka 500 kilos stora älgarna ur händerna på både barn och vuxna under safarituren. Den våghalsiga kan sätta en bit i munnen och få en rejäl älgpuss!

 

Se även

Öppettider 2019

 

PÅSKÖPPET

19/4, 21/4 och 23/4.
Två safariturer om dagen klockan 11.00 och 13.00
25/4. En safaritur klockan 11.00.

VÅRSÄSONG

1/5, söndagarna 5/5, 12/5 och 19/5.
Tre safariturer om dagen.Cirkatider: Klockan 11.00, 12.15 och 13.30.

Söndagarna 26/5, 2/6, 9/6 och 16/6.
4 safariturer om dagen. Cirkatider: Klockan 11.00, 12.15, 13.30 och 14.45.

SOMMARSÄSONG

22/6 - 25/8. Öppet varje dag 10.30 -16.00
Fem safariturer under dagen med cirka 1 timme och 15 minuter emellan. Den första vid klockan 11.00 och den sista vid klockan 16.00.
26/8 – 1/9. Två safariturer om dagen, klockan 11.00 och 13.00
2/9 – 8/9. En safaritur om dagen, klockan 12.00.

 

Foto

Julmarknad på Astrid Lindgrens Näs

Julmarknad på Astrid Lindgrens Näs<br />

Hösttider är marknadstider

Emil i Lönneberga åkte till marknaden i Vimmerby och visade hur man handskas med kittliga hästar. Nu för tiden säljs inga djur på marknaderna i Vimmerby, däremot finns här gott om andra aktiviteter, knallar och besökare.

Torgmarknad
De sedan långt tillbaka i historien har tre traditionella torgmarknader arrangerats i Vimmerby. Marknadslördagarna lockar försäljare, hantverkare och besökare till torget tre gånger om året under Vårmarknad, Höstmarknad och Tomasmarknad. Under 2018 äger dessa marknader rum 26 maj, 13 oktober och 15 december. För den som inte kan vänta till lördagen hålls från klockan 13.00 fredagen innan marknad en loppis på de redan uppställda borden. 

Höstlovsöppet med småländsk marknad på Astrid Lindgrens Värld
27 oktober - 4 november är det dags för Höstlovsöppet med småländsk marknad i Astrid Lindgrens Värld. Det blir underhållning av alla de slag. Bland annat blir det äkta småländskt höstmarknad med hantverk och lokala matvaror. Dessutom kan alla som vill träffa Emil i Lönneberga, Pippi Långstrump, Madicken, Ronja, Rasmus på Luffen och deras vänner och familjer.

Julmarknad på Astrid Lindgrens Näs
Den 14, 15 och 16 december är det dags för traditionsenlig julmarknad invid Astrid Lindgrens barndomshem i Vimmerby. Liksom tidigare år har du här chansen att uppleva en riktig gammeldags julmarknad med äkta hantverk - en härlig blandning av konst- och mathantverk med tillverkning, slöjdande, försäljning och musik.

Marknadskalender 2018:

13 oktober
Torgmarknad.

27 oktober - 4 november
Höstlovsöppet med småländsk marknad på Astrid Lindgrens Värld.

14, 15 & 16 december
Julmarknad på Astrid Lindgrens Näs.

15 december
Julmarknad på torget i Vimmerby.

 

 

Tomasmarknad på Vimmerby Torg.

 • Annons
 • Annons

Foto Astrid Lindgrens Näs

<br />Astrid Lindgrens Näs

Vad vill du göra?

Evenemangen och aktiviteterna avlöser varandra under sommaren. Musik, mat, upplevelser, kultur och annat spännande står på schemat på många platser runt om i Vimmerby kommun. Vad passar just dig?

 

För den musikintresserade

Musiken flödar på restauranger, utomhusscener och trädgårdar. Vimmerby Campings gedigna sommarprogram med trubadurer, Restaurang Primes välfyllda sommarscen och Astrid Lindgrens Näs sommarkvällar i Apellunden erbjuder allt man kan tänka sig under sommaren. 

För den naturintresserade

Landskapet runt om Vimmerby bjuder sedan in till glittrande sjöar, sagolika skogar, böljande ängar, röda ladugårdar och ringlande grusvägar. På gårdarna kan ni möta kor, får, älgar, hästar, smådjur och allt där emellan. En häst och vagntur i kulturlandsskapet med Eriksgårdens ardennerhästar, mysa med Ingebo Hagars får, en älgpuss av Virums ståtliga älgar och en guidning genom Skogens Honungs bisamhällen är bara några av de många upplevelser som Vimmerby bjuder in till under ett besök längs med vägarna.  

För den kulturintresserade

I det trimmade 1700-talshuset med väggar och tak prydda med barockmålningar visar sommarens utställning "Skogen" på Museet Näktergalen, Astrid Lindgrens Näs bjuder in till en resa i Astrid Lindgrens liv. 

För den fikasugna

Kanelbullar, ostkaka, paj och andra delikatesser serveras i både stadsnära och naturnära café runt om Vimmerby. Knastorps mysiga torp, Rokullas populära kakbuffé, Frödinges traditionella ostkakebodBakfickans uteservering och Flickornas café i Ingebo är bara några av de smakrika matupplevelserna. 

För den trädgårdsintresserade

Inbjudande trädgårdar och mysiga platser finns på många ställen. I Astrid Lindgrens Näs öppna trädgård väcks känslor av frihet, mod, melankoli och livsglädje till liv, hos Rost & Kardemumma visas en levande trädgård med växter och dekorationer upp och i Lidhem ges en unik chans att se och prata om trädgårdar söndagen den 21 juli. 

Eriksgården

 

Virum Älgpark

Foto

pelarne kyrka

pelarne kyrka<br />

Sommarkyrkor

Besök de vackra kyrkorna i Vimmerby pastorat när det bjuds in till musikkvällar och vägkyrkor under hela sommaren.

VIMMERBY 

Sommarmusik i Vimmerby kyrka 
Tisdagar kl.19.00 
2/7, 16/7, 30/7, 13/8, 27/8 samt 3/9 
För utförligt program se vår hemsida: www.svenskakyrkan.se/vimmerby 

FRÖDINGE  

Vägkyrka i Frödinge 8/7 - 21/7 
Kyrkan är öppen varje dag kl 11.00 - 17.00 och årets tema är Frödinge kyrkas körverksamhet genom tiden. Det blir även visning av kyrkan, kaffeservering, försäljning av Sackeusvaror m.m. 
Varje dag hålls en andakt kl 14.00 förutom på söndagarna då det är gudstjänst. För utförligt program se vår hemsida: www.svenskakyrkan.se/vimmerby/frödinge 

LOCKNEVI 

Musik i sommarkväll i Locknevi kyrka, torsdagar kl. 19.00 

27/6- Kristina från Duvemåla 
Ett blandat program med låtar ur musikalen Kristina från Duvemåla. Petra Nilsson- sång, Mikael Brorsson- Ackordion och dragspel.

11/7- Jordens sång- en hyllning till Änglamarken och Himlajorden. 
Här får ni lyssna till ett blandat program med bl.a. Sång, flöjt och piano. Musik av George Riedel, Anders Nyberg och Benny Andersson. I programmet finns även inslag av dans/rörelser. Cecilia Alrikson, Sara Wåhlin.

25/7- Bliv kvar hos mig 
Här får ni lyssna till en jazztrio som har ett program med improvisationer över psalmer. Olof Lövmo- piano, Ola Petersson- kontrabas, Pelle ”Trazan” Jonasson- slagverk.

8/8- Ett ögonblick i sänder. 
Möt Lina Sandell på ett delvis nytt sätt. De allra käraste psalmerna varvas med nya tonsättningar som Per Harling gjort av Lina Sandelltexter. Stina Klintbom- sång, Ulf Esborn- piano 

22/8- En visa vill jag sjunga 
Här bjuds ni på en stund av den musik som ligger systrarna Stahl varmast om hjärtat. Det blir en salig blandning av folkvisa, musikal och svenska klassiker framfört med glimten i ögat. Alva och Emy Stahl- sång.

TUNA 

Sommarkyrka i Tuna 
Vi startar med musikgudstänst söndag 28 juli kl. 18.00 
29/7-3/8 kl. 13-17 är Kyrkan öppen för fika, och det blir andakt med musikunderhållning varje dag kl. 15.00. 
Vi avslutar sommarkyrkan med musikgudstjänst 4/8 kl. 18.00. 
Varmt välkomna! 

RUMSKULLA 

Sommarmusik i Rumskulla kyrka, onsdagar: 
10/ 7 kl.18.00 - Lina & Sigge Trio 
17/7 kl.18.00 -Södra Vi Kvartett 
24/7 kl.18.00 - Daniel Beskov , piano Anders Nilsson , tenor 

PELARNE 

Sommarkyrka i Pelarne 
14-21 juli kl. 15.00 
Andakt, kaffeservering 
21 juni kl. 20.00 Musik vid midsommar Sigvardssons sjunger och spelar.

 

 • Annons
 • Annons