Foto

Vår i Djursdala

Vår i Djursdala<br />

Påsken i Vimmerby

Påsken och vårvärmen har kommit till Vimmerby. Fyll dagarna med aktiviteter av alla sorter. Från utställningar och maskerad till natur och lek. Inspireras av det som erbjuds under veckan nedan.

Filmbyn Småland
15-17 april, klockan 10-16 och 23-26 april, klockan 11-16
Uppleva Astrid Lindgrens filmmagi under påsken på Filmbyn Småland. Gör ett besök i Pippis kök, hoppa över det digitala helvetesskapet och spela in din favortlåt i sångbåset. 

Äggjakt vid VOK-stugan
17 april 17.30-18.30
Möt påskkärringar, kycklingen, påskharen och moroten och hjälp till att finna ägg i skogarna vid VOK-stugan. Startavgift 20 kronor. 

Dagkollo på Eriksgården
17 och 25 april, klockan 10.00-13.30
Dagkollo under påsklovet för barn mellan 6-11 år. Pyssla med gårdens ponnier, åk häst och vagn, sköt om gårdens övriga djur, grilla korv och lek vid trollberget. 220 kronor/barn Anmälan till 070-245 33 17. 

Öppning och Påskbuffé på Astrid Lindgrens Näs
18-13 juni, klockan 11-16
Astrid Lindgrens Näs öppnar för säsongen, den 18 april. Njut av våren i trädgårdarna och utställningen Hela världens Astrid Lindgren. Videoverket Vimmerbys Vaggvisa, av konstnären Petri Saarikko visas och restaurangen erbjuder hemlagad klassisk påskbuffé med modern twist. 

Utställning Warmbadhuset
19-22 april, klockan 11-15
”Skapande möten”, en utställning med konsthantverk i olika tekniker

Påsköppet i Virum Älgpark
19, 21 och 23 april, två safariturer om dagen klockan 11 och 13, 25 april, en safaritur klockan 11.
Följ med på safaritur i älghägnet i Virum och möt Harald, Erik och gårdens alla älgar. 

Påskmaskerad i Gästgivarehagen
19 april, klockan 12-16
Fira in påsken i er bästa utklädnad under påskmaskeraden i Gästgivarhagen. Gå tipspromenad, snurra påskägghjul, delta i leksakslotteri och mycket. Kanske dyker även påskharen upp och bjuder på godis. Överskottet skänkes till Min Stora Dag, startkort 20 kronor.

Afternoon tea på Fredensborgs Herrgård
19 april, klockan 15.30
På långfredagen öppnar Fredenborgs Herrgård upp sina salonger och bjuder in till Afternoon Tea. Avnjut nybakta scones, te och annat gott. 145kronor/person. Förbokas 0492-306 00 eller info@fredensborg.com

Ponnyridning på Eriksgården. 
20-22 april, klockan 15-18
Njut av en 20 minuters tur i skogen och mys med Eriksgårdens hästar under påskhelgen. Boka per sms, 070-245 33 17. 200 kr/ekipage.

Månskensritter på Eriksgården
Njut av stjärnklar himmel och vackert månsken från en hästrygg i Fjälsters vackra natur. Start klockan 19.30 dagligen. För bokning ring 070-245 33 17 efter kl. 18.00

Kalles lek och lattjo
Alla dagar, klockan 10-19
Spendera påsken med att hoppa, klättra, studsa och åka ut för långa rutschkanor. Dyk ner i ett hav av bollar och upplev hela sköldpaddan Kalles värld. Klockan 14 varje dag sker speciella påsklovsaktiviteter. 


Med reservation för ändringar. 

 

Passa även på att njuta av våren längs med vandringslederna i kommunen. 

Sevedeleden

Brantestad Naturrunda

Djursdalarundan

Norra Kvills Nationalpark

Ingebo Hagar

Lidhem

Smé-Åna

 

Foto

Hitta lugnet på landsbygden

Hitta lugnet på landsbygden<br />

Hitta ert smultronställe

Med full service på hotell, den familjära atmosfären på pensionat och B&B, den mysiga stugan med grannar i alla åldrar, bland djur på en lantgård eller friheten bland tält och husvagnar på en camping finns det något för alla.

 

Ett boende är en stor del av den totala upplevelsen när man besöker en ny plats. Avstånden till lekfulla upplevelser, ett inbjudande kulturliv och magisk natur är aldrig långa oavsett var i Vimmerby och dess omgivningar ni än bor. 

Hitta alternativ på boende som passar både par, små familjer och generationsfamiljer som reser för att njuta av varandras sällskap, uppleva tillsammans och njuta av den fantastiska känslan Astrid Lindgrens Vimmerby erbjuder.

English German

Privata stugor och lägenheter

 

Camping, hotell och stugby

 

 • Annons
 • Annons

Foto

Upptäckarda'n 19 maj

Upptäckarda'n 19 maj<br />

Upptäckarda´n

Nu genomför vi Upptäckarda’n för 15:e gången sedan 2003, Vimmerby- & Hultsfredsbornas speciella dag att upptäcka nya smultronställen runt om i kommunerna.

Söndagen den 19 maj öppnar runt 60 stycken besöksmål upp sina dörrar för en heldag fylld med upplevelser. Upptäckarda’n är Hultsfreds- och Vimmerbybornas speciella dag, så ta chansen att lära känna alla spännande besöksmål i och runt Hultsfred och Vimmerby.

Åk runt och besök gamla favoriter och hitta nya smultronställen längs med vägarna samtidigt som du samlar stämplar och tävlar om fina priser.

 

VI SES!

 

Se årets deltagare och vad de erbjuder under dagen på upptackardan.se

 

 

Foto

Vimmerby Torg

Vimmerby Torg<br />

Från oxhandel till shoppingupplevelse

Vimmerby är en stad med marknads- och handelstraditioner sedan flera hundra år tillbaka i tiden. Om så ett litet, så var Vimmerby ett handelscentrum redan när invånarantalet låg på ungefär 100 personer under Gustav Vasas tid. Betydelsen av det lilla handelsstaden sågs som ett hot mot större hamnstäder som Kalmar och därför beslutades det att man drog in stadsrättigheterna för den lilla staden 1532.

 

Vimmerby återfick så småningom om sina stadsrättigheter drygt 70 år senare och i privilegiebrevet står som första punkt att Vimmerby ska ha tre årliga marknader. Marknaderna var inte bara ett bra handelstillfälle för besökare från när och fjärran, utan det var lika väl en folkfest. Vidare fortsatte handeln att utvecklas och kreatursmarknaden med oxhandeln i spetsen fick stor betydelse för staden. Mellan 1727 och 1746 sålde man drygt 1400 stycken oxar varje år till nöjda köpare, både från trakten med också långväga.

 

Handelstraditionerna står starka än i dag. De tre årliga marknaderna pågår fortfarande, en på våren, en på hösten och Tomasmarknaden i december. På Vimmerby Torg och längs med näraliggande gator bjuder både de små unika butikerna med ett personligt sortiment och de lite större kedjorna med brett utbud in till fantastisk handel.

Ett handelsår på Vimmerby torg bjuder in till ett stort urval av evenemang med allt från skattjakt och tjejkväll till bilens dag och korvlördag. Under sommaren omvandlas stadskärnan till ett sommartorg för både vuxna och barn med mysiga uteserveringar och sagolik lekplats. Under vintern byter torget skepnad än en gång när julgranen står ståtlig i mitten av torget, gator dekoreras med glimrande ljus och julmusiken bringar extra stämning till julhandeln.

Öppettider

Vimmerby Handels rekommenderade öppettider:
Helgfri vardag öppet till kl. 18.00.
Lördagar minst öppet till kl. 14.00.

De större butikerna håller öppet till 15.00

Avvikande öppettider:

Trettondedagsafton till kl. 15.00
Påskafton till kl. 15.00.
Valborgsmässoafton till kl. 15.00.
Pingstafton till kl. 15.00.
Midsommarafton stängt.
Julafton stängt.
Nyårsafton till kl. 13.00.

 

 

Parkering

I Vimmerby är det nära till allt och det finns gott om parkeringsplatser. Stadens parkeringar är avgiftsfria med P-skiva, endast en enstaka parkering betalas i P-automat. P-skivor finns att hämta på Vimmerby Turistbyrå. 

 

 

 • Annons
 • Annons

Foto Nils-Erik Pettersson

Astrid Lindgrens tillsammans med bullerbybarnen.

Astrid Lindgrens tillsammans med bullerbybarnen.<br />Nils-Erik Pettersson
Katthult<br />
Snickerboa på Filmbyn Småland<br />
Snickarboa i Katthult<br />
Ihålig ask i Bullerbyn<br />
<br />
Bullerbyn<br />

Från Bullerbyn till Katthult

I skogarna runt Vimmerby gömmer det sig mycket filmhistoria. Självaste Emils Katthult i Gibberyd och de tre Bullerbyhusen i Sevedstorp ligger bara en kort utflykt bort.

Mycket inspiration till Astrid Lindgrens berättelser kommer från henne och hennes familjs liv i Vimmerby. Att återvända till dessa trakter blev därför naturligt när Astrid Lindgrens berättelser skulle filmatiseras.

Omgivet av den småländska naturen i Sevedstorp står de tre små gårdarna, Norrgården, Mellangården och Sörgården. Det var denna plats Astrid Lindgren hade sina tankar när hon skrev om barnen i Bullerbyn då hennes far Samuel August växte upp den mellersta gården.

När snön låg vit över husen år 1986 började man filma utomhusscenerna i och runt Sevedstorp. Hela trakten blev involverade i filmatiseringen. Byborna ställde upp som statister, barnen som gick i Pelarne skola fick medverka som skolbarn i filmen och de närliggande gårdarnas djur blir filmstjärnor. 

Idag lever Bullerbyn upp under sommaren när djur flyttar in i hagarna, cafét gräddar våfflor och den höfyllda höskullen samt det gröna gräset bjuder in till lek och bus. 

Bara en kort resa bort ligger Gibberyd. På de slingriga vägarna längs med hagmarkerna reser ni mot filmernas Katthult. I byn Gibberyd levde bönderna ett vanligt bondeliv när ett filmteam klev in på gården 1970 och frågade om de fick spela in filmerna om Emil i Lönneberga just här. Gården passade berättelserna perfekt där den låg vackert på en sluttning omgiven av blommande körsbärsträd och syrenbuskarna. Eftersom den småländska gården var i bruk och fylld med redskap, djur och engagerade statister som gärna visade upp deras naturliga dialekter och kläder från sent 1800-tal hade man allt man behövde i Gibberyd. 

Att besöka Katthult idag är som att gå rakt in i berättelserna om Emil i Lönneberga. Här hittar ni snickerboa fylld med Emils trägubbar, familjen Svenssons vackra hus och flaggstången där Ida hissades upp i de kända filmerna.

Placerat mitt emellan de två historiska byarna, i Mariannelund, ligger det nyöppnade Filmbyn Småland. Här kliver ni in i filmens värld och kan bland annat se hur klassiska studiobyggen ser ut, se originalkostymer från filmerna, hoppa över det digitala helveteskapet och göra egna filmer och inspelningar ni får med er hem.

English German

Se även

Foto

#sommarroadtrip2018

#sommarroadtrip2018<br />

Vimmerby, Visby och Västervik lanserar Sommarroadtrip2018

PRESSMEDDELANDE
Tre av Sveriges starkaste sommardestinationer lanserar ett gemensamt koncept för att paketera en nästan komplett resa för familjen – sommarroadtrip2018. Upplev det bästa av sommarsverige på tre dagar.

Astrid Lindgrens Vimmerby, Destination Gotland och Västervik Framåt har under våren jobbat med att ta fram det vassaste hos sina redan starka sommardestinationer, och paketerat konceptet i det gemensamma greppet sommarroadtrip2018. 

- Det känns väldigt inspirerande att lansera det här gemensamma greppet. Våra tre destinationer har så mycket sommar och familj på våra respektive destinationer, men nu när vi kör ut det kollektivt så känns det nästan oemotståndligt, om du frågar mig, säger Adam Jacobsson, försäljnings- och marknadschef på Destination Gotland.

Kampanjen riktar sig i huvudsak till barnfamiljer, men vänder sig också till andra som söker spännande upplevelser och är nyfikna, på vad sommarsverige har att erbjuda. Tre destinationer, tre dagar och massor av varierat och på sina egna sätt sagolikt innehåll. Avstånden mellan de tre destinationerna är precis lagom och binds ihop av fina småländska vägar och en lagom lång färjetur. Vill man ha ut ännu mer av sin sommarroadtrip så erbjuds en ”bucketlist” där idéer för ytterligare upplevelser presenteras.

- Konceptet känns superfräscht och i tiden. Dagens turist är impulsiv, äventyrslysten och vill uppleva mycket, samtidigt som den vill ha det bekvämt och upplagt för sig. Allt detta erbjuder verkligen vår sommarroadtrip. Ett smörgåsbord det bara är att välja och vraka ifrån, säger Niklas Lind, marknadschef på Västervik Framåt.

Det är första året som de tre destinationerna går ihop i ett sådant här stort kollektivt grepp. Enligt dem själva så är detta bara starten av en lång destinationsrelation.

-Vi går alla tre in med ett stort engagemang och har tusen idéer och tankar på hur vi på sikt skapar en helt ny upplevelseregion, för såväl nationella som internationella besökare. I år börjar vi med en gemensam, lekfull kampanjsajt som vi sprider digitalt i södra Sverige. Nästa år hoppas vi kunna växla upp, säger Peter Göransson, turistchef i Astrid Lindgrens Vimmerby.

 

Kampanjen kan följas på www.sommarroadtrip.se och #sommarroadtrip2018.

Kontakt:

Adam Jacobsson                    
Försäljnings- och marknadschef            
adam.jacobsson@destinationgotland.se
Tel: 070 44 79 000

Peter Göransson
Turistchef, Astrid Lindgrens Vimmerby
peter@vimmerby.com
Tel: 0492 56 48 01

Niklas Lind
Marknadschef, Västervik Framåt
niklas.lind@vastervik.com
Tel: 072 300 53 47

 

 

Besök www.sommarroadtrip.se

 • Annons
 • Annons

Foto Åbro Bryggeri

<br />Åbro Bryggeri

Åbro Bryggeri

Åbro Bryggeri är Sveriges äldsta familjebryggeri och ett av Europas modernaste. Sedan år 1856 har Åbro Bryggeri bryggt öl med vatten från en och samma källa i småländska Vimmerby. Åbro Bryggeri brygger ett flertal ölsorter såsom flaggskeppet Åbro Original och premiumserien Bryggmästarens och står också bakom succén Rekorderlig Cider som exporteras över hela världen.

I lokalerna i Vimmerby hittar man hela 360 olika dryckesartiklar, varav 217 är Åbros egentillverkade produkter. I det fartfyllda plocklagret hanterar varje rutinerad plockare cirka 17 ton produkter under ett arbetspass och dagligen lämnar 45 lastbilar Vimmerby fyllda med produkter.

Under våren har ett eget mikrobryggeri öppnats i direkt anslutning till Åbros restaurang Brygghuset. Microbryggeriet ger restauranggäster möjlighet att se och känna närheten av byggeriprocessen. Den intresserade kan sedan ta steget ut på balkongen i den stora brygghallen för att följa produktionen av öl, läsk och cider under en guidad tur bland jästankar, tappkranar och flasklinjer.

Under guidningarna görs en resa i både tid och rum, i både Åbros historia och i vår omvärld. Här aktiveras alla sinnen, som smak, doft, känsel, hörsel och syn, och efter visningen finns möjlighet att prova allt från våra traditionella produkter till färska nyheter från mikrobryggeriet ”Lilla Åbro”. 


 

 

Bryggerivisningar

Boka ditt besök på guide@abro.se

 eller ring 0492-165 19.

Foto

Gisseskalle

Mystik vid Silvergata, Rumskulla<br />Vimmerby turistbyrå
Utsiktsplats vid Övrakulla<br />
Mystik i Vimmerbyskogarna<br />
<br />Foto: Vimmerby turistbyrå
Norra Kvills Nationalpark<br />Vimmerby Turistbyrå
Runkesten<br />Vimmerby Turistbyrå
Gisseskalle<br />

Skogens hemligheter

Ta del av naturen och upptäck Vimmerbyskogarnas spännande hemligheter.

Vimmerby kommun erbjuder flera vackra vandringsleder, allt från kortare promenader till flerdagsvandringar. Stämningen i skogarna är något alldeles extra och den friska luften hjälper till att rensa tankarna. Vare sig du ger dig ut i skogen i hopp om att finna svamp och bär eller bara vill ta en stärkande promenad finns det spännande upplevelser att stöta på. De olika vandringslederna är färgmarkerade och hjälper till att guida vandraren fram till spännande fenomen och vackra utsiktsplatser.

Det finns historier och sägner till många av skogarnas fenomen. En av de populäraste är flyttblocket Runkesten, som sägs kunna sättas i gungning endast utav handkraft. Frågan är om man vågar utmana folksägen som säger att jättekvinnan Kåra som en gång kastade iväg stenen kommer tillbaka och förgör den som lyckas välta stenen från dess nuvarande plats. 

Ytterligare ett sägenomspunnet fenomen kopplad till traktens kyrkklockor finns i Bastefall och kallas Klockstenen. Namnet kommer från sägnen som berättar om hur det stora flyttblocket vänder på sig när det hör Pelarnes kyrkklockor slå. 

Byt ut sägner och stenblock mot vackra vyer och höga höjder genom att besöka någon av utsiktsplatserna i närheten. Följ Sevedeleden upp på Korpeberget intill Försjön, passera först Amaliagrottan och dess stora stenblock innan stigningen upp på utsiktsplatsen påbörjas. Njut sedan av den sköna naturen tillsammans med en liten picknick eller bara i tystnad. 

Beundra sjön Gissen söder om Storebro genom en promenad upp på Gisseskalle eller ta del av Djursdalarundan och den vackra utsikten på rundans högsta punkt. Vyn sträcker sig ut över sjön Krön och bort till samhället Södra Vi.

En fjärde utsiktsplats finns i Övrakulla utanför Rumskulla. Från vägen börjar en tuff klättring upp mot toppen. Längs vägen passerar du först en spännande dalgång där mystiken börjar tätna. Lite längre upp i berget finns en märklig ravin som har fått namnet Silvergata. Namnet kommer av de tjuvar som här gömde kyrksilvret de stal från Rumskulla kyrka år 1851. Strax efter Silvergata når du utsiktsplatsen där du bland annat kan blicka ut över Stångån som ringlar förbi.

Behövs vandringskartor, mer inspiration eller guldkorn i naturen finns Turistbyrån till hjälp. Hösten är till för äventyr och upplevelser, så ta dig ut i skogarna och börja upplev!

Se även

 • Annons
 • Annons

Foto

Norra Kvills Nationalpark

Norra Kvills Nationalpark<br />

Upplev skogen runt Vimmerby

Vimmerby har över 170 kilometer vandringsled och promenadspår i skog och mark. Bredare gångvägar blandat med slingriga stigar och branta bergpartier gör att det finns något som passar alla under en dag i skogen. Ta med picknickkorgen, blåbärsbyttan eller varför inte göra upplevelsen till en flerdagarstur och packa ner tältet.

 

Sevedeleden är den längsta leden i kommunen med sina 50 kilometer plus påfartsleder på 18 respektive 35 kilometer. Leden går igenom skogar, över åkrar och passerar flera av skogens sevärdheter och historiska platser. 

Brantestad naturrunda tar er med på en 9,9 kilometer lång tur genom odlingslandskap och
skogsmark. En lagom kuperad promenad som ger er möjligheten att ta del av fornlämningar, en levande kulturbygd och ett fantastiskt växtliv samt passa på att hålla en picknick på någon av de vackra rastplatserna.  

Djursdalarundan leder er genom en 7 kilometer lång runda med stopp vid både naturfenomen och spännande kulturhistoria. 

Norra kvills nationalpark bjuder in till mystiken och magin i den småländska trollskogen med sina två rundor på 2,5 respektive 4 kilometer. Den tuffa vandringen lönar sig när du kan känna stillheten och lugnet vid Idgölens vatten och andas ut vid Idhöjdens utsiktsplats.  

Ingebo hagars fyra vandringleder från 1,2 – 4,2 kilometer bjuder in att uppleva de småländska skogarna i såväl korta som längre rundor i den vackra blandskogen. 

I Lidhem hittar ni naturen i dess prakt. De vackra lederna är mellan 3 och 5 kilometer och tar er runt i skogen och om säsongen tillåter, längs blåbär och smultronfyllda stigar mot Gersjön. Vill man göra en längre tur i skogen hittar ni kartor på rundvandringar upp till tio kilometer på Lidhem Lanthotell.

Smé-ånas 4 kilometer tar er på en resa genom Gullringens utveckling. Från Kvarndammen och traktens högsta vattenfall där du kan stöta på strömstare och utter till den gamla kraftstationen och förbi en grotta i de gamla Skomakarbergen för att avsluta med en bit på historiska Kungsvägen.

English German

Information för era vandringsäventyr:

Sevedeleden

Brantestad Naturrunda

Djursdalarundan

Norra Kvills Nationalpark

Ingebo Hagar

Lidhem

Smé-Åna

 

 

 

Foto

Loppis, antik och retro.

Loppis, antik och retro.<br />

Loppis, antikt och retro!

Bland antika möbler, retrodetaljer och unika föremål går det finna skatter för hemmets alla hörn. Det sägs att någons skräp är en annans skatt, och den fantastiska gemenskapen bland traktens alla loppis, antik och kuriosabutiker bjuder in till något alldeles extra för den som är på jakt eller bara nyfiken.

 

Ta en rundtur i stadens butiker och hitta dina favoriter, flera av butikerna är öppna året runt medan andra har öppet under sommarmånaderna. Med en härlig blandning av kläder och möbler, husgeråd och böcker, gammalt och nytt kan alla gå nöjda ur en loppisrunda i Vimmerby.

 

 

Klicka här för att hitta rätt bland Vimmerbys loppis och antikhandlare!

 

 • Annons
 • Annons

Foto

Astrid Lindgrens Vimmerby

Astrid Lindgrens Vimmerby<br />

Promenadappen "Astrid Lindgrens Vimmerby"

Upplev Astrid Lindgrens Vimmerby genom vår nylanserade app "Astrid Lindgrens Vimmerby”!

I "Astrid Lindgrens Fotspår" guidas du genom miljöer som inspirerat Astrid Lindgrens och som haft stor betydelse för hennes författarskap. Appen leder dig genom staden Vimmerby och upp mot barndomshemmet Näs. Längst vägen får du göra små nedslag i Astrid Lindgrens livshistoria och på flera av platserna kommer du även att få njuta av författarinnans egna berättarröst.

I promenaden "Kultur och Historia" får du en djupdykning i Vimmerbys historia blandat med spännande kuriosa om platser och personer. Historiska bilder varvas med ljudklipp, upplästa på redig Vimmerbydialekt. Lyssna, se och njut!

 

Stort tack riktas till Astrid Lindgren Aktiebolag, Sparbanksstiftelsen i Vimmerby, Tillväxtverket, Regionförbundet i Kalmar län, Astrid Lindgrens Näs, Stadsmuseet Näktergalen och medlemmarna i Vimmerby Turism som gjort det möjligt att ta fram denna app.

 

Appen är tillgänglig för både iPhone och Android och är helt kostnadsfri.

 Ladda ner till iPhone

Ladda ner till Android

eller sök på "Astrid Lindgrens Vimmerby"

 

Vi önskar er en trevlig promenad i Astrid Lindgrens Vimmerby!

Foto

Astrid Lindgrens Näs

Astrid Lindgrens Näs<br />

Mat och dryck i Vimmerby

Den genuina maten finns att njuta av runt om på restauranger i hela kommunen, om det så är den traditionella ostkakan, den vedungsbakade pizzan, de småländska smårätterna eller alla andra lokala delikatesser som erbjuds. En matbit för att hålla uppe energin en aktivitetsfylld dag eller gör maten till den stora upplevelsen, det finns något för alla.

Välkomna till bords!


Hitta rätt bland restauranger och café: 


Vimmerby

Astrid Lindgrens Näs
Prästgårdsgatan 24
0492-56 68 00

Astrid Lindgrens Värld
Fabriksgatan
0492-798 00 

Bakfickan
Stora Torget 5
0492-139 05

Big Wong
Badhusgatan 3
0492-314 89

Björkbacken Kök & Scen
Traktorgatan 3
0492-798 98

Brygghuset
Åbrovägen 13
0492-753 80

Café Paris
Norrtullsgatan 5
073-903 61 69

Cafe Royal
Storgatan 42
0492-28 43 03

Frasses
Magasinsgatan 5
0492-152 20

Gustosof Pizzeria
Bondebygatan 28
0492-101 23

Ingebo Hagar
Ingebo 107, 598 91 Vimmerby
0492-10039

Kalles Lek och Lattjo
Vimmerbyallén 1
0492-107 50

Lilla Sverigebyn
Brånhult 251, 598 92 Vimmerby
0492-920 12

Monte Carlo
Falkängsgatan 1
0492-144 25

Mossebo Gästhem
Mossebo 121, 598 40 Vimmerby
0492-910 16

MX World Collection
Förrådsgatan 9
0492-122 10

Oxgården
Bullerbygatan 2
0492-18870

Piri Piri
Sevedegatan 32A
0492-189 99

Pizzeria Palma
Drottninggatan 14
0492-181 55

Pizzeria Viktoria
Storgatan 58
0492-189 44

På Spåret
Järnvägsallén 1
0492-189 25

Restaurang Kharma
Rönnbärsgatan 36
0492-123 66

Restaurang Prime
Stora Mässhallsgatan 16
0492-167 00

Shalom
Sevedegatan 38
0492-182 88

Sibylla
Västra Tullportsgatan 3
0492-101 08

SMAK by: Simon
Storgatan 52
0492-109 90

Subway
Magasinsgatan 4
0492-102 03

Thai Fu Qing
Stora Torget 2
0492-122 07

Vimmerby Bowling
Skyttegatan 8
0492-319 60

Vimmerby Camping
Nossenbaden, 598 93 Vimmerby
0492-314 10

Vimmerby Pizzeria och Grill
Stångågatan 1
0492-158 28

Vimmerby Stadshotell
Stora Torget 9
0492-121 00

Wetterströms Glasscafe
Stora Torget 8
070-967 01 10

Zedig’s Glass & Kök
Norrtullsgatan 4
076-163 26 63

Tuna

Gottes Lada
Stolpetorp 111, 59893 Vimmerby
070-699 46 16

Knastorp Kaffe o Kultur
Gunnarsmåla 147, 598 96 Vimmerby
070-311 68 18

Lunchtåget
Stationsgränd 1, 598 96 Vimmerby
070-495 7934

Skogens Honung
Flohult 128, 598 96 Vimmerby
073-335 20 32

Älglogen, Virum Älgpark
Virum Tuna 520, 59896 Vimmerby
0492-52007

Storebro

Fredenborg Herrgård
Fredensborg 120, 598 91 Vimmerby
0492-306 00

Storebro Gästgiveri
Vimmerbyvägen 7, 590 83 Storebro
070-694 81 33

Södra Vi

Café Kröngården
Kröngårdsvägen 11, 598 94 Vimmerby
0492-600 02

Pizzeria Södra Vi
Södra Storgatan 14, 598 71 Södra Vi
0492-200 17

Restaurang Wasa
Södra Storgatan 5, 590 80 Södra Vi
0492-204 77

Söderhult Livet på Landet
Slitshult 723, 590 80 Södra Vi
070-579 31 34

Gullringen

Stigs Konditori
Stationsgatan 4, 598 73 Gullringen 0492-220 42

Locknevi

Lanthotell Lidhem
Lidhem 178, 598 94 Vimmerby
0492-701 00

Rumskulla

Katthultsboden, Gibberyd
Katthult, 598 92 Vimmerby

Pelarne

Café Sörgården
Sevedstorp, 59897 Mariannelund
070-7646724


För öppettider och reservation, kontakta respektive restaurang.

Hitta rätt mat och dryck i Vimmerby stad med restaurangkartan:

 

 

 

Ostkaka och öl?!

Visste du att Vimmerby är vida känt för ostkaka och öl. Nu är det inte kombinationen vi syftar på, utan att den främsta producenten av ”nationalrätten” ostkaka, startade sin produktion i Vimmerby redan 1929. Nu, 86 år senare kan du i butikerna hitta en hel rad godsaker med namnet Frödinge tryckt på kartongen.

Det andra är ett världsföretag med 160 års erfarenhet och som heter ÅBRO bryggeri. Här producerar man öl och andra rekorderliga produkter för en världsmarknad och man kan skryta med att ha Skandinaviens största och modernaste ”tapphall”.

Så om ni tycker att vi Vimmerbybor ser lite stolta ut...så vet ni varför!

 

 

 • Annons
 • Annons

Foto

Bad i Nossen

Bad i Nossen<br />

Ett dopp i en sjö

Runt Vimmerby har du alltid nära till ett dopp i en svalkande sjö. Du kan välja en större som Nossen eller Krön där det finns möjlighet till fika, glass och aktiviteter. Föredrar du en mindre sandstrand eller ett stilla dopp och en lugn stund så kan du också söka upp en ”alldeles egen” sjö, för det finns ett hundratal att välja på!

 

 

Klicka för att förstora kartan. 

 

 Några populära badplatser:

1. Anen
2. Dammen i Gullringen
3. Dammen i Storebro
4. Gissen
5. Gränssjön
6. Holmsjön
7. Krönbaden
8. Nossenbadet
9. Solnen
10. Stjärnevik
11. Spilhammar
12. Brosjön

Foto Daniel Reich

<br />Daniel Reich
Vy över sjön ”Stora Idgölen”, även kallad Trollsjön.<br />Foto: Daniel Reich
En titt in i trollens rike.<br />Foto: Daniel Reich
Föryngrad naturskog – en 4 km lång vandringsled går genom parken.<br />Foto: Daniel Reich
Mossbelupna stenar med tallar finns överallt i Norra Kvills nationalpark.<br />Foto: Daniel Reich
Utsikten från den högsta punkten, ”Idhöjden”, belägen 230 m över havet.<br />Foto: Daniel Reich
Nationalparken är perfekt för vandringar med små barn.<br />Foto: Daniel Reich

Vägen till frihet

Längtan att sakta ner för oss till södra Sverige i några dagar. Vi vill helt enkelt fly från stadens ljud, ge själen näring och lyssna till tystnaden. Vårt mål - det småländska höglandet.

Med ombord har vi vår fyraårige son Emil som längtar efter att få se en levande älg. Som utgångspunkt väljer vi den lilla orten Virserum, belägen mitt i Småland och perfekt för barnvänliga expeditioner i omgivningen. Där hyr vi en mysig stuga som har byggts enligt ekologisk standard.

När vi kommer fram är vi redan förtrollade av landskapet och hypnotiserade av skogens dofter. Det luktar tall och gran, svamp, bär och mossa. Plötsligt framstår Astrid Lindgrens berättelser som verkliga, de får ett ansikte. En av semesterns höjdpunkter blir att korsa en riktig urskog, i förhoppning om att möta en älg.

Sagt och gjort. Vi packar en ryggsäck med köksprylar och några matvaror, maten är som bekant godast utomhus. Bilfärden tar oss i nordvästlig riktning via Vimmerby mot trakterna kring Ydrefors. Det monotona motorljudet vaggar Emil till sömns och för honom in i drömmarnas land.

Under tiden är hans föräldrar inbegripna i ett livligt samtal. Och så är katastrofen där - vi har kört vilse. Humöret sjunker i takt med regndropparna som faller ner. Föräldrarnas anspänning går att ta på. Plötsligt dyker den upp från ingenstans: skogens konung. En ståtlig älgtjur står mitt på vägen. Upphetsade och överväldigade av känslor väcker vi lille Emil. Något sömndrucken förkunnar han att älgar och grodor är hans favoritdjur minsann! Vi vuxna instämmer glatt, och humöret i bilen stiger till nya nivåer. Älgen kastar hela tiden blickar på oss och lunkar sedan in i den sagolika skogen.

Vi kör vidare glada och tacksamma och upptäcker snart att rutten vi valt inte innebar någon större omväg. Hur var det nu igen? Alla vägar bär till...

Efter den lyckliga ankomsten ger vi oss in i urskogen. Vi är omgivna av gigantiska tallar och granar som är över 150 år gamla. De stora klippblocken är täckta med mossa och lavar. Här i Norra Kvills nationalpark ser det helt sagolikt ut, som om vi vore i Ronja Rövardotters skog. På områdets högsta punkt, Idhöjden, slår vi oss ner och blir närmast berusade av den vida utsikten. Det är helt underbart. Vi har landat i långsamhetens rike, i skogens frihet.

Text och bilder: Daniel Reich

Se även


Daniel Reich har rest i Sverige regelbundet sedan 1998 och älskar att vara ute i naturen. Han skriver ner sina upplevelser och fångar dem även med kameran. Daniel bor med sin familj i Mecklenburg och jobbar vid sidan om sitt yrke också som fotokonstnär. Hans bilder har publicerats i flera utställningar samt i olika friluftstidningar.
daniel_nevis@yahoo.de

 • Annons
 • Annons

Foto

Julmarknad på Astrid Lindgrens Näs

Julmarknad på Astrid Lindgrens Näs<br />

Hösttider är marknadstider

Emil i Lönneberga åkte till marknaden i Vimmerby och visade hur man handskas med kittliga hästar. Nu för tiden säljs inga djur på marknaderna i Vimmerby, däremot finns här gott om andra aktiviteter, knallar och besökare.

Torgmarknad
De sedan långt tillbaka i historien har tre traditionella torgmarknader arrangerats i Vimmerby. Marknadslördagarna lockar försäljare, hantverkare och besökare till torget tre gånger om året under Vårmarknad, Höstmarknad och Tomasmarknad. Under 2018 äger dessa marknader rum 26 maj, 13 oktober och 15 december. För den som inte kan vänta till lördagen hålls från klockan 13.00 fredagen innan marknad en loppis på de redan uppställda borden. 

Höstlovsöppet med småländsk marknad på Astrid Lindgrens Värld
27 oktober - 4 november är det dags för Höstlovsöppet med småländsk marknad i Astrid Lindgrens Värld. Det blir underhållning av alla de slag. Bland annat blir det äkta småländskt höstmarknad med hantverk och lokala matvaror. Dessutom kan alla som vill träffa Emil i Lönneberga, Pippi Långstrump, Madicken, Ronja, Rasmus på Luffen och deras vänner och familjer.

Julmarknad på Astrid Lindgrens Näs
Den 14, 15 och 16 december är det dags för traditionsenlig julmarknad invid Astrid Lindgrens barndomshem i Vimmerby. Liksom tidigare år har du här chansen att uppleva en riktig gammeldags julmarknad med äkta hantverk - en härlig blandning av konst- och mathantverk med tillverkning, slöjdande, försäljning och musik.

Marknadskalender 2018:

13 oktober
Torgmarknad.

27 oktober - 4 november
Höstlovsöppet med småländsk marknad på Astrid Lindgrens Värld.

14, 15 & 16 december
Julmarknad på Astrid Lindgrens Näs.

15 december
Julmarknad på torget i Vimmerby.

 

 

Tomasmarknad på Vimmerby Torg.