Foto

Hitta lugnet på landsbygden

Hitta lugnet på landsbygden<br />

Hitta ert smultronställe

Med full service på hotell, den familjära atmosfären på pensionat och B&B, den mysiga stugan med grannar i alla åldrar, bland djur på en lantgård eller friheten bland tält och husvagnar på en camping finns det något för alla.

 

Ett boende är en stor del av den totala upplevelsen när man besöker en ny plats. Avstånden till lekfulla upplevelser, ett inbjudande kulturliv och magisk natur är aldrig långa oavsett var i Vimmerby och dess omgivningar ni än bor. 

Hitta alternativ på boende som passar både par, små familjer och generationsfamiljer som reser för att njuta av varandras sällskap, uppleva tillsammans och njuta av den fantastiska känslan Astrid Lindgrens Vimmerby erbjuder.

English German

Privata stugor och lägenheter

 

Camping, hotell och stugby

 

Foto Åbro Bryggeri

<br />Åbro Bryggeri

Åbro Bryggeri

Åbro Bryggeri är Sveriges äldsta familjebryggeri och ett av Europas modernaste. Sedan år 1856 har Åbro Bryggeri bryggt öl med vatten från en och samma källa i småländska Vimmerby. Åbro Bryggeri brygger ett flertal ölsorter såsom flaggskeppet Åbro Original och premiumserien Bryggmästarens och står också bakom succén Rekorderlig Cider som exporteras över hela världen.

I lokalerna i Vimmerby hittar man hela 360 olika dryckesartiklar, varav 217 är Åbros egentillverkade produkter. I det fartfyllda plocklagret hanterar varje rutinerad plockare cirka 17 ton produkter under ett arbetspass och dagligen lämnar 45 lastbilar Vimmerby fyllda med produkter.

Under våren har ett eget mikrobryggeri öppnats i direkt anslutning till Åbros restaurang Brygghuset. Microbryggeriet ger restauranggäster möjlighet att se och känna närheten av byggeriprocessen. Den intresserade kan sedan ta steget ut på balkongen i den stora brygghallen för att följa produktionen av öl, läsk och cider under en guidad tur bland jästankar, tappkranar och flasklinjer.

Under guidningarna görs en resa i både tid och rum, i både Åbros historia och i vår omvärld. Här aktiveras alla sinnen, som smak, doft, känsel, hörsel och syn, och efter visningen finns möjlighet att prova allt från våra traditionella produkter till färska nyheter från mikrobryggeriet ”Lilla Åbro”. 


 

 

Bryggerivisningar

Boka ditt besök på guide@abro.se

 eller ring 0492-165 19.

 • Annons
 • Annons

Foto

Vimmerby Torg

Vimmerby Torg<br />

Från oxhandel till shoppingupplevelse

Vimmerby är en stad med marknads- och handelstraditioner sedan flera hundra år tillbaka i tiden. Om så ett litet, så var Vimmerby ett handelscentrum redan när invånarantalet låg på ungefär 100 personer under Gustav Vasas tid. Betydelsen av det lilla handelsstaden sågs som ett hot mot större hamnstäder som Kalmar och därför beslutades det att man drog in stadsrättigheterna för den lilla staden 1532.

 

Vimmerby återfick så småningom om sina stadsrättigheter drygt 70 år senare och i privilegiebrevet står som första punkt att Vimmerby ska ha tre årliga marknader. Marknaderna var inte bara ett bra handelstillfälle för besökare från när och fjärran, utan det var lika väl en folkfest. Vidare fortsatte handeln att utvecklas och kreatursmarknaden med oxhandeln i spetsen fick stor betydelse för staden. Mellan 1727 och 1746 sålde man drygt 1400 stycken oxar varje år till nöjda köpare, både från trakten med också långväga.

 

Handelstraditionerna står starka än i dag. De tre årliga marknaderna pågår fortfarande, en på våren, en på hösten och Tomasmarknaden i december. På Vimmerby Torg och längs med näraliggande gator bjuder både de små unika butikerna med ett personligt sortiment och de lite större kedjorna med brett utbud in till fantastisk handel.

Ett handelsår på Vimmerby torg bjuder in till ett stort urval av evenemang med allt från skattjakt och tjejkväll till bilens dag och korvlördag. Under sommaren omvandlas stadskärnan till ett sommartorg för både vuxna och barn med mysiga uteserveringar och sagolik lekplats. Under vintern byter torget skepnad än en gång när julgranen står ståtlig i mitten av torget, gator dekoreras med glimrande ljus och julmusiken bringar extra stämning till julhandeln.

Öppettider

Vimmerby Handels rekommenderade öppettider:
Helgfri vardag öppet till kl. 18.00.
Lördagar minst öppet till kl. 14.00.

De större butikerna håller öppet till 15.00

Avvikande öppettider:

Trettondedagsafton till kl. 15.00
Påskafton till kl. 15.00.
Valborgsmässoafton till kl. 15.00.
Pingstafton till kl. 15.00.
Midsommarafton stängt.
Julafton stängt.
Nyårsafton till kl. 13.00.

 

 

Parkering

I Vimmerby är det nära till allt och det finns gott om parkeringsplatser. Stadens parkeringar är avgiftsfria med P-skiva, endast en enstaka parkering betalas i P-automat. P-skivor finns att hämta på Vimmerby Turistbyrå. 

 

 

Foto

Gisseskalle

Mystik vid Silvergata, Rumskulla<br />Vimmerby turistbyrå
Utsiktsplats vid Övrakulla<br />
Mystik i Vimmerbyskogarna<br />
<br />Foto: Vimmerby turistbyrå
Norra Kvills Nationalpark<br />Vimmerby Turistbyrå
Runkesten<br />Vimmerby Turistbyrå
Gisseskalle<br />

Skogens hemligheter

Ta del av naturen och upptäck Vimmerbyskogarnas spännande hemligheter.

Vimmerby kommun erbjuder flera vackra vandringsleder, allt från kortare promenader till flerdagsvandringar. Stämningen i skogarna är något alldeles extra och den friska luften hjälper till att rensa tankarna. Vare sig du ger dig ut i skogen i hopp om att finna svamp och bär eller bara vill ta en stärkande promenad finns det spännande upplevelser att stöta på. De olika vandringslederna är färgmarkerade och hjälper till att guida vandraren fram till spännande fenomen och vackra utsiktsplatser.

Det finns historier och sägner till många av skogarnas fenomen. En av de populäraste är flyttblocket Runkesten, som sägs kunna sättas i gungning endast utav handkraft. Frågan är om man vågar utmana folksägen som säger att jättekvinnan Kåra som en gång kastade iväg stenen kommer tillbaka och förgör den som lyckas välta stenen från dess nuvarande plats. 

Ytterligare ett sägenomspunnet fenomen kopplad till traktens kyrkklockor finns i Bastefall och kallas Klockstenen. Namnet kommer från sägnen som berättar om hur det stora flyttblocket vänder på sig när det hör Pelarnes kyrkklockor slå. 

Byt ut sägner och stenblock mot vackra vyer och höga höjder genom att besöka någon av utsiktsplatserna i närheten. Följ Sevedeleden upp på Korpeberget intill Försjön, passera först Amaliagrottan och dess stora stenblock innan stigningen upp på utsiktsplatsen påbörjas. Njut sedan av den sköna naturen tillsammans med en liten picknick eller bara i tystnad. 

Beundra sjön Gissen söder om Storebro genom en promenad upp på Gisseskalle eller ta del av Djursdalarundan och den vackra utsikten på rundans högsta punkt. Vyn sträcker sig ut över sjön Krön och bort till samhället Södra Vi.

En fjärde utsiktsplats finns i Övrakulla utanför Rumskulla. Från vägen börjar en tuff klättring upp mot toppen. Längs vägen passerar du först en spännande dalgång där mystiken börjar tätna. Lite längre upp i berget finns en märklig ravin som har fått namnet Silvergata. Namnet kommer av de tjuvar som här gömde kyrksilvret de stal från Rumskulla kyrka år 1851. Strax efter Silvergata når du utsiktsplatsen där du bland annat kan blicka ut över Stångån som ringlar förbi.

Behövs vandringskartor, mer inspiration eller guldkorn i naturen finns Turistbyrån till hjälp. Hösten är till för äventyr och upplevelser, så ta dig ut i skogarna och börja upplev!

Se även

 • Annons
 • Annons

Foto

Norra Kvills Nationalpark

Norra Kvills Nationalpark<br />

Upplev skogen runt Vimmerby

Vimmerby har över 170 kilometer vandringsled och promenadspår i skog och mark. Bredare gångvägar blandat med slingriga stigar och branta bergpartier gör att det finns något som passar alla under en dag i skogen. Ta med picknickkorgen, blåbärsbyttan eller varför inte göra upplevelsen till en flerdagarstur och packa ner tältet.

 

Sevedeleden är den längsta leden i kommunen med sina 50 kilometer plus påfartsleder på 18 respektive 35 kilometer. Leden går igenom skogar, över åkrar och passerar flera av skogens sevärdheter och historiska platser. 

Brantestad naturrunda tar er med på en 9,9 kilometer lång tur genom odlingslandskap och
skogsmark. En lagom kuperad promenad som ger er möjligheten att ta del av fornlämningar, en levande kulturbygd och ett fantastiskt växtliv samt passa på att hålla en picknick på någon av de vackra rastplatserna.  

Djursdalarundan leder er genom en 7 kilometer lång runda med stopp vid både naturfenomen och spännande kulturhistoria. 

Norra kvills nationalpark bjuder in till mystiken och magin i den småländska trollskogen med sina två rundor på 2,5 respektive 4 kilometer. Den tuffa vandringen lönar sig när du kan känna stillheten och lugnet vid Idgölens vatten och andas ut vid Idhöjdens utsiktsplats.  

Ingebo hagars fyra vandringleder från 1,2 – 4,2 kilometer bjuder in att uppleva de småländska skogarna i såväl korta som längre rundor i den vackra blandskogen. 

Smé-ånas 4 kilometer tar er på en resa genom Gullringens utveckling. Från Kvarndammen och traktens högsta vattenfall där du kan stöta på strömstare och utter till den gamla kraftstationen och förbi en grotta i de gamla Skomakarbergen för att avsluta med en bit på historiska Kungsvägen.

English German

Information för era vandringsäventyr:

Sevedeleden

Brantestad Naturrunda

Djursdalarundan

Norra Kvills Nationalpark

Ingebo Hagar 

Smé-Åna

 

 

 

Foto

Loppis, antik och retro.

Loppis, antik och retro.<br />

Loppis, antikt och retro!

Botanisera i den fanstatiska nostalgin på någon av de många loppis och antikhandlarna. Från den stora lokalen fylld från golv till tak till den personliga boden med skatter från då till nu lockar besökare i alla åldrar. Välkomna att ta del av den spännande skattjakten bland retro, antikt och kuriosa. För den som handlar för nöjet, miljön eller med hjärtat.

 

Ta en rundtur i stadens butiker och hitta dina favoriter, flera av butikerna är öppna året runt medan andra har öppet under sommarmånaderna. Med en härlig blandning av kläder och möbler, husgeråd och böcker, gammalt och nytt kan alla gå nöjda ur en loppisrunda i Vimmerby.

 

 

Klicka här för att hitta rätt bland Vimmerbys loppis och antikhandlare!

 

 • Annons
 • Annons

Foto

Smaklig måltid!

Smaklig måltid!<br />

Mat och dryck i Vimmerby

Den genuina maten finns att njuta av runt om på restauranger i hela kommunen, om det så är den traditionella ostkakan, de småländska smårätterna eller alla andra lokala delikatesser som erbjuds. En matbit för att hålla uppe energin en aktivitetsfylld dag eller gör maten till den stora upplevelsen, det finns något för alla.

Välkomna till bords!


Hitta rätt bland restauranger och café: 


Vimmerby

Astrid Lindgrens Näs
Prästgårdsgatan 24
0492-56 68 00

Astrid Lindgrens Värld
Fabriksgatan
0492-798 00 

Bakfickan
Stora Torget 5
0492-139 05

Big Wong
Badhusgatan 3
0492-314 89

Björkbacken Kök & Scen
Traktorgatan 3
0492-798 98

Brygghuset
Åbrovägen 13
0492-753 80

Café Paris
Norrtullsgatan 5
073-903 61 69

Cafe Royal
Storgatan 42
0492-28 43 03

Frasses
Magasinsgatan 5
0492-152 20

Ingebo Hagar
Ingebo 107, 598 91 Vimmerby
0492-10039

Kalles Lek och Lattjo
Vimmerbyallén 1
0492-107 50

Monte Carlo
Falkängsgatan 1
0492-144 25

Mossebo Gästhem
Mossebo 121, 598 40 Vimmerby
0492-910 16

MX World Collection
Förrådsgatan 9
0492-122 10

Oxgården
Bullerbygatan 2
0492-18870

Piri Piri
Sevedegatan 32A
0492-189 99

Pizzeria Palma
Drottninggatan 14
0492-181 55

Pizzeria Viktoria
Storgatan 58
0492-189 44

På Spåret
Järnvägsallén 1
0492-189 25

Restaurang Kharma
Rönnbärsgatan 36
0492-123 66

Restaurang Prime
Stora Mässhallsgatan 16
0492-167 00

Pizzaboa
Sevedegatan 38
0492-182 88

Sibylla
Västra Tullportsgatan 3
0492-101 08

SMAK by: Simon
Storgatan 52
0492-109 90

Subway
Magasinsgatan 4
0492-102 03

Thai Fu Qing
Stora Torget 2
0492-122 07

Vimmerby Bowling
Skyttegatan 8
0492-319 60

Vimmerby Camping
Nossenbaden, 598 93 Vimmerby
0492-314 10

Vimmerby Pizzeria och Grill
Stångågatan 1
0492-158 28

Vimmerby Stadshotell
Stora Torget 9
0492-121 00

La Plaza
Stora Torget 8
070-967 01 10

Tuna

Gottes Lada
Stolpetorp 111, 59893 Vimmerby
070-699 46 16

Knastorp Kaffe o Kultur
Gunnarsmåla 147, 598 96 Vimmerby
070-311 68 18

Skogens Honung
Flohult 128, 598 96 Vimmerby
073-335 20 32

Älglogen, Virum Älgpark
Virum Tuna 520, 59896 Vimmerby
0492-52007

Storebro

Fredenborg Herrgård
Fredensborg 120, 598 91 Vimmerby
0492-306 00

Storebro Gästgiveri
Vimmerbyvägen 7, 590 83 Storebro
070-694 81 33

Södra Vi

Gyllenelg's Kröngården
Kröngårdsvägen 11, 598 94 Vimmerby
070-55 66 007

Pizzeria Södra Vi
Södra Storgatan 14, 598 71 Södra Vi
0492-200 17

Restaurang Wasa
Södra Storgatan 5, 590 80 Södra Vi
0492-204 77

Söderhult Livet på Landet
Slitshult 723, 590 80 Södra Vi
070-579 31 34

Gullringen

Stigs Konditori
Stationsgatan 4, 598 73 Gullringen 0492-220 42  

Rumskulla

Katthultsboden, Gibberyd
Katthult, 598 92 Vimmerby

Pelarne

Café Sörgården
Sevedstorp, 59897 Mariannelund
070-7646724


För öppettider och reservation, kontakta respektive restaurang.

Hitta rätt mat och dryck i Vimmerby stad med restaurangkartan:

 

 

 

Ostkaka och öl?!

Visste du att Vimmerby är vida känt för ostkaka och öl. Nu är det inte kombinationen vi syftar på, utan att den främsta producenten av ”nationalrätten” ostkaka, startade sin produktion i Vimmerby redan 1929. Nu, 86 år senare kan du i butikerna hitta en hel rad godsaker med namnet Frödinge tryckt på kartongen.

Det andra är ett världsföretag med 160 års erfarenhet och som heter ÅBRO bryggeri. Här producerar man öl och andra rekorderliga produkter för en världsmarknad och man kan skryta med att ha Skandinaviens största och modernaste ”tapphall”.

Så om ni tycker att vi Vimmerbybor ser lite stolta ut...så vet ni varför!

 

 

Foto

Bad i Nossen

Bad i Nossen<br />

Ett dopp i en sjö

Runt Vimmerby har du alltid nära till ett dopp i en svalkande sjö. Du kan välja en större som Nossen eller Krön där det finns möjlighet till fika, glass och aktiviteter. Föredrar du en mindre sandstrand eller ett stilla dopp och en lugn stund så kan du också söka upp en ”alldeles egen” sjö, för det finns ett hundratal att välja på!

 

 

Klicka för att förstora kartan. 

 

 Några populära badplatser:

1. Anen
2. Dammen i Gullringen
3. Dammen i Storebro
4. Gissen
5. Gränssjön
6. Holmsjön
7. Krönbaden
8. Nossenbadet
9. Solnen
10. Stjärnevik
11. Spilhammar
12. Brosjön

 • Annons
 • Annons

Foto Daniel Reich

<br />Daniel Reich
Vy över sjön ”Stora Idgölen”, även kallad Trollsjön.<br />Foto: Daniel Reich
En titt in i trollens rike.<br />Foto: Daniel Reich
Föryngrad naturskog – en 4 km lång vandringsled går genom parken.<br />Foto: Daniel Reich
Mossbelupna stenar med tallar finns överallt i Norra Kvills nationalpark.<br />Foto: Daniel Reich
Utsikten från den högsta punkten, ”Idhöjden”, belägen 230 m över havet.<br />Foto: Daniel Reich
Nationalparken är perfekt för vandringar med små barn.<br />Foto: Daniel Reich

Vägen till frihet

Längtan att sakta ner för oss till södra Sverige i några dagar. Vi vill helt enkelt fly från stadens ljud, ge själen näring och lyssna till tystnaden. Vårt mål - det småländska höglandet.

Med ombord har vi vår fyraårige son Emil som längtar efter att få se en levande älg. Som utgångspunkt väljer vi den lilla orten Virserum, belägen mitt i Småland och perfekt för barnvänliga expeditioner i omgivningen. Där hyr vi en mysig stuga som har byggts enligt ekologisk standard.

När vi kommer fram är vi redan förtrollade av landskapet och hypnotiserade av skogens dofter. Det luktar tall och gran, svamp, bär och mossa. Plötsligt framstår Astrid Lindgrens berättelser som verkliga, de får ett ansikte. En av semesterns höjdpunkter blir att korsa en riktig urskog, i förhoppning om att möta en älg.

Sagt och gjort. Vi packar en ryggsäck med köksprylar och några matvaror, maten är som bekant godast utomhus. Bilfärden tar oss i nordvästlig riktning via Vimmerby mot trakterna kring Ydrefors. Det monotona motorljudet vaggar Emil till sömns och för honom in i drömmarnas land.

Under tiden är hans föräldrar inbegripna i ett livligt samtal. Och så är katastrofen där - vi har kört vilse. Humöret sjunker i takt med regndropparna som faller ner. Föräldrarnas anspänning går att ta på. Plötsligt dyker den upp från ingenstans: skogens konung. En ståtlig älgtjur står mitt på vägen. Upphetsade och överväldigade av känslor väcker vi lille Emil. Något sömndrucken förkunnar han att älgar och grodor är hans favoritdjur minsann! Vi vuxna instämmer glatt, och humöret i bilen stiger till nya nivåer. Älgen kastar hela tiden blickar på oss och lunkar sedan in i den sagolika skogen.

Vi kör vidare glada och tacksamma och upptäcker snart att rutten vi valt inte innebar någon större omväg. Hur var det nu igen? Alla vägar bär till...

Efter den lyckliga ankomsten ger vi oss in i urskogen. Vi är omgivna av gigantiska tallar och granar som är över 150 år gamla. De stora klippblocken är täckta med mossa och lavar. Här i Norra Kvills nationalpark ser det helt sagolikt ut, som om vi vore i Ronja Rövardotters skog. På områdets högsta punkt, Idhöjden, slår vi oss ner och blir närmast berusade av den vida utsikten. Det är helt underbart. Vi har landat i långsamhetens rike, i skogens frihet.

Text och bilder: Daniel Reich

Se även


Daniel Reich har rest i Sverige regelbundet sedan 1998 och älskar att vara ute i naturen. Han skriver ner sina upplevelser och fångar dem även med kameran. Daniel bor med sin familj i Mecklenburg och jobbar vid sidan om sitt yrke också som fotokonstnär. Hans bilder har publicerats i flera utställningar samt i olika friluftstidningar.
daniel_nevis@yahoo.de

Foto

Virum Älgpark

Virum Älgpark<br />

Träffa skogens konung

Den slingriga vägen genom skogarna utanför Tuna leder till Virum Älgpark, en plats där varje besök är något utöver det vanliga för både barn och vuxen.

Kjell och Helene Svenssons vackra gård i Virum skiljer sig från de flesta svenska gårdar. Istället för kor, hästar, grisar och andra djur möter man 9 stycken älgar och 28 dovhjortar på markerna.  I över tio år har Kjell och Helene haft sin älgpark strax utanför Tuna, en resa som började år 2007 med 4 älgar och ett tiotal dovhjortar. Parkens legend och kändis, tjuren Harald, på hela 12 år fortfarande är en del av den växande familjen bestående av två vackra älgkvigor och flera ståtliga tjurar som trots sin storlek är otroligt lugna och snälla i mötet med besökaren.

I sin naturliga miljö lever, leker och trivs älgarna tillsammans, något man beskådar under en av alla safariturer som rullar in i hägnet under sommarhalvåret. En unik älgupplevelse där ni upplever hur älgarna leker med varandra, doppar sig i dammen och mumsar på godsakerna som bjuds.  

Under en tur får ni hälsa på och vara en del i matningen av Virums älgarna. Potatisskivor, äppelklyftor och sockerbetor är något som locka älgarna ännu närmre. Försiktigt äter de cirka 500 kilos stora älgarna ur händerna på både barn och vuxna under safarituren. Den våghalsiga kan sätta en bit i munnen och få en rejäl älgpuss!

 

Se även

Öppettider 2019

 

PÅSKÖPPET

19/4, 21/4 och 23/4.
Två safariturer om dagen klockan 11.00 och 13.00
25/4. En safaritur klockan 11.00.

VÅRSÄSONG

1/5, söndagarna 5/5, 12/5 och 19/5.
Tre safariturer om dagen.Cirkatider: Klockan 11.00, 12.15 och 13.30.

Söndagarna 26/5, 2/6, 9/6 och 16/6.
4 safariturer om dagen. Cirkatider: Klockan 11.00, 12.15, 13.30 och 14.45.

SOMMARSÄSONG

22/6 - 25/8. Öppet varje dag 10.30 -16.00
Fem safariturer under dagen med cirka 1 timme och 15 minuter emellan. Den första vid klockan 11.00 och den sista vid klockan 16.00.
26/8 – 1/9. Två safariturer om dagen, klockan 11.00 och 13.00
2/9 – 8/9. En safaritur om dagen, klockan 12.00.

 
 • Annons
 • Annons

Foto

Julmarknad på Astrid Lindgrens Näs

Julmarknad på Astrid Lindgrens Näs<br />

Marknadstider

Emil i Lönneberga åkte till marknaden i Vimmerby och visade hur man handskas med kittliga hästar. Nu för tiden säljs inga djur på marknaderna i Vimmerby, däremot finns här gott om andra aktiviteter, knallar och besökare.

Torgmarknad
De sedan långt tillbaka i historien har tre traditionella torgmarknader arrangerats i Vimmerby. Marknadslördagarna lockar försäljare, hantverkare och besökare till torget tre gånger om året under Vårmarknad, Höstmarknad och Tomasmarknad. Under 2019 äger dessa marknader rum 25 maj, 12 oktober och 14 december. För den som inte kan vänta till lördagen hålls från klockan 13.00 fredagen innan marknad en loppis på de redan uppställda borden. 

Lokala marknader

Det är inte bara torgmarknader som anordnas i Vimmerby kommun, utan den marknadsintresserade har mycket att se fram emot även på den vackra landsbygden. Hembygdsparker och idrottsplatser fylls med knallar, aktiviteter och familjefester för både gammal och ung. 

Höstlovsöppet med småländsk marknad på Astrid Lindgrens Värld
19-20 oktober och 26 oktober - 4 november är det dags för Höstlovsöppet med småländsk marknad i Astrid Lindgrens Värld. Det blir underhållning av alla de slag. Bland annat blir det äkta småländskt höstmarknad med hantverk och lokala matvaror. Dessutom kan alla som vill träffa Emil i Lönneberga, Pippi Långstrump, Madicken, Ronja, Rasmus på Luffen och deras vänner och familjer.

Julmarknad på Astrid Lindgrens Näs
Den 13, 14 och 15 december är det dags för traditionsenlig julmarknad invid Astrid Lindgrens barndomshem i Vimmerby. Liksom tidigare år har du här chansen att uppleva en riktig gammaldags julmarknad med äkta hantverk - en härlig blandning av konst- och mathantverk med tillverkning, slöjdande, försäljning och musik.

Marknadskalender 2019:

25 maj
Torgmarknad

8 juni
Djursdaladagen

14 juli
Bullerbydagen, Sevedstorp

28 juli
Rumskulladagen

10 augusti 
Tuna Baluns

11 augusti
Locknevi marknad

18 augusti
Frödinge marknad

14 oktober
Torgmarknad

19-20 och 26 oktober - 4 november
Höstlovsöppet med småländsk marknad på Astrid Lindgrens Värld.

13, 14 & 15 december
Julmarknad på Astrid Lindgrens Näs.

14 december
Torgmarknad

Foto

Vimmerby Berättar

Vimmerby Berättar<br />

Vimmerby Berättar

Välkommen till en ny litteraturfestival i hjärtat av Småland. Under tre dagar fylls Vimmerby av evenemang och aktiviteter om litteratur. Barn- och ungdomslitteratur är i centrum, men här finns något för alla. Det blir bland annat författarsamtal, uppläsningar, skriv-workshops och aktiviteter för hela familjen och mycket mer.

I höst anordnas en ny litteraturfestival i Vimmerby. Under tre dagar fylls Vimmerby av evenemang och aktiviteter om litteratur. Barn- och ungdomslitteratur är i centrum, men här finns något för alla. Det blir bland annat författarsamtal, uppläsningar, skriv-workshops och aktiviteter för hela familjen och mycket mer.

Astrid Lindgren växte upp i Vimmerby och har genom sitt författarskap ständigt fört barnens talan. Med inspiration från henne arbetar festivalen efter mottot Mod, Ansvar och Fantasi. Festivalen står för värden som demokrati, mångfald och yttrandefrihet.

Festivalen är en del i den större satsning på litteratur som nu påbörjats i region Kalmar län. Förutom festivalen omfattar satsningen även andra aktiviteter kring litteratur och stöd till professionella i länet. Satsningen har sin bas i Vimmerby men kommer att ge avtryck i hela länet.

Både festivalen och den större litteratursatsningen har fått stöd av Kulturrådet. Nyligen beviljade Kulturrådet också medel för en så kallad regionförfattare som kommer att anställas under året. Det blir landets första regionförfattare. Sedan tidigare har det funnits en kommunförfattare i Strängnäs.

 

 

Festivalen arrangeras av Vimmerby kommun i samarbete med Region Kalmar län, Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby bokhandel och Vimmerby Handel.

 

 • Annons
 • Annons

Foto Daniel Nestor/Vimmerby IF

<br />Daniel Nestor/Vimmerby IF

Gör ett besök vid Asllani Court

Vimmerbys sportklubbar har varit hem åt fler elitidrottare, svenska mästare och pristagare genom åren. I dagens sportsverige står sig fotbollens Kosovare Asllani starkt, en ung spelare med rötter i Vimmerby.

Med barndomen på planer i Vimmerby ha hon gått från klarhet till klarhet för att sen ta sig ut på världsarenan med det svenska landslaget i fotboll samt klubbar i England USA och Frankrike. 

Som hyllning invigdes 2018 Vimmerby IF’s satsning Asllani court på platsen i bostadsområdet Bullerbyn i Vimmeby där Kosovare spenderade sin barndom med att spela fotboll. En plats som Kosovare hoppas ska inspirera ung flickor att våga satsa och följa sina drömmar. 

Gör ett besök vid Asllani Court i Vimmerby!

 

 

Foto

Kalles Lek och Lattjo och MX World Collection

Kalles Lek och Lattjo och MX World Collection<br />

Ett litet projekt blev till två stora besöksmål


Under flera år fylldes Magnus Frodig och Maria Carlssons hem med motorcyklar och projekt av olika slag. Entusiaster från hela Europa kom hem till parets hus för att beskåda den stora samlingen av unika fordon. Med en ny familj blev det mycket att ha hemma och lösningen blev att flytta till nya lokaler, en lösning som var starten på något mycket större.

Magnus intresse för motorcyklar och möjligheten att skapa något eget började på riktigt på Marias fars loge där en dammig motorcykel låg och väntade på att bli omhändertagen. En tvätt blev till byte av diverse delar som slutade med en hel renovering. Efter den dagen fortsatte skapandet av egna motorcyklar och intresset utvecklades till en samling av unika världsmästarhojar från världens alla hörn. 

Samtidigt var Maria hemma med aktiva småbarn som hade spring i benen. Att besöka lekland blev något som passade hela familjen, men krävde alltid en lång resa och mycket planering. Idén om ett lekland i hemstaden Vimmerby växte fram och Maria började se över hur det perfekta leklandet skulle kunna utformas. Ett beslut om ett undervattenstema togs snart och sköldpaddan Kalle blev ansiktet utåt. Mycket tanke lades på att skapa en trevlig färgglad lokal med roliga aktiviteter, hemlagad mat, serviceinriktad personal och bra logistik. Allt för att skapa glädje hos barn och få dem att röra på sig. 

De två nya besöksmålens lokaler byggdes från grunden där flera av Vimmerbys mindre entreprenörer gick ihop och skapade ett starkt bygglag med en fin sammanhållning. Den motorfyllda utställningshallen och det färgglada leklandet stod snart klart och de dagliga besöken började blandades med både små och stora evenemang.Hittills har 10-15 olika motocross och speedwayvärldsmästare hållit presentationer på MX World Collection och fler mat och musikkvällar har arrangerats. Samtidigt har Kalles Lek och Lattjo blivit en träffpunkt för barn och deras familjer med morgonträffar, dansskola och disco. 

Under de första fem år har MX World Collections världsunika samling av motocrosscyklar imponerat motorfantaster och Kalles Lek & Lattjos alla aktiviteter har låtit barn i alla åldrar busa från morgon till kväll. Två växande besöksmål skapade för Vimmerby, av Vimmerby.

English German

Se även

 

  
 • Annons
 • Annons

Foto

Storgatan

Storgatan<br />

Njut av sommarens sista dagar

Sensommaren har nått Vimmerby. Vardagen börjar infinna sig, dagarna blir kallare och den gröna naturen börjar snart byta färg. Fortfarande finns det mycket att uppleva under både vardag och helg.

 

Astrid Lindgrens Näs
2 september – 29 september, dagligen, klockan 11.00-16.00

Astrid Lindgrens Värld

Lekparksöppet utan karaktärer i parken, måndag-torsdag, 26-29 augusti, 2-5 september, 9-12 september, 16-19 september, klockan 10.00-15.00
Septemberhelger med teaterprogram, fredag-söndag 30 augusti-22 september, klockan 10.00-17.00

Filmbyn Småland

2 september – 29 september, dagligen, klockan 11.00-16.00

Kalles Lek och Lattjo
Dagligen, klockan 10.00-18.00

MX World Collection
Måndag-fredag, klockan 09.00-15.00

Stadsmuseet Näktergalen
14 augusti – 14 september, onsdag-fredag klockan 12.00-16.00, lördag klockan 11.00-14.00

Vimmerby Adventure
Lördag och söndag från 1 september - 6 oktober från 10.00-18.00. Bokning krävs. 

 

 

Naturen under sensommaren och hösten upplevs bäst längs med vandringslederna. 

 

Sevedeleden

Brantestad Naturrunda

Djursdalarundan

Norra Kvills Nationalpark

Ingebo Hagar

Smé-Åna