Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Konsert, Bartók & Brahms Pianokvintetter

24 mars - 19:00 - 21:00

180sek

Camerata Nordica Chamber Ensemble

BARTÓK Piano kvintett i C-dur
BRAHMS Piano kvintett op. 34 i f-moll

Efter några säsonger med musik för stråkar kommer Camerata Nordica Chamber Ensemble att under säsongen 22/23 utforska pianorepertoaren. Vi har valt att börja med Bartók och Brahms pianokvintetter och på så sätt låta publiken upptäcka såväl mer sällan spelad musik som ett av de berömda och mer frekvent framförda kammarmusikverken.

Béla Bartók påbörjade arbete med sin pianokvinett i C-dur oktober 1903 i Berlin, inte långt efter sin examen från Lisztsakademin i Budapest. Vid denna tid var hans musik starkt påverkad av Richard Strauss. 1902 hade Bartók hört Strauss’ Also sprach Zarathustra och dess inflytande var tydligt i den nyligen avslutade symfoniska dikten ”Kossuth”. Samtidigt började Bartók också att utforska ett nationellt tonspråk som ett sätt att uttrycka sin egen starkt hållna ungerska identitet. Spänningen mellan hans stilistiska förfäder och en önskan att skapa något nytt kännetecknar stora delar av kvintetten.

Brahms pianokvintett är ett verk med flera liv; först skrevs det som stråkkvintett, men Brahms var inte nöjd med resultatet. Hans andra försök var för två pianon. Även här uteblev den förväntade framgången. På inrådan av Clara Schumann och Herman Levi skrev Brahms slutligen om stycket för pianokvintett och många anser idag att denna slutliga version är ett av genrens stora mästerverk.

Detaljer

Datum:
24 mars
Tid:
19:00 - 21:00
Kostnad:
180sek
Webbplats:
https://cameratanordica.com/sv/event/vimmerby-i-bartok-brahms-pianokvintetter/

Plats

Vimmerby Kulturskolan Aula
Drottninggatan 23
Vimmerby, Sweden
Visa Plats-webbplats