Foto

Vandringsupplevelser

Vandringsupplevelser<br />

Längs naturens leder

Packa dagryggsäcken eller den stora ryggsäcken full med mat, tält och sovsäck. Gör en dagsvandring eller utmana er själva genom att vandra på Sevedelden eller någon av våra kortare leder, upplev Allemansrätten och lugnet i den svenska naturen.

Sevedeleden 

Med sina 50 kilometer plus påfartsleder på 18 respektive 35 kilometer är Sevedeleden den längsta leden i kommunen. Leden går igenom skogar, över åkrar och passerar flera av skogens sevärdheter och historiska platser på stigar eller längs vägar. Ibland får man ta hjälp av rep att komma upp för bergen för att njuta av den vackra utsikten innan det vänder neråt igen. Gör vandringen till en flerdagarstur och övernatta längs med leden. Övernattningsstugan i Mossebo eller rum på Mossebo Gästhem, rum på Träffpunkt Körsbärskullens vandrarhem eller i stuga vid Lilla Sverigebyn alternativt i stuga vid Spilhammars Camping eller i ledens vindskydd eller eget tält. 

Brantestad naturrunda 

På en 9,9 kilometer lång tur genom odlingslandskap och skogsmark går Brantestad Naturrunda. En lagom kuperad promenad som ger er möjligheten att ta del av fornlämningar, en levande kulturbygd och ett fantastiskt växtliv. Passa på att hålla en picknick på någon av de vackra rastplatserna längs leden eller stanna till vid Ostkakeboden i Frödinge.

Djursdalarundan

En sju kilometer lång runda med stopp vid både naturfenomen och spännande kulturhistoria. Stanna till på vackra platser för en picknick eller ta en avstickare till Musteriet i Djursdala by och fyll på med energi. 

Smé-åna

Smé-åna tar er på en resa 4,5 kilometer lång resa genom Gullringens utveckling. Från Kvarndammen och traktens högsta vattenfall där du kan stöta på strömstare och utter till den gamla kraftstationen och förbi en grotta i de gamla Skomakarbergen för att avsluta med en bit på historiska Kungsvägen. Blir ni fikasugna så passar ett besök på det lilla konditori som tagit Sverige med storm med sina flerfaldigt vinnande semlor, Stigs Konditori.

Ingebo Hagar

Guidas genom kretsloppsbyn och besök både djur och natur i den härliga miljön. Upplev de småländska skogarna i såväl korta som längre rundor i den vackra blandskogen. Avnjut en fika på Flickornas kafé och övernatta i de röda små stugorna, kolarkojan eller Tant Agnes Pensionat mitt i den småländska idyllen hos Ingebo Hagar. 

 

Gör turen till en flerdagarstur:
Fredensborgs Herrgård
Björkbackens Karaktärshotell 
Vimmerby Stadshotell
Hotell Ronja
Ingebo Hagar
Oxgården