Astrid Lindgrens Vimmerby

Foto Astrid Lindgrens Värld

Pippi Långstrump

Pippi Långstrump<br />Astrid Lindgrens Värld
Från uställningen "Hela världens Astrid Lindgren".<br />Astrid Lindgrens Näs
Sommarkväll vid en av Vimmerbys många sjöar.<br />
Pippi Långstrump<br />Astrid Lindgrens Värld
Båtsmansbacken Vimmerby (Kalle Blomkvists gränder).<br />
Emilfigurer i snickerboa.<br />
Gärdesgård i Vimmerby.<br />

Välkommen till Astrid Lindgrens Vimmerby i Småland

I den charmiga staden Vimmerby i norra Småland finner du en riktig lekfull destination. Här föddes Astrid Lindgren, en av världens mest älskade barnboksförfattare. Astrid Lindgren berör människor världen över med sina böcker och det var just här, i lilla Vimmerby, som hon lade grunden till sitt fantastiska författarskap.

I fotspåren efter Astrid Lindgren finns mycket att både se och göra. Vad sägs om att uppleva sagorna på riktigt? Att besöka platsen där sagan om Astrid Lindgren en gång började? Eller att se gårdarna som blivit världsberömda genom filmerna? Ja, här finns allt detta men också mycket annat.

Astrid Lindgrens Näs

Nyfiken på Astrid Lindgren? Gör då ett besök på platsen där allting en gång började, där Astrid Lindgren växte upp. Platsen kallas för Astrid Lindgrens Näs. Här står barndomshemmet där Astrid Lindgren en gång föddes. Och här, i området runt barndomshemmet, lekte Astrid Lindgren själv som ung. De många minnena från platsen och uppväxten gav senare upphov till flera av de sagor hon kom att skriva längre fram i livet. Idag är området ett prisbelönt besöksmål som bland annat erbjuder guidade turer, aktuella utställningar, trädgårdar, butik och servering.

Astrid Lindgrens Värld

Bara några stenkast ifrån barndomshemmet ligger vår fantastiska teaterpark Astrid Lindgrens Värld. Här blir sagorna till verklighet. Här får ni vandra genom de välkända miljöerna och ni träffar Pippi, Emil, Madicken och flera av de andra karaktärerna. Dagligen spelas specialskrivna scener som alla är baserade på Astrid Lindgrens berättelser. Mellan föreställningarna finns möjligheten att själv hälsa på hemma hos karaktärerna. 

Omgivningarna

Naturen och omgivningarna runt omkring Vimmerby vore som hämtade ur sagorna… men egentligen är det väl precis tvärt om? I sagorna ges vi en levande beskrivning av naturen och landskapet omkring Vimmerby. Nåja, vi ska inte skryta för mycket men många gånger är det faktiskt dessa omgivningar som det berättas om i böckerna. Här är det nära till glittrande sjöar, lugnet och mystiken i skogarna, hagarna, ängarna, gärdesgårdarna, stenmurarna, de röda ladugårdarna och de ringlande grusvägarna. En äkta idyll av Småland helt enkelt.

Filmstaden

Nära nog alla filmer som bygger på Astrid Lindgrens böcker har haft världspremiär i Vimmerby. Många filmer har också, helt eller delvis, spelats in i staden eller dess närmaste omgivningar. Katthult i Gibberyd och Bullerbyn i Sevedstorp är sedan länge välkända filmplatser, som årligen drar stora besöksskaror. Två filmer om Lotta på Bråkmakargatan spelades in i Astrid Lindgrens Värld 1991 och 1992. I början av december 2014 var det dags för en ny världspremiär i Vimmerby, då den nya filmen ”Astrid” gick upp på biografen Grand. Det är den första spelfilmen om författarinnans liv och gärning och speglar hela hennes liv.

Vimmerby stadskärna

Vimmerby är Astrid Lindgrens uppväxtstad. Det är också här i Vimmerby som Astrid Lindgren är begravd. Här är mycket sig likt sedan Astrid Lindgren bodde här, men ändå så olikt. Gå en promenad i stadskärnan och upplev inspirationsmiljöerna. Här finns Kalle Blomkvists gränder, Emils marknadsplats, huset för Pippis karamellaffär och mycket annat du säkert känner igen.

 

Klicka dig vidare på sidan och läs mer om de platser och besöksmål som vi har nämnt kort här i inledningen. Och framför allt, välkommen att besöka och uppleva dem på riktigt!

English German

Se även

Foto Karin Alfredsson

Författaren Jens Andersen tillsammans med Karin Nyman

Författaren Jens Andersen tillsammans med Karin Nyman<br />Karin Alfredsson

Vimmerby är Nordens navel

”O barndomsfrid i No-o-orden!”, skrålar femåriga Lisabeth i Astrid Lindgrens bok om Madicken. Tillsammans med storasyster Madicken sitter hon i släden i snöyran på väg hem till mamma och pappa på Junibacken efter de båda flickornas farliga utflykt på åns blanka, mörka is.

Alla vi som bor i det fredliga Norden borde varje dag sjunga lika högt och glatt som Lisabeth. Tänk att kunna röra sig fritt över varandras landsgränser utan att känna sig främmande eller oönskad. Vi arbetar, bildar familj, hyr eller köper hus i våra grannländer som aldrig förr. Utåt är vi nog svenskar, norrmän, danskar, finländare och islänningar, men innerst inne - tror jag - också stolta över vår skandinaviska samhörighet, som vilar på en livssyn och känsla för naturen med rötter i årstidernas gång på norra halvklotet. Alla går vi genom den långa, mörka vintern, den fantastiskt färgglada våren och den korta, varma sommaren med ljusa nätter på sjö och hav, i fjällen, på åkrar och ängar, i skogar och städer.

Genom Astrid Lindgrens böcker upplever vi detta nordiska kulturarv intensivt. Det är något som Pippi Långstrump och barnen i Bullerbyn, Rasmus och Madicken, Emil, Bröderna Lejonhjärta, Ronja och Birk har utstrålat i över ett halvt århundrade och det levandegörs år efter år i Vimmerby. Inte bara genom alla duktiga, energiska skådespelare i Astrid Lindgrens Värld, utan också genom den unika museimiljön på Astrid Lindgrens Näs, och på de gamla gatorna kring torget i Vimmerby, där Astrid Lindgren som barn köpte godis och gick på marknad och som ung dansade på Stadshotellet och arbetade som journalistelev runt hörnet på Storgatan. Under sommaren i Vimmerby får besökande barnfamiljer från hela Europa en inblick i nordisk mentalitet, livsstil och umgängesformer. Ett kulturarv som grundar sig på en förståelse för barnens och barndomens betydelse, som resten av världen avundas oss och gärna skulle dela med oss, om de kunnat. För om det är något som hela jordens vuxna befolkning har gemensamt - oavsett politiska och religiösa övertygelser - så är det att vi alla var barn en gång, och har en smula av detta barn inom oss resten av livet.

Få författare på jorden har påmint oss så starkt och utförligt om detta som Astrid Lindgren. Hon var själv barn och ung flicka i Vimmerby för 100 år sedan. Växte upp på gården Näs där föräldrarna, Hanne och Samuel August skapade ett hem för sina fyra barn, som vilade på kärlek, respekt och tolerans. Och innanför dessa fasta, trygga ramar hade Astrid, Gunnar, Stina och Ingegerd oceaner av tid att leka och fantisera när dagens plikter var överstökade. Resten av sitt liv kunde Astrid Lindgren leva på det lyckliga minnet av barndomen på Näs. Inte minst i hennes svåra och mörka stunder som vuxen. Det goda, varma minnet av Småland blev en outtömlig källa i ett författarskap som har översatts till så många språk att det för länge sedan blivit världsomspännande. Mycket bättre än även de tjockaste och smartaste böckerna om barnuppfostran lär oss Pippi, barnen i Bullerbyn, Mio, Rasmus, Madicken, Emil, Jonathan, Skorpan, Ronja och Birk, hur man umgås med varandra som människor, och vad det goda, fredliga livet hela tiden ska vila på.

Därför läser vi nordbor fortfarande Astrid Lindgren och delar henne med resten av världen. Och därför vallfärdar generation efter generation av barn och föräldrar till Vimmerby. Nordens navel.

 

Text: Jens Andersen

English German

Se även

Jens Andersen (f.1955), PhD. i nordisk litteratur och författare till Astrid Lindgrens biografi ”Denna dagen, ett liv”, som har publicerats i Sverige, Danmark, Norge och Tyskland, och som under 2016 kommer att publiceras i Finland, Nederländerna, Frankrike och Ryssland.
  • Annons
  • Annons

Foto Astrid Lindgrens Värld

Pippi med vänner

Pippi med vänner<br />Astrid Lindgrens Värld
Världens bästa Karlsson<br />Astrid Lindgrens Värld
Emil och griseknoen<br />Astrid Lindgrens Värld
Ronja Rövardotter och Birk Borkason<br />Astrid Lindgrens Värld
Mattisborgen<br />Astrid Lindgrens Värld
Rasmus och Paradis-Oskar<br />Astrid Lindgrens Värld
Madicken och Lisabet<br />Astrid Lindgrens Värld

I Astrid Lindgrens Värld blir sagor verklighet!

Här kommer du rakt in i sagornas värld och möter Pippi Långstrump, Ronja Rövardotter, Emil i Lönneberga och alla de andra. Har du läst Astrid Lindgrens böcker, så känner du igen dig i Astrid Lindgrens Värld. Här kan du kliva rakt in i äventyr och upptåg hämtade ur Astrid Lindgrens olika berättelser.

Hälsa på hos karaktärerna
I Astrid Lindgrens Värld kan Pippi och alla sjörövare dyka upp i Villa Villekulla vid sjön, där kapten Långstrump förtöjt sin båt Hoppetossa. Äventyret fortsätter i Mattisborgen och i den stora Mattisskogen runt omkring. Plötsligt möter du Rasmus och Paradis-Oskar, som kommer gående och spelar och sjunger, eller kanske Karlsson på taket tar dig med på en flygtur! I Katthult kan du träffa Emil och hela hans familj och se hur ett småländskt bondelandskap såg ut när Astrid Lindgren växte upp i Vimmerby i början på 1900-talet.

Bra mat för att orka leka
Efter all lek och mycket spring i bena blir du förstås hungrig. Om du och din familj inte har egen matsäck med er finns det flera restauranger att välja bland. Här kan du äta närproducerad mat tillagad från grunden. På menyn finns klassiker som kroppkakor och raggmunk med stekt fläsk. Naturligtvis finns här också både köttbullar och pannkakor.

Nya miljön för Bröderna Lejonhjärta 
Den 17 juni 2016 öppnade en ny miljö för berättelsen om Bröderna Lejonhjärta. Här tas man med till ”sagornas och lägereldarnas tid”. Här kan du besöka den muromgärdade Törnrosdalen och alla dess byggnader och den vackra Körsbärsdalen med Ryttargården och Tulipagården, liksom de uråldriga bergen.

Dags att sova…
Om ni har en bit att åka kan det vara bra att veta att det finns möjlighet att sova bekvämt i direkt anslutning till Astrid Lindgrens Värld. Det finns en gästby med stugor bara 200 meter från entrén till parken. Till säsongen 2017 öppnar det nya boendet i gästbyn, Den Lilla Staden, med hus inspirerade från tidiga 1900-talets Vimmerby. 

 

Text: Vimmerby Turistbyrå

English German

Se även

 

Foto Astrid Lindgrens Näs

Barndomshemmet i Vimmerby

Barndomshemmet i Vimmerby<br />Astrid Lindgrens Näs
Sittplats i trädgården<br />Astrid Lindgrens Näs
Det riktiga sockerdricksträdet<br />Astrid Lindgrens Näs
Lekplats<br />Vimmerby turistbyrå
Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby<br />Vimmerby turistbyrå
Lär mer om Astrid med hjälp av audioguide<br />Astrid Lindgrens Näs
Madickens piano<br />Astrid Lindgrens Näs

Som en saga utan slut

Astrid Lindgrens Näs är platsen där Astrid Lindgren föddes och där hennes författarskap tar sin början. Det var här som hon klättrade i sockerdricksträdet och lekte med sina syskon i snickerboa. Det var här hon hoppade i hö och lyssnade till sagor i Kristins kök.

Besök Astrid Lindgrens barndomshem
Följ med på en guidad tur och förflytta dig till tiden när Astrid växte upp här med sina tre syskon, sina föräldrar och många andra som arbetade på gården. Huset ser precis ut som när Astrid var liten flicka. Hon återställde det själv på 1960-talet. Här kommer du rakt in i den miljö som inspirerade till de älskade berättelserna om Emil, barnen i Bullerbyn, Madicken och alla de andra. Under högsäsong erbjuds guidade turer varje dag på svenska, tyska. 

Se utställningen om Astrid Lindgren

Utställning Hela världens Astrid Lindgren tar dig med från Astrids uppväxt på Näs till hennes liv som hyllad och världsberömd författare. Här möter du jazzbönan, mamman, barnboksredaktören och opinionsbildaren Astrid Lindgren.

Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs

Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs har vuxit fram ur känslor och stämningar från Astrid Lindgrens författarskap. Trädgårdarna är en plats för kultur, samtal, bus, debatt, lek, allvar och humor. I trädgårdarna möter man också Astrids liv och verk på platser som varit speciellt betydelsefulla.

På Astrid Lindgrens Näs hittar du också spännande evenemang, utställningar, konstupplevelser och en vacker trädgårdsservering. Här kan du inspireras av Astrid Lindgrens förhållningssätt till naturen, till det kreativa skapandets glädje och kraft, och till livets lek och allvar.

 

Text: Vimmerby Turistbyrå

 

English German

Se även

  • Annons
  • Annons