Astrid Lindgrens Vimmerby

Foto Astrid Lindgren Aktiebolag

Astrid Lindgren och brodern Gunnar, tidigt 70-tal

Astrid Lindgren och brodern Gunnar, tidigt 70-tal<br />Astrid Lindgren Aktiebolag

Vimmerbys Astrid Lindgren

När Astrid Anna Emilia Ericsson föddes den 14 november 1907 på gården Näs utanför Vimmerby var det nog ingen som kunde ana vad det skulle bli av henne. Även om det fanns tecken. Hon var en livlig flicka, både fysiskt och intellektuellt. Snabb i såväl benen som i tanken, vig i kroppen och i fantasin. Äventyrlig och lekfull. En begåvad berättare redan som barn. ​

 

Inte ens när Astrid Lindgren publicerade sina första böcker i början av 1940-talet var det någon som förstod vilken industri som startades.  Idag vet vi. Hennes böcker har sålt i  över 165 miljoner exemplar på 107 språk, det sker en ständig nyutgivning av hennes verk runt om i världen, ett 50-tal filmer och tv-serier har producerats, tusentals teateruppsättningar och musikaler, flera priser har inrättats till hennes ära, skolor, daghem, bostadsområden, parker och kvarter är döpta efter hennes karaktärer – och, inte minst, vi har ett stort humanistiskt arv från Astrid Lindgrens kamp för barns och djurs rättigheter, ekologi och jämlikhet. 

 

Vi på Astrid Lindgren Aktiebolag är övertygade om att världen behöver Astrid Lindgren – kanske mer än någonsin – och fortsätter i hennes fotspårVi sitter i Stockholm men vår verksamhet sträcker sig över hela jorden. Vi arbetar långsiktigt, med höga krav på kvalitet och trohet mot originalet och vi är stolta och glada över alla våra fantastiska samarbetspartners som tillsammans med oss sprider Astrid Lindgrens verk. Några av de viktigaste finns i Vimmerby, platsen där allting började. Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens Näs spelar nyckelroller i att levandegöra såväl berättelserna som Astrid Lindgrens egen person.

 

Astrid Lindgren Aktiebolags uppdrag är att sprida och skydda Astrid Lindgrens författarskap i hela världen. I allt vi gör förhåller vi oss till Astrid Lindgrens egna tydliga riktlinjer om vad som får, kan och bör göras. Vi vill att så många barn och vuxna som möjligt över hela världen även i framtiden kan få läsa Astrid Lindgrens böcker, se hennes filmer och teateruppsättningar, höra hennes sånger och uppleva hennes världar på ett så bra sätt som möjligt. Det bästa stället att börja är här, i Astrid Lindgrens Vimmerby. Platsen hon genom livet kallade hem.

 

Olle Nyman,
barnbarn till Astrid Lindgren
och vd på Astrid Lindgren Aktiebolag

English German

 

 

 

Astrid i köket på Näs. 
© Astrid Lindgren Aktiebolag

Foto Astrid Lindgrens Värld

Pippi och kapten Efraim Långstrump

Från uställningen "Hela världens Astrid Lindgren".<br />Astrid Lindgrens Näs
Pippi och kapten Efraim Långstrump<br />Astrid Lindgrens Värld
Katthult<br />Astrid Lindgrens Värld
Astrid Lindgrensstatyn<br />
Båtmansbacken<br />
Katthult, Gibberyd<br />
Bullerbyn, Sevedstorp<br />

Välkommen till Astrid Lindgrens Vimmerby i Småland

I den charmiga staden Vimmerby i norra Småland finner du en riktig lekfull destination. Här föddes Astrid Lindgren, en av världens mest älskade barnboksförfattare. Astrid Lindgren berör människor världen över med sina böcker och det var just här, i lilla Vimmerby, som hon lade grunden till sitt fantastiska författarskap.

I fotspåren efter Astrid Lindgren finns mycket att både se och göra. Vad sägs om att uppleva sagorna på riktigt? Att besöka platsen där sagan om Astrid Lindgren en gång började? Eller att se gårdarna som blivit världsberömda genom filmerna? Ja, här finns allt detta men också mycket annat.

Astrid Lindgrens Näs

Nyfiken på Astrid Lindgren? Gör då ett besök på platsen där allting en gång började, där Astrid Lindgren växte upp. Platsen kallas för Astrid Lindgrens Näs. Här står barndomshemmet där Astrid Lindgren en gång föddes. Och här, i området runt barndomshemmet, lekte Astrid Lindgren själv som ung. De många minnena från platsen och uppväxten gav senare upphov till flera av de sagor hon kom att skriva längre fram i livet. Idag är området ett prisbelönt besöksmål som bland annat erbjuder guidade turer, aktuella utställningar, trädgårdar, butik och servering.

Astrid Lindgrens Värld

Bara några stenkast ifrån barndomshemmet ligger vår fantastiska teaterpark Astrid Lindgrens Värld. Här blir sagorna till verklighet. Här får ni vandra genom de välkända miljöerna och ni träffar Pippi, Emil, Madicken och flera av de andra karaktärerna. Dagligen spelas specialskrivna scener som alla är baserade på Astrid Lindgrens berättelser. Mellan föreställningarna finns möjligheten att själv hälsa på hemma hos karaktärerna. 

Omgivningarna

Naturen och omgivningarna runt omkring Vimmerby vore som hämtade ur sagorna… men egentligen är det väl precis tvärt om? I sagorna ges vi en levande beskrivning av naturen och landskapet omkring Vimmerby. Nåja, vi ska inte skryta för mycket men många gånger är det faktiskt dessa omgivningar som det berättas om i böckerna. Här är det nära till glittrande sjöar, lugnet och mystiken i skogarna, hagarna, ängarna, gärdesgårdarna, stenmurarna, de röda ladugårdarna och de ringlande grusvägarna. En äkta idyll av Småland helt enkelt.

Filmstaden

Nära nog alla filmer som bygger på Astrid Lindgrens böcker har haft världspremiär i Vimmerby. Många filmer har också, helt eller delvis, spelats in i staden eller dess närmaste omgivningar. Katthult i Gibberyd och Bullerbyn i Sevedstorp är sedan länge välkända filmplatser, som årligen drar stora besöksskaror. Två filmer om Lotta på Bråkmakargatan spelades in i Astrid Lindgrens Värld 1991 och 1992. I början av december 2014 var det dags för en ny världspremiär i Vimmerby, då den nya filmen ”Astrid” gick upp på biografen Grand. Det är den första spelfilmen om författarinnans liv och gärning och speglar hela hennes liv.

Vimmerby stadskärna

Vimmerby är Astrid Lindgrens uppväxtstad. Det är också här i Vimmerby som Astrid Lindgren är begravd. Här är mycket sig likt sedan Astrid Lindgren bodde här, men ändå så olikt. Gå en promenad i stadskärnan och upplev inspirationsmiljöerna. Här finns Kalle Blomkvists gränder, Emils marknadsplats, huset för Pippis karamellaffär och mycket annat du säkert känner igen.

English German

Se även

  • Annons
  • Annons

Foto Astrid Lindgrens Näs

Barndomshemmet

Barndomshemmet<br />Astrid Lindgrens Näs

Astrid Lindgrens Näs

Astrid Anna Emilia föddes den 14 november 1907 här på bondgården Näs. Astrid var nummer två i en syskonskara på fyra. Det var hon och hennes syskon som, tillsammans med kogubbens barn och barnen från prästgården bredvid, var Bullerbybarnen i verkligheten. Berättelsen om deras lekar har nu spritt sig över hela världen. Det var här hon klättrade i sockerdricksträdet och lekte ”sickenblås” och ”inte-stöta-golvet” med sina syskon. Det var här hon hoppade i hö och lyssnade till sagor i Kristins kök.

Barndomshemmet 
På 1960-talet återskapade Astrid Lindgren sitt barndomshem så att det ser ut precis som när hon växte upp här. Denna miljö inspirerade henne till några av hennes mest älskade berättelser. Idag kan du gå in i barndomshemmet på våra guidade visningar. Under huvudsäsong erbjuder vi visningar på svenska och tyska dagligen. 

Hela världens Astrid Lindgren 

Här lär du kännapersonen, yrkesmänniskan och opinionsbildaren Astrid Lindgren. Du kan uppleva utställningen på ett bekvämt sätt med hjälp av våra audioguider som finns på ett stort antal språk. För alla barn har vi en speciell barnversion av audioguiderna på svenska, tyska och danska.

Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs
Våra trädgårdar har vuxit fram ur viktiga teman i Astrid Lindgrens liv och författarskap. Trädgårdarna är en plats för kultur, lek, allvar, debatt och humor. Här kan du inspireras av Astrid Lindgrens förhållningssätt till naturen, till det kreativa skapandets glädje och kraft och till livets lek och allvar. Dessa spännande trädgårdar förändras varje år – som en saga utan slut. 

Astrid Lindgrens Näs ligger bara cirka 10 minuters promenad från Vimmerby centrum, på Prästgårdsgatan 24.

 

Sommaren 2020 håller Astrid Lindgrens Näs stängt. 

 

Välkommen tillbaka för säsongen 2021. 

Foto Astrid Lindgrens Värld

Pippi med vänner

Pippi med vänner<br />Astrid Lindgrens Värld
Katthult<br />Astrid Lindgrens Värld
Allsång med Kling och Klang<br />Astrid Lindgrens Värld
Karlsson på taket tillsammans med Lillebror och Fru Bock<br />Astrid Lindgrens Värld
Bröderna Lejonhjärta tillsammans med Sofia i Körsbärsdalen<br />Astrid Lindgrens Värld
Ronja och grådvärjar<br />Astrid Lindgrens Värld
Bröderna Lejonhjärta<br />Astrid Lindgrens Värld

I Astrid Lindgrens Värld blir sagor verklighet!

Villa Villekulla finns i verkligheten. Bullerbyn, Mattisborgen och de flesta andra platser som Astrid Lindgren berättade om i sina böcker finns också. De är samlade på ett och samma ställe: i Astrid Lindgrens Värld, i Vimmerby.

Alla platser i parken går att känna igen från Astrid Lindgrens berättelser och när som helst kan du möta flera av de personer du lärt känna genom böckerna. För vad vore egentligen Junibacken utan Madicken och Mattisborgen utan rövarliv? I de här levande miljöerna spelas det varje dag upp scener som också är hämtade från böckerna. Här kommer du som åskådare mycket nära händelserna, och ibland hamnar du också mitt i. 

För ett barn är det en stor upplevelse att få träffa Pippi, Karlsson, Emil eller någon annan av sina favoriter i verkligheten. Efter föreställningarna fortsätter det roliga när alla barn kan hoppa in och leka på den plats som alldeles nyss var en scen. Och säg den unge som inte vill leka sakletare i Villa Villekulla med Pippi eller kanske smyga på tengilsoldaterna med Jonatan och Skorpan Lejonhjärta.  
 
Astrid Lindgren värnade om barnens rätt att få vara barn. Den fria leken löper som en röd tråd genom alla hennes böcker och självklart har den en stor plats även här i Astrid Lindgrens Värld. Förutom de spännande miljöerna från berättelserna som barnen fritt kan utforska i egen takt, har vi gott om platser som enbart är gjorda för lek.  

Ska man orka leka måste man äta. Den mat vi serverar i våra olika restauranger i parken lagar vi från råvara till färdig rätt i våra egna kök. Vi tycker att det är viktigt att laga god och nyttig mat som passar både stora och små magar. De flesta råvarorna är hämtade från trakten och menyerna har tagits fram i samarbete med en av Sveriges mest framstående kockar, Fredrik Eriksson från Långbro Värdshus. Vi erbjuder allt från enklare rätter till rejäl småländsk husmanskost. 

Vi har många olika boendealternativ att välja på i direkt anslutning till Astrid Lindgrens Värld. I den nybyggda ”Den lilla staden” bor du bekvämt bland de trygga bakgatorna och torgen där det finns plats för lek och samvaro. Husen är byggda i genuin småländsk hantverkstradition, med varierande storlek och utförande.  

English German

Sommaren 2020 håller Astrid Lindgrens Värld stängt. 

 

Välkommen tillbaka för säsongen 2021. 

  • Annons
  • Annons

Foto Nils-Erik Pettersson

Astrid Lindgrens tillsammans med bullerbybarnen.

Astrid Lindgrens tillsammans med bullerbybarnen.<br />Nils-Erik Pettersson
Katthult<br />
Snickerboa på Filmbyn Småland<br />
Snickarboa i Katthult<br />
Ihålig ask i Bullerbyn<br />
<br />
Bullerbyn<br />

Från Bullerbyn till Katthult

I skogarna runt Vimmerby gömmer det sig mycket filmhistoria. Självaste Emils Katthult i Gibberyd och de tre Bullerbyhusen i Sevedstorp ligger bara en kort utflykt bort.

Mycket inspiration till Astrid Lindgrens berättelser kommer från henne och hennes familjs liv i Vimmerby. Att återvända till dessa trakter blev därför naturligt när Astrid Lindgrens berättelser skulle filmatiseras.

Omgivet av den småländska naturen i Sevedstorp står de tre små gårdarna, Norrgården, Mellangården och Sörgården. Det var denna plats Astrid Lindgren hade sina tankar när hon skrev om barnen i Bullerbyn då hennes far Samuel August växte upp den mellersta gården.

När snön låg vit över husen år 1986 började man filma utomhusscenerna i och runt Sevedstorp. Hela trakten blev involverade i filmatiseringen. Byborna ställde upp som statister, barnen som gick i Pelarne skola fick medverka som skolbarn i filmen och de närliggande gårdarnas djur blir filmstjärnor. 

Idag lever Bullerbyn upp under sommaren när djur flyttar in i hagarna, cafét gräddar våfflor och den höfyllda höskullen samt det gröna gräset bjuder in till lek och bus. 

Bara en kort resa bort ligger Gibberyd. På de slingriga vägarna längs med hagmarkerna reser ni mot filmernas Katthult. I byn Gibberyd levde bönderna ett vanligt bondeliv när ett filmteam klev in på gården 1970 och frågade om de fick spela in filmerna om Emil i Lönneberga just här. Gården passade berättelserna perfekt där den låg vackert på en sluttning omgiven av blommande körsbärsträd och syrenbuskarna. Eftersom den småländska gården var i bruk och fylld med redskap, djur och engagerade statister som gärna visade upp deras naturliga dialekter och kläder från sent 1800-tal hade man allt man behövde i Gibberyd. 

Att besöka Katthult idag är som att gå rakt in i berättelserna om Emil i Lönneberga. Här hittar ni snickerboa fylld med Emils trägubbar, familjen Svenssons vackra hus och flaggstången där Ida hissades upp i de kända filmerna.

Placerat mitt emellan de två historiska byarna, i Mariannelund, ligger det nyöppnade Filmbyn Småland. Här kliver ni in i filmens värld och kan bland annat se hur klassiska studiobyggen ser ut, se originalkostymer från filmerna, hoppa över det digitala helveteskapet och göra egna filmer och inspelningar ni får med er hem.

English German

Se även

Foto Karin Alfredsson

Författaren Jens Andersen tillsammans med Karin Nyman

Författaren Jens Andersen tillsammans med Karin Nyman<br />Karin Alfredsson

Vimmerby är Nordens navel

”O barndomsfrid i No-o-orden!”, skrålar femåriga Lisabeth i Astrid Lindgrens bok om Madicken. Tillsammans med storasyster Madicken sitter hon i släden i snöyran på väg hem till mamma och pappa på Junibacken efter de båda flickornas farliga utflykt på åns blanka, mörka is.

 

Alla vi som bor i det fredliga Norden borde varje dag sjunga lika högt och glatt som Lisabeth. Tänk att kunna röra sig fritt över varandras landsgränser utan att känna sig främmande eller oönskad. Vi arbetar, bildar familj, hyr eller köper hus i våra grannländer som aldrig förr. Utåt är vi nog svenskar, norrmän, danskar, finländare och islänningar, men innerst inne - tror jag - också stolta över vår skandinaviska samhörighet, som vilar på en livssyn och känsla för naturen med rötter i årstidernas gång på norra halvklotet. Alla går vi genom den långa, mörka vintern, den fantastiskt färgglada våren och den korta, varma sommaren med ljusa nätter på sjö och hav, i fjällen, på åkrar och ängar, i skogar och städer.

 

Genom Astrid Lindgrens böcker upplever vi detta nordiska kulturarv intensivt. Det är något som Pippi Långstrump och barnen i Bullerbyn, Rasmus och Madicken, Emil, Bröderna Lejonhjärta, Ronja och Birk har utstrålat i över ett halvt århundrade och det levandegörs år efter år i Vimmerby. Inte bara genom alla duktiga, energiska skådespelare i Astrid Lindgrens Värld, utan också genom den unika museimiljön på Astrid Lindgrens Näs, och på de gamla gatorna kring torget i Vimmerby, där Astrid Lindgren som barn köpte godis och gick på marknad och som ung dansade på Stadshotellet och arbetade som journalistelev runt hörnet på Storgatan. Under sommaren i Vimmerby får besökande barnfamiljer från hela Europa en inblick i nordisk mentalitet, livsstil och umgängesformer. Ett kulturarv som grundar sig på en förståelse för barnens och barndomens betydelse, som resten av världen avundas oss och gärna skulle dela med oss, om de kunnat. För om det är något som hela jordens vuxna befolkning har gemensamt - oavsett politiska och religiösa övertygelser - så är det att vi alla var barn en gång, och har en smula av detta barn inom oss resten av livet.

 

Få författare på jorden har påmint oss så starkt och utförligt om detta som Astrid Lindgren. Hon var själv barn och ung flicka i Vimmerby för 100 år sedan. Växte upp på gården Näs där föräldrarna, Hanne och Samuel August skapade ett hem för sina fyra barn, som vilade på kärlek, respekt och tolerans. Och innanför dessa fasta, trygga ramar hade Astrid, Gunnar, Stina och Ingegerd oceaner av tid att leka och fantisera när dagens plikter var överstökade. Resten av sitt liv kunde Astrid Lindgren leva på det lyckliga minnet av barndomen på Näs. Inte minst i hennes svåra och mörka stunder som vuxen. Det goda, varma minnet av Småland blev en outtömlig källa i ett författarskap som har översatts till så många språk att det för länge sedan blivit världsomspännande. Mycket bättre än även de tjockaste och smartaste böckerna om barnuppfostran lär oss Pippi, barnen i Bullerbyn, Mio, Rasmus, Madicken, Emil, Jonathan, Skorpan, Ronja och Birk, hur man umgås med varandra som människor, och vad det goda, fredliga livet hela tiden ska vila på.

 

Därför läser vi nordbor fortfarande Astrid Lindgren och delar henne med resten av världen. Och därför vallfärdar generation efter generation av barn och föräldrar till Vimmerby. Nordens navel.

 

Text: Jens Andersen

English German

Se även

Jens Andersen (f.1955), PhD. i nordisk litteratur och författare till Astrid Lindgrens biografi ”Denna dagen, ett liv”, som har publicerats i Sverige, Danmark, Norge och Tyskland, och som under 2016 kommer att publiceras i Finland, Nederländerna, Frankrike och Ryssland.
  • Annons
  • Annons