Foto : Nils-Erik Pettersson

Astrid Lindgren vid ekkullen i VImmerby

Astrid Lindgren vid ekkullen i VImmerby<br />: Nils-Erik Pettersson
Astrid på höskulle<br />Astrid Lindgrens Näs
Astrid Lindgrens krigsdagböcker<br />Ricard Estay
Paviljong vid Astrid Lindgrens Näs<br />Astrid Lindgrens Näs
Astrid Lindgren<br />
Ronja Rövardotter i Japansk mangaversion.<br />Studio Ghibli
Ny biografi om Astrid Lindgren<br />Norsteds Förlag

Astrid Lindgren - ständigt aktuell

Vad är det som gör Astrid Lindgren så ständigt aktuell? Det enkla svaret på den frågan är förstås – hennes böcker och filmer! 2015 fyllde exempelvis Pippi Långstrump sjuttio år, och det firas naturligtvis. I Japans största tv-kanal rullar en nytecknad mangaversion av Ronja Rövardotter och här i Sverige gavs en helt ny bok ut med hittills opublicerade texter av Astrid Lindgren.

Böckerna, berättelserna och filmerna lever alltså vidare och får ständigt nya läsare och tittare. Helt enkelt för att de är så bra.

Men det är något annat med Astrid Lindgren också. Det har med hennes person att göra, hennes levnadsöde och hennes tydliga ställningstaganden i olika frågor.

Sommaren 2015 öppnar utställningen Hela världen brinner! på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby, den plats där Astrid föddes och växte upp. Utställningen utgår från Astrid Lindgrens krigsdagböcker och andra världskrigets Sverige, men ställer också frågan: vem vågar ta ställning idag som Astrid gjorde då?

I slutet av 2014 kom en ny stor biografi om Astrid Lindgren ut, först i Danmark och sen även i Sverige. I år också i Norge och Tyskland. Författaren Jens Andersen skriver där om Astrids liv, om hennes våndor och svårigheter i livet, men också om glädjeämnen och om grunderna för hennes fantastiska berättande.

Det är till sist människan Astrid Lindgren vi möter, även i hennes egna böcker. Och hennes sätt att se på världen, på människor och natur har haft en större betydelse för vår tid och vårt samhälle än vad vi kanske inser.

Astrid var en stridbar kvinna, som slogs för barns rätt, för naturen, för djurens rätt, för kultur och läsande, för rättvisa och fred och icke-våld. Hon är fortfarande beundrad och älskad för den saken. Det är därför som hon självklart får sitt porträtt på de nya svenska 20-kronorssedlarna, den vanligaste och barnvänligaste sedeln av alla! Sedlarna släpps i oktober 2015.

Några månader innan, på fredsdagen den 8 maj, sjuttio år efter andra världskrigets slut, släpps en ny bok av Astrid Lindgren: Krigsdagböcker 1939-1945. Det är en unik händelse. I dagböckerna, som aldrig tidigare publicerats, berättar Astrid om sin vardag i Stockholm, om det som händer i världen och om Sveriges agerande under kriget. Det är en mycket personlig skildring av hur dramatiska världshändelser påverkar oss alla och texterna är laddade med stor sorg och förfäran. Dagböckerna ger en varm och levande inblick i Astrid Lindgrens liv åren innan hon slog igenom och blev världsberömd författare.

Förresten, många märkte nog att Astrid-året startade redan förra året. I jul- och nyårshelgen visade nämligen Sveriges Television sin stora dokumentärsatsning ”Astrid” i tre heltimmeslånga avsnitt på bästa sändningstid. Filmen hade faktiskt en exklusiv smygpremiär i Vimmerby redan före lucia.

- Det kände självklart Vimmerbyborna skulle få se den först av alla. Det var ju i Vimmerby allting började. Och den gamla filmen från Vimmerby 1920 spelar en stor roll i min dokumentär, säger filmens producent Kristina Lindström på SVT.

Fler filmer är på gång, i bioformat. Redan ligger manus klart för storfilmen Bröderna Lejonhjärta, som planeras vidare i år. Planering pågår också för en dansk spelfilm som lär ska handla om Astrid Lindgren som ung kvinna.

Så där rullar det på, Astrid Lindgren är alltid aktuell. Och hon och hennes berättelser finns alltid med oss i våra hjärtan.

Kjell Åke Hansson

 

Text: Kjell Åke Hansson, VD Astrid Lindgrens Näs, 2015

English German

Se även

Mer om Astrid Lindgren: