Från slutet av maj till början av september får Vimmerby torg nytt liv när det förvandlas från parkering till sommartorg. Hoppetossa hittar sin plats, det tre Bullerbystugorna placeras ut och det är äntligen dags för uteserveringarna att öppna upp. Barn springer fritt i leken medan föräldrar avnjuter ett lugnare tempo från kanten. Glassar skopas upp, kanelbullar avnjuts och sommarkänslan infinner sig. Ur bokkiosken väljs sommarläsningen, vid Astrid Lindgrenstatyn fotograferas det flitigt och med händer fyllda av kassar besöks de lokala butikerna i jakt på semesterns alla nödvändigheter.
I flera hundra år har Vimmerby torg varit hjärtat för marknader och handel. Under åren har utbudet spridit sig längs med de mysiga, närliggande småstadsgatorna där de historiska husen blandas med små och unika butiker. Utbudet är stort och erbjuder allt från semesterläsning och sommarklädsel till vandringskängor och utomhusaktiviteter.
Småstadens charm gör handelsupplevelsen till något speciellt med en härlig blandning av små butiker och större kedjor. Lokala hantverk blandas med kända märken på hyllorna och både gammal och ung kan uppdatera garderoben under en shoppingupplevelse.
Fortsätt med att botanisera i den fantastiska nostalgin hos någon av de många loppis- och antikhandlarna. Från den stora lokalen fylld från golv till tak till den personliga boden med skatter från då till nu lockar besökare i alla åldrar. En spännande skattjakten bland retro, antikt och kuriosa. För den som handlar för nöjet, miljön eller med hjärtat.
Den lilla handelscentrumets utveckling
Vimmerby är en stad med marknads- och handelstraditioner sedan flera hundra år tillbaka i tiden. Om så ett litet, så var Vimmerby ett handelscentrum redan när invånarantalet låg på ungefär 100 personer under Gustav Vasas tid. Betydelsen av det lilla handelsstaden sågs som ett hot mot större hamnstäder som Kalmar och därför beslutades det att man drog in stadsrättigheterna för den lilla staden 1532.
Vimmerby återfick så småningom om sina stadsrättigheter drygt 70 år senare och i privilegiebrevet står som första punkt att Vimmerby ska ha tre årliga marknader. Marknaderna var inte bara ett bra handelstillfälle för besökare från när och fjärran, utan det var lika väl en folkfest. Vidare fortsatte handeln att utvecklas och kreatursmarknaden med oxhandeln i spetsen fick stor betydelse för staden. Mellan 1727 och 1746 sålde man drygt 1400 stycken oxar varje år till nöjda köpare, både från trakten med också långväga. Än idag anordnas tre årliga marknader i Vimmerby, oxar är inte längre höjdpunkten, men ett gott handelstillfälle och folkfest kan staden fortfarande leverera under sina marknadsdagar.