feliciasarafoto41print

Maxa höstlovet

Höstlov, läslov, novemberlov, potatislov.. ja kärt barn har många namn! För dig som letar efter saker att göra under höstlovet har vi samlat ihop våra bästa tips så att du och din familj enkelt ska hitta aktiviteter som passar för både barn och vuxna tillsammans. Låt ert novemberlov fyllas av roliga uteaktiviteter, inomhuslekar, sagoäventyr, kulturella upplevelser och många fler aktiviteter för barn.

Höstlovsöppet med småländs marknad på Astrid Lindgrens Värld

Under höstlovet är Astrid Lindgrens Värld en helt annan upplevelse än på sommaren. Träden går i en gul-röd skala och när det skymmer tänds eldkorgar och lyktor som lyser upp parken. Den friska, klara luften blandas med doften från tända grillar och nyrostade mandlar. Utställare finns på plats och bjuder på traditionell småländsk marknadsstämning. Tempot är lugnt men för leklystna barn finns det mycket roligt att göra och upptäcka. Alla som vill kan träffa Emil i Lönneberga, Pippi Långstrump, Ronja Rövardotter, Rasmus på luffen och Madicken med deras vänner och familjer. Dessutom har en Höst & Hantverksmarknad flyttat in i parken.  Det är ungefär 60 hantverkare och utställare på plats med ett stort utbud av slöjdalster, traditionellt hantverk och smakrika delikatesser, det finns en saluhall med ett stort utbud matprodukter och såklart även möjlighet att äta och dricka något gott och värmande.

Höstlovsöppet: 22-23 oktober och 19 oktober-6 november, 10.00-17.00
Kvällsöppet: 1 – 4 november 10.00 -19.00

Besöket förbokas här

Kalles Lek & Lattjo

Hoppa, åk rutschkana, skjut med luftkanonerna, dyk ner i ett bollhav och spring i det undervattentematiserade leklandet. Varför inte utmana familjen på glow-in-the-dark-golf, i en femkamp eller air hockey? För de minsta finns en avdelning för mys och bus bland bollar, mjuka klossar och jättelego. 

Öppettider: Mån-Fre, 10.00-18.00

Under höstlovet vecka 44, blir det extra aktiviteter med besök av Kalle eller Ingrid varje dag klockan 11.00. 

Måndag 31/10: Utlottning var med och väck Kalle, därefter Träna med Kalle 

Tisdag 1/11: Sagostund med Kalle 

Onsdag 2/11: Dansa med Ingrid 

Torsdag 3/11: Hinderbana med Kalle 

Fredag 4/11: Björnen sover med Ingrid 

Lördag 5/11: Yoga med Ingrid 

Söndag 6/11: Charader med Kalle 

Mer om Kalles Lek & Lattjo

Vimmerby Adventure Park

Fly in i en värld av äventyr genom att spränga din bekvämlighetszon och utmana både din kropp och ditt sinne. Nu kan du passa på att njuta av höstfärgerna på riktigt nära håll bland trädtopparna. Här finns 8 olika banor med över 80 stationer och 1,5 kilometer totalt av linbanor. Du hittar klätterbanor för alla som är minst en meter lång. Höjderna i parken varierar från 1 meter och som högst är du hela 18 meter upp i luften. Parkens instruktörer finns alltid på plats på marken och hjälper till om det behövs. 

Höstlovsöppet: 29 oktober-6 november, 10.00 – 14.00

Besöket förbokas här

Virum Älgpark

Uppleva älgar och dovhjortar i deras egen miljö hos Virum Älgpark. I vackra omgivningar kommer ni djuren riktigt nära under en guidad safaritur. Från vagnarna har ni möjlighet att både klappa och mata älgarna, samtidigt som man sitter väl skyddad. Testa att sätta en potatisskiva i munnen när älgarna närmar sig så finns chans att du får en ordentlig älgpuss!

Höstlovsöppet: 26-27 november och 5-6 november

Turerna går klockan 11.00

Förboka besöket här

MX World Collection

Ta del av flera årtionden av MX-historia med en europaunik samling av motocrosscyklar och speedwaycyklar som pryder lokalerna på MX World Collection. Speciella fabrikscyklar och crossar körda av kända förare samt ett flertal världsmästarcyklar är bara några av de guldkorn som finns att beskåda.

Öppettider: Mån-Fre, 9.00-15.00

Mer om MX World Collection

Filmbyn Småland

Kliv in i filmens magiska värld i Astrid Lindgrens berättaranda! På Filmbyn Småland upplever du inspelningsmiljöer från välkända barnfilmer som Emil i Lönneberga, Saltkråkan och Pippi Långstrump. Här ser du klassiska studiobyggen och originalkostymer från filmerna. På den digitala våningen kan du hoppa över det digitala helvetesgapet, sjunga karaoke i inspelningsbåsen och skapar små filmer som du får med dig hem.

Höstlovsöppet: 28 oktober – 6 november, 11.00-16.00

Spökvandring

Tisdagen den 1 november har de även spökvandring inne i utställningen. Det finns två turer att välja på, klockan 10.30 för barn mellan 6-10 år och klockan 19.00 för störe barn och ungdomar mellan 10-14 år.

Mer om Filmbyn Småland

Stadsmuéet Näktergalen

Gör ett besök på Stadsmusset Näktergalen. Nu har de utstänningen ”Pennor och penslar” som visar författare och konstnärer från Vimmerby med omnejd.  Omkring 40 tavlor av 15 konstnärer visas upp, de flesta är hämtade från kommunens egna samlingar. 

Visste du till exempel att författaren av LasseMajas dektektivbyrå har sommarhus i Rumskulla utanför Vimmerby? 

Öppettider:Onsdag-fredag 11-15, lördag 11-14 

Fram till den 17 decemeber 

Mer om Stadsmuseet Näktergalen

Eriksgården

Ta dig fram som Emil i Lönneberga! Under höstlovsveckan kan du njuta av en häst- och vagnstur med ardennerhäst på Eriksgården i Fjälster. Vacker färgsprakande natur och hovar som klapprar. En passande aktivitet för hela familjen. 

Förboka turer under 1-5 november, klockan 10:00-18:00 

Mer om Eriksgården

Gå på Bio

Att smita in i biomörkret och bara låta dig uppslukas av en bra, rolig, läskig eller spännande film är ju aldrig fel. Vimmerby Bio ligger mitt i centrala Vimmerby nära caféer och restauranger. Passa gärna på att kombinera biomyset med att fika eller äta!

Ta ett cykeläventyr

Stilla turer i kvällssolen eller tuffa nedfarter i MTB-banor, eller kanske både och? Runt om Vimmerby finns lugna landsvägar med vackra vyer att upptäcka med cykel. Vill du hellre cykla förbi Katthult och Bullerbyn med en guide som delar med sig om filmhistoria och andra Astrid Lindgren relaterade berättelser. Den som letar efter en rolig men något mer utmanande aktivitet bör testa att cykla mountainbike.

Wimer Bike Park – från en härlig flowtrack till utmanande leder från 3,3-7,7 kilometer.

Cykla i Filmlandskapet Småland – Med utgång från Filmbyn Småland finns leder fyllda med filmhistoria, från en timme till en dags cykling.

Vägar i Vimmerby Kommun– cykla längs lugna landsvägar med vackra vyer, genom mysiga byar och ståtliga skogar.

Motorsport – Ingen cykel? Ingen fara, hos Motorsport hyr du både cyklar och tillbehör för några timmar eller dagar av cykeläventyr.