Idhöjden-beskuren

8 saker att göra i Vimmerby på hösten

Löven skiftar färg och bjuder på färgsprakande vyer, det är en härligt avslappnande atmosfär och friska vindar fläktar oss i ansiktet. Här ger vi 10 tips vad man kan hitta på i Vimmerby under höstens lite svalare månader. 

Svamp2
1. Plocka svamp

Passa på att ta med korgen ut i Vimmerbyskogarna och fyll den med skogens godsaker. Lingon, blåbär, kantareller och Karljohansvamp är favoriterna att lägga i korgen under en skogsutflykt. Att vistas i naturen har en positiv inverkan på oss och får oss att må bättre både fysiskt och mentalt. Tack vare allemansrätten är det enkelt att utforska naturen och vi kan röra oss fritt bland skogar och sjöar. Lagen låter oss också plocka bär och svamp så länge de inte är fridlysta. 

Wimer Bikepark
2. Cykla bland de röd-gula löven

Många vägar kring Vimmerby är cykelvänliga och det går utmärkt att upptäcka kommunen via cykelsadeln. Här hittar du ett antal charmiga slingor som tar dig ut på landsbygden i våra trakter. Du kan också testa de olika skogsbanorna och en härlig flowtrack hos Wimer Bike Park eller upplev sagorna från Katthult och Bullerbyn med Cykla i Filmlandskapet Småland. 

Har du ingen egen cykel? Ingen fara, du kan hyra både vanlig korgcykel eller mountainbike på Motorsport

IMG_20220808_153525_867
3. Kalles Lek och Lattjo

Hoppa, klättra, åka ut för långa rutschkanor och busa hur mycket de vill i Sköldpaddan Kalles undervattensvärld när. Upplev den pirrande och hisnande känslan i du susar ner för den stora rutschkanan och plötsligt kommer farande ut genom hajens gap. För de minsta finns en avdelning för mys och bus bland bollar, mjuka klossar och jättelego.  

Testa även deras glow-in-the-dark minigolf. Från det ögonblick du går in i det mörka rummet har du lämnat ”den verkliga världen”. Fluorescerande UV-belysning får putters, bollar och hinder att lysa, och ger liv till de spektakulära konstverken på omgivande väggar och golv. Så ta tag i dina golfbollar och testa de 9 olika hålen med ljus- och ljudeffekter. 

MX-World-Collection
4. MX World Collection

I Vimmerby ligger Europas största museum för dig som gillar motorcyklar i allmänhet och motocross i synnerhet. MX World Collection har samling med över 350 olika cyklar. Här finns unika motocrosscyklar såsom speciella fabrikscyklar och crossar körda av kända förare samt ett tiotal världsmästarcyklar. 

Precis intill det unika motocrossmuseets imponerande utställningshall serveras fika och hemlagad lunch. 

Stenriket
5. Snöra på kängorna

Hösten är den perfekta årstiden för vandring, luften är krispig och naturen bjuder på magiska färger. Vimmerby har över 170 kilometer av vandringsleder och promenadspår i skog och mark. Bredare gångvägar blandat med slingriga stigar och branta bergpartier gör att det finns något som passar alla under en dag i skogen. Ta med picknickkorgen, blåbärsbyttan eller varför inte göra upplevelsen till en flerdagarstur och packa ner tältet.  

Våra olika leder går att hitta på Naturkartan – en guide till Sveriges natur och friluftsliv. Naturkartan är en modern friluftsguide som finns tillgänglig både via webb och app, för att inspirera och vägleda folk till ett rikare friluftsliv. 

IMG-20210922-WA0001
6. Ta en häst-och vagnstur

Ta en tur med häst och vagn i skymningen. Det blir mörkare om kvällarna och lite kyligare. Men med en stickad tröja och en mössa på huvudet, blir det en härlig upplevelse att sitta i en vagn och insupa den färgsprakande naturen runt om. 

På Eriksgården kan du boka häst- och vagntur med ardennerhäst och avsluta med kaffe eller saft och hembakat kaffebröd. 

priscilla-du-preez-ydehs4zm5EI-unsplash (1)
7. Prova på disc-golf

Discgolf är en perfekt friluftsaktivitet som även kräver mindre tålamodsprövande än vanlig hederlig golf. I Storebro ligger den första Discgolfbanan i Vimmerby kommun. Det är en 18-hålsbana, med fullvärdig tävlingsstandard, som föreningen Storebro IF har byggt upp och driver. Här finns det möjlighet för drop in-spel dygnet runt. Banan är tre kilometer lång som börjar och slutar vid Bruksvallen. 

Denna aktivitet kräver att du tar med dina egna discar. 

meg-boulden-A0FgI6AFjng-unsplash
8. Bio-dags

Mörka kvällar och vädret blir kallare då kan biografen bli din fristad. Inget är så mysigt som att gå på bio under hösten. Hösten är den perfekta tiden för att gå på bio då många filmer har sin premiär. Har du någon film som du ser fram emot i höst/vinter? Preppa med snacks och njut av någon av filmer som har preimiär. 

VimmerbyBio har öppet onsdag-söndag.