Vimmerbys arbetsmarknad

I Vimmerby har vi en lång och spännande historia. Här har stadsrättigheterna dragits in av Gustav Vasa för att ges tillbaks av Karl IX. Staden har varit ett centrum för handel av oxar och utgjort skådeplats för handgemäng Västerviks- och Vimmerbyborgare emellan (men idag är vi jättebra vänner) och som det inte vore nog, har staden brunnit ner tre gånger. Lika många gånger har Vimmerbyborna kavlat upp sina småländska skjortärmar för att inte bara bygga upp staden utan dessutom utveckla den till en för regionen betydande marknadsplats.

Idag har vi i Vimmerby ett starkt och växande näringsliv med företag inom många olika näringar finns representerade. Kanske går du i tankarna på att byta jobb och eller miljö? Är det läge för livsstilskarriär? En regions dragningskraft består av många olika komponenter där hög livskvalitet och intressanta arbetsplatser är viktiga faktorer. Allt fler värderar livsmiljö och rätt arbetsvillkor, där det så kallade ”goda värden” kan vara avgörande faktorer i valet av arbetsplats.  

Kanske kan vi i Vimmerby erbjuda den livsstil och det jobb du söker? 

Inom tillverkningsindustrin finns en rad företag med tillverkning av produkter för såväl nationell som internationell marknad, inte minst då pressgjutna detaljer i lättmetall. Vimmerbys flaggskepp är Ljunghäll AB, som tillverkar pressgjutna fordonskomponenter i aluminium, till personbilar och lastbilar. Företaget som ligger i Södra Vi är en av Europas modernaste produktionsanläggningar och den största privata arbetsgivaren i kommunen.  

Ett annat företag i samma bransch är Svensk Tryckgjutning AB, ett av de mest avancerade pressgjuterierna i Skandinavien. Deras produkter hittar du som detaljer i bilar, elektronikutrustning, verkstadsförnödenheter och transportindustrin. 

Här i Vimmerby finns dessutom ett av Sveriges äldsta och globala miljöteknikföretag Mercatus Engineering AB, som med sina 45 års erfarenhet ligger bakom unika lösningar för rening av dricksvatten och industriellt förorenat vatten.  

Inom byggbranschen finns en rad välkända företag som erbjuder produkter i hög kvalitet. Kanske känner du sedan tidigare till hustillverkarna BoKlok och Vimmerbyhus AB? Ett par andra är fönstertillverkaren RM Snickerier AB och Polyform AB som tillverkar specialsnickerier och måttbeställda kök i hög kvalitét. 

Några andra företag som får Vimmerbys tillverkningsindustrin att blomstra är belysningsföretaget Aura Light AB, båttillverkaren Storebro Boats ABUltra Tan AB som tillverkar solarier och fönstertillverkaren MIR-gruppen AB som renoverar och byter fönster, men det finns många fler… Visst är det imponerande! 

Som om detta inte vore nog hittar du här ett antal stora och väletablerade livsmedelsföretag såsom Arla Foods AB mjölkpulveranläggning, Orkla Foods Sverige AB som inte minst är kända för sin Frödinge ostkaka och AB Åbro Bryggeri, Sveriges äldsta familjeägda bryggeri som startade sin verksamhet i Vimmerby 1856 och fortfarande finns med sin produktion på orten.  

Även inom media- och tryckeribranschen hittar du flera företag med en nationell och internationell marknad. Roxx Communication GroupEffect Reklambyrå AB och V-Tab Vimmerby AB bara för att nämna några.  

Inom handel representeras butikerna av såväl små personliga butiker och de lite större kedjeanslutna. En stad som växer behöver bra lokala bygghandlare, här finns de i form av Materialmännen AB och Albins Järnhandel AB. Ett område där Vimmerby sticker ut lite extra är bilhandeln. Här har vi gjort oss kända för det breda utbudet och den höga servicenivån. Så om du går i bilköpartankar… 

Besöksnäringen är den andra av de två branscher som sticker ut lite extra i Vimmerby. Det största av alla de besöksmål som Vimmerby stolt kan visa upp är teaterparken Astrid Lindgrens Värld. Här jobbar ungefär 350 personer under sommarsäsongen. Det totala antalet företag inom besöksnäringen är närmare 40 stycken inom såväl aktiviteter, boende och restaurangbranschen och sammanräknat är runt 400 personer sysselsatta inom näringen, räknat i årsverken. Visst är det imponerande! Med närmare 700 000 turister i Vimmerby varje år, finns det många företag som söker förstärkning inom en rad områden.  

Men den största arbetsgivaren är utan konkurrens Vimmerby kommun med sina ungefär 1300 anställda inom de fyra förvaltningarna. Titta gärna in på kommunens hemsida där det löpande presenteras nya jobbmöjligheter. 

Som du säkert förstår så finns det här i Vimmerby en spännande arbetsmarknad och ett flertal fantastiska företag som söker nya medarbetare inom en rad olika områden.  

Varmt välkommen!