Alexander Hall

Smakäventyr på Vimmerbys idylliska gårds- och sommarcaféer

Att fika är något som hör sommaren till. Sockriga bullar, bäriga pajer, gott kaffe och svalkande glass, det är värt att åka en bit för, varför inte på cykel?

Välkommen ut i den småländska landsbygden för att njuta av välsmakande fika! 

Med den bästa utsikten över sjön Krön hittar ni Kröngårdens mysiga café. Hela sommaren dukas det upp med pajer och kakor i massor som serveras tillsammans med gott kaffe.
Varva fikan med ett dopp på den intilliggande stranden eller ta en kanottur på den vackra sjön. 

Öppet varje dag mellan klockan 11.00-20.00 fram till 18 augusti. 

I sann Bullerbyanda besöker ni Café Sörgården. Bara ett stenkast från de tre husen vi så väl känner igen serveras ostkaka, våfflor och annan fika hela sommaren. Varva godsakerna med nostalgi och besök höskullen för att hoppa i hö eller bygg grottor, precis som Lisa, Pelle och de andra Bullerbybarnen gjorde, gör ett besök vid Uggleträdet och hälsa på gårdens djur. 

Öppet varje dag mellan klockan 10.00-18.00 fram till 11 augusti, därefter 11.00-17.00 till 25 augusti.

I Flohults gamla lanthandel, omgivet av skogar, blommande rabatter och surrande bin, ligger Skogens honungscafé. Fikamenyn består av bakverk, glass och honungsbuffé med världens kanske godaste honung från gårdens flitiga bin. På hyllorna finns skogens smaker att ta med hem, om man har tur även de guldmedaljerade klassikerna Ljung och Lindblomshonungarna eller de nya prisvinnarna Maskros och Lingon. 

Öppet onsdag-söndag mellan klockan 11.00-17.00 fram till 18 augusti, därefter söndagar klockan 11.00-17.00 fram till 29 september.

I natursköna Djursdalas vackra radby ligger Musteriet. Med sitt äppelmusteri, inredningsbutik och restaurang är ett stopp här givet. Njut av en kopp kaffe och någon av kökets läckra godsaker i den härliga pergolan eller vid något av restaurangens mysiga bord. 

 

Öppet tisdag-torsdag och söndag 12.00-17.00, fredag och lördag 12.00-21.00 fram till 11 augusti. 

I Korka, bara en kort cykeltur utanför Vimmerby ligger en helt nyöppnad gårdsbutik mitt i den 1000 kvadratmeter stora köksträdgården. Här skördas och förädlas grönsaker och frukt samtidigt som det serveras fika och mjukglass omgivet av gårdens kaniner, ankor och höns.  

 

Öppet torsdag klockan 14.00-19.00, fredag-söndag 10.00-15.00

Den traditionella ostkakan som avnjutits i nästan alla svenska hem kommer från Frödinge. Under sommaren öppnar den välbesökta ostkakeboden upp för servering av ostkaka precis i anslutning till den godsaksproducerande fabriken. Ostkakan är det självklara förstavalet, men fler av Frödinge Mejeris läckerheter finns också på menyn. 

Öppet varje dag mellan klockan 11.00-19.00 fram till 11 augusti. 

I det gamla stallet strax utanför Frödinge hittar ni Hemlängtan, inredningsbutiken med det lilla extra. I cafédisken står hembakade godsaker för alla smaker, smörgåstårta, bullar, kakor, kaffe och te samt en härlig buffé av belgiska våfflor. Njut i den fina butiken eller på den nybyggda uteserveringen. 

Öppet lördagar och söndagar mellan klockan 11.00-15.00.

I den 150 åriga backstugan serveras det alltid kaffe och hembakat. Har man tur ljudar även sköna dragspelstoner från något hörn i den blomstrande trädgården. 

Öppet fredag till söndagar mellan klockan 12.00-16.00 fram till 21 juli, därefter se hemsida för evenemang. 

Bland snittblommor, krukväxter, perenner och inredning finner ni blomsterträdgårdens lilla fik. Sitt i växthuset och avnjut kaffe och bakverk medan du beundras av blommornas doft och skönhet. 

Öppet tisdag till fredag klockan 11.00-17.00 och lördag-söndag klockan 10.00-14.00.

I Södra Vi serveras det alltid söndagsfika. På menyn står klassiker som räkmacka, köttbullemacka och lastbilsmacka. Självklart finns också fikabröd av olika sorter för den som önskar dopp till kaffet. 

Öppet söndagar klockan 11.00-16.00.

Från den blå matvagnen med hemmahamn i Vibo serveras söta crêpes och matiga galetter. Bland hängmattor i den blomstrande trädgården njuter du av godsakerna och varvar ner i sommarvärmen. Ibland tar sig vagnen ut på vägarna och besöker evenemang och platser, håll utkik på Instragram!

Öppettider uppdateras löpande på Instagram

Foto: Alexander Hall