Astrid Lindgrens Näs

Astrid Anna Emilia föddes den 14 november 1907 här på bondgården Näs. Astrid var nummer två i en syskonskara på fyra. Det var hon och hennes syskon som, tillsammans med kogubbens barn och barnen från prästgården bredvid, var Bullerbybarnen i verkligheten. Berättelsen om deras lekar har nu spritt sig över hela världen. Det var här hon klättrade i sockerdricksträdet och lekte ”sickenblås” och ”inte-stöta-golvet” med sina syskon. Det var här hon hoppade i hö och lyssnade till sagor i Kristins kök.

Barndomshemmet

Följ med på en guidad visning och förflytta dig till tiden när Astrid Lindgren växte upp här på Näs tillsammans med sina tre syskon, föräldrar och många andra som arbetade på gården. Barndomshemmet restaurerades av Astrid Lindgren själv på 1960-talet, som hon minns det från sin barndom. Här börjar Astrid Lindgrens egen historia och var miljön som inspirerade henne till några av hennes mest älskade berättelser.

Barndomshemmet ligger i Astrid Lindgrens Näs trädgårdar och är ett privatägt hem som endast kan besökas genom en guidad visning.

Hela världens Astrid Lindgren 

I den fasta utställningen Hela världens Astrid Lindgren lär du känna personen, yrkesmänniskan och opinionsbildaren Astrid Lindgren. Du kan uppleva utställningen på ett bekvämt sätt med hjälp av audioguider som finns på ett stort antal språk. För alla barn finns en speciell barnversion av audioguiderna på svenska, tyska och danska.

Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs

Trädgårdar har vuxit fram ur viktiga teman i Astrid Lindgrens liv och författarskap. Trädgårdarna är en plats för kultur, lek, allvar, debatt och humor. Här kan du inspireras av Astrid Lindgrens förhållningssätt till naturen, till det kreativa skapandets glädje och kraft och till livets lek och allvar. Dessa spännande trädgårdar förändras varje år – som en saga utan slut. 

Öppettider 2021

Våröppet
1 maj – 23 maj
Torsdag – söndag
11.00-16.00

Sommaröppet
27 maj – 29 augusti
Dagligen
10.00-17.00

Höstöppet
2 sept – 26 sept
Torsdag – söndag
11.00-16.00

Julmarknad
10 december, 13.00
11-12 december, 11.00-17.00