Storgatan, vinter - ljus

Vinterglädje i Vimmerby: Utforska vår vinterkalender

Upptäck vinterns magi i Vimmerby! Vår kalender är fylld med spännande och roliga aktiviteter för hela familjen. Från gnistrande skridskoåkning på frusna sjöar till mysiga julmarknader och äventyrliga skidutflykter – Vimmerby blir en vinterdröm för alla åldrar. Utforska det snöklädda landskapet och upplev gemenskapen i december!

Jul & Hantverksmarknad i Gullringen

25 november klockan 11.00-15.00 och 26 november 12.00-15.00

Gullringens Hantverksklubb bjuder in till den årliga Jul & Hantverksmarknaden! Ta del av lokala hantverk och läckra godsaker lördagen den 25 november och söndagen den 26 november. Evenemanget äger rum både inne i och utanför Gullringens Bibliotek & Hantverkshus. Ta med familj och vänner och låt Gullringens Jul & Hantverksmarknad bli startskottet för din julshopping!

Tomtesmyg

28 november klockan 17.30-19.00

Ge dig ut på ett äventyr och leta efter tomtar längs det mörklagda spåret vid VOK-stugan i Vimmerby. När barnen är klara med uppdraget lämnas det ifyllda startkortet till tomten i utbyte mot ett paket. Glöm inte att ta med en ficklampa och penna för att räkna alla tomtar du hittar längs vägen.

Redesign – Ugly Christmas Sweater

29 november, klockan 14.45-16.45 och 6 december 14.45-16.45

Ta del i julens kreativa anda och skapa din egen unika ’ugly Christmas Sweater’ på Kulturskolan! Du som är mellan 10-18 år är välkommen  att sy och dekorera din egen galna och stilfulla jultröja. Ta med en grundtröja hemifrån, gärna en som är uttjänt eller köp på second hand – allt annat material finns på plats. Gör dig redo att lysa upp julen med din personliga och festliga skapelse. 

Julmarknad på Astrid Lindgrens Näs

1 december, klockan 13.00-19.00, 2 december, klockan 11.00-17.00. 3 december, klockan 11.00-17.00.

Upplev Astrid Lindgrens magiska jul på Astrid Lindgrens Näs! Denna speciella julmarknad bjuder på en atmosfär av förväntan och glädje, inspirerad av Lindgrens egna bilder av julen. Utforska mat- och konsthantverk, tillverkning och slöjdande i en unik omgivning. Under julmarknadenerbjuds även julvisningar av Astrid Lindgrens julsmyckade barndomshem. Följ med tillbaka till 1913 och upplev familjens julfirande. Känn doften av kanel och nejlikor, och lyssna till en unik inspelning av Astrid Lindgrens far, Samuel August, när han läser julevangeliet.

Julkonsert med trion – Sagan om julen

2 december, klockan 18.30

Slå dig ner och låt Erik Linder, Fredric Wide och Ludvig Jerner bjuda in dig till årets julkonsert. Trion skapar en magisk stämning genom att bjuda på tidlösa julklassiker med enastående musikalitet och lekfullhet. Välkomna att uppleva julens klang och känsla i en minnesvärd julshow.

Lugnare jul med Skogens Honung
2 och 3 december

Honungscaféet i Flohult bjuder in till en lugnare advent och julklappshandel. Njut av caféets honungsinspirerade adventsfika och kika runt bland lokalproducerade julklappar, så som presentkorgar med gårdens honung, handgjord keramik och böcker från lokala författare. I caféet kan du också pyssla ett hjärta att hänga en liten julgåva i. 

Julskyltning

3 december klockan 12.00-16.00

Vimmerbys julskyltning på torget blir en magisk dag för hela familjen! Upplev festligheterna med tipspromenad, gratis ponnyridning, möjlighet att träffa tomten, sångföreställning med Isabella Bexell och Moa Larsson, körsång av Klang Studio, härlig körsång med Joyvoice, paketauktion med Lions, brandbilar, och försäljning av korv, honung, fotoalmanackor, lotter med mera.

God Jul i Knastorp

3 december klockan 15.00-18.00

Upplev en underbar afton i Knastorp! Njut av glögg, pepparkakor, must, julsmörgås, kaffe och olika sorters hembakta julkakor. Knastorps egna ’Julstjärnor’ skapar stämning med vackra visor och julanekdoter. 

Tomtejympa 

3 december klockan 16.00-17.00

Var med på årets mysigaste jympa när Friskis & Svettis bjuder in alla barn mellan 2-6 år och deras föräldrar till tomtejympa. ta på dig din bästa tomteluva och träningskläder och gör juljympan till årets höjdpunkt!

Tjej- och julklappskväll
6 december klockan 18.30

Materialmännen bjuder in till tjej- och juklappskväll. Anslut er till en kväll fylld av julpyssel. Njut av bubblande glädje, glögg och läckra tilltugg. Utforska fantastiska erbjudanden och ta chansen att göra julklappsshopping i en stämningsfull atmosfär. Ta med dina vänner och skapa minnen och glädje inför julen tillsammans.

Tjejkväll på Fabriken
7 december klockan 17.30-20.00

Tjejouren Madicken bjuder in tjejer från årskurs 5-9 till en kväll fylld av julglädje! Var med och pyssla, baka pepparkakor och njuta av en mysig filmstund tillsammans. 

Julkväll i Gästgivarehagen
7 december klockan 17.30-19.30

Vimmeby Hembygdsförening välkomnar dig till Stolpes stuga får finbesök av tomten. Stanna för en fika i den julpyntade paviljongen och njut av vackra Gästgivarehagen i vinterskrud. 

Julpyssel och julmys med Vimmerby bibliotek

9 december klockan 10.00-13.00

Skapa julmagi på Vimmerby bibliotek! Kom och pyssla något vackert att hänga i granen och känn doften av pepparkakor fylla rummet. Alla barn får dessutom en liten julklapp att ta med sig hem. Ta med familjen och låt kreativiteten flöda i en atmosfär av julmys och gemenskap. 

Green Fika’s Julbasar
9 december klockan 10.30-15.00

Steg in i julens magi på Green Fika’s Julbasar fylld av hantverk, återbruk, konst, mathantverk och second hand – allt unikt och lokalt. Kaféet håller sina dörrar öppna, så du kan njuta av en mysig stund med goda dofter, smaker och handgjorda skapelser. 

Lugnare jul med Skogens Honung
9 och 10 december

Honungscaféet i Flohult bjuder in till en lugnare advent och julklappshandel. Njut av caféets honungsinspirerade adventsfika och kika runt bland lokalproducerade julklappar, så som presentkorgar med gårdens honung, handgjord keramik och böcker från lokala författare. I caféet kan du också pyssla ett hjärta att hänga en liten julgåva i. 

KLANG julkonsert

10 december klockan 10.00 

Varmt välkommen till en stämningsfull julupplevelse med KLANG julkonsert! Vimmerby Kulturskolas Teater dörrarna för en magisk afton. Upptäck KLANGs bredd och njut av följande framträdanden:Barnkören G-klavarna, Barnkören F-klavarna, Vuxenkören Samklang, Gammelkören Samklang+, samt solonummer av våra talangfulla sång- och instrumentelever.

Tomtemys i Brunnsparken i Södra Vi
10 december klockan 17.00-19.00 

Följ den lilla upplysta vägen till en av småstugorna, där barnen får träffa tomten och överlämna sina önskelistor. På vägen dit letar de också efter små tomtar, noterar antalet och delar sedan med sig av denna lista till tomten, som sittandes i sin soffa sprider julkärlek genom att ge varje barn en julklapp. På plats finns även brandkåren som visar upp sin fina brandbil. 

EPALuciatåg
13 december klockan 17.00-17.30 

Vimmerbys första EPA Luciatåg är här tack vare Höstprojektet Bilburenung 2023! Följ kortegen från torget i Vimmerby eller längs Storgatan och Sevedegatan för den ultimata julupplevelsen.

Tomtenatta
14 december klockan 18.00-22.00

Tomtenatta i Vimmerby är en kväll fylld av julens magi och glädje. Butiker och caféer välkomnar besökare för de sista julklappsköpen, fika eller bara för att njuta av julstämningen. Träffa tomten, följ med på en gratis häst- och vagnstur, njut av fantastiska sångartister och avsluta kvällen med en spektakulär eldshow.

i Juletid 
14 december klockan 18.00-22.00

I Juletid firar 20 år jubileum i Vimmerby kyrka. I två decennier har dessa konserter spridit julglädje över hela Sverige. För att fira detta speciella år har vi lyssnat på önskemålen och bjuder in den efterfrågade gästartisten Tommy Nilsson. En extra touch av julkänsla ges av julkören, ledd av Gösta Larsson. Kom och njut av ljus, värme och glädje i decembermörkret när I Juletid gör sitt jubileumsbesök i Vimmerby.

Tomasmarknad 

16 december klockan 9.00-15.00

Välkommen till Tomasmarknaden i Vimmerby! En traditionell marknad där lokal charm möter julstämning. Upptäck handgjorda skatter, välsmakande godsaker, doften av glögg och stämningen av gemenskap. En perfekt dag att fixa det sista inför julen. 

Nu är det jul igen i Frödinge Bygdegård 

17 december klockan 17.30-20.00

En vecka innan julafton bjuder Frödinge Bygdegård in till en berättarafton i julens tecken. Här blir det allt från ruskiga historier, till barndomsminnen och högläsning, allt medan julefriden så sakteliga sänker sig över stad och land. 

Julshow hos Vimmerbyortens Ryttarförening

17 december klockan 17.00-19.00

Upplev en vacker, fartfylld och oförglömlig julshow som kronas av ett stämningsfullt Luciatåg. Ta med hela gänget – familj, kusiner, vänner, bekanta, lärare och till och med husdjuren är välkomna att delta i detta fantastiska spektakel. Cafeterian står redo med en härlig meny av korv med bröd, saftiga lussekatter, krispiga pepparkakor och värmande glögg. 

Tomteverkstad på Kulturskolan

22 december klockan 10.00-15.00

Skapa magi i jul med hemmagjorda presenter hos Kulturskolans tomteverkstad! Kom och fira första dagen på jullovet i den stora och fina bildsalen högst upp i Kulturskolan. Här kan du tillverka en mängd fina presenter med kärlek och omtanke. Enklare julfika bjuds!

Herrgårdsjul på Fredensborgs Herrgård

23 december – 26 december

Fira en idyllisk Herrgårdsjul på Fredensborgs Herrgård med traditionell julmatmat, välsmakande julgodis och en värmande julotta. Upplev aktiviteter för alla, från vedeldad badtunna och kallbad till julpromenader och lekrum för barnen. Under julafton besöker Fredensborgs egen tomte och det blir dans runt granen och mys framför brasan i vackra salonger.

Vimmerbys nyårsfirande för alla
31 december klockan 17.00-17.45

Välkommen till ett familjevänligt nyårsfirande! Vi startar i Källängsparken med ett gemensamt fackeltåg, som tar oss till Rådhustorget där en spektakulär ljusshow projiceras på Rådhusets fasad. Alice Hartvig levererar sköna toner under firandet. Ett nyårsfirande där alla, och inte minst barn och hundar, kan vara med och verkligen fira in det nya året tillsammans!

Nyårsfirande på Fredensborgs Herrgård

31 december

Avsluta året i vintervacker miljö på hotell Fredensborgs Herrgård! Njut av en härlig nyårssupé med bubbliga drycker och avslutningsvis dansa in det nya året till tonerna av Klas Johnsson. Varmt välkomna till en minnesvärd nyårshelg!

Nyråsfirande på Vimmerby Stadshotell 

31 december från klockan 12.00

Fira in det nya året med stil på vackra Vimmerby Stadshotell! Njut av en fantastisk nyårssupé ackompanjerad av stämningsfull musik och bubblande drycker. Välj mellan två sprakande paket där ni njuter av hotellets förtjusande spaavdelning antingen med eller utan en lyxig övernattning.

Saknar du ett evenemang på listan,
maila info@vimmerby.com

Smaka på julen!

Det traditionella julbordet, julbord kombinerat med ljuva toner, den julinspirerade fyra rättersmenyn, ett julbord i Astrid Lindgrens anda eller varför inte ett julbord med bowlinginslag? Det finns något för alla både i och utanför staden när det kommer till julstämning och vällagad mat.