Näs Astrid Lindgrens Barndomshem

Astrid Anna Emilia föddes den 14 november 1907 här på bondgården Näs. Astrid var nummer två i en syskonskara på fyra. Det var hon och hennes syskon som, tillsammans med kogubbens barn och barnen från prästgården bredvid, var Bullerbybarnen i verkligheten. Berättelsen om deras lekar har nu spritt sig över hela världen. Det var här hon klättrade i sockerdricksträdet och lekte ”sickenblås” och ”inte-stöta-golvet” med sina syskon. Det var här hon hoppade i hö och lyssnade till sagor i Kristins kök.

Barndomshemmet

Följ med på en guidad visning och förflytta dig till tiden när Astrid Lindgren växte upp här på Näs tillsammans med sina tre syskon, föräldrar och många andra som arbetade på gården. Barndomshemmet restaurerades av Astrid Lindgren själv på 1960-talet, som hon minns det från sin barndom. Här börjar Astrid Lindgrens egen historia och var miljön som inspirerade henne till några av hennes mest älskade berättelser.

Barndomshemmet ligger i Astrid Lindgrens Näs trädgårdar och är ett privatägt hem som endast kan besökas genom en guidad visning.

Hela världens Astrid Lindgren 

I den fasta utställningen Hela världens Astrid Lindgren lär du känna personen, yrkesmänniskan och opinionsbildaren Astrid Lindgren. Du kan uppleva utställningen på ett bekvämt sätt med hjälp av audioguider som finns på ett stort antal språk. För alla barn finns en speciell barnversion av audioguiderna på svenska, tyska och danska.

Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs

Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs är en berättande trädgård som består av en rad olika rumsligheter där varje del bär ett speciellt tema som på något vis är kopplat till Astrid Lindgren och hennes författarskap så som frihet och mod, melankoli och livsglädje.

Ambitionen är att trädgårdarna ska väcka känslor, vara en plats att inspireras av, en plats där tankar får rum och samtal förs. Här blandas lövsalar och mossbäddar med lekfulla skulpturer och nässelhagar – allt med en doft av den småländska natur som låg Astrid Lindgren så varmt om hjärtat.

Årets utställning i Prästgården heter Allting hänger ihop och fokuserar på Anna Höglunds illustrationer. Anna räknas som en av Sveriges främsta illustratörer och har publicerat ett 20-tal böcker, varav många har blivit översätta till andra språk. När hon inte skapar böcker så skriver hon dramatik och gör tecknad film. För sitt arbete har hon belönats med flertalet priser och utmärkelser såsom  Astrid Lindgren-priset 2016.

Höglund vänder sig till det ännu inte vuxna barnet. Respektfullt men ärligt undersöker hon identitetens tillblivelse och ungdomsårens utsatthet. Suggestiva bildvärldar, där vardagen känns ytterst bekant och ytterst obehaglig på en och samma gång, för­stärker Höglunds berättelser som inte väjer för ämnen som kan kännas svåra för både små och stora. Utställningen allting hänger ihop har producerats av Tomelilla Konsthall och är en interaktiv utställning som visas i Prästgården Trädgårdshuset och i Prästgårdsparken.