Bullerby Cup

DCIM100MEDIADJI_0372.JPG

Har ni några minuter över mellan matcher?

I dagarna tre fylls Vimmerby med fotbollsssugna ungdomar från över 200 lag för den årliga fotbollsfesten Bullerby Cup. Dagarna fylls av matcher, hejarop och fotbollstittande, men ibland är det långt till nästa match och det finns lite tid att fylla. I Vimmerby behövs det inte många minuter för att få en upplevelse!

30 minuter

Ta en promenad upp till Vimmerbys sommartorg och gå bland gator och gränder som inspirerade till Astrid Lindgrens många berättelser. Kalle Blomkvists Båtmansbacken, Emil i Lönnebergas Klemens Gränd och Pippi Långstrumps godisbutik på Storgatan.

60 minuter

Gör ett besök på någon av stadens många restauranger och caféer, husmanskost, pizza, glass, fika eller vad ni känner er sugna på. Smaklig måltid!

90 minuter

Utforska Vimmerbys shopping. Nya strumpor, mellan-matcher-läsning eller en helt ny garderob. Här finns allt!

120 minuter

Gör ett museibesök, Stadsmuseet Näktergalens utställning ”Ur Stadsmuseets gömmor”, MX World Collections unika samling av motocross och speedwaycyklar och Astrid Lindgrens Näs vackra trädgårdar och intressanta utställningar står öppna för ett par kulturtimmar.

150 minuter

Lämna Vimmerby för ett dopp i en sjö, en uppfriskande promenad i de småländska skogarna eller ett fikastopp längs vägen eller på picknikfilten.

180 minuter

Färdas längs med vägarna och stanna till i filmernas Katthult och Bullerbyn, upplev mer av filmens värld på Filmbyn Småland, få en älgpuss hos Virum Älgpark, upplev skogen tillsammans med Eriksgårdens hästar eller utmana höjdrädslan hos Vimmerby Adventure. Tillbaka i Vimmerby bjuder Kalle in till Lek & Lattjo i leklandet.

300 minuter

Spendera några timmar på platsen där sagor blir till verklighet. Möt Pippi, Emil, Ronja och alla andra i Astrid Lindgrens Värld. Bland sång och dans, lek och upplevelser går timmarna fort.

Mer och ännu mer att upptäcka

Mer och ännu mer att upptäcka!

Välkommen till Vimmerby – en plats där äventyret väntar på dig! Upptäck en värld bortom Astrid Lindgrens sagor och låt oss visa dig allt som Vimmerby har att erbjuda. Med ändlösa möjligheter för barnfamiljer, från älgsafaris till höghöjdsbanor och natursköna vandringsleder, finns det alltid något spännande att utforska här. Ta del av vår lista över aktiviteter och sevärdheter nedan och låt oss väcka ditt barnasinne till liv i Vimmerby. Välkommen till vår värld, där det finns så mycket mer än du tror!

Besök tredje minsta nationalparken

Norra Kvills nationalpark bjuder in till mystik och magi i småländsk trollskog. Bland omkullfallna träd och mossbeklädda stenblock i den norra delen av Vimmerby kommun ligger, den tredje minsta av Sveriges 30 nationalparker. I 150 år har skogen fått leva fritt av träden är cirka 80 procent tallar och vissa har vuxit sig både stora och gamla med 2,5 meter i omkrets och 35 meter höjd och 350 år i ålder.

Här finns två vandringsleder på 2,5 respektive 4 kilometer som banar väg för skogsupplevelser utöver det vanliga. Runt Stora Idgölens näckrosfyllda vatten sjunger tofsmesen och du kan njuta av lugnet vid vattnet. Vidare upp i den steniga naturen kan du andas ut vid Idgölens utsiktsplats med magnifik vy över Rumskullaskogen.

Få en älgpuss

Blöta älgpussar och spännande safariturer är utan tvekan Virum Älgparks signum. Belägen 3 mil från Vimmerby kan du träffa älgar och dovhjortar i deras egen miljö. Här kommer du de ståtliga djuren riktigt nära. Vagnarna har tak och delvis öppna sidor så du kan klappa och mata älgarna, samtidigt som du sitter väl skyddad. Dåligt väder är inget problem.

Cykla bland sagorna

Med lokala smaker i cykelkorgen och handvävd trasmatta på pakethållaren cyklar du tillsammans med Cykla i Filmlandskapet Småland erfarna guider genom natur- och kulturlandskapet samtidigt som du tar del av lokala filmhemlisar och berättelserna runt filminspelningarna. Turerna utgår från filmmuseet Filmbyn Småland i Mariannelund och går till filminspelningsplatser och turistattraktionerna Katthult och Bullerbyn. Längs vägen passerar du flera platser där scener till filmerna om Emil i Lönneberga spelades in. 

Äventyr på hög höjd

Vimmerby Adventure Park är höghöjdparken som tar äventyret till en ny nivå. Utmana dig själv och testa dina gränser i olika banor. Ta dig över hinder mellan plattformar på höga höjder, testa parkens zipline eller ta dig an det nervkittlande fritt fall. Oavsett om du är en erfaren klättrare eller nybörjare så finns det något för alla. Höghöjdsbanor finns i höjder som varierar från 1 meter till hela 18 meter över marken.

vimmerby_adventure_full-74

Testa fiskelyckan

Njut av en härlig dag på sjön med familjen, kompisarna eller kollegorna. Starlings fiske bjuder in till en utflykt utöver det vanliga där vi drar ner tempot och sänker axlarna. Utforskar natur/djurliv och känn pirret i magen när du glider fram i vattnet i jakten på fångst. Fiskeguiden Fredrik vägleder dig och ditt sällskap inom gädd- och abborrefiske från sportfiskebåt. Mete- eller kastspö är ditt val, möjlighet att prova olika fiskesätt, beten och spön finns. Ingen förkunskap erfordras och utrustning finns att låna, men vill du ta med din egna utrustning så går även det bra.

Fiskevatten runt om Vimmerby:
https://www.vimmerby.com/se-gora/fiska-i-vimmerby-kommun/

Vandringsleder

Evenemang

Hitta ännu mer aktiviteter i Vimmerby

Ta bussen till Astrid Lindgrens Värld

Nyhet! För att göra Vimmerby ännu mera hållbar kan du nu ta bussen från stadens boendeanläggningar till Astrid Lindgrens Värld. Smart, tryggt och smidigt!

Bussen går till och från Astrid Lindgrens värld varje dag från 21 juni till 14 augusti.

10 saker att göra i Vimmerby på sensommaren

10 saker att göra i Vimmerby på sensommaren

Just nu visar sig sensommaren från sin bästa sida. Varma dagar med ljumna kvällar som får oss att vilja krama ur varenda stund av det sista sommaren har att erbjuda. Spana in vår checklista nedan på hur du kan maxa det sista av sommaren i Vimmerby! 

IMG_4117
1. Förkovra dig på Astrid Lindgrens Näs

Upplev platsen där allt började. På den lilla gården Näs föddes vår folkkära författare Astrid Lindgren och här hoppade hon i hö med sina syskon och lyssnade till sagor i Kristins kök. På utställningen ” Hela världens Astrid Lindgren” får du veta mer om hennes uppväxt, livet som barnboksredaktör och opinionsbildaren.

Pippi kramar pappa
2. Astrid Lindgrens Värld

Även om sommarsäsongen har passerat så finns det fortfarande en chans att boka in ett besök på Astrid Lindgrens Värld. Mellan den 22 augusti till den 18 september har de öppet från fredag till söndag. Då har du chans att träffa Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Karlsson på taket och Rasmus på luffen. 

IMG_20220731_135126
3. Vandra i Norra Kvill - Sverges tredje minsta Nationalpark

Vandra genom gammal magisk urskog, bland omkullfallna träd och mossbeklädda stenblock. Här finns två olika leder att välja på, en på 2,5 km respektive 4 km. Lederna går förbi Idgölen och upp på Idgölens utkiksplats. 

_DSC9481
4. Ta cykeln genom filmlanskapet Småland

Cykla genom filmlandskapet är en aktivitet där ni får vara utomhus en hel dag och samtidigt uppleva ett stycke svensk kultur och småländsk natur. Turen går genom bland annat filminspelningsplatser och turistattraktionerna Katthult och Bullerbyn. Längs vägen passerar du flera platser där scener till filmerna om Emil i Lönneberga spelades in. En barnvänlig dagsutflykt. 

Stadsmuseet Näktergalen
5. Gör ett spännande museibesök

Runt och i Vimmerby finns ett antal utsällningar och muséer. Stadsmuséet Näktergalen visar upp Vimmerbys historia och har nu temautställningen ”Leksaker & Lekar”Linköping. Är du mer intresserad at motorer är MX World collection kanske ett bättre alternativ. Gillar du film och Astrid Lindgren är Filmbyn Småland det självklara valet. Eller varför inte ta en heldag dedikerad för museibesök. 

0402_canoe-525
6. Hyr kanot och paddla längs Stångån eller i någon av Vimmerbys sjöar

Till ljudet av porlande vatten och kvittrande fåglar paddlar ni fram på vackra Stångån. Några kilometer genom öppet landskap och man passerar Vimmerby och fortsätter vidare tills vattnet öppnar upp sig i sjön, förbi slussarna i Kinda Kanal ända upp till Linköping. 

För er som föredrar friheten i öppna vatten är en rundtur i någon av sjöarna Krön, Nossen eller Yxern det perfekta alternativet. Packa ihop en matsäck, samla familjen eller några vänner och ge er ut på ett kanotäventyr. 

Kvilleken
7. Beundra den berömda Kvilleken

Kvilleken eller Rumskullaeken som den också kallas är en av Sveriges äldsta och största ekar, den är också en av de grövsta ekarna i hela Europa. I slutet av 1930-talet gjordes en noggrann utredning om Kvillekens ålder och man kom då fram till att den var 950 år. Det innebär att denna jätten vid det här laget har passerat 1000 år. 

IMG_4138
8. Promenera på Vimmerbys historiska gator

Undrar du vad som finns bakom dörrarna på de gamla husen längs med Storgatan, vart Astrid Lindgren fick sitt första jobb eller vart det finns fornlämningar från yngre järnåldern? Välkommen att ta del av två promenadslingor, en i Astrid Lindgrens fotspår och en genom Vimmerbys kultur och historia. 

6
9. Se traktens högsta vattenfall

Två mil norr om Vimmerby i Gullringen kan du njuta av dånet från Kvarndammens vattenfall. Passa även på att gå den natur- och kuluthistorisk naturstigen Smé-åna. Leden tar er på en resa genom Gullringens utveckling. Den långa slingan sträcker sig cirka 4,5 kilometer och den lilla slingan 2,5 kilometer. Från Kvarndammens badplats och traktens högsta vattenfall kan stöta på strömstare och utter, sedan passerar du bland annat den gamla kraftstationen, den fascinerade Djupegrop och en grotta i de gamla Skomakarbergen. 

IMG_20220819_145258
10. Testa en ny smak från något av glasscaféerna

En smältande glass i handen hör sommaren till! Glass i strut, glass på pinne, glass i bägare – ja, alla former av glass är bra former av glass. Passa på att testa en ny smak innan sommaren är slut. Kanske får du en ny favorit?

Boka sommaren i Vimmerby

Bullerbyn

Boka sommaren i Vimmerby redan idag!

I Småland bland glittrande sjöar, sagolika skogar, böljande ängar, röda ladugårdar och ringlande grusvägar ligger Vimmerby. Den småländska idyllen fylld med berättelser, äventyr och upplevelser.

Pussa på en femhundrakilos älg i Smålands finaste älgpark, beundra en av världens mest kompletta samling motocrosscyklar, ta en tur med häst och vagn genom kulturlandskapet och njut av skog och mark.

Kliv in bland berättelserna, smyg runt i trädgårdarna Astrid Lindgrens en gång lekte i, besök filmernas Katthult och Bullerbyn eller ta del av några av alla andra fantastiska aktiviteter runt om.

Vila upp er genom att bo med full service på hotell, den familjära atmosfären på pensionat och B&B, den mysiga stugan med grannar i alla åldrar, bland djur på en lantgård eller friheten bland tält och husvagnar på en camping finns det något för alla. 

Välkomna att inspireras av för att stora urvalet av både boende och upplevelser för en, två, tre dagar eller veckor!

För den aktiva och äventyrliga familjen

Spänning och äventyr på hög höjd, i vatten eller för barn med spring i benen finns det gott om i Vimmerby.

Filmbyn Småland

Kliv in i filmens värld med kulisser och rekvisita från Astrid Lindgrens filmer och en interaktiv våning med karaokebås och AR-teknologi som låter dig hoppa över helvetesgapet och hissas upp i Idas flaggstång. I Upplevelseskogen finns även en Parkourbana där du kan träna på dina stunts och i tallarna finns det fantasifulla fågelholkar att titta på.

Missa inte: Briljera med dina kunskaper i ett av Astrid Lindgrenquizen på den interaktiva övervåningen. Varför inte utmana familjen!

Kalles Lek & Lattjo

Lek och lattja hos Kalle. Hoppa, åk rutschkana, skjut med luftkanonerna, dyk ner i ett bollhav och spring i det undervattentematiserade leklandet. Varför inte utmana familjen på glow-in-the-dark-golf, i en femkamp eller air hockey?

Missa inte: Besöker du Kalles Lek & Lattjo med ett barn under tre? För de allra minsta finns en helt egen hörna med mjuka klossar, jättelego, bollhav och ännu mer. 

Virum Älgpark

Har du alltid drömt om en puss av en älg? Hos Virum Älgpark får du följa med in i det 8 ha stora hägnet och uppleva närheten till den ståtliga skogens konung samt dovhjortarna som också bor där. Du åker in i hägnet sittandes i öppna vagnar eller på vagnstaket bakom en traktor, du får potatis och kvistar att mata älgarna med så att de kommer riktigt nära. 

Missa inte: Sätt en potatisskiva i munnen när älgarna närmar sig för att få en ordentlig älgpuss!

Vimmerby Adventure

Spräng din bekvämlighetszon och utmana både kropp och sinne på Vimmerby Adventures 8 olika höghöjdsbanor med över 80 stationer och hinder bland trädtopparna i parken. Från två banor på 1,5 meters höjd till den svarta banan på 18 meters höjd och en total längd av 1,5 kilometer zipline kommer adrenalinet pumpa under hela besöket.

Misse inte: För den riktiga spänningssökaren finns ett fritt fall där du hoppar rätt ut från starttornet med en höjd på 18 meter, tornet går även att klättra runt på sidan. Det är tufft, och bara för den som vågar!

Vattenäventyr på Vimmerby Camping

Svalka er vid Vimmerbys riviera under varma sommardagar. Utforska den härliga sjön Nossen i någon av trampbåtarna eller testa balansen på en padel board. Pausa på stranden, med en minigolfrunda eller en stund i sjöbastun. Det bästa av två världar!

Missa inte: Gör något extra av middagen och hyr drömflotten, den eldrivna flotten som gör att du kan ta dig ut på Nossens vackra vatten för att njuta av en middag eller kvällsdopp!

Wimer Bike Park

Ta med dig cykeln ut på en tur på en av bikeparkens banor, här finns en härlig flowtrack men även utmanande leder i kuperad terräng. Från en blå bana på 3,3 km och en röd bana på 6 km till en svart bana på 7,7 km finns det något för hela familjen. Wimer Bike Park utmanar rutinerade cykelfantaster lik väl som nybörjare på stigcykling. 

Missa inte: Uppvärmningen är viktig, missa inte att ta några varv på Wimer Bike Parks busiga bana BMX-karaktär för att leka och värma upp i.

Kanotpaddling

Till ljudet av porlande vatten och kvittrande fåglar glider ni tyst fram på den vackra Stångån. Den tysta paddlingen ger er chansen att få se rådjur, fåglar eller andra djur vara nere vid ån och dricka vatten.

För er som föredrar friheten i öppna vatten är en rundtur i Krön, Nossen eller Yxern det perfekta alternativet. Packa ihop en matsäck, samla familjen eller några vänner och ge er ut på ett kanotäventyr! Kanoter kan hyras på Kröngården och Smålandsbyn för äventyren i Krön och längs Stångån och för Yxern, via sms till 070-140 44 40.

Missa inte: Den vackra miljön från Försjön och söder ut är en perfekt dagstur på smala vattenvägar, vackra stenbroar och prunkande grönska.

Norra Kvills Nationalpark

En av Sveriges minsta nationalparker bjuder in till mystiken och magin i den småländska trollskogen med sina två rundor på 2,5 respektive 4 kilometer. Den tuffa vandringen lönar sig när du kan känna stillheten och lugnet vid Idgölens vatten och andas ut vid Idhöjdens utsiktsplats.  

Missa inte: Samla kraft för att ta er till Idhöjdens utsiktsplats, en tuff stigning där du håller dig i rep för att klara branten upp på höjden. Belöningen är väl värd när man når utsikten över trädtopparna, speciellt under solnedgång.

Längs naturens leder

Packa dagryggsäcken eller den stora ryggsäcken full med mat, tält och sovsäck. Gör en dagsvandring eller utmana er själva genom att vandra på Sevedelden eller någon av våra kortare leder, upplev Allemansrätten och lugnet i den svenska naturen.

Sevedeleden 

Med sina 50 kilometer plus påfartsleder på 18 respektive 35 kilometer är Sevedeleden den längsta leden i kommunen. Leden går igenom skogar, över åkrar och passerar flera av skogens sevärdheter och historiska platser på stigar eller längs vägar. Ibland får man ta hjälp av rep att komma upp för bergen för att njuta av den vackra utsikten innan det vänder neråt igen. Gör vandringen till en flerdagarstur och övernatta längs med leden. Övernattningsstugan i Mossebo eller rum på Mossebo Gästhem, rum på Träffpunkt Körsbärskullens vandrarhem eller i stuga vid Lilla Sverigebyn alternativt i stuga vid Spilhammars Camping eller i ledens vindskydd eller eget tält. 

Missa inte: Ta många pauser och njut av landskapet och naturen. Andas ut på de småländska bergstopparna och imponeras av hur vacker naturen är. Stanna och läs skyltarna vid skogens sevärdheter och upplev tillsammans!

Brantestad naturrunda 

På en 9,9 kilometer lång tur genom odlingslandskap och skogsmark går Brantestad Naturrunda. En lagom kuperad promenad som ger er möjligheten att ta del av fornlämningar, en levande kulturbygd och ett fantastiskt växtliv. Passa på att hålla en picknick på någon av de vackra rastplatserna längs leden eller stanna till vid Ostkakeboden i Frödinge.

Missa inte: Ta med dig dagens lunch eller middag och avnjut den vid den vackra grillplatsen intill Yxern. Att laga mat utomhus gör varje måltid till något speciellt!

Djursdalarundan

En sju kilometer lång runda med stopp vid både naturfenomen och spännande kulturhistoria. Stanna till på vackra platser för en picknick eller ta en avstickare till Musteriet i Djursdala by och fyll på med energi. 

Missa inte: Gå in den smala stigen vid träskylten som säger ”utsikten” för att få en fantastisk vy över Djursdalas trädtoppar.

Smé-åna

Smé-åna tar er på en resa 4,5 kilometer lång resa genom Gullringens utveckling. Från Kvarndammen och traktens högsta vattenfall där du kan stöta på strömstare och utter till den gamla kraftstationen och förbi en grotta i de gamla Skomakarbergen för att avsluta med en bit på historiska Kungsvägen. Blir ni fikasugna så passar ett besök på det lilla konditori som tagit Sverige med storm med sina flerfaldigt vinnande semlor, Stigs Konditori.

Missa inte: Ta lite extra tid att imponeras av vattenfallet. Har du balansen och bra skor går det även smyga in vid den gamla vattentubens fundament för att få en annan vy av vattenfallet.

Ingebo Hagar

Guidas genom kretsloppsbyn och se både djur och natur i den härliga miljön. Upplev de småländska skogarna i såväl korta som längre rundor i den vackra blandskogen. Avnjut en fika på Flickornas kafé och övernatta i de röda små stugorna, kolarkojan eller Tant Agnes Pensionat mitt i den småländska idyllen hos Ingebo Hagar. 

Missa inte: Varje dag under sommarsäsongen kan du klockan 11.00 – 12.00 få komma in och klappa gårdens alla djur.

Låt smaklökarna guida er

Längs slingrande landsvägar och gator gömmer sig en hel värld av smaker som bakas och lagas i vår bygd.

Mariannelunds Karamellkokeri

Efter traditionellt recept från 1929 bakas godis och karameller i det lilla huset i Mariannelund. Polkagrisar, mintkyssar, teaterkonfekt och ett 40-tal andra delikatesser finns såklart för att fylla upp förrådet med. 

Missa inte: ta en titt in i fabriksbutiken och se tillverkningen på nära håll innan du avnjuter dina godsaker.

Musteriet

Som en nyhet för matfantasten står Musteriet öppet för besök. En restaurang och café med varierande meny utifrån säsong och råvaror så lokala de kan bli. Maten som bjuds är tillagad på Sveriges största vedspis från Husqvarna som tjänstgjort vid flottbasen i Karlskrona!

Missa inte: Besök Musteriet i skördetider. Ta med dina äpplen och få dem mustade under tiden du njuter av en matbit, åk sedan hem med din egen must!

Ostkakeboden

Småländsk ostkaka avnjuts bäst i den lilla ostkakeboden i Frödinge. Här har det lagats ostkaka ända sedan 1950-talet. Kladdkakor, pajer och självklart ostkaka serveras varje dag i cafét.

Missa inte: Gör ett besök i fabriksboden och köp med dina favoriter hem. Glöm inte kylväskan!

Brygghuset

Följ även med på en guidad tur bland jästankar, tappkranar och flasklinjer på Åbro Bryggeri innan ni sitter ner i Restaurang Brygghuset. Den gamla lastkajen har blivit restaurang med det kopparfärgade mikrobryggeriet Lilla Åbro precis intill. Färskt öl, god mat och en helt unik miljö utlovas.

Missa inte: Avsluta den guidade turen med en förbokad dryckesprovning där ni får smaka på fem drycker ur Åbros stora sortiment.

Söderhult Schnitzel Alm

Att hitta en österrikisk restaurang mitt i den småländska skogen kan vara överraskande. På gården Söderhult har det lagats Österrikisk mat sedan 2006. Wienerschnitzel i olika variationer med österrikisk potatissallad eller pommes är den stora specialiteten. Förboka ditt besök för bästa upplevelse.

Missa inte: Bo över i Söderhults fantastiska lugn. Välj mellan stuga eller rum och upplev Söderhult lite närmre. Kanske vågar du till och med säga hej till gårdens alpackor.

Skogens honung

I Flohults gamla lanthandel, omgivet av blommande rabatter, surrande bin och småländsk skog hittar ni Skogens honungscafé. Här bjuds ni på en smakrik upplevelse med den internationellt guldbelönade skogens honung i fokus.

Missa inte: Ta en titt inne i ett av hörnen, ser du caféets inne-bin?

Upplev Astrid Lindgrens Vimmerby

Samla familjen, fyll picknickkorgen, sätt ihop en spellista och upplev miljöerna från dina Astrid Lindgrenfavoriter.

Katthult 

Välkomnandes av djur och en idyllisk smålandsgård gör ni ett besök i filmernas Katthult. Se flaggstången som Ida hissas upp i flaggandes i vinden och känn barndomsminnen om Emil i Lönneberga komma till liv i lek och skoj hos besökare. 

Missa inte: Kika in i Snickarboa och beundra alla trägubbar som täljts!

Bullerbyn

Fortsätt Astrid Lindgrensutflykten med att hoppa i hö, avnjut en våffla och känn den idylliska bullerby-känslan vid de tre små husen i Sevedstorp.

Missa inte: Leta upp det spännande trädet som växer snett bakom höskullen i Sevedstorp. Kanske är denna ihåliga ask det bästa gömstället i hela Pelarnetrakten?

Filmbyn Småland

Kliv sedan in i filmens värld med kulisser och rekvisita från Astrid Lindgrens filmer och en interaktiv våning med karaokebås och AR-teknologi som låter dig hoppa över helvetesgapet och hissas likt Ida upp i flaggstången.

Missa inte: Lämna bilen hemma och upplev inspelningsplatserna från cykelsadeln. Hos Cykla i filmlandskapet Småland upplever du korgcykling när den är som bäst, i skogen, på stigar och tillsammans. Längs leder fyllda utav filmhistoria och vacker natur, från en timme till en dags cykling. 

Astrid Lindgrens Värld

Här i Astrid Lindgrens Värld finns Katthult, Villa Villekulla, Mattisborgen, Bråkmakargatan och många andra kända miljöer på riktigt. Kliv in i sagornas värld och möt favoritkaraktärerna samtidigt som du upplever den idylliska teaterparken. 

Missa inte: Imponeras av alla fina hus som finns runt om i parken. Gå in i alla hus och imponeras av alla detaljer.

Upplev Vimmerbys djur och natur

Erik, Stina, Pralinen, Pelle, Maja och alla andra av djuren hälsar er välkomna till Vimmerby! Upplev de svenska djuren på nära håll under en rundtur till Vimmerbys gårdar.

Eriksgården

En dag hos djuren och naturen på Eriksgården spenderas bäst på ryggen av trygga gotlandsruss eller i vagn bakom ståtliga ardennerhästar eller varför inte utmana familjen i en bondekamp!

Missa inte: Att koka kaffe och laga mat över öppen eld är en riktig upplevelse, missa inte att boka en kolbullekväll i timmerstugan!

Virum Älgpark

Har du alltid drömt om att komma en älg riktigt nära? Hos Virum Älgpark får du följa med in i hägnet och uppleva närheten till den ståtliga skogens konung. Klättra upp i traktorvagnen och upplev ett äventyr du sent kommer glömma.  

Missa inte: Sätt en potatisskiva i munnen när älgarna närmar sig för att få en ordentlig älgpuss!

Ingebo Hagar

Fortsätt mot Ingebo Hagars kretsloppsby och besök både djur och natur i den härliga miljön. Varje dag mellan 11.00 och 12.00 finns möjlighet att klappa på både kaniner, grisar, får och getter. Passa även på att utforska gården ännu mer längs vandringslederna genom skog och hagar. 

Missa inte: Ta ett varv i Ingebo Hagars fantastiska köksträdgård och inspireras av både ätbara och vackra växter.

En lugn weekend i kulturens Vimmerby

Ta en tur i det kulturella Vimmerby. Natur, museum, guidningar, allt har en historia att berätta.

Åbros Bryggerivisningar

Följ med på en guidad tur bland jästankar, tappkranar och flasklinjer på Åbro Bryggeri. Sveriges äldsta familjebryggeri och ett av Europas modernaste med kanske det finaste microbryggeriet Lilla Åbro placerat precis intill restaurangen. 

Missa inte: Avsluta den guidade turen med en förbokad dryckesprovning där ni får smaka på fem drycker ur Åbros stora sortiment.

Stadsmuseet Näktergalen

Fortsätt till Vimmerby stad och det lilla huset från 1700-talet med tak och väggmålningar. Här bjuds ni in att ta del av hela Vimmerbys historia. Från den permanenta utställningen om stadens utveckling till säsongens utställningar ”Slöjd med budskap” och ”Vimmerby i närbild”.

Missa inte: Ta er tiden att, utöver utställningarna, inspektera både väggar och tak för att få se de fantastiska målningarna.

Visans Skepp

Rulla söder ut till Visans Skepp, en skeppssättning med 40 av de vackraste visorna och psalmerna från 1900-talet inblästrade placerad på höjden intill dammen i Storebro. Sjung visorna tillsammans eller bara njuta av utsikten över sjön.

Missa inte: Boka en dragspelande allsångsledare som ni kan sjunga er igenom besöket tillsammans med.

MX World Collection 

En europaunik samling av motocrosscyklar och speedwaycyklar pryder lokalerna på MX World Collection. Speciella fabrikscyklar och crossar körda av kända förare samt ett flertal världsmästarcyklar är bara några av de guldkorn som finns att beskåda.

Missa inte: Planera in en lunch i restaurangen. Goda och vällagade favoriter som avnjutes med utsikt över utställningshallen.

Kvilleken

Vidare mot Kvilleken eller Rumskullaeken som den också kallas är Sveriges äldsta och största träd och en av de grövsta ekarna i hela Europa. Med sina cirka 1000 år och en brösthöjd är 13 meter är det en imponerande jätte att besöka.