Få ut det mesta av Vimmerby under sensommaren

Foto: Simon Palerbro

Få ut det mesta av Vimmerby under sensommaren

Varmt välkommen till en tid då sommaren må avta, men glädjen och äventyren är fortsatt oändliga. Ta steget in i Astrid Lindgrens förtrollande värld och upplev hennes livsberättelser på nära håll, som om du vore en del av dem. I hennes barndomshem och sagolika platser, kan du känna historiernas magi väva samman med verklighetens charm.

Låt inte tillfället gå dig förbi, ta vara på varje stund i Vimmerby. Här finns chansen att omfamna naturens skönhet och djurens sällskap. Dyk in i kulturens rika famn och utforska lekfullheten i allt omkring dig. Vimmerby väntar med öppna armar för att dela med sig av sina skatter och för att göra din vistelse till en minnesvärd resa fylld med inspiration och glädje.

21 augusti till 24 september, dagligen klockan 10.00-16.00

25 augusti till 17 september, fredag-söndag klockan 10.00-17.00

1–24 september, onsdag–söndag klockan 11–16

Dagligen 10.00-18.00

Måndag till fredag, klockan 09.00-15.00

September, helgdagar klockan 11.00-17.30

Vimmerbys Naturkarta

Vimmerbys naturkarta är en skattkarta som leder dig genom en fantastisk värld av upplevelser och äventyr. Med cykelleder som slingrar sig genom skogen, över backarna och längs med ängarnas vida ytor, får du möjligheten att utforska naturens skönhet i din egen takt.

Följ även vandringsleder där du med varje steg skapar ditt eget äventyr, omgiven av suset från lövträdens kronor och den doftande jorden under dina fötter.

Och låt oss inte glömma kanotleden, där du glider fram längs de glittrande sjöarna och smala vattendragen, med spegelblanka ytor över hela Stångåns vattensystem.

Låt Vimmerbys naturkarta vara din guide till upptäckter, låt den leda dig till platser som fyller din själ med inspiration och ditt hjärta med glädje.

Mer och ännu mer att upptäcka

Mer och ännu mer att upptäcka!

Välkommen till Vimmerby – en plats där äventyret väntar på dig! Upptäck en värld bortom Astrid Lindgrens sagor och låt oss visa dig allt som Vimmerby har att erbjuda. Med ändlösa möjligheter för barnfamiljer, från älgsafaris till höghöjdsbanor och natursköna vandringsleder, finns det alltid något spännande att utforska här. Ta del av vår lista över aktiviteter och sevärdheter nedan och låt oss väcka ditt barnasinne till liv i Vimmerby. Välkommen till vår värld, där det finns så mycket mer än du tror!

Besök tredje minsta nationalparken

Norra Kvills nationalpark bjuder in till mystik och magi i småländsk trollskog. Bland omkullfallna träd och mossbeklädda stenblock i den norra delen av Vimmerby kommun ligger, den tredje minsta av Sveriges 30 nationalparker. I 150 år har skogen fått leva fritt av träden är cirka 80 procent tallar och vissa har vuxit sig både stora och gamla med 2,5 meter i omkrets och 35 meter höjd och 350 år i ålder.

Här finns två vandringsleder på 2,5 respektive 4 kilometer som banar väg för skogsupplevelser utöver det vanliga. Runt Stora Idgölens näckrosfyllda vatten sjunger tofsmesen och du kan njuta av lugnet vid vattnet. Vidare upp i den steniga naturen kan du andas ut vid Idgölens utsiktsplats med magnifik vy över Rumskullaskogen.

Få en älgpuss

Blöta älgpussar och spännande safariturer är utan tvekan Virum Älgparks signum. Belägen 3 mil från Vimmerby kan du träffa älgar och dovhjortar i deras egen miljö. Här kommer du de ståtliga djuren riktigt nära. Vagnarna har tak och delvis öppna sidor så du kan klappa och mata älgarna, samtidigt som du sitter väl skyddad. Dåligt väder är inget problem.

Cykla bland sagorna

Med lokala smaker i cykelkorgen och handvävd trasmatta på pakethållaren cyklar du tillsammans med Cykla i Filmlandskapet Småland erfarna guider genom natur- och kulturlandskapet samtidigt som du tar del av lokala filmhemlisar och berättelserna runt filminspelningarna. Turerna utgår från filmmuseet Filmbyn Småland i Mariannelund och går till filminspelningsplatser och turistattraktionerna Katthult och Bullerbyn. Längs vägen passerar du flera platser där scener till filmerna om Emil i Lönneberga spelades in. 

Äventyr på hög höjd

Vimmerby Adventure Park är höghöjdparken som tar äventyret till en ny nivå. Utmana dig själv och testa dina gränser i olika banor. Ta dig över hinder mellan plattformar på höga höjder, testa parkens zipline eller ta dig an det nervkittlande fritt fall. Oavsett om du är en erfaren klättrare eller nybörjare så finns det något för alla. Höghöjdsbanor finns i höjder som varierar från 1 meter till hela 18 meter över marken.

vimmerby_adventure_full-74

Testa fiskelyckan

Njut av en härlig dag på sjön med familjen, kompisarna eller kollegorna. Starlings fiske bjuder in till en utflykt utöver det vanliga där vi drar ner tempot och sänker axlarna. Utforskar natur/djurliv och känn pirret i magen när du glider fram i vattnet i jakten på fångst. Fiskeguiden Fredrik vägleder dig och ditt sällskap inom gädd- och abborrefiske från sportfiskebåt. Mete- eller kastspö är ditt val, möjlighet att prova olika fiskesätt, beten och spön finns. Ingen förkunskap erfordras och utrustning finns att låna, men vill du ta med din egna utrustning så går även det bra.

Fiskevatten runt om Vimmerby:
https://www.vimmerby.com/se-gora/fiska-i-vimmerby-kommun/

Vandringsleder

Evenemang

Hitta ännu mer aktiviteter i Vimmerby

Ta bussen till Astrid Lindgrens Värld

Nyhet! För att göra Vimmerby ännu mera hållbar kan du nu ta bussen från stadens boendeanläggningar till Astrid Lindgrens Värld. Smart, tryggt och smidigt!

Bussen går till och från Astrid Lindgrens värld varje dag från 21 juni till 14 augusti.

Unika naturupplevelser i Vimmerby

Älgsafari på Virum Älgpark

Blöta älgpussar och spännande safariturer är utan tvekan Virum Älgparks signum. Belägen 3 mil från Vimmerby kan ni uppleva älgar och dovhjortar i deras egen miljö. Här kommer man de ståtliga djuren riktigt nära. Vagnarna ni åker i har tak och delvis öppna sidor så man har möjlighet att klappa och mata älgarna, samtidigt som man sitter väl skyddad. Dåligt väder är inget problem. 

http://www.virummoosepark.se

algpark 2021-60
Kvilleken, 1000-år gammal

Kvilleken eller Rumskullaeken som den också kallas är en av Sveriges äldsta och största ekar, den är också en av de grövsta ekarna i hela Europa. En imponerande jätte med en omkretsen på 13 meter. I slutet av 1930-talet gjordes en noggrann utredning om Kvillekens ålder och man kom då fram till att den var 950 år. Det innebär att den vid det här laget har passerat 1000 år och sannolikt är landets enda tusenårsek.

https://www.lansstyrelsen.se/kalmar/besoksmal/naturreservat/kvill

Kvilleken
Eriksgården - lantliv på riktigt

På Eriksgården känns det som att tiden stått stilla. Hit kommer långväga besökare för naturupplevelser som gör gott för kropp och själ. Här får ni träffa brukshästar, ardenner och gotlandsruss och övriga smådjur. Detta är en plats för de som vill uppleva de djupa småländska skogarna och kring gården finns flera upplevelser att välja bland. Rid eller åk häst & vagn, tillaga kolbullar i grillstugan och lyssna på historier om mytomspunna, lokala sägner. Mys, umgås och lär er om djuren och vårt fantastiska kulturarv. 

www.eriksgardenvimmerby.se

Eriksgarden
Runkesten

Runkesten är ca 5 meter hög, 4 meter bred och 10 meter lång och av forskare ansedd som jordens största flyttblock, som kan sättas i vaggning. Det var landisen som likt en jätteskrapa 2-3 kilometer tjock, bröt loss och transporterade detta märkliga block – kanske hundratals mil – för att slutligen under avsmältningsskedet för ca 10-12 tusen år sedan placera det här stående på sin egg.

En folksägen berättar att det var jättekvinnan Kåra, som i ilskan över att blivit störd av kyrkklockorna kastade en sten från ”Harekulla höjd” i grannsocknen Pelarne mot Rumskulla kyrka. Vid kastet sprack stenen och den ena halvan hamnade vid Krogstorp i Pelarne och den andra halvan – Runkesten – på bergsknallen i Rumskulladalens utlöpare mot söder. Enligt sägnen skall Kåra en gång komma tillbaka och förgöra den som välter Runkesten från sin plats.

https://www.vimmerby.com/se-gora/runkesten/

RunkestenFB
Fiska med guide

Njut av en härlig dag på sjön med familjen, kompisarna eller kollegorna. Starlings fiske bjuder in till en utflykt utöver det vanliga där vi drar ner tempot och sänker axlarna. Utforskar natur/djurliv och känn pirret i magen när du glider fram i vattnet i jakten på fångst.
Starlings fiske utgår från Vimmerbyområdet men erbjuder fiske i alla sjöar som har fiskekort i norra Småland. Fiskeguiden Fredrik vägleder dig och ditt sällskap inom gädd- och abborrefiske från sportfiskebåt. Mete- eller kastspö är ditt val med möjlighet att prova olika fiskesätt, beten och spön finns. Ingen förkunskap erfordras och utrustning finns att låna, men vill du ta med din egna utrustning så går även det bra. 

http://starlingsaep.se/

Vimmerbys enda vattenfall

Två mil norr om Vimmerby i Gullringen kan du njuta av dånet från Kvarndammens vattenfall. Passa även på att gå den natur- och kuluthistorisk naturstigen Smé-åna. Leden tar er på en resa genom Gullringens utveckling. Den långa slingan sträcker sig cirka 4,5 kilometer och den lilla slingan 2,5 kilometer. Från Kvarndammens badplats och traktens högsta vattenfall kan stöta på strömstare och utter, sedan passerar du bland annat den gamla kraftstationen, den fascinerade Djupegrop och en grotta i de gamla Skomakarbergen. 

https://www.vimmerby.com/se-gora/naturstigen-sme-ana/

Upptäck Vimmerby från sadeln

Gravelcykling

Vimmerbyvägarna imponerade stort när Abloc var på besök, så de hjälpte oss att skapat ett gäng härliga turer för cykelentusiaster. Med start i Vimmerby eller Fredensborgs Herrgård utforskar ni vägar för cyklister på alla nivåer. Är grusvägar din melodi måste du spana in Lönneberga Gravels utmanande rutter. Oavsett om du är en erfaren gravelcyklist eller nybörjare, kan du hitta lämpliga rutter och utmaningar i Lönneberga Gravel.    

Ta även en titt på de andra charmiga slingor som tar dig ut på landsbygden i våra trakter. Landskapet runt oss bjuder på småländsk karaktär där du längs våra vägar passerar skog, hagar, sjöar, slingrande grusvägar, röda hus med mera. 

Gravel cycling in Eksjö, Hultsfred & Vimmerby - 23/07/24
Foto: Christopher Lanaway / Atelier Nord
Cykla i filmlandskapet Småland

En guidad cykeltur som utgår från filmmuseet Filmbyn Småland i Mariannelund och går till filminspelningsplatser och turistattraktionerna Katthult och Bullerbyn och ekobyn Ingebo Hagar. Längs vägen passerar du flera platser där scener till filmerna om Emil i Lönneberga spelades in. En barnvänlig dagsutflykt och en perfekt aktivitet under din semester i Sverige. Cykelturerna är 13-70 kilometer långa och går genom stora skogar och idylliska byar, förbi röda stugor, levande bondgårdar, odlingslandskap och glittrande sjöar. Allt i en typisk småländsk miljö i ett kuperat och varierat landskap med vackra vyer.

www.cyklaifilmlandskapetsmaland.se/

Cykla i Filmlandskapet Småland
Mountainbike hos Wimer Bike Park

I direkt anslutning till de norra delarna av Vimmerby, nära Astrid Lindgrens Värld hittar du stigcykelleder som bjuder på sköna turer. Terrängen är med regionens mått mätt ganska kuperad, så vänta dig sluttningar både uppför och utförs. Här har du fyra leder att njuta av och en pumptrack att slipa på tekniken i.

Mossebo Flowtrack, Grön 1,1 kilometer
Videslätt, Blå 3,3 kilometer
Rumhult, Röd 6 kilometer
Applekullen, Svart 7,7 kilometer

www.bikingsoutheast.se/områden/wimer-bikepark-vimmerby

Wimer Bikepark

Cykeluthyrning

Här kan du välja att hyra en standardcykel eller elcykel. Tillval finns i form av barnsitsar samt cykelvagnar för packning finns också. Välj mellan traditionell damcykel, landsvägscykel, barncykel, elcykel eller mountainbike. När man hyr en cykel ingår alltid hjälm.

Cykelservice 

Genom regelbunden cykelservice förlänger du cykels livslängd betydligt. Hos Motorsport kan din cykel få lite kärlek i form av reparation eller service. 

http://www.motorsport.se/

Foto: OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mer julaktiviteter

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mer julaktiviteter

När staden pyntats och hustaken lyser vita och den årliga granen intagit sin plats på torget. Det värms glögg och bakas saffransbullar på våra caféer. Stämningsfulla konserter ljuder från kyrkan, klappar inhandlas och julbord avlöser varandra. Ja, hela december är en tid då Vimmerby förvandlas till en julig scen som tagen ur berättelsen om Kajsa Kavat. 

4/12 Tomtejympa med Friskis & Svettis

Kl. 16.00

Fira advent med tomtejympa, för barn mellan 2-6 år och vuxna tillsammans. Kom som tomte och häng med i medryckande träning med julmusik. Under passet bjuds det på fika.
Kostnad: 50 kr per barn, den vuxna som följer med tränar gratis

>> Läs mer

3-4/12 Julfika hos Skogens Honung

Kl. 11.00-17.00

Adventsmys och närproducerade julklappar! Traditionsenligt håller Skogens Honung öppet i advent, i år blir det helgerna 1a och 2a advent. Här kan du njuta av lugn mysig julstämning och fika med saffran/honungglass, mjuk pepparkaka med grädde & lingon och äta deras klassiska brödbricka. För de som fikar finna möjlighet att pyssla juldekorationer tillsammans. Du kan även köpa lokal mat och julgåvor på plats.

>> Läs mer

Julkonsert – ”Sagan om julen 

10/12 kl. 11:00 & kl. 16:00 

Trion är tillbaka med en stämningsfull och rolig julkonsert och ny julsaga! Erik Linder, Fredric Wide och Ludvig Jerner bjuder som vanligt på fantastiska julklassiker och underbar stämning. Med högklassig musikalitet och glimten i ögonen ger Trion en konsert att minnas. En julshow och en julsaga med svenska och amerikanska klassiker som Jingle Bells, Rudolf, O helga natt, Hallelujah med flera. 

Biljetter köps på Rosins Pappershandel eller här.

>> Läs mer

9-13/12 Luciafirande i kyrkorna

9/12, kl. 18.00, Frödinge Kyrka
11/12, kl. 8.00-9.00, Locknevi kyrka
11/12, kl. 16.00, Pelarne Kyrka
13/12, kl. 18.00, Vimmerby Kyrka
13/12, kl. 18.00, Storebro Sportstuga
16/12, kl. 18.00, Rumskulla kyrka

Tomtenatta

Kl. 10.00-22.00

Butikerna håller extra öppet ,långt in på kvällen. Från klockan 18.00-22.00 kan du delat i aktiviteter för stora och små. En kväll som bjuder på julstämning, turer med häst och vagn från Eriksgården, Vimmerby tidning bjuder på varm glögg, värm dig vid en sprakande eldshow och lämna din önskelista till tomten och få hans Idolkort. Under kvällen arrangeras livemusik med Dolly Dots, Linnea Andersson, Mikaela Brodd, Hanna Karlsson & Susanne Antonsson. På torget finns även några marknadsstånd med lokala aktörer.

>> Läs mer

15/12 En Stilla Jul med Anders Ekborg

Kl. 19.00

En stilla jul med Anders Ekborg, en av Sveriges mest framstående sångare, kommer till Vimmerby kyrka. Ett arrangemang som han skapat och som blivit en folkkär konserttradition sedan 2010. Tillsammans med musikerna Bengt Magnusson/gitarr, Stefan Nilsson/piano, Thomas Bergqvist/klaviatur och Atida Stahlhammer tar Anders Ekborg med oss in i en stämningsfull julkonsert med klassiska julsånger och nedslag i Anders rika repertoar, sammanvävt med personliga och aktuella mellansnack. 

22/12 I juletid 

Kl. 17.00

Sofia Källgren intar Vimmerby Kyrka tillsammans med Magnus Johansson, Marcos Ubeda och den lokala Storebrokören. Under kvällen bjuder på härlig julstämning. Sofia Källgren är välkänd för de flesta, hon tv-debuterade redan vid 12 års ålder, har dubbade roller i flertalet tecknade filmer och hon belönats med teaterpriset Guldmasken.  

Förköp på Rosins Pappershandel eller här. 

>> Läs mer

26-27/12 Älgsafari hos Virum Älgpark

Safaritur kl. 11.00

Upplev älgarna på nära håll i Virums vinterlandskap. Under mellandagarna kör Virum älgpark en safaritur klockan 11.00. Förboka på deras hemsidan.

>> Läs mer

Julmarknader i Vimmerby med omnejd

Njut av ett julbord

Vimmerby Berättar

Den 15 oktober är det dags för tredje upplagan av litteraturfestivalen Vimmerby berättar. Den här gången genomförs festivalen som en heldag i centrala Vimmerby. Programmet består av poesiuppläsningar, författarmöten och seminarier. 

Temat för dagen är ”Everything is poetry, baby”. Utöver seminarieprogrammet blir det bokbord där omkring 25 av länets författare, litterära sällskap och förlag kommer att medverka. Det blir poesiverkstad och boksigneringar i Vimmerby bokhandel och även ett gediget program på Kulturskolan. Bland annat kommer hemslöjdskonsulent Thea Östin tillsammans med Anneli Karlsson att hålla i en workshop där deltagarna får brodera citat. Stadsmuseet Näktergalen inviger sin nya utställning ”Pennor och penslar” om författare och konstnärer från trakten. Näs, Astrid Lindgrens barndomshem öppnar för guidning, utdelning av årets Salikon-pris samt musikprogrammet ”Astridsånger, skillingtryck och Näsvisor – om sångerna i Astrid Lindgrens liv och verk” med Kristina Ruhnström. 

Program 

Vimmerby berättar äger rum den 15 oktober 2022 kl 10-22 

Invigning

10.00 Invigning, trappan Vimmerby Rådhus, med musik, poesiuppläsning, dans och tal. 

Rådhuset 

Balett med Vimmerby gymnasiums dansprofil. Musiker från Länsmusiken. 
Klockan 11.30, 12.00. 12.30 och 13.00 

Stadsmuseet Näktergalen 

11.00 Poeten och författaren Per Helge inviger utställningen ”Pennor och penslar” – om författare och konstnärer från trakten, samt läser egen poesi. Stina Karlberg och Kevin Johansson läser egna dikter ur antologin Bara en stund. Museet håller öppet till kl. 14.00.
Entré 50 kr. 

Vimmerby bokhandel 

12.00 Lina Ekdahl och Olivia Bergdahl, signerar sina böcker. 
12.30 Poesiuppläsning med Rebecca Romero, Cecilia Alsterdal och Sara Schwardt. Fristadsförfattaren Ali Thareb signerar sina böcker. 
11.00-13.00 Poesiverkstad.

Biblioteket 

Författarscen med presentationer, bokutlottning, uppläsningar m.m. 

11.00-15.00 Bokbord i biblioteket för länets författare.
12.00  Unga från Skrivsommar läser sina texter. Ami Andersson introducerar.

14.00-14.45 Panelsamtal: ”Klarar vi oss utan kommunpoeter?” Jimmy Alm, Per Helge,  
Anna Winberg Sääf, Tove Folkesson och Ami Andersson.
Panelsamtal bokas på litteratur@vimmerby.se
No show-avgift på 100 kr vid avbokning senare än den 13 oktober. Biljetterna släpps den 6 oktober.  

Kulturskolan 

11.00-13.00 Broderiverkstad med Thea Östin, Kalmar läns Hemslöjdsförening, och Anneli Karlsson.
11.00, 12.00 och 13.00 Lyrikuppläsning och uppvisning av en koreograferad saga av Folkhögskolans musikalproduktionsår. 

Entrén: Författeriverkstad. Alla texter gestaltas av lärare/elever. 

Dramasal/Aula: Elevfilmer/dansfilmer rullar under hela tiden. 

Fotoutställning. 

Vimmerby stadshotell 

13.00-13:45 Litterär salong: Monica Tranströmer och Magnus Halldin. Plats: stora salen, Stadshotellet.
16.00-16.45 Scensamtal med Jonathan Johansson och Tove Folkesson: ”Tonsätta poesi eller ordsätta musik?” Stora salen, Stadshotellet.
20.00-22.00 Everything is poetry, baby, Stadshotellets bar. Medverkan av Olivia Bergdahl, Lina Ekdahl, Jimmy Alm, Tove Folkesson och Jonathan Johansson.  

Fri entré, men förbokning krävs för dessa programpunkter:  

Litterär salong kl 13.00-13.45, Scensamtal kl 16-16.45, Everything is poetry, baby kl 20.00-22.00
Bokas på info@vimmerbystadshotell.se  (Obs! Först till kvarn, begränsat antal platser.) 

No show-avgift 100 kr vid avbokning senare än den 13 oktober. Biljetterna släpps den 6 oktober. 

Näs, Astrid Lindgrens barndomshem

16.00 Guidning i barndomshemmet 150kr/person förbokas till bokning@astridlindgrensnas.se 
17.00 Prisutdelning: Salikon-priset 2022 delas ut till Jan Lööf. Fri entré, förbokas till bokning@astridlindgrensnas.se 
18.00 Soppbuffé i restaurangen. Varm soppa med smak från årstiden med nybakat bröd och goda tillbehör.
Pris: 150 kr, förbokas senast 12 oktober på bokning@astridlindgrensnas.se 

Med reservation för ändringar. För aktuellt program se www.litteraturnodvimmerby.se

Vimmerby berättar är en del i region Kalmar läns arbete med litteraturutveckling och har initierats av Litteraturnod Vimmerby. Festivalen arrangerades för första gången i oktober 2019. Under 2020 ställdes festivalen om pga pandemin och blev istället till ett antal digitala event som spreds ut över hösten 2020 och våren 2021. År 2021 hölls ingen festival.

8 saker att göra i Vimmerby på hösten

Idhöjden-beskuren

8 saker att göra i Vimmerby på hösten

Löven skiftar färg och bjuder på färgsprakande vyer, det är en härligt avslappnande atmosfär och friska vindar fläktar oss i ansiktet. Här ger vi 10 tips vad man kan hitta på i Vimmerby under höstens lite svalare månader. 

Svamp2
1. Plocka svamp

Passa på att ta med korgen ut i Vimmerbyskogarna och fyll den med skogens godsaker. Lingon, blåbär, kantareller och Karljohansvamp är favoriterna att lägga i korgen under en skogsutflykt. Att vistas i naturen har en positiv inverkan på oss och får oss att må bättre både fysiskt och mentalt. Tack vare allemansrätten är det enkelt att utforska naturen och vi kan röra oss fritt bland skogar och sjöar. Lagen låter oss också plocka bär och svamp så länge de inte är fridlysta. 

Wimer Bikepark
2. Cykla bland de röd-gula löven

Många vägar kring Vimmerby är cykelvänliga och det går utmärkt att upptäcka kommunen via cykelsadeln. Här hittar du ett antal charmiga slingor som tar dig ut på landsbygden i våra trakter. Du kan också testa de olika skogsbanorna och en härlig flowtrack hos Wimer Bike Park eller upplev sagorna från Katthult och Bullerbyn med Cykla i Filmlandskapet Småland. 

Har du ingen egen cykel? Ingen fara, du kan hyra både vanlig korgcykel eller mountainbike på Motorsport

IMG_20220808_153525_867
3. Kalles Lek och Lattjo

Hoppa, klättra, åka ut för långa rutschkanor och busa hur mycket de vill i Sköldpaddan Kalles undervattensvärld när. Upplev den pirrande och hisnande känslan i du susar ner för den stora rutschkanan och plötsligt kommer farande ut genom hajens gap. För de minsta finns en avdelning för mys och bus bland bollar, mjuka klossar och jättelego.  

Testa även deras glow-in-the-dark minigolf. Från det ögonblick du går in i det mörka rummet har du lämnat ”den verkliga världen”. Fluorescerande UV-belysning får putters, bollar och hinder att lysa, och ger liv till de spektakulära konstverken på omgivande väggar och golv. Så ta tag i dina golfbollar och testa de 9 olika hålen med ljus- och ljudeffekter. 

MX-World-Collection
4. MX World Collection

I Vimmerby ligger Europas största museum för dig som gillar motorcyklar i allmänhet och motocross i synnerhet. MX World Collection har samling med över 350 olika cyklar. Här finns unika motocrosscyklar såsom speciella fabrikscyklar och crossar körda av kända förare samt ett tiotal världsmästarcyklar. 

Precis intill det unika motocrossmuseets imponerande utställningshall serveras fika och hemlagad lunch. 

Stenriket
5. Snöra på kängorna

Hösten är den perfekta årstiden för vandring, luften är krispig och naturen bjuder på magiska färger. Vimmerby har över 170 kilometer av vandringsleder och promenadspår i skog och mark. Bredare gångvägar blandat med slingriga stigar och branta bergpartier gör att det finns något som passar alla under en dag i skogen. Ta med picknickkorgen, blåbärsbyttan eller varför inte göra upplevelsen till en flerdagarstur och packa ner tältet.  

Våra olika leder går att hitta på Naturkartan – en guide till Sveriges natur och friluftsliv. Naturkartan är en modern friluftsguide som finns tillgänglig både via webb och app, för att inspirera och vägleda folk till ett rikare friluftsliv. 

IMG-20210922-WA0001
6. Ta en häst-och vagnstur

Ta en tur med häst och vagn i skymningen. Det blir mörkare om kvällarna och lite kyligare. Men med en stickad tröja och en mössa på huvudet, blir det en härlig upplevelse att sitta i en vagn och insupa den färgsprakande naturen runt om. 

På Eriksgården kan du boka häst- och vagntur med ardennerhäst och avsluta med kaffe eller saft och hembakat kaffebröd. 

priscilla-du-preez-ydehs4zm5EI-unsplash (1)
7. Prova på disc-golf

Discgolf är en perfekt friluftsaktivitet som även kräver mindre tålamodsprövande än vanlig hederlig golf. I Storebro ligger den första Discgolfbanan i Vimmerby kommun. Det är en 18-hålsbana, med fullvärdig tävlingsstandard, som föreningen Storebro IF har byggt upp och driver. Här finns det möjlighet för drop in-spel dygnet runt. Banan är tre kilometer lång som börjar och slutar vid Bruksvallen. 

Denna aktivitet kräver att du tar med dina egna discar. 

meg-boulden-A0FgI6AFjng-unsplash
8. Bio-dags

Mörka kvällar och vädret blir kallare då kan biografen bli din fristad. Inget är så mysigt som att gå på bio under hösten. Hösten är den perfekta tiden för att gå på bio då många filmer har sin premiär. Har du någon film som du ser fram emot i höst/vinter? Preppa med snacks och njut av någon av filmer som har preimiär. 

VimmerbyBio har öppet onsdag-söndag. 

10 saker att göra i Vimmerby på sensommaren

10 saker att göra i Vimmerby på sensommaren

Just nu visar sig sensommaren från sin bästa sida. Varma dagar med ljumna kvällar som får oss att vilja krama ur varenda stund av det sista sommaren har att erbjuda. Spana in vår checklista nedan på hur du kan maxa det sista av sommaren i Vimmerby! 

IMG_4117
1. Förkovra dig på Astrid Lindgrens Näs

Upplev platsen där allt började. På den lilla gården Näs föddes vår folkkära författare Astrid Lindgren och här hoppade hon i hö med sina syskon och lyssnade till sagor i Kristins kök. På utställningen ” Hela världens Astrid Lindgren” får du veta mer om hennes uppväxt, livet som barnboksredaktör och opinionsbildaren.

Pippi kramar pappa
2. Astrid Lindgrens Värld

Även om sommarsäsongen har passerat så finns det fortfarande en chans att boka in ett besök på Astrid Lindgrens Värld. Mellan den 22 augusti till den 18 september har de öppet från fredag till söndag. Då har du chans att träffa Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Karlsson på taket och Rasmus på luffen. 

IMG_20220731_135126
3. Vandra i Norra Kvill - Sverges tredje minsta Nationalpark

Vandra genom gammal magisk urskog, bland omkullfallna träd och mossbeklädda stenblock. Här finns två olika leder att välja på, en på 2,5 km respektive 4 km. Lederna går förbi Idgölen och upp på Idgölens utkiksplats. 

_DSC9481
4. Ta cykeln genom filmlanskapet Småland

Cykla genom filmlandskapet är en aktivitet där ni får vara utomhus en hel dag och samtidigt uppleva ett stycke svensk kultur och småländsk natur. Turen går genom bland annat filminspelningsplatser och turistattraktionerna Katthult och Bullerbyn. Längs vägen passerar du flera platser där scener till filmerna om Emil i Lönneberga spelades in. En barnvänlig dagsutflykt. 

Stadsmuseet Näktergalen
5. Gör ett spännande museibesök

Runt och i Vimmerby finns ett antal utsällningar och muséer. Stadsmuséet Näktergalen visar upp Vimmerbys historia och har nu temautställningen ”Leksaker & Lekar”Linköping. Är du mer intresserad at motorer är MX World collection kanske ett bättre alternativ. Gillar du film och Astrid Lindgren är Filmbyn Småland det självklara valet. Eller varför inte ta en heldag dedikerad för museibesök. 

0402_canoe-525
6. Hyr kanot och paddla längs Stångån eller i någon av Vimmerbys sjöar

Till ljudet av porlande vatten och kvittrande fåglar paddlar ni fram på vackra Stångån. Några kilometer genom öppet landskap och man passerar Vimmerby och fortsätter vidare tills vattnet öppnar upp sig i sjön, förbi slussarna i Kinda Kanal ända upp till Linköping. 

För er som föredrar friheten i öppna vatten är en rundtur i någon av sjöarna Krön, Nossen eller Yxern det perfekta alternativet. Packa ihop en matsäck, samla familjen eller några vänner och ge er ut på ett kanotäventyr. 

Kvilleken
7. Beundra den berömda Kvilleken

Kvilleken eller Rumskullaeken som den också kallas är en av Sveriges äldsta och största ekar, den är också en av de grövsta ekarna i hela Europa. I slutet av 1930-talet gjordes en noggrann utredning om Kvillekens ålder och man kom då fram till att den var 950 år. Det innebär att denna jätten vid det här laget har passerat 1000 år. 

IMG_4138
8. Promenera på Vimmerbys historiska gator

Undrar du vad som finns bakom dörrarna på de gamla husen längs med Storgatan, vart Astrid Lindgren fick sitt första jobb eller vart det finns fornlämningar från yngre järnåldern? Välkommen att ta del av två promenadslingor, en i Astrid Lindgrens fotspår och en genom Vimmerbys kultur och historia. 

6
9. Se traktens högsta vattenfall

Två mil norr om Vimmerby i Gullringen kan du njuta av dånet från Kvarndammens vattenfall. Passa även på att gå den natur- och kuluthistorisk naturstigen Smé-åna. Leden tar er på en resa genom Gullringens utveckling. Den långa slingan sträcker sig cirka 4,5 kilometer och den lilla slingan 2,5 kilometer. Från Kvarndammens badplats och traktens högsta vattenfall kan stöta på strömstare och utter, sedan passerar du bland annat den gamla kraftstationen, den fascinerade Djupegrop och en grotta i de gamla Skomakarbergen. 

IMG_20220819_145258
10. Testa en ny smak från något av glasscaféerna

En smältande glass i handen hör sommaren till! Glass i strut, glass på pinne, glass i bägare – ja, alla former av glass är bra former av glass. Passa på att testa en ny smak innan sommaren är slut. Kanske får du en ny favorit?

Foto: Abloc in Vimmerby

Lönneberga Gravel

Småland är ett landskap fullt av berättelser. När man cyklar genom de vidsträckta skogarna, förbi mängder av röda stugor och vackra sjöar, är det inte svårt att föreställa sig hur detta område gav inspiration till många av miljöerna i Astrid Lindgrens verk. Lönneberga Gravel är ett cykeläventyr för att hylla till denna sagoskapande region, ett grusäventyr som vi är säkra på att Emil hade gillat. 

Lönneberga. Mariannelund. Katthult. Bullerbyn. Alla rundorna går genom dessa fiktiva – men ändå helt verkliga – platser, sammankopplade av natursköna grusvägar. För att hålla sinne och ben fräscha under dagen kommer det att finnas kaffestopp med klassisk fika och lokala specialiteter längs med vägen.

 

Den längsta rundan (165 km) kommer att passera Kvilleken, en 1000 år gammal ek strax söder om Norra Kvills nationalpark. Medan historien har rusat förbi har detta träd stått stadigt sedan vikingatiden. Hur många människor har skyndat förbi under den här tiden? Snart kan Kvilleken lägga till en grupp gruscyklister på sin gästlista.

 

Rundorna går på mycket vackra grusvägar, traktorvägar, en och annan stig och några kortare asfaltssnuttar att hämta andan på. Vägarna är noga utvalda för att bjuda på vackra vyer och upplevelser längs vägen, med minimal biltrafik.  

Såhär går det till

Lönneberga Gravel är inte på något sätt en tävling, utan handlar helt och hållet om upplevelsen och äventyret. Farten väljer du därför själv. Det går bra att anmäla sig ensam eller som duo.

Vägarna är öppna för allmänheten och alla trafikregler gäller. Fem dagar innan eventet kommer alla deltagare få GPX-filer att själva navigera efter. Abloc som arrangerar detta cykeläventyr kommer även ha guider ute i två olika fartgrupper på 100 km respektive 165 km för den som hellre vill cykla i grupp och slippa navigera. Guiderna kommer att hålla en snittfart på ca 24km/h.

Cyklingen börjar och slutar vid Fredensborgs Herrgård som ligger en mil söder om Vimmerby, en ståtlig herrgård byggd 1875. Längs vägen finns minst tre depåer beroende på rutt. Vid målet serveras varm mat och kall dryck och det finns också utmärkta möjligheter till ett uppfriskande bad och bastu vid sjön Gissen. Afterbiken avslutas med prisutdelning där alla deltagare har chans att vinna fina priser från våra partners. 

Om ABLOC

Abloc, en verksamhet där cykeln står i centrum som vill bidra till att inspirera andra.
De arrangerar läger, guidade äventyr och tävlingar.

Läs mer om Lönneberga Gravel och boka ditt cykeläventyr.
Var med och cykla Lönneberga Gravel den 6 maj 2023!
Rutter

75 km / 950 höjdmeter 
100 km / 1400 höjdmeter 
165 km / 2150 höjdmeter 

Anmälan gör på:

https://www.lonnebergagravel.com/sv

Platserna där du kan fira Midsommar

Bind en blomsterkrans, leta fram dansskorna och fira midsommar tillsammans med familj och vänner i någon av parkerna runt Vimmerby. Snart är Midsommar här. Har ni gjort några planer ännu? Här är platserna som erbjuder olika midsommarfiranden denna sommar.

22 Juni

Vimmerby, klockan 18.00, Klä midsommarstången vid Gästgivarhagen. 

Storebro, klockan 17.30, Samling i Storebroparken för att åka traktorvagn och plocka blommor och löv för att sedan klä midsommarstången. Ta gärna med egen fikakorg. 

Locknevi, klockan 17.00, Midsommarstången kläs vid Locknevi Bygdegård. 

Rumskulla, klockan 18.00, Midsommarstången kläs och det bjuds på grillad korv i Hembygdsgården. 

Tuna, klockan 18.00, Hjälp till att klä midsommarstången vid Tuna hembygdsgård 

23 Juni

Vimmerby, klockan 13.00-15.00, Midsommarfirande vid Gästgivarhagen. Dans kring midsommarstången, dansuppvisning av Vimmerby folkdanslag, musikunderhållning, lotterier, servering av kaffe och korv med bröd. Kommer du i folkdräkt bjuds du på kaffe.

Astrid Lindgrens Värld, Från klockan 14:30 träffas Pippi, Emil, Ronja, Karlsson och alla de andra, i Björkdungen för att hjälpas åt att klä midsommarstången. När sedan stången är klädd och rest klockan 15.00, är det fröken Prysselius som leder lekarna runt den. Naturligtvis har hon bra och stabil hjälp av polisenar, Kling och Klang, och parkens alldeles egna orkester. (Ordinarie program inställt mellan 14.45-15.45). 

Rumskulla, klockan 15.00, Traditionellt midsommarfirande vid hembygdsgården. Dans runt midsommarstången, fika med jordgubbsbakelse och lotterier. 

Södra Vi, Klockan 16.30 firas Midsommarafton i Brunnsparken Södra Vi och musikkåren spelar. Klockan 17.00 kommer girlangerna in och stången reses. Linda Carlsson, Vimmerby håller ett sommartal och efter det blir det dans runt midsommarstången med Charlotta Widerberg som lekledare. Lotterier, fiskdammm och servering.

Pelarneklockan 14.00, Samling vid hembygdsparken för att klä stången. Sedan bjuds det på dans runt midsommarstången, ni kan även slå er ner i gräset på kullen med medhavd fikakorg. 

Locknevi, klockan 10.00-12.00, Midsommarfirande vid Locknevi Bygdegård. Dans kring midsommar stången under ledning av ”Gårdspångagänget”, underhållnign av Matts Hansson, fika och lotterier. 

Storebro, klockan 14.30, Midsommarfirande i Storebroparken. Dans kring stången under ledning av Svante Sigvardsson som spelar dragspel och sjunger. Kaffeservering, lotteri och ICA Nära Storebro bjuder alla barn på glass. 

Tuna, klockan 12.00-14.00, Traditionellt midsommarfirande vid hembygdsparken. Dans runt midsommarstången under ledning av Fyrklövern. Kaffeservering, tipspromenad och lotterier. 

Karta över Midsommarfiranden

Hitta till de olika platserna som arrangerar midsommarfiranden i och runt Vimmerby.

Med reservation för ändringar

Ta bussen till Astrid Lindgrens Värld

För att göra Vimmerby ännu mera hållbar kan du ta bussen från stadens boendeanläggningar till Astrid Lindgrens Värld. Smart, tryggt och smidigt!

Åk buss till och från Astrid Lindgrens värld varje dag från 21 juni till 14 augusti. Hållplatser finns vid Vimmerbys boendeanläggningar samt i centrala Vimmerby.  Res klimatsmart, smidigt och raka vägen till entrén när du ska besöka Astrid Lindgrens värld. Ni slipper bilköer, parkeringsavgifter och blir avsläppta samt upphämtade precis utanför entrén.

Det går inte att köpa biljetter ombord på bussen.

Mer information och bokning av biljetter görs via
https://buss.vimmerbytillsammans.se
Det går endast att köpa tur- och returbiljetter.

Tidtabeller och bokning
av biljetter görs via

https://buss.vimmerbytillsammans.se

För att åka med Transferbussen måste du förboka och förbetala resan. Det gör du antingen via hemsidan, på någon av boendeanläggningarnas receptioner eller på Vimmerby turistbyrå.

På hemsidan finns också information om exempelvis priser och tider.

Foto: Vimmerby

Påsken i Vimmerby

DCIM100MEDIADJI_0372.JPG

Påsken och påsklovet i Vimmerby

Påsken är här och vi kan bara hoppas på att även vårvärmen hittar tillbaka. Fyll påsklovet med aktiviteter både utomhus och inomhus. Aktivera familjen längs vandringslederna eller på cykelsadeln och lyxa till både morgon och kväll med lite god mat.  

Välkomna att uppleva påsken i Vimmerby!

Filmbyn Småland

1-16 april, måndag-torsdag 10.00-16.00, fredag 10.00-18.00, lördag 11.00-18.00, söndag 11.00-16.00

Uppleva Astrid Lindgrens filmmagi under påsken på Filmbyn Småland. Gör ett besök i Pippis kök, hoppa över det digitala helvetesgapet och spela in dina egna filmer.
Även Restaurang Skogen är öppen.

>> Läs mer

Påsköppet i Virum Älgpark

6, 7 och 12 april, safaritur klockan 11.

Följ med på safaritur i älghägnet i Virum och möt gårdens alla älgar.

>> Läs mer och boka

Vårsalong på CHG Ateljé och Galleri

6 april, 14.00-18.00

Vernissage av vårsalongen med Eva Nilsson Abstrakt och Lina Edgar porslinsmålare.
Fri Entré.

>> Läs mer

Kalles lek och lattjo

7-13 april, klockan 10.00-18.00, påsklovsaktiviteter klockan 14.00

Spendera påsken med att hoppa, klättra, studsa och åka ut för långa rutschkanor. Dyk ner i ett hav av bollar och upplev hela sköldpaddan Kalles värld. Kalle eller Ingrid är på plats varje dag klockan 14.00 med roliga aktiviteter.

>> Läs mer

Påskmarknad på Vimmerby Camping

7 april, klockan 10.00-16.30, påsklovsaktiviteter klockan 14.00

Varmt välkomna till en idyllisk marknad intill sjöns glittrande vattenbryn! Här möter du allt från de minsta hantverkarna till lokala matproducenter och massa annat roligt. Det blir allt från langos till Vimmerby fotoklubb och cirka 30 ytterligare utställare. 

Under dagen presenteras även Vimmerby Campings maskot Loch Nossie.
 

>> Läs mer

Påsklov med Starlings Fiske på Vimmerby Camping

7 april, klockan 11.00-16.00

Starlings teamar ihop sig med gänget på Vimmerby Camping i samband med Påskmarknaden 7 april och kör fisketävling för alla (barn som vuxen). Det blir en metartävling med 6 stycken deltävlingar, klockan: 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00.

Alla som deltar får en present. Vinnaren (högsta total vikt) i varje deltävling får pris och även pris till totalvinnaren. Fin fina priser utlovas. 

Begränsat antal platser och förbokning

>> Läs mer och boka

 

Påskäggjakten och påskbrasa vid Vimmerby Camping

8 april, klockan 10.00 och 18.30

Det är tradition att besöka Vimmerby Camping vid påsk. Framförallt om godistarmen lockar mycket. Påskäggsjakten går via ledtrådar runt anläggningen och är öppen för alla barn eller de som har barnasinnet kvar.

Start 10.00 och så långt lagret räcker, cirka 200 ägg delas ut. 

Klockan 18.30-20.30 värms campingen upp med en påskbrasa. 

>> Läs mer

Ponnyridning på Vimmerby Torg

8 april, klockan 10.30-13.30

Kombinera shoppinglördagen med ponnyridning på påskafton. Vimmerbyortens Ryttarförenings hästar finns på plats på torget för gratis ponnyridning för alla barn, samtidigt som butikerna håller öppet till 14.00 (vissa till 15.00). 

> Läs mer

Påskpyssel och äggjakt på Vimmerby Bibliotek

11 april-15 april, 10.00-13.00

Ett antal påskägg har gömt sig på biblioteket! Hjälp oss att hitta dem. Det finns också ett ordentligt pysselbord så att du kan göra egna ägg och annat fint inför påsken.

>> Läs mer

FOTON Från luften och på marken – vykort och andra bilder på Stadsmuseet Näktergalen

Onsdag-fredag, klockan 12.00-16.00 och lördag klockan 11.00-14.00 (stängt långfredagen).

Besök Stadsmuseet Näktegatens vårutställning FOTON. Här visas en blandning av äldre och nyare fotografier, exempelvis många flygfoton från olika delar av kommunen. Dessutom visas ett bildspel med foton tagna av Janne Strömsten 2003 och filmen från Vimmerby-utställningen 1921.

>> Läs mer

Möt naturen i påsk

Det är även den perfekta tiden att umgås tillsammans med familjen i naturen och möta våren tillsammans längs leder och vandringsstråk. Hitta fram längs såväl långa som korta vandringsvägar tillsammans med en picknickkorg.

Har du putsat av cykeln för säsongen? Passa på att inviga den på vägar och stigar i närheten.

 

Med reservation för ändringar

Ät gott

Fredenborgs Herrgård dukar upp en påskbuffé med alla läckerheter som hör påsken till under påskafton och påskdagen, 12.00-15.00. 395 kronor/vuxen, 200 kronor/barn (upp till 12 år). Boka genom att maila restaurang@fredensborg.com eller ring oss på 0492-306 02.

Passa på att besöka Musteriet i Djursdala under påsken, musteriet har öppet påskafton och påskdagen mellan 12.00-17.00 och serverar en påskbuffé för 295 kronor även caféet håller öppet och vårpromenaden upp till kyrkan eller en tur på Djursdalarundan är att rekommendera. Bordsbokning

Även Vimmerbys Stadshotell bjuder in till påskstämning under helgen. Äggstra lång och prisvärd frukostbuffé och after work är några av påskens välsmakande aktiviteter. 

 

Fler av Vimmerbys restauranger håller självklart också öppet under påskveckan och påsklovet!

Välkomna till bords!

 

Checka ut hemifrån under påsken

Ta en paus från vardagen och hitta hem hos någon av Vimmerbys vackra hotell och bed and breakfasts under påskhelgen. Passa på att njuta, slappna av och samla in vårens energi. 

Hitta rätt i natursen med Naturkartan

Fyll sportlovet med aktiviteter

Oavsett om du söker en aktiv eller en lugn semester. Nedan har vi samlat flera tips på aktiviteter för dig med allt från mysiga familjeaktiviteter och sport till avkoppling och god mat.

Gå på Bio

Hos Vimmerby Bio kan du njuta av de senaste filmerna med nypoppade popcorn under sportlovsveckan. Några av filmerna som visas just nu är Mästerkatten 2, Asterix & Obelix: I Drakens Rike, Ant-Man and the Wasp: Quantumania , Mucklorna och hur de kom till Pettson och Findus och A Man Called Otto.

Älgsafari hos Virum Älgpark

Virum Älgparks safarituren går av stapeln klockan 11.00 den 22:e februari. Hoppa upp i traktorvagnen och åk med på en unik upplevelse där du får åka in till älgarna, mata dem och kanske till och med få en älgpuss!

algpark 2021-60
Busa på Kalles Lek & Lattjo

På Kalles Lek & Lattjo bjuds det in till lek varje dag och träffa Kalle eller Ingrid på plats. Leklandet har klätterställningar, bollhav, tunnlar, trampoliner, bollkanoner och rutschkanor. För de minsta finns en avdelning för mys och bus bland bollar, mjuka klossar och jättelego.

Möt varandra i bowling

Vimmerby Bowlings populära sportlovsbowling är tillbaka med fina sportlovspriser och massor av banor för veckans alla matcher. Polera klotet och utmana familjen!

Filmbyn Småland

Hos Filmbyn Småland kliver du in i filmens värld. Följ med både framför och bakom kulisserna till Astrid Lindgrens klassiker hela sportlovet. Rabatterade erbjudande på entré måndag och tisdag, guidade turer och pensionärsrabatt under onsdagen, filmkollo för barn på torsdag och lunchmusik på fredagen. Mer information hos Ingela 073-51 04 242 

Filmbyn Beskuren
Åk skridskor

I Vimmerby Ishall hålls isen öppen för allmän åkning vissa tider under sportlovsveckan. Ta fram skridskorna och välkomna ut på isen.

Övriga saker att göra

På Vimmerby Kulturskola kan du under måndagen prova på att göra din egen stop motion film, testa på teater eller skapa scen kostymer.

Fabriken håller öppet med aktiviteter under veckan. Träffas, umgås och hitta på kul saker tillsammans. 

Biblioteket arrangerar en del aktiviteter under lovet.

Kolla även vår evenemangskalender för att ser vad som händer i Vimmerby!

Ut i naturen

Aktivera er under sportlovet och ta er ut i naturen där utflykter och äventyr väntar. En upptäckande vandring på en vandringsled, ett fartfyllt besök på cykellederna och andra spännande naturupplevelser väntar på er. Kolla in Vimmerbys Naturkarta för att hitta rätt i det gedigna utbudet! 

Saknar du sportutrustning?

Sport- och fritidsbiblioteket har allt du behöver för sportlovets alla äventyr. Skridskor, cyklar och allt där emellan, sport- och fritidsbiblioteket är ett utmärkt sätt att låna grejer kostnadsfritt.

Ring och föranmäl ditt besök på Fabriken, Bondebygatan 17 för bästa service, 0492-76 92 36.

För mer information besök:

https://www.vimmerby.se/upplevaochgora/sportochfritidsbibliotek

Vimmerby kommuns evenemangskalender

Hitta roliga evenemang i Vimmerby kommun besök vår evenemangskalender

https://www.vimmerby.com/evenemangskalender/

Följ med Vilda på promenad

3 kilometer

Promenaden börjar och slutar bakom Sibylla och det finns papperskorgar med jämna mellanrum så husse och matte slipper bära bajspåsen så långt. Följ gångvägen norr ut mellan parkeringen och gymnasieskolan och fortsätt förbi fotbollsplanen och sniffa dig vidare mellan de övre gymnasiebyggnaderna.

Gå över Vimmerbyallén och följ gångvägen som passerar grusvägarna in i den lilla parken Pipsvängen. Följ den asfalterade gångvägen och håll till höger i kurvan för att sedan passera lekparken och Asllani Court. Asllani Courts fotbollsplan invigdes 2018, och har ett högt gult A som lyser upp kvällspromenaden intill två graffittiporträtt av en leende Kosovare Asllani i landslags- och Vimmerbytröja. Kosovare Asllani är uppvuxen i just detta område och började sin fotbollskarriär här i Vimmerby.

Sniffa dig vidare förbi det sista låga huset och följ gångvägen till höger så kommer du upp till rondellen, i vilken du håller höger och följer Prästgårdsgatan söder ut. Du passerar strax Astrid Lindgrens födelsehem Näs på din vänstra sida innan du åter passerar Pipsvängen. Strax trippar du förbi Tuvelyckan på din högra sida, i det rödoranga huset bodde Ann-Marie, Asrid Lidngrens bästa kompis som kom att bli förebild för karaktären Madicken.

Fortsätt längs Prästgårdsgatan över Vimmerbyallén och sväng höger när du kommer fram till Drottninggatan, direkt efter den fina tegelröda skolbyggnaden som det står Statens Samskola på svänger du höger så kommer du tillbaka till Sibylla och parkeringen igen.

Beroende på hur många spännande stopp du gör och i vilket tempo du promenerar så tar rundan cirka 30-45 minuter.

Vilda är en livlig Petit Basset Griffon Vendéen född 2021.

Det bästa Vilda vet är att:

Springa i skogen, jaga och träffa nya människor och hundar.

Vilda tycker mindre om: 

Klippa klorna, bli borstad, och sitta i bur.

Marknadssäsongen är här

Vimmerby är en stad med marknads- och handelstraditioner sedan flera hundra år tillbaka i tiden. När Vimmerbys stadsrättigheter upprättades på 1600-talet var privilegiebrevets första punkt att staden ska ha tre årliga marknader.

Marknaderna var inte bara ett bra handelstillfälle för besökare från när och fjärran, utan det var lika väl en folkfest. Vidare fortsatte handeln att utvecklas och kreatursmarknaden med oxhandeln i spetsen fick stor betydelse för staden. Än idag anordnas tre årliga marknader i Vimmerby, oxar är inte längre höjdpunkten, men ett gott handelstillfälle och folkfest kan staden fortfarande leverera under sina marknadsdagar.  

Marknadstraditionen har spridit sig och de tre stadsmarknaderna är nu i gott sällskap av marknader i både stor och liten skala. Speciellt under julen blommar både stad och kransorter upp med marknader fyllda med hantverkare, godsaker och stämningsfulla möten.

Välkommen till marknadssäsongen!

Vinterns marknadskalender:

20-21/11 Jul och hantverksmarknad i Gullringen

5/12 Nossenmarknaden

8/12 Julmarknad på Lions Återbruksbutik

10-12/12 Julmarknad på Astrid Lindgrens Näs

18/12 Tomasmarknaden

18/12 Jul på Fjälster Loge

Höstkul i Vimmerby

_DSC0431

Höstlovskul i Vimmerby

Höstlovsöppet med småländsk marknad på Astrid Lindgren Värld

Under höstlovet är Astrid Lindgrens Värld en helt annan upplevelse än på sommaren. Träden går i en gul-röd skala och när det skymmer tänds eldkorgar och lyktor som lyser upp parken. Den friska, klara luften blandas med doften från tända grillar och nyrostade mandlar. Utställare finns på plats och bjuder på traditionell småländsk marknadsstämning. Tempot är lugnt men för leklystna barn finns det mycket roligt att göra och upptäcka. Alla som vill kan träffa Emil i Lönneberga, Pippi Långstrump, Ronja Rövardotter, Rasmus på luffen och Madicken och deras vänner.

23-24 oktober och 30 oktober-7 november
Klockan 10.00-17.00
Kvällsöppet 2 november-5 november
10.00 -19.00

Höstöppet på Vimmerby Adventure

Fly in i en värld av äventyr genom att spränga din bekvämlighetszon och utmana både din kropp och ditt sinne. 8 olika banor med över 80 stationer och 1,5 kilometer totalt av linbanor. Du hittar klätterbanor för alla som är minst en meter och som fyllt 4 år.

30 oktober-6 november

Klockan 11.00 och 14.00

Spöksmyg i Gästgivarehagen

Smyg runt med ficklampa i Gästgivarehagen och räkna läskiga figurer när mörkret lagt sig på. På plats finns även fika och lotterier med fina vinster. Glöm inte att ta med ficklampa och penna!

31 oktober
Klockan 18.00-20.00

MX World Collection

En europaunik samling av motocrosscyklar och speedwaycyklar pryder lokalerna på MX World Collection. Speciella fabrikscyklar och crossar körda av kända förare samt ett flertal världsmästarcyklar är bara några av de guldkorn som finns att beskåda. Välkommen att ta del av flera årtionden av MX-historia!

1-5 november
Klockan 9.00-15.00

Höstbowling

Utmana familjen och vännerna i ett parti bowling under höstlovet. Som vanligt på höstlovet är det extraöppet i bowlinghallen som öppnar redan klockan 12.00. Passa även på att testa shuffelboard och dart.

1-5 november
Från klockan 12.00.

Höstlovsåkning i ishallen

Vimmerbys Ishall är äntligen öppen för allmänhetens åkning. 

1-5 november klockan 9.00-12.00 är isen redo, även klockan 13.00-15.00 på måndag 1 november, onsdag 3 november och fredag 5 november ligger bokad för sugna skridskoåkare. 
Snöra på er skrillorna och ge er ut på isen!

Inga egna skridskor, ingen fara. Vimmerbys sport och fritidsbibliotek har allt ni behöver för en dag på isen. Skridskor kommer finnas att låna på plats i Ishallen eller hos Fabriken, besök förbokas på 0492-76 92 36.

Höstlovsöppet på Filmbyn Småland

Kliv in i filmens magiska värld i Astrid Lindgrens berättaranda! På Filmbyn Småland upplever du inspelningsmiljöer från välkända barnfilmer som Emil i Lönneberga, Saltkråkan och Pippi Långstrump. Du ser klassiska studiobyggen och originalkostym från filmerna. På den digitala våningen kan du hoppa över det digitala helvetesgapet, sjunga karaoke i inspelningsbåsen och skapar små filmer som du får med dig hem.

1-7 november
Klockan 11.00-16.00

Höstlovet på Kalles Lek & Lattjo

Lek och lattja hos Kalle. Hoppa, åk rutschkana, skjut med luftkanonerna, dyk ner i ett bollhav och spring i det undervattentematiserade leklandet. Varför inte utmana familjen på glow-in-the-dark-golf, i en femkamp eller air hockey?

Under höstlovet blir det extra aktiviteter på Kalles Lek & Lattjo med besök av Kalle eller Ingrid varje dag klockan 11.00. 

1-7 november
Klockan 10.00-18.00

Gullringen Simhall

Bada hos Gullringens Simhall under höstlovet. Med utökade tider för bad och motionssim kan ni leka och simma extra mycket under lovet.

2 november klockan 12.00-20.00
3 november klockan 10.00-18.00
4-5 november klockan 10.00-19.00

Stadsmuseet Näktergalen

Bakom den gulmålade fasaden med en vacker utsikt över Vimmerby kyrka ligger Stadsmuseet Näktergalen.

Utställningen Tidningsstaden Vimmerby – Sex redaktioner för sjutusen själar ser tillbaka på en tid då så många som sex dagstidningar tävlade om medieutrymmet och under två årtionden gjorde Vimmerby till Sveriges tidningstätaste stad. En stor dos nostalgi möter besökarna i form av tidningar, klipp, blytyper, kameror, murvelgalleri med mera.

3-5 november klockan 12.00-16.00
6 november klockan 11.00-14.00

Luftgevärsskytte i Pelarne

Prova på och utveckla dina skyttekunskaper när Pelarne Skyttehall bjuder in till höstlovsskytte. 

4 november från klockan 12.00

Läslov – författarbesök

Pia Hagmar kommer till Vimmerby Bibliotek i samband med årets Läslov. Hon har bland annat skrivit de mycket populära böckerna om Dalslandsdeckarna och hästböckerna om Klara, Millan, och Svante.

Nu är hon aktuell med första delen i en ny serie: Evighetens hus. Den första delen Flykten är en gåtfull historia som bygger på verkliga händelser och handlar om en fruktansvärd period i Irlands historia som fortfarande lever kvar i människors hjärtan.

5 november
Klockan 10.00

Höstlovsöppet på Virum Älgpark

Uppleva älgar och dovhjortar i deras egen miljö hos Virum Älgpark. I vackra omgivningar kommer ni djuren riktigt nära under en guidad safaritur. Från vagnarna har ni möjlighet att både klappa och mata älgarna, samtidigt som man sitter väl skyddad. Sätt ni en potatisskiva i munnen när älgarna närmar sig finns chansen att få en ordentlig älgpuss!

6 november
Klockan 11.00 och 12.15
7 november
Klockan 11.00

Fikaloppis i Gullringen

Avsluta höstlovet med en fikloppis i Gullringen. Fika för 50 kronor och plocka 10 saker i loppisen. Kanske påbörja julshoppingen så smått? 

7 november
Klockan 11.00-15.00

Höstlovspadel

Utmana familjen i den allt så populära sporten padel under höstlovet. 

Med två padelhallar i Vimmerby och en i Storebro finns många chanser att boka för padelsugna spelare.

Höstens natur

Vimmerby har över 170 kilometer vandringsled och promenadspår i skog och mark. Bredare gångvägar blandat med slingriga stigar och branta bergpartier gör att det finns något som passar alla under en dag i skogen. 

Sevedeleden är den längsta leden i kommunen med sina 50 kilometer plus påfartsleder på 18 respektive 35 kilometer. Leden går igenom skogar, över åkrar och passerar flera av skogens sevärdheter och historiska platser. 

Brantestad naturrunda tar er med på en 9,9 kilometer lång tur genom odlingslandskap och skogsmark. En lagom kuperad promenad som ger er möjligheten att ta del av fornlämningar, en levande kulturbygd och ett fantastiskt växtliv samt passa på att hålla en picknick på någon av de vackra rastplatserna.  

Djursdalarundan leder er genom en 7 kilometer lång runda med stopp vid både naturfenomen och spännande kulturhistoria. 

Norra kvills nationalpark bjuder in till mystiken och magin i den småländska trollskogen med sina två rundor på 2,5 respektive 4 kilometer. Den tuffa vandringen lönar sig när du kan känna stillheten och lugnet vid Idgölens vatten och andas ut vid Idhöjdens utsiktsplats.  

Ingebo hagars fyra vandringleder från 1,2 – 4,2 kilometer bjuder in att uppleva de småländska skogarna i såväl korta som längre rundor i den vackra blandskogen. 

Smé-ånas 4,5 kilometer tar er på en resa genom Gullringens utveckling. Från Kvarndammen och traktens högsta vattenfall där du kan stöta på strömstare och utter till den gamla kraftstationen och förbi en grotta i de gamla Skomakarbergen för att avsluta med en bit på historiska Kungsvägen.

Lidhem hittar ni naturen i dess prakt. De vackra lederna tar er runt i skogen och om säsongen tillåter, längs blåbär och smultronfyllda stigar mot badplatsen vid Gersjön eller runt Stora Lundsjön. Den tillgängliga terrängen gör det möjligt att komma fram med både barnvagn och cykel.

Wimer Bike Parks härliga MTB-område har allt från en härlig flowtrack till utmanande leder från 3,3-7,7 kilometer.

Cykla i Filmlandskapet Småland är korgcykelnyheten som tagit Vimmerby med storm. Med utgång från Filmbyn Småland finns leder fyllda med filmhistoria, från en timme till en dags cykling. Och cyklar finns självklart att hyra på plats. 

 

Stanna i flera dagar

Björkbackens Karaktärshotell, Traktorgatan 3, 598 30 Vimmerby, 0492-798 90

Bo i Karaktärshotellets mysiga rum och njut tillsammans i värmen när hösten och vintern lägger sig över staden.  

Eriksgården, Fjälster 610, 598 93 Vimmerby, 070-245 33 17

Bo på lantgård hos Eriksgården där du möter gården alla djur, från vackra Ardennerhästar till mysiga kaniner. 

Fredensborgs Herrgård, Fredensborg 120, 598 91 Vimmerby, 0492-306 00

Med ljusa rum i vacker herrgårdsmiljö precis intill Tobos 18-hålsbana bor ni perfekt i Fredensborg. 

Hotell Ronja, Stora Mässhallsgatan 16, 598 40 Vimmerby, 0492-167 00

Med gymmet precis runt hörnet, en avslappnande relaxavdelning med inbjudande pooler, bastu och en välsmakande meny bor du som en riktig livsnjutare på Hotell Ronja. 

Körsbärskullen, Körsbärsvägen 9, 598 91 Pelarne

Längs med Sevedeleden bor du i den mysiga gamla skolan i Pelarne. Naturen väntar på er!

Mossebo Gästhem, Mossebo 121, 59891 Pelarne, 0492-910 16

I Mossebos vackra gästhem möter ni bäddade sängar, kvällsfika, bra frukost när ni checkar in i ett av de två familjerummen.

Oxgården, Bullerbygatan 2, 598 34 Vimmerby, 0492-188 70

En vistelse på Oxgården och du har alla smultronställen precis runt hörnet. 

Smålandsbyn, Hultsfredsvägen 34, 598 40 Vimmerby, 0492-122 59

Lek dagarna i ända när ni bor i den mysiga gula villan eller någon av de röda stugorna på gården strax utanför staden. 

STF Musteriet i Djursdala, Djursdalavägen 147 598 72 Djursdala By

Bo bland äppelträd och kulturhistoria i det röda huset med anor från 1800-talet. Precis intill både Sevedeleden och restaurangen Musteriet.

Storebro Herrgård, Ivars gränd 8, 598 70 Storebro, 076-016 17 50

Mycket historia göms i den vackra herrgården i Storebro. Bo kungligt i något av de unika rummen. 

Villa Vimmerby, Storgatan 34, 598 37 Vimmerby, 0492-49 07 77

Kom in i den lummiga och blomstrande innergården hos Villa Vimmerby. Checka in i något av de tre härliga, brokiga och vackra gamla husen längs med Storgatan.

Vimmerby Camping, 598 93 Nossenbaden, 0492-314 10

Bo med Vimmerbys favoritsjö precis intill och njut av magiska sol upp- och nedgångar på Vimmerbys riviera. 

Vimmerby Stadshotell, Stora Torget 9, 598 37 Vimmerby, 0492-121 00

I Vimmerbys anrika stadshotell bor du mitt i centrala Vimmerby. Slappna av i något av de nyrenoverade rummen och njut av välsmakande mat med säsongens råvaror.

Vimmerby Stugby, Stolpetorp 111, 598 96 Tuna, 0492-501 44

Njut av skogen och varandra i den härliga naturmiljön omsluter Vimmerby Stugbys stugor. 

Vimmerby Vandrarhem, Järnvägsallén 12, 598 35 Vimmerby,0492-100 20

I centrala Vimmerby med närhet till allt bor ni bekvämt på Vimmerby Vandrarhem. 

En promenad längs Storgatan

Storgatan_tornet

En promenad längs Storgatan

Längs den gatstensbeklädda Storgatan stöter du byggnadsminnesförklarade hus i blandade färger och former fyllda med detaljer från en svunnen tid.

Vimmerby Rådhus

Rådhuset i Vimmerby är troligen stadens första arkitektritade hus, byggdes 1824-25, således bara några år efter den förödande branden. Det är en byggnad i stramt nyklassisk stil, tidlös i sin enkelhet och ett av Vimmerby tätorts sju byggnadsminnen. I den vackra sessionssalen har många beslut fattats och många milstolpar i stadens historia noterats av ämbetsmän och politiker.

På 1800-talet hände det också att den ärevördiga sessionssalen som omväxling till allvarligare skådespel förvandlades till balsal, där stadens borgare roade sig med för den tiden typiska sällskapsspektakler. När det nya stadshuset under 1976 stod färdigt hade rådhuset spelat ut sin roll som stadsförvaltningens hjärtpunkt. Istället för kommunala aktiviteter av olika slag höll under flera år Västerviks tingsrätt ting i det gamla rådhusets lokaler. Från 2006 finns nu istället turistbyrån i Rådhusets.

 

Vimmerby sov länge en törnrosasömn, men väcktes ur sin slummer 1962. Det var då de unika målningarna i Grankvistgården på Storgatan upptäcktes och Riksantikvarieämbetet med dr Åke Nisbeth som drivande kraft började intressera sig för den tidigare obemärkta staden vid Stångån. Grankvistgården, år 1963 förklarades som byggnadsminne, är troligen byggd före år 1700. De samtida barockmålningarna av en ännu okänd konstnär är mycket väl bevarade och de friläggnings- och konserveringsarbeten som genomfördes när huset ”upptäcktes” har gjort Grankvistgården till en av Vimmerbys förnämsta sevärdheter. Men varken Grankvistgården eller Storgatans övriga byggnadsminnen är några museer utan i högsta grad levande kulturhus, befolkade med verksamma människor. 

Grankvistgården - Vimmerby Kommun Ljud och Bildarkiv
Tenngjutargården

Man har inte behövt flytta några hus för att skapa ett ”Gamla Vimmerby”. Husen står där de står på Storgatan och många är unika i landet. Bara ett stycke från Grankvistgården ligger den nästan samtidiga Tenngjutaregården, som väcktes ur sin 200-åriga sömn 1964. I både fallen var det guldsmed Beyron Milton som spelade prinsens roll och makarna Thyra och Beyron Milton har under de år som gått sedan Vimmerby fick sin ”lidnerska knäpp”, med stort intresse följt upprustningen av Storgatans kulturhistoriska bebyggelse. Som riksantikvariens ombud i Vimmerby var Beyron Milton alltid först på plats när nya fynd gjordes och tack vare hans grundliga kunskaper i stillära har mycket räddats åt eftervärlden. Gården, som fått sitt namn efter tenngjutarna Gudmund Östling och Zadek Bergenholzt, har en lång historia och upplevt sin verkliga storhetstid på 1700-talet.

I motsats till Grankvistgården vet man både namnet på konstnären och årtalet då han på tenngjutare Östlings uppdrag dekorerade tak och väggar för att göra huset till en ståndsmässig bostad. Över dörren till köket, som ännu har kvar sin ursprungliga ”tittglugg”, står förutom ett bibelcitat också följande: ”Målat av Joh Lundgren Olofsson den 27 oktober 1767”. Tenngjutaregården, som 1964 såg hopplöst förfallen ut, har idag återfått sin ursprungliga prägel av borgaregård från 1700-talet. Förutom tak- och väggmålningarna finns åtskilliga inredningssnickerier från husets storhetstid – bl a har ytterdörrarna mot Storgatan kvar sina gamla beslag.

 

Borgmästaregården på Storgatan 3 är Vimmerbys fjärde byggnadsminne, uppkallad efter Otto Gustaf Wahlberg, stadens borgmästare åren 1870-1907. Också den är byggd på 1700- talet, men i förhållande till flera andra kulturhistoriska byggnader ännu tämligen outforskad.

Rådmansgården på Storgatan 28 byggnadsminnesförklarades i januari 1975. Bottenvåningen byggdes troligen i mitten av 1600- talet. Huset finns med på ritningar från 1648 och byggdes till med en våning under senare delen av 1700-talet. Det har fått sitt namn av rådman Johan Wimarkrantz, som köpte och restaurerade fastigheten 1772, och det är från hans tid de målningar härstammar som gjort gården känd. När fastigheten började repareras fann man under 8-10 tapetlager i bottenvåningens stora rum något som senare skulle visa sig vara imiterade kinesiska ristapeter, målade på tjock pappväv som klistrades direkt på stockarna. 80 Procent av målningarna i det cirka 40 kvm stora rummet är mycket väl bevarande. Även i taket finns rester av målningar.

Under vandringen på Storgatan hittar men på nummer 19 nästa byggnadsminne, den Hammarskjöldska gården, som ligger mitt emot Rådmansgården, troligen byggd på 1700-talet och ombyggd under empiretiden. Huset har fått sitt namn av Karl Johan Hammarskjöld som köpte huset 1859. Det var sedan i släktens ägo fram till 1917. Även Hammarskjöldska gården är dekorerad med invändiga målningar. I tvåvåningshuset intill på nr 17 har man hittat takmålningar av samma typ som i Grankvistgården. Det är för övrigt snarare regel än undantag att det finns målningar i de gamla borgarhusen på Storgatan. Detta gör den unik.

Ingen stad i landet kan visa upp något liknande. Som ett kuriosum kan nämnas att den berömde läkaren och författaren Axel Munthe under något eller några pojkår gick i skola i Vimmerby och bodde på Storgatan. Fadern var apotekare och i mitten av 1800- talet låg apoteket på Storgatan 25. I samma hus hade familjen Munthe sin bostad. Fastigheterna längst Storgatan är samtliga i privat ägo och normalt inte tillgängliga för allmänheten.

Det sjunde byggnadsminnet i centrala Vimmerby är en fastighet som inrymmer Museet Näktergalen. Det här huset ligger mellan kyrkan och torget, på Sevedegatan, en parallellgata till Storgatan. Huset byggdes ca 1740 med timrade väggar i ett plan. Alla rummen fick ett omfattande inredningsmåleri och större delen av de ursprungliga vägg- och takmålningarna finns ännu bevarade. I mitten av 1800-talet byggdes huset på med övervåning och kläddes med stående lockpanel. Näktergalen inrymmer idag Vimmerbys lokalhistoriska museum och är det enda byggnadsminnet i Vimmerby stad som är tillgängligt för allmänheten.

Oktoberfest i Vimmerby

pexels-brett-sayles-1467807

Oktoberfest i Vimmerby

Det är oktober, en tid för att fira hösten, äta gott och umgås  med nära och kära. I München råder folkfest utan dess like under oktober och den populära företeelsen Oktoberfest har spridit sig i hela världen. Och självklart ska inte Vimmerby vara sämre. Välkomna att upplev den fantastiska stämningen!

Restaurang Brygghuset

Onsdagen den 13 oktober bjuder Restaurang Brygghuset in till en välsmakande Oktoberfest med härlig musik och kall öl.  

På menyn för kvällen hittar ni:

Pumpasoppa med örtolja, rostade pumpafrön, samt smörstekt bröd med ostkräm, gjord på hemost från Brostorp

Långbakad vildsvinskarré från Tvärskogsvilt, mandelpotatispuré, salsiccakorv, surkål och äppelgräddsås.

Knäckig äppel-tosca med vaniljsås.

Förbokas på 0492-165 19, begränsat antal platser.

Pris per person, 450 kronor

Musteriet Djursdala

Kan ni inte få nog av oktoberfirande välkomnas ni till Djursdala och Musteriet fredag den 15 eller lördag den 16 oktober.

I sann bayersk anda kommer Musteriet att bjuda på en helkväll med öl och buffé.

På buffén kommer ni att hitta allt från de mest omtyckte tyska korvarna, käsespätzle (tysk pastagratäng), fläsksida, pretzel och mycket mer av de klassiska tyska smakerna.

Självklart erbjuder vi även på ett vegetarisk alternativ!

Missa inte att boka bord på 070-967 01 14

Pris per person, 280 kronor för buffé med efterrätt och kaffe.

Prost och varmt välkomna!

Hösten på Astrid Lindgrens Värld

Under höstlovet är Astrid Lindgrens Värld en helt annan upplevelse än på sommaren. Träden går i en gul-röd skala och när det skymmer tänds eldkorgar och lyktor som lyser upp parken. Den friska, klara luften blandas med doften från tända grillar och nyrostade mandlar.

Höstlovsöppet: 21-22 oktober, och 28 oktober – 5 november, 10.00-17.00. 

31 oktober – 3 november kvällsöppet, 10.00-19.00. 

Tempot är lugnare under hösten men för leklystna barn finns det mycket roligt att göra och upptäcka. Alla som vill kan träffa Emil i Lönneberga, Pippi Långstrump, Ronja Rövardotter, Madicken och Rasmus på Luffen och deras vänner och familjer.  

Äkta småländsk marknad 

Under höstlovet smyckas parken med höbalar, pumpor och höstblommor. Dessutom har en traditionell småländsk Höst & Hantverksmarknad flyttat in. Precis som på en gammaldags marknad finns massor av spännande, fina, välproducerade och ibland annorlunda varor. Ett 60-tal hantverkare och utställare finns på plats med ett stort utbud av slöjdalster, traditionellt hantverk och smakrika delikatesser, det finns en saluhall med ett stort utbud matprodukter och såklart även möjlighet att äta och dricka något gott och värmande. 

Tisdag till fredag (1 november – 4 november) har parken kvällsöppet ända fram till klockan 19.00. Uppe vid Mattisborgen spelas föreställningarna med Ronja Rövardotter lite senare dessa fyra dagar. Kom och uppleva parken i höstmörkret när den är upplyst av lampor, marschaller och eldkorgar.   

Kliv rakt in i berättelserna 

I Astrid Lindgrens Värld blir du en del av sagan och äventyret. Var med när Emil i Lönneberga hissar upp lilla Ida i flaggstången, lek kull med Pippi Långstrump eller gå på upptäcktsfärd i Mattisborgen. Här blir du och din familj en del av de klassiska berättelserna och gränsen mellan saga och verklighet, och mellan teater och lek, är hela tiden flytande.  

Varje dag under Höstlovsöppet spelas cirka 25 föreställningar i parken. I Katthult gör Emil hyss till pappa Antons förargelse, i Villa Villekulla försöker Kling och Klang få fatt på Pippi Långstrump och i Mattisborgen hoppar Ronja och Birk över Helvetesgapet.  

Utöver det ordinarie dagsprogrammet händer det flera andra aktiviteter varje dag under höstlovsöppet. Exempelvis så kan du prova på glasblåsning, ridning, pilbågsskytte eller baka karameller. 

Teaterprogram

Under årets höstlovsöppet är Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Ronja Rövardotter, Madicken, Rasmus och Paradis-Oskar här med familj och vänner. Du kommer att se dem spela upp scener från sina berättelser och träffa dem på marknaden.

Årets teaterprogram hittar du här

En resa i Vimmerbys kultur och historia

Vimmerbys Rådhus, Stora Torget

Rådhuset i Vimmerby är troligen stadens första arkitektritade hus, och byggdes 1824-25, bara några år efter den senaste av alla förödande bränder som drabbat Vimmerby stad. Rådhuset är ett av Vimmerby tätorts sju byggnadsminnen. I den vackra sessionssalen, på andra våningen, har många beslut fattats och många milstolpar i stadens historia noterats av ämbetsmän och politiker. Idag ligger Vimmerby Turistbyrå inrymd i rådhusets bottenvåning.

Vimmerby Torg

Vimmerby marknad
Marknader har pågått i Vimmerby sedan 1500-talet, kanske ännu längre tillbaka i tiden. Då Carl IX gav tillbaka stadsrättigheterna år 1604 skrevs det in i privilegiebrevet att staden årligen skulle hålla tre marknader. Den traditionen fortlever ännu idag genom de tre torgmarknaderna som varje år anordnas i maj, oktober och december.

Astrid Lindgren statyn
Astrid Lindgren-statyn på Stora torget i Vimmerby föreställer Astrid sittande i sitt arbetsrum vid skrivmaskinen. Statyn invigdes 1 juni 2007 och är utförd av konstnärinnan Marie-Louise Ekman. Det finns en ledig stol mittemot statyn av Astrid Lindgren, så sitt gärna ner och låt någon ta en bild på er tillsammans!

Vimmerby Stadshotell

Fint skall det vara
I praktverket ”Sveriges städer” utgiven 1915 kan man bl a läsa följande: ”…mitt emot rådhuset upptages torgets norra sida av Stadshotellet, en för ett så litet samhälle ganska imponerande byggnad, som byggdes i mitten av 1860-talet. Hotellet fick matsalar, kafé, biljardrum, en större och en mindre salong för större festligheter samt 12 resanderum”. Vimmerbys ställning som handelsstad och järnvägsplanerna är faktorer som säkert medverkade till att hotellet kom till.

Warmbadhuset

Warma bad var ingen konst
Warmbadhuset byggdes 1906. Från första början var det inte bara badhus som huset innehöll utan också ett elverk. Men 1977 var det slut-badat, då tog elverket tog över. Warmbadhuset och Vimmerby Konstförening är idag en mötesplats, inte för tvagning och bad, men för konst och kultur.

Storgatan

Bevarande- och minnesvärt
Längst den vackra Storgatan hittar du ett antal hus som är byggnadsminnesförklarade. Först, på Storgatan 3, hittar du timmerbeklädda Borgmästaregården. Fortsätt sedan en bit upp till Storgatan 16 för att beskåda Tenngjutaregården från det tidiga 1700-talet och på Storgatan 19 återfinns den före detta handelsgården Hammarskjöldska gården som innan sin nuvarande beiga färg bar en blå färg. Mitt emot, på Storgatan 28, finns Rådmansgården, där man funnit bevarade kinesiskt inspirerade väggmålningar från senare 1700-talet.

Ett av Storgatans mest uppmärksammade hus är den gulfärgade Grankvistgården precis intill Klemens Gränd, på Storgatan 32. 1963 förklarades Grankvistgården som byggnadsminne och är troligen byggd före år 1700. De samtida barockmålningarna av en ännu okänd konstnär är mycket väl bevarade av de friläggnings- och konserveringsarbeten som genomfördes när huset ”upptäcktes”.

Axel Munthes uppväxt i Vimmerby
Som lite kuriosa går det nämna att den berömde läkaren och författaren Axel Munthe under några pojkår gick i skola i Vimmerby och bodde på Storgatan, mitt emot Grankvistgården. Pappan var apotekare och i mitten av 1800- talet låg apoteket på Storgatan 25. I samma hus hade familjen Munthe sin bostad. År 1867 lämnade familjen Munthe Vimmerby och Axel fortsatte sin skolgång i Kungliga huvudstaden. Att Axel, bland mycket annat, blev Drottning Viktorias ”livmedikus” och skapade Villa San Michele på Capri är en helt annan historia.

Vimmerby Tidning, Storgatan 35.

Redaktionen låg på Storgatan 30 när Astrid Lindgrens arbetade där.

En pigg 160-åring!
Vimmerby Tidning grundades av Nils Magnus Thörneqvist 1856, men hette då Wimmerby Weckotidning. Förmodligen trycktes de första exemplaren i huset här på Storgatan 35, där han drev bokhandel. Wimmerby Tidning har efter detta varit inhyst i flera av Storgatans alla hus. 

Visste du att Astrid Lindgren i början av 1920-talet startade sin skrivande karriär på Vimmerby tidning? Efter att en tid jobbat som volontär med arbetsuppgifter som att svara i telefon, läsa korrektur, skriva notiser och teaterrecensioner, springa ärenden och skriva dödsrunor, fick hon så småningom även producera små artikelserier och reportage.

Båtsmansbacken

Det anglosaxiska myntet
1939 gjordes det utgrävningar på Båtsmansbacken, i centrala Vimmerby. Där hittade man ett anglosaxiskt mynt av typen ”Quatre foil”. Den typen av mynt präglades i England bland annat av myntmästaren God under 1000-talets början, då det var Knut den store som var kung av England. Om du är nyfiken på hur myntet såg ut, så finns det på stadsmuséet Näktergalen här i Vimmerby.
    
Båtsmännen
Båtsmansbacken och Båtsmansgränd har fått sina namn av att det var där båtsmännen bodde förr i tiden. Precis som socknarna på landet skulle hålla med en knekt per rote, så skulle städerna hålla med båtsmän. För Vimmerbys räkning gällde det att hålla med fyra båtsmän, en för var tionde borgare. Vid rekryteringen skulle mannen inte vara yngre än 18 år, och inte äldre än 36 år. Den som skulle bli båtsman skulle vara välbyggd, stark och helst lång. Att han skulle vara helt frisk och inte ha några handikapp var en självklarhet.

”Di fattie”
Men Båtsmansbacken som idag är en av Vimmerbys små idyller var förr ett kvarter där några av Vimmerbys allra fattigaste bodde. Det var ofta hit som den nitiske stadsfiskalen Bengt Giöterström, på 1740-talet, styrde sina målmedvetna steg då det hade inträffat någon stöld eller annan olaglig aktivitet.

Astrid Lindgren & Kalle Blomqvist
I en artikel i Vimmerby tidning från den 5 februari 2003 kan man läsa att det var Båtsmansbacken i Vimmerby som inspirerade Astrid Lindgren till småstadsmiljön i Mästerdetektiven Kalle Blomkvist. Med lite fantasi kan man nästan se honom smyga omkring i gränderna i färd med att lösa ett nytt mysterium.

Stadsmuseet Näktergalen

Räddades av målningar
Stadsmuseet Näktergalen som är byggnadsminnesförklarat byggdes cirka 1740, med timrade väggar i ett plan. Mantalslängden vittnar om att huset ägts av välbeställda borgare som rådmän, stadsfiskal och lantmätare. I mitten av 1800-talet byggdes huset på med övervåning och kläddes med stående lockpanel. Det höll på att sluta illa för Näktergalen eftersom huset, som tjänat som butikslokal, drabbades av rivningsbeslut. Men då upptäckte man de omfattande inredningsmålerierna på väggar och tak. Detta blev husets räddning och målningarna bevarades så att du som besökare har möjlighet att njuta av dom.

Vimmerby Kyrka

De tidigare kyrkorna
Vimmerby har ju varit kristnat i tusen år! Vi vet helt säkert att det fanns en kyrka i Vimmerby i mitten av 1200-talet och att prästen år 1253 hette Henricus Erici. Troligtvis fanns kyrkan redan tidigare, med tanke på att dopfunten är från slutet av 1100-talet.

Kyrka på kyrka på kyrka        
Kyrkan där den står idag är den femte kyrkan på samma plats och byggdes under mitten av 1800-talet och ersatte Karolinerkyrkan i sten från 1685. Kyrkan är byggd i ny klassicistisk stil och består av ett lågt långhus med kyrktorn i väster.

Samuel August Frieri
Vid bänken framför Vimmerby kyrka kan du med Astrid Lindgrens egna ord läsa historien om hur frieriet gick till mellan hennes far, Samuel August och hennes mor Hanna.

Källängsparken

Från våtmark till byggnadsminne
Sommaren 2010 byggnadsminnesförklarades Källängsparken i Vimmerby. Det är en unik park från 1950-talet som ska bevaras och utvecklas för framtiden. Källängen som från början var en bit fuktig och våt mark i centrala Vimmerby fick nytt liv genom trädgårdsarkitekten Ulla Bodorff, som formgav parken. Förr så spelades det hockey här på vintern, men idag är det tennis, boule och annat som erbjuds.

Gästgivarehagen

Forntiden
Gästgivarehagen ligger på en svag sydsluttning i den sydöstra delen av staden. Innan sjöarna Krön och Juttern sänktes gränsade platsen i syd och väst mot Vimmerby ”mader”, ett område som i forntiden var en grund sjö. Här finns en välbevarad hällkista som visar att Gästgivarehagen användes som begravningsplats redan under yngre stenålder.

Gravfält & Vikingar
Här har man hittat två gravfält som tillsammans innehöll ca 300 gravar. Gravfälten har använts från någon gång runt sekelskiftet 700–800 fram till Vimmerby första kyrka byggdes. Fynden visar att Vimmerbys vikingar var ett folk med långväga, östorienterade handelskontakter. Här fanns spännen, pärlor, mynt, armringar, hängen, knivar, lerskärvor, nycklar, broddar, vikter med mera. Däremot har inga fynd av vapen gjorts.

Bete och bevarande
Namnet Gästgivarehagen härrör från den tid då stadens gästgivare använde området till betesmark. Idag är det ett friluftsmuseum med ett antal hitflyttade byggnader från 1700- och 1800-talet. Östra Tullstugan är den första byggnaden som redan 1927 flyttades till Gästgivarehagen.

Näs, Prästgårdsgatan 24

En plats för präster och bönder
Alldeles utanför den lilla handelsstaden Vimmerby i Sevede härad, Norra Småland låg på medeltiden en bondby med några bondgårdar, varav den största var frälsegården Näs. 1411 skänker ägaren, Johan Mörske, sin gård i Näs till prästboet i Vimmerby. De kommande århundradena levde och verkade Vimmerbys präster i prästgården i Näs.

Här växte en världskänd författare upp
I början av 1900-talet arrenderar Samuel August Ericsson och hans hustru Hanna, bondgården i Näs av prästgården, som är det stora vita huset. Samuel och Hanna fick några år senare en dotter och henne döpte de till Astrid. Med sin uppväxt på Näs som grund, skrev hon ett stort antal barnböcker som kom att forma barndomen för många barn i flera generationer. Självklart syftar vi på en av världens mest älskade barnboksförfattare – Astrid Lindgren.

Åbro

En bro vid en å
År 1856 ser Åbro bryggeri ser dagens ljus. Det var en löjtnant som hette Luthander som mellan två militära posteringar bosatte sig i småländska Vimmerby. Här, invid en bro vid Stångån startar han Vimmerbys första Bayerska bryggeri. Ett bryggeri vid bron över ån – Åbro! Men det är den nuvarande ägaren Henrik Dunges farfars far, Axel Herman Johansson, som när han blev ägare, byggde upp det som idag är Sveriges äldsta familjeägda bryggeri.

Skillingarum

Där vägar och kungar möttes
Den omskrivna ”Kungsleden” passerade förbi Skillingarums gästgivargård strax väster om Vimmerby. Vi denna betydelsefulla knutpunkt har såväl kungar, drottningar och krigshärar som präster och munkar rastat. På dessa vägar färdades också Nils Dacke och hans män.

I Skillingarum har det försiggått en del hemskheter. En av dessa är när mördaren i det så kallade ”Rumskullamordet” avrättades på Skillingarums galgbacke år 1828.

Ladda ner en karta för en promenad genom Vimmerbys kultur och historia
Bilder från Vimmerby Kommuns bildarkiv

Vimmerby Tidning på Storgatan

Källängsparken

Näs

Åbro Bryggeri

Vimmerby Kyrka

Warmadhuset

Munthes Drogstuga

Det anglosaxiska myntet

Gästgivarehagen

Vimmerby Torg

Stadens samlade historia

Det var huset som skulle ha rivits och nu håller det hela Vimmerbys historia inom sina väggar. Bakom den gulmålade fasaden med en vacker utsikt över Vimmerby kyrka ligger Stadsmuseet Näktergalen. Hur det lilla museet kom att ligga just här, det är en historia som börjar under slutet av 1900-talet.

Under större delen av 1900-talet inhystes en skobutik i lokalerna, Ragnar Juneskogs Skor o Läder. Under 1990 såldes dock kvarterets till synes ohistoriska hus och rivningslov beviljades för att lämna plats åt lägenheter och galleria. Försäljningen och rivningslovet fick några personer från kulturförvaltningen att vilja ta en närmre titt på huset. Man trodde att detta hus på Sevedegatan, liksom nästan samtliga centralt belägna hus hade brunnit ner i den våldsamma branden som 1821 förstörde stora delen av staden. Dock hade man i en artikel från 1923 kunnat läsa att vid en tidigare renovering av huset hade man funnit bemålade stockar man trodde komma från den gamla kyrkan som rivits dryga 75 år tidigare.  

Huset gicks igenom och till kulturförvaltningens glädje upptäcktes både tak och väggmålningar i den tidigare skobutiken. Byggherren såg inte detta som ett problem och ville snabbt gå vidare med ett rivningslov för att kunna påbörja nybyggnationen. Byggherren fick medhåll från flera röster med den samlade motiveringen ”Det finns ju andra 1700-talshus med målningar, vi kan inte spara på allt gammalt”. 

Riksantikvarieämbetet, Länsstyrelsen som Kalmar läns museum engagerades och Vimmerby kommuns kulturförvaltning kunde tillsammans med ett större folkligt stöd och en donation från Astrid Lindgren rädda det sällsynta och värdefulla kulturarvet.  

Följde gjorde en stor renovering där en planlösning från 1700-talet återskapades, de typiska barockmålningarna i tak och på vägar lyftes fram, fasaden återfick sin 1800-tals skepnad med panelklädda väggar i en gul nyans. Kvarteret stod färdigt i december 1995 och 29 juni 1996 invigdes Museet Näktergalen, som sex år senare bytte namn till Stadsmuseet Näktergalen. 

Idag visar Stadsmuseet Näktergalen upp hela Vimmerbys lokala historia och kulturarv genom en fast utställning. Flertalet säsongsmässiga temautställningar dyker djupare i allt från platser, händelser och årtal.  

Aktuella utställningar och öppettider

http://www.vimmerby.se/naktergalen

 

Hundvänliga Vimmerby

Vi har sniffat reda på alla måsten för er som reser med era fyrbenta vänner. Boendealternativen, restaurangerna och aktiviteterna där ni kan uppleva det bästa av Vimmerby.

Bo med din fyrfota vän

Björkbackens Karaktärshotell, Traktorgatan 3, 598 30 Vimmerby, 0492-798 90
Björkbackens Karaktärshotell har två rum anpassade för hund. Vid incheckning får du ett paket till hunden med en filt, en matskål, hundben. Rummen har även nära till en särskild ingång som förenklar rastningarna.
I stugbyn finns fem stugor där hunden får följa med.

Eriksgården, Fjälster 610, 598 93 Vimmerby, 070-245 33 17
Eriksgården erbjuder boende i Lillstugan där även hund är välkommen. Vid behov finns även tillgång till hundgård.

Fredensborgs Herrgård, Fredensborg 120, 598 91 Vimmerby, 0492-306 00
Fredensborgs Herrgård har 3 stycken hundrum. Hunden är även välkommen att vara med på uteserveringen i trädgården.

Hotell Ronja, Stora Mässhallsgatan 16, 598 40 Vimmerby, 0492-167 00
Hotell Ronja har tre hundvänliga rum på hotellet.

Ingebo Hagar, Ingebo 107, 598 91, Vimmerby, 070-658 32 12
Hos Ingebo Hagar bor ni tillsammans med fyrfota vänner på hela gårdens alla boende. 

Oxgården, Bullerbygatan 2, 598 34 Vimmerby, 0492-188 70
Oxgården har ett antal hundvänliga hus, även i restaurangen är hunden välkommen.

STF Musteriet i Djursdala, Djursdalavägen 147, 598 72 Djursdala By, 
På STF Vandrarhemmet Musteriet är hunden välkommen i ett par av rummen.

Vimmerby Camping, 598 93 Nossenbaden, 0492-314 10
Vimmerby Camping har ett stort urval av hundvänliga boenden och i campingens restaurang är husdjuren välkomna, här finns även en specifik hundmeny. På campingen hittar du även hundbad och hunddusch och rasthage.

Vimmerby Stadshotell, Stora Torget 9, 598 37 Vimmerby, 0492-121 00
Här finns tre rum där hund är tillåtet. Ett enkelrum, ett dubbelrum och ett familjerum. Restaurangen har en stor uteservering där hunden är är välkommen.

Hund på restaurang

Björkbackens Restaurang, Traktorgatan 3, 598 30 Vimmerby, 0492-798 90
Hundar är välkomna i restaurangen, både inne och ute.

Brygghuset, Åbrovägen 13, 59886 Vimmerby, 0492-753 80
Hundar är välkomna i restaurangen, både inne och ute.

Musteriet, Djursdalavägen 147, 598 72 Djursdala By, 070-985 09 57
Hundar är välkomna i restaurangen, både inne och ute.

Oxgårdens Restaurang, Bullerbygatan 2, 598 34 Vimmerby, 0492-188 70
Hundar är välkomna i restaurangen.

Restaurang Nossen, 598 93 Nossenbaden, 0492-314 10
Hundar är välkomna i restaurangen, här finns även en särskild hundmeny, och självklar även en dessertmeny.

Cafe Green Fika, Stora Torget 2, 598 37 Vimmerby, 073-645 12 99
Hundar är välkomna i caféet.

Hundbad

Nossenbaden, Nossen

Evabadet, Gissen

Stjärneviksbadet, Juttern

Veterinär:

Distriktsveterinärerna Vimmerby
Gamla Hultsfredsvägen 41, Vimmerby
Telefon: 010-122 96 20

Vimmerby veterinärpraktik
Bondebygatan 15, Vimmerby
Telefon: 070-379 75 55

Hundmat och andra bra hundsaker:

Granngården
Förrådsgatan 19, Vimmerby
Telefon: 077-122 24 44

Djurproffsen
Falkängsgatan 4, Vimmerby
Telefon: 0492-141 10

Hundfrisörer:

Marinas Hundfrisering
Bondebygatan 15, Vimmerby
Telefon: 070-250 46 72

Josefines Hundtrim
Sevedegatan 29, Vimmerby
Telefon: 076-884 68 94

Mixis hundklipperi
Hökgatan 24, Vimmerby
Telefon: 070-6067837

Att tänka på:

Hund i natur:

  • Tänk på att du måste hålla din hund kopplad mellan den 1 mars till 20 augusti då det råder barnkammare i naturen alternativt att du håller extra stor uppsikt. All övrig tid på året ska du självklart också ha koll på din hund.
  • I Norra Kvills nationalpark och i Kvills naturreservat måste du alltid ha din hund kopplad.
  • Att alltid ha din hund kopplad där det finns boskap.
  • För hundar kan det vara förenat med livsfara att bada i och få i sig vatten när det är algblomning. Var observant på hur vattnet ser ut innan du låter din hund hoppa i eller dricka ur sjön.

 

Hund på anläggning:

  • Lämna aldrig din hund i stängd bil.
  • Att kopplade hundar är välkomna in på turistbyrån i Rådhuset, i Astrid Lindgrens Värld, i trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs, hos Katthult och Bullerbyn och på Vimmerby Adventure.
  • Att du får gå med din hund i koppel på kyrkogårdarna runt om i kommunen.
  • Ta gärna med hunden på någon av våra fina vandringsleder.

 

Kom ihåg:

  • Ta med hundens egen necessär med ev. mediciner, klotång och fästingplockare.
  • Prata mycket med din hund och beröm den ofta på er semester!

 

Om din hund kommer bort – gör så här (från Svenska Kennelklubben):

  • Steg 1. Kontakta DjurID.se, jourtelefon för frågor om bortsprungna hundar: 08-795 30 50 (vi svarar dygnet runt förutom 12.00–13.00). Kom ihåg att ta ett kort på din hunds ID-nummer innan ni åker.
  • Steg 2. Ring polisen, på telefonnummer 114 14, och anmäl hunden försvunnen.
  • Kom ihåg att meddela DjurID.se, polisen och andra som du anmält förlusten till när din hund har kommit tillrätta igen.

Påsken i Vimmerby

Påsken är här, vårvärmen lika så. Vad är inte bättre än att möta våren tillsammans med familjen ute i naturen? En vandringsled, cykeltur eller kanske lite utomhusmatlagning? Passa även på att hälsa på traktens vårpigga djur och leta efter både ägg och skattkistor.

Den som vill lyxa till det lite extra kan låta någon annan fixa middagen, och kanske till och med den bäddade sängen och frukosten?

Njut av påskens mat och åt restaurangerna ta hand om dig.  

Björkbackens påsk-take away innehåller allt du behöver för en påskmiddag. Det lilla påskbordet till förrätt och den välsmakade huvudrätten efter det och den söta efterrätten som avslut.

Även Vimmerbys Stadshotell hjälper till med godsakerna till påskbordet och för den som hellre äten en två-rättersmeny på skärtsorsdagen finns även den möjligheten. Den mer morgonpigga njuter av en härlig hotellfrukost på plats i det mysiga hotellet.

I den inbjudande idyllen bjuder Mossebo Gästhem in till påskbuffé med alla tänkbara favoriter. Njut i den härliga mossebomiljön eller ta med er påsken hem.

Skogens Honung firar påskhelgen med uppdukade läckerheter i cafét.

Ellens Äppelställe ordnar med påskhäng och välsmakande våfflor med hallonsylt. Avnjut din våffla inne, ute eller ta med den hem!

Mellan påskmaten passar det perfekt med en aktivitet

Hos Virum Älgpark vankas det safarituren under påskhelgen.

Eriksgårdens hästupplevelser i det inbjudande kulturlandskapet i Fjälster väntar på er. Hur bra låter inte att laga värmländska ”kolböller” över öppen eld i timmerstugan på långfredagskväll?

Hos Ingebo Hagar tas små, bokade sällskap emot bland djuren vid förfrågan.

Vimmerby Camping firar långfredagen med att gömma påskägg längs med campingens tipspromenad.

Möt våren på 18 meters höjd när Vimmerby Adventure öppnar upp för bokningar i påsk.

Vimmerby Handels spännande skattjakt bland havet av butiker finns uppsatt över hela påsken.

Det är även den perfekta tiden att umgås tillsammans med familjen i naturen och möta våren tillsammans längs leder och vandringsstråk. Hitta fram längs såväl långa och korta vandringsvägar tillsammans med en picknickkorg.

Har du putsat av cykeln för säsongen? Passa på att inviga den på vägar och stigar i närheten.

Listan uppdateras kontinuerligt

Fler vinteraktiviteter i Vimmerby

Snön har kommit till Vimmerby och naturen har bytt färg. Vandringslederna har tagit ny form och det finns en helt ny värld att upptäcka fylld med naturnära aktiviteter. Snöra på er kängorna och plocka fram understället och packa med en termos med värmande dryck eller varför inte det trendande stormköket.

Sevedeleden är den längsta leden i kommunen med sina 50 kilometer plus påfartsleder på 18 respektive 35 kilometer. Leden går igenom skogar, över åkrar och passerar flera av skogens sevärdheter och historiska platser. 

Brantestad naturrunda tar er med på en 9,9 kilometer lång tur genom skog och mark. En lagom kuperad promenad genom en levande kulturbygd och fantastisk natur Passa även på att hålla en picknick på någon av de vackra rastplatserna.  

Djursdalarundan leder er genom en 7 kilometer lång runda med stopp vid både naturfenomen och spännande kulturhistoria. En lagom lång runda för en vinterpromenad.

Norra kvills nationalpark bjuder in till mystiken och magin i den småländska trollskogen med sina två rundor på 2,5 respektive 4 kilometer. Den tuffa vandringen lönar sig när du kan känna stillheten och lugnet vid Idgölen vatten och andas ut vid Idhöjdens utsiktsplats.  

Ingebo hagars fyra vandringleder från 1,2 – 4,2 kilometer bjuder in att uppleva de småländska skogarna i såväl korta som längre rundor i den snötäckta naturen.

Smé-ånas 4,5 kilometer tar er på en resa genom Gullringens utveckling. Från Kvarndammen och traktens högsta vattenfall där du kan stöta på strömstare och utter till den gamla kraftstationen och förbi en grotta i de gamla Skomakarbergen för att avsluta med en bit på historiska Kungsvägen.

Vinterupplevelser

Skidspår

Ta en tur på längdskidorna medan snön fortfarande tillåter. VOKs elljusspår är spårat och bjuder in till härlig åkning. Saknar man golfbanorna finns en femkilometersslinga att ge sig ut på vid Tobo i Storebro, även Bruksvallen har en familjevänlig runda spårad. I Frödinge, Gullringen och Södra Vi hittar ni också spår för härlig skidåkning.

Skridsko

Kylan är perfekt för skridskoåkning runt om i Vimmerby. I Kohagen, Hultet och bakom Tennishallen finns spolade banor. Det finns även möjlighet att snöra på sig skridskorna vid Tuna skola, Rumskulla skola, Frödinge skola samt vid Ulveskog och i Storebro.

Sport och fritidsbiblioteket

Skidor, skridskor, pulkor och hjälmar, det finns allt möjligt att låna på sport och fritidsbiblioteket. På plats vid Fabriken, Bondebygatan 17, Vimmerby, hittar du det du behöver för dina vinteräventyr. Ring gärna och meddela din ankomst, 0492-76 92 36

 

Vimmerbys Historia

Vimmerby gamla stad lär man bäst känna genom en promenad längs Storgatan. Den är än idag inte bara det historiska Vimmerbys hjärtpunkt utan också det moderna Vimmerbys pulsåder. En levande gata med människor och för människor, pietetsfullt restaurerade bostadshus, målade i blått, rött, grönt, gult och terracotta, butiker med lutande golv, osymmetriska väggar och lågt i tak, men med den moderna affärens hela skiftande sortiment. Storgatan har fått behålla sin särprägel. Men undgått risken att bli ett dött museum. Istället har den under de senaste åren, både genom privata och kommunala initiativ, blivit en alltmer levande stadsdel. Storgatan – med sin sträckning från medeltiden oförändrad – är ett belysande exempel på hur bevarande och förnyelse kan förenas och komplettera varandra.

Vimmerbys historia går långt tillbaka i tiden. Fornfynd berättar, att trakten varit befolkad sedan yngre stenåldern och bronsåldern och det stora järnåldersgravfältet i Gästgivarehagen visar att det redan före kristen tid fanns en folkrik by på den plats där Vimmerby nu ligger. Även om födelseåret är okänt så vet vi att Vimmerby är en av Sveriges allra äldsta städer. År 1192 brände danskarna staden för tredje gången och i mitten av 1200-talet, då Svea rike styrdes av Birger Jarl, celebrerades den heliga mässan i Vimmerby kyrka av kyrkoherde Henricus Erici. Under den äldre medeltiden – före 1350 – var Vimmerby en blomstrande stad, men sedan hopade sig olyckorna. Under de följande tre århundradena återkom danskarna gång efter annan, plundrade och brände och satte skräck i vimmerbyborna. De fick dyrt betala att deras stad råkade ligga på den grusås i Stångådalen där några av de viktigaste vägarna i riket möttes och sålunda blev något av en knutpunkt. Vid Skillingarums gästgivaregård strax söder om Vimmerby, har kungar och krigshärar, prästar och munkar rastat. På dessa vägar färdades också Nils Dacke och hans män.

Även i fredstid hemsöktes Vimmerby av svåra bränder. 1683 förstördes större delen av bebyggelsen och hårdast drabbades gårdarna kring torget och utmed Storgatan. Men vimmerbyborna var ett härdat släkte och efter branden följde en period av livlig återuppbyggnad. Stadens borgare försökte överträffa varandra och de nya husen var både större och mer påkostade. De äldsta delarna av Grankvistgården och Tenngjutaregården är från denna tid och även i andra hus vid Storgatan finns betydande delar av byggnader från tiden omkring 1700. Den sista stora branden i Vimmerby inträffade 1821, då en tredjedel av staden lades i aska. Samtliga gårdar kring torget och dess grannskap förstördes, däribland rådhuset, som återuppförts efter branden 1683. Däremot skonades större delen av Storgatans bebyggelse till lycka för kommande generationer.