Unika naturupplevelser i Vimmerby

Älgsafari på Virum Älgpark

Blöta älgpussar och spännande safariturer är utan tvekan Virum Älgparks signum. Belägen 3 mil från Vimmerby kan ni uppleva älgar och dovhjortar i deras egen miljö. Här kommer man de ståtliga djuren riktigt nära. Vagnarna ni åker i har tak och delvis öppna sidor så man har möjlighet att klappa och mata älgarna, samtidigt som man sitter väl skyddad. Dåligt väder är inget problem. 

http://www.virummoosepark.se

algpark 2021-60
Kvilleken, 1000-år gammal

Kvilleken eller Rumskullaeken som den också kallas är en av Sveriges äldsta och största ekar, den är också en av de grövsta ekarna i hela Europa. En imponerande jätte med en omkretsen på 13 meter. I slutet av 1930-talet gjordes en noggrann utredning om Kvillekens ålder och man kom då fram till att den var 950 år. Det innebär att den vid det här laget har passerat 1000 år och sannolikt är landets enda tusenårsek.

https://www.lansstyrelsen.se/kalmar/besoksmal/naturreservat/kvill

Kvilleken
Eriksgården - lantliv på riktigt

På Eriksgården känns det som att tiden stått stilla. Hit kommer långväga besökare för naturupplevelser som gör gott för kropp och själ. Här får ni träffa brukshästar, ardenner och gotlandsruss och övriga smådjur. Detta är en plats för de som vill uppleva de djupa småländska skogarna och kring gården finns flera upplevelser att välja bland. Rid eller åk häst & vagn, tillaga kolbullar i grillstugan och lyssna på historier om mytomspunna, lokala sägner. Mys, umgås och lär er om djuren och vårt fantastiska kulturarv. 

www.eriksgardenvimmerby.se

Eriksgarden
Runkesten

Runkesten är ca 5 meter hög, 4 meter bred och 10 meter lång och av forskare ansedd som jordens största flyttblock, som kan sättas i vaggning. Det var landisen som likt en jätteskrapa 2-3 kilometer tjock, bröt loss och transporterade detta märkliga block – kanske hundratals mil – för att slutligen under avsmältningsskedet för ca 10-12 tusen år sedan placera det här stående på sin egg.

En folksägen berättar att det var jättekvinnan Kåra, som i ilskan över att blivit störd av kyrkklockorna kastade en sten från ”Harekulla höjd” i grannsocknen Pelarne mot Rumskulla kyrka. Vid kastet sprack stenen och den ena halvan hamnade vid Krogstorp i Pelarne och den andra halvan – Runkesten – på bergsknallen i Rumskulladalens utlöpare mot söder. Enligt sägnen skall Kåra en gång komma tillbaka och förgöra den som välter Runkesten från sin plats.

https://www.vimmerby.com/se-gora/runkesten/

RunkestenFB
Fiska med guide

Njut av en härlig dag på sjön med familjen, kompisarna eller kollegorna. Starlings fiske bjuder in till en utflykt utöver det vanliga där vi drar ner tempot och sänker axlarna. Utforskar natur/djurliv och känn pirret i magen när du glider fram i vattnet i jakten på fångst.
Starlings fiske utgår från Vimmerbyområdet men erbjuder fiske i alla sjöar som har fiskekort i norra Småland. Fiskeguiden Fredrik vägleder dig och ditt sällskap inom gädd- och abborrefiske från sportfiskebåt. Mete- eller kastspö är ditt val med möjlighet att prova olika fiskesätt, beten och spön finns. Ingen förkunskap erfordras och utrustning finns att låna, men vill du ta med din egna utrustning så går även det bra. 

http://starlingsaep.se/

Vimmerbys enda vattenfall

Två mil norr om Vimmerby i Gullringen kan du njuta av dånet från Kvarndammens vattenfall. Passa även på att gå den natur- och kuluthistorisk naturstigen Smé-åna. Leden tar er på en resa genom Gullringens utveckling. Den långa slingan sträcker sig cirka 4,5 kilometer och den lilla slingan 2,5 kilometer. Från Kvarndammens badplats och traktens högsta vattenfall kan stöta på strömstare och utter, sedan passerar du bland annat den gamla kraftstationen, den fascinerade Djupegrop och en grotta i de gamla Skomakarbergen. 

https://www.vimmerby.com/se-gora/naturstigen-sme-ana/

Upptäck Vimmerby från sadeln

Gravelcykling

Vimmerbyvägarna imponerade stort när Abloc var på besök, så de hjälpte oss att skapat ett gäng härliga turer för cykelentusiaster. Med start i Vimmerby eller Fredensborgs Herrgård utforskar ni vägar för cyklister på alla nivåer. Är grusvägar din melodi måste du spana in Lönneberga Gravels utmanande rutter. Oavsett om du är en erfaren gravelcyklist eller nybörjare, kan du hitta lämpliga rutter och utmaningar i Lönneberga Gravel.    

Ta även en titt på de andra charmiga slingor som tar dig ut på landsbygden i våra trakter. Landskapet runt oss bjuder på småländsk karaktär där du längs våra vägar passerar skog, hagar, sjöar, slingrande grusvägar, röda hus med mera. 

Gravel cycling in Eksjö, Hultsfred & Vimmerby - 23/07/24
Foto: Christopher Lanaway / Atelier Nord
Cykla i filmlandskapet Småland

En guidad cykeltur som utgår från filmmuseet Filmbyn Småland i Mariannelund och går till filminspelningsplatser och turistattraktionerna Katthult och Bullerbyn och ekobyn Ingebo Hagar. Längs vägen passerar du flera platser där scener till filmerna om Emil i Lönneberga spelades in. En barnvänlig dagsutflykt och en perfekt aktivitet under din semester i Sverige. Cykelturerna är 13-70 kilometer långa och går genom stora skogar och idylliska byar, förbi röda stugor, levande bondgårdar, odlingslandskap och glittrande sjöar. Allt i en typisk småländsk miljö i ett kuperat och varierat landskap med vackra vyer.

www.cyklaifilmlandskapetsmaland.se/

Cykla i Filmlandskapet Småland
Mountainbike hos Wimer Bike Park

I direkt anslutning till de norra delarna av Vimmerby, nära Astrid Lindgrens Värld hittar du stigcykelleder som bjuder på sköna turer. Terrängen är med regionens mått mätt ganska kuperad, så vänta dig sluttningar både uppför och utförs. Här har du fyra leder att njuta av och en pumptrack att slipa på tekniken i.

Mossebo Flowtrack, Grön 1,1 kilometer
Videslätt, Blå 3,3 kilometer
Rumhult, Röd 6 kilometer
Applekullen, Svart 7,7 kilometer

www.bikingsoutheast.se/områden/wimer-bikepark-vimmerby

Wimer Bikepark

Valborgsmässofirande i Vimmerby

Djursdala4

Valborgsmässofirande i Vimmerby

Solens strålar värmer, naturen börjar bli grön och blommor poppar upp i hagar, på träd och buskar. Våren är äntligen här och som vi har längtat!
Traditionsenligt så firas våren in under valborgsmässoafton som bjuder på både musik, vårtal och värmande valborgseld.

Här hittar du årets valborgsfiranden

Djursdala

Vid ett backsippeblommande Lindtorps kulle bjuder Hembygdsföreningen i Djursdala in till valborgsmässofirande. Årets vårtal ges av Gunilla Gustafsson, Stadsmuseet Näktergalen och Hembygdskören står för stämningsfull musik. Hembygdslotteri och lättare servering finns också på plats.

Start kring klockan 19.00 med lotter, fika och korvförsäljning. Kören börjar sjunga runt 19.45 och brasan tänds 20.30. 

Storebro

Storebro välkomnar till Storebroparken och årets valborgsfirande. Per Solberg och Per Backstad står för underhållningen och Helen Nilsson, Kommunalråd i Vimmerby Kommun håller årets vårtal. Valborgskören finns också på plats och sjunger vårsånger. Kvällen håller även med lotteri, kaffeservering och korvgrillning.

Per och Per startar kvällen klockan 20.00 och brasan tänds på flotten klockan 21.00.

Fjälster

Vid sjön Fjälstern firas våren in med majbrasa och gemensam grillning. Klockan 19.00 tänds grillarna för grillning med medhavd korv. Brasan tänds klockan 20.00 och Fjälster Loges café håller öppet under kvällen. Parkering för firandet vid Fjälster Loge. 

Pelarne
Vid Statarelängan i Mossebo värmer grillen och det serveras korv. Efter sång och en hälsning till våren blir det kaffe och lite musik. Firandet startar klockan 19.00.
 
Rumskulla
Årets valborgsfirande äger rum vid Tyresbo sommarhem fär taborförsamlingen och Svenska Kyrkan bjuder in till valborgsandakt klockan 20.00. Den ekumensika kören medverkar med musiker från Tabor, sedan blir det vårbrasa, tal och servering. 
Tuna

i samband med valborgsmässofirandet i Tuna Kyrka bjuds det på grillad korv samt kaffe och dopp. Under kvällen tillsammans med Betel möter ni Bernt Wiklander, Birgitta Backman och Christian von Goldbeck. Firandet börjar klockan 18.00. 

Med reservation för förändringar. Saknar du något firande i listan, låt oss veta, info@vimmerby.com

Foto: Vimmerby

Påsken i Vimmerby

DCIM100MEDIADJI_0372.JPG

Påsken och påsklovet i Vimmerby

Påsken är här och vi kan bara hoppas på att även vårvärmen hittar tillbaka. Fyll påsklovet med aktiviteter både utomhus och inomhus. Aktivera familjen längs vandringslederna eller på cykelsadeln och lyxa till både morgon och kväll med lite god mat.  

Välkomna att uppleva påsken i Vimmerby!

Påskmarknad i Frödinge 

23 och 24 mars, klockan 10.00-15.00

Varmt välkomna till Frödinge Bygdegård på årets stora påskmarknad. Två dagar fyllda med lokala matproducenter, hantverk, servering, underhållning och en och annan överraskning. Kommer du med bil? Glöm inte att ta med en femtiolapp till parkeringen.  

>> Läs mer

Filmbyn Småland

23 mars – 7 april, 10.00-16.00

Uppleva Astrid Lindgrens filmmagi under påsken på Filmbyn Småland. Gör ett besök i Pippis kök, hoppa över det digitala helvetesgapet och spela in dina egna filmer.

>> Läs mer

Påsköppet i Virum Älgpark

26 och 29 mars, 1 och 2 april, safaritur klockan 12.15.

Följ med på safaritur i älghägnet i Virum och möt gårdens alla älgar.

>> Läs mer och boka

Vårsalong på CHG Ateljé och Galleri

Vernissage 29 mars, 14.00-18.00. Därefter fredagar och söndagar 14.00-18.00 och lördagar 12.00-16.00 till och med 12 april.

CHG Ateljé och Galleri bjuder in till vernissage av vårsalongen med Berit Emstrand. Vårsalongen håller även ett konstquiz med fina priser i potten. 

>> Läs mer

Kalles lek och lattjo

Alla dagar, klockan 10.00-18.00

Spendera påsken med att hoppa, klättra, studsa och åka ut för långa rutschkanor. Dyk ner i ett hav av bollar och upplev hela sköldpaddan Kalles värld.

>> Läs mer

Påskmarknad på Vimmerby Camping

29 mars, klockan 10.00-15.00

Varmt välkomna till en idyllisk marknad intill sjöns glittrande vattenbryn! Här möter du allt från de minsta hantverkarna till lokala matproducenter och massa annat roligt. 

Från klockan 18.00 avslutas marknaden självklart med en marknadsfest med skön livemusik och rykande färska pizzor. 

>> Läs mer

 

Korpens tipspromenader

Söndagar, klockan 9.30
 

Ta en söndagspromenad tillsammans med Korpen. Under en cirka 3 kilometer lång, markerad slinga stöter ni på tipsfrågor för både vuxen och barn. Kommande promenader hålls 9.30-11.00 och startar på följande platser. 

24 mars, LF Fastighetsförmedling, Sevedegatan 34    
31 mars, Vimmerby Camping, Nossen
7 april, Green Fika, Stora Torget

>> Läs mer

Påskäggjakt och påskbrasa vid Vimmerby Camping

30 mars, klockan 10.30 och 18.30

Påskafton är en dag för hela familjen. För de mindre börjar dagen med en spännande påskäggsjakt. Starten går 10.30 och så långt äggen räcker.  

Klockan 18.00 värms campingen upp med en påskbrasa ackompanjerad med livemusik och andra små happenings. 

>> Läs mer

Skattjakt på Vimmerby Torg

30 mars, klockan 10.00-14.00

Påskafton bjuder på gratis Skattjakt i Vimmerby med start på torget! Du får en karta där du ska gå runt och lösa uppgifter i några av stadens butiker. 

När ni löst alla gåtor så lämnar ni era piratpengar/bokstäver till piraterna på torget så får ni ett diplom. Sedan får ni träffa Pirat Vitskägg som säkert låter er få ta del av skatten som brukar vara något riktigt smarrigt.

>> Läs mer

Bakluckeloppis på Vimmerby Camping, fokus på barn

31 mars, 10.00-13.00

Fynda på Vimmerby Camping när de bjuder in till en backluckeloppis med fokus på barn. Botanisera bland de uppställda bilarnas erbjudande och hitta skatter för det egna hemmet.

>> Läs mer

Loppis i Pelarne

31 mars, 11.00-14.00

Gör en utflykt till Körsbäsrskullen på påskdagen. Här öppnas loppisen upp för fyndare från när och fjärran. 

>> Läs mer

Våra Hembygdsföreningar – igår, idag, imorgon på Stadsmuseet Näktergalen

Onsdag-fredag, klockan 11.00-15.00 och lördag klockan 11.00-14.00 (stängt långfredagen). Kvällsöppet 4 april, 17.00-19.00

Besök Stadsmuseet Näktergalens vårutställning Våra hembygdsföreningar, en utställning om och med våra hembygdsföreningar med anledning av att Vimmerby Hembygdsförening firar 100-årsjubileum i år.

Här visas föremål, bilder och information från kommunens hembygdsföreningar. 

>> Läs mer

Påsklovsaktiviteter i Vimmerby Kommun

2-7 april

Sportlovsaktiviteterna i Vimmerby är många, från kulturtisdag till ateljésöndag, pyssel till turnering och allt där emellan. Hitta dina favoriter på det fullspäckade schemat HÄR!

>> Läs mer 

Möt naturen i påsk

Det är även den perfekta tiden att umgås tillsammans med familjen i naturen och möta våren tillsammans längs leder och vandringsstråk. Hitta fram längs såväl långa som korta vandringsvägar tillsammans med en picknickkorg.

Har du putsat av cykeln för säsongen? Passa på att inviga den på vägar och stigar i närheten.

 >> Läs mer

Med reservation för ändringar

Hitta rätt i naturen med Naturkartan

Fyll sportlovet med aktiviteter

Oavsett om du söker en aktiv eller en lugn semester. Nedan har vi samlat flera tips på aktiviteter för dig med allt från mysiga familjeaktiviteter och sport till avkoppling och god mat.

Älgsafari hos Virum Älgpark

Virum Älgparks sportlovssafari går av stapeln klockan 11.00 den 20:e februari. Hoppa upp i traktorvagnen och åk med på en unik upplevelse där du får åka in till älgarna, mata dem och kanske till och med få en älgpuss!

algpark 2021-60
Gå på Bio

Hos Vimmerby Bio kan du njuta av de senaste filmerna med nypoppade popcorn under sportlovsveckan. Några av filmerna som visas just nu är Håkan Bråkan 2, Arne Alligator, Önskan, Wonka, Familjen Knyckertz och snutjakten, Hammaskjöld, Madame Web och mycket, mycket mer.

Bada och simma

Simma, busa, lek och plaska i Gullringen Simhall som håller extraöppet under sportlovet.  För extra sportlovsstämning bjuder simhallen in till ett plaskande disco på onsdagen! 

Filmbyn Småland

Hos Filmbyn Småland kliver du in i filmens värld. Följ med både framför och bakom kulisserna till Astrid Lindgrens klassiker hela sportlovet. Under sportlovsöppet kan du pyssla och tävla om årskort, gå tipspromenad i Upplevelseskogen där det även glöder i grillplatsen under onsdagen.   

Filmbyn Beskuren
Busa på Kalles Lek & Lattjo

På Kalles Lek & Lattjo bjuds det in till lek varje dag och träffa Kalle eller Ingrid på plats. Leklandet har klätterställningar, bollhav, tunnlar, trampoliner, bollkanoner och rutschkanor. För de minsta finns en avdelning för mys och bus bland bollar, mjuka klossar och jättelego.

Lär dig om traktens hembygdsföreingar

Stadsmuseet Näktergalen inleder utställningsåret med en utställning om kommunernas hembygdsföreningar under rubriken ”Igår, idag, imorgon”. Lördag den 24 februari från klockan 11 går invigningen av stapeln. 

Sportlovskollo på Eriksgården

Eriksgårdens sportlovskollo bjuder på pyssel med häst, korvgrillning, lek i skogen, skattjakt med mera. Tisdagen 20 februari klockan 10.00-13.30 bjuds barn mellan 6 och 11 år in att spendera dagen på Eriksgården. Sportlovskollo är gratis i samarbete med Tuna intresseförening. Anmälan till Annelie på 070-2453317 senast 18 februari.

Eriksgården - sportlov
Möt varandra i bowling

Vimmerby Bowlings bjuder in till en fartfylld sportlovsvecka med pangpriser på bowling och mat. Polera klotet och utmana familjen!

Åk skridskor

I Vimmerby Ishall hålls isen öppen för allmän åkning vissa tider under sportlovsveckan. Ta fram skridskorna och välkomna ut på isen.
Om vädret tillåter finns det även möjlighet att testa skridskorna på banan i Gullringen.

Övriga saker att göra

På Vimmerby Kulturskola kan du under måndagen prova på att göra din egen stop motion film, testa på teater eller skapa scen kostymer.

Fabriken håller öppet med aktiviteter under veckan. Träffas, umgås och hitta på kul saker tillsammans. 

Biblioteket arrangerar en del aktiviteter under lovet med skrivarworkshop och dinosaurietecknande. 

Kulturskolan bjuder in till kulturkompott, kulturverkstad, ateljesöndag med mera. 

Kolla även vår evenemangskalender för att ser vad som händer i Vimmerby!

Ut i naturen

Aktivera er under sportlovet och ta er ut i naturen där utflykter och äventyr väntar. En upptäckande vandring på en vandringsled, ett fartfyllt besök på cykellederna och andra spännande naturupplevelser väntar på er. Kolla in Vimmerbys Naturkarta för att hitta rätt i det gedigna utbudet! 

Följ med Vilda på promenad

3 kilometer

Promenaden börjar och slutar bakom Sibylla och det finns papperskorgar med jämna mellanrum så husse och matte slipper bära bajspåsen så långt. Följ gångvägen norr ut mellan parkeringen och gymnasieskolan och fortsätt förbi fotbollsplanen och sniffa dig vidare mellan de övre gymnasiebyggnaderna.

Gå över Vimmerbyallén och följ gångvägen som passerar grusvägarna in i den lilla parken Pipsvängen. Följ den asfalterade gångvägen och håll till höger i kurvan för att sedan passera lekparken och Asllani Court. Asllani Courts fotbollsplan invigdes 2018, och har ett högt gult A som lyser upp kvällspromenaden intill två graffittiporträtt av en leende Kosovare Asllani i landslags- och Vimmerbytröja. Kosovare Asllani är uppvuxen i just detta område och började sin fotbollskarriär här i Vimmerby.

Sniffa dig vidare förbi det sista låga huset och följ gångvägen till höger så kommer du upp till rondellen, i vilken du håller höger och följer Prästgårdsgatan söder ut. Du passerar strax Astrid Lindgrens födelsehem Näs på din vänstra sida innan du åter passerar Pipsvängen. Strax trippar du förbi Tuvelyckan på din högra sida, i det rödoranga huset bodde Ann-Marie, Asrid Lidngrens bästa kompis som kom att bli förebild för karaktären Madicken.

Fortsätt längs Prästgårdsgatan över Vimmerbyallén och sväng höger när du kommer fram till Drottninggatan, direkt efter den fina tegelröda skolbyggnaden som det står Statens Samskola på svänger du höger så kommer du tillbaka till Sibylla och parkeringen igen.

Beroende på hur många spännande stopp du gör och i vilket tempo du promenerar så tar rundan cirka 30-45 minuter.

En promenad längs Storgatan

Storgatan_tornet

En promenad längs Storgatan

Längs den gatstensbeklädda Storgatan stöter du byggnadsminnesförklarade hus i blandade färger och former fyllda med detaljer från en svunnen tid.

Vimmerby Rådhus

Rådhuset i Vimmerby är troligen stadens första arkitektritade hus, byggdes 1824-25, således bara några år efter den förödande branden. Det är en byggnad i stramt nyklassisk stil, tidlös i sin enkelhet och ett av Vimmerby tätorts åtta byggnadsminnen. I den vackra sessionssalen har många beslut fattats och många milstolpar i stadens historia noterats av ämbetsmän och politiker.

På 1800-talet hände det också att den ärevördiga sessionssalen som omväxling till allvarligare skådespel förvandlades till balsal, där stadens borgare roade sig med för den tiden typiska sällskapsspektakler. När det nya stadshuset under 1976 stod färdigt hade rådhuset spelat ut sin roll som stadsförvaltningens hjärtpunkt. Istället för kommunala aktiviteter av olika slag höll under flera år Västerviks tingsrätt ting i det gamla rådhusets lokaler. Från 2006 finns nu istället turistbyrån i Rådhusets.

 

Vimmerby sov länge en törnrosasömn, men väcktes ur sin slummer 1962. Det var då de unika målningarna i Grankvistgården på Storgatan upptäcktes och Riksantikvarieämbetet med dr Åke Nisbeth som drivande kraft började intressera sig för den tidigare obemärkta staden vid Stångån. Grankvistgården, år 1963 förklarades som byggnadsminne, är troligen byggd före år 1700. De samtida barockmålningarna av en ännu okänd konstnär är mycket väl bevarade och de friläggnings- och konserveringsarbeten som genomfördes när huset ”upptäcktes” har gjort Grankvistgården till en av Vimmerbys förnämsta sevärdheter. Men varken Grankvistgården eller Storgatans övriga byggnadsminnen är några museer utan i högsta grad levande kulturhus, befolkade med verksamma människor. 

Grankvistgården - Vimmerby Kommun Ljud och Bildarkiv

Man har inte behövt flytta några hus för att skapa ett ”Gamla Vimmerby”. Husen står där de står på Storgatan och många är unika i landet. Bara ett stycke från Grankvistgården ligger den nästan samtidiga Tenngjutaregården, som väcktes ur sin 200-åriga sömn 1964. I både fallen var det guldsmed Beyron Milton som spelade prinsens roll och makarna Thyra och Beyron Milton har under de år som gått sedan Vimmerby fick sin ”lidnerska knäpp”, med stort intresse följt upprustningen av Storgatans kulturhistoriska bebyggelse. Som riksantikvariens ombud i Vimmerby var Beyron Milton alltid först på plats när nya fynd gjordes och tack vare hans grundliga kunskaper i stillära har mycket räddats åt eftervärlden. Gården, som fått sitt namn efter tenngjutarna Gudmund Östling och Zadek Bergenholzt, har en lång historia och upplevt sin verkliga storhetstid på 1700-talet.

I motsats till Grankvistgården vet man både namnet på konstnären och årtalet då han på tenngjutare Östlings uppdrag dekorerade tak och väggar för att göra huset till en ståndsmässig bostad. Över dörren till köket, som ännu har kvar sin ursprungliga ”tittglugg”, står förutom ett bibelcitat också följande: ”Målat av Joh Lundgren Olofsson den 27 oktober 1767”. Tenngjutaregården, som 1964 såg hopplöst förfallen ut, har idag återfått sin ursprungliga prägel av borgaregård från 1700-talet. Förutom tak- och väggmålningarna finns åtskilliga inredningssnickerier från husets storhetstid – bl a har ytterdörrarna mot Storgatan kvar sina gamla beslag.

 

Borgmästaregården på Storgatan 3 är Vimmerbys fjärde byggnadsminne, uppkallad efter Otto Gustaf Wahlberg, stadens borgmästare åren 1870-1907. Också den är byggd på 1700- talet, men i förhållande till flera andra kulturhistoriska byggnader ännu tämligen outforskad.

Rådmansgården på Storgatan 28 byggnadsminnesförklarades i januari 1975. Bottenvåningen byggdes troligen i mitten av 1600- talet. Huset finns med på ritningar från 1648 och byggdes till med en våning under senare delen av 1700-talet. Det har fått sitt namn av rådman Johan Wimarkrantz, som köpte och restaurerade fastigheten 1772, och det är från hans tid de målningar härstammar som gjort gården känd. När fastigheten började repareras fann man under 8-10 tapetlager i bottenvåningens stora rum något som senare skulle visa sig vara imiterade kinesiska ristapeter, målade på tjock pappväv som klistrades direkt på stockarna. 80 Procent av målningarna i det cirka 40 kvm stora rummet är mycket väl bevarande. Även i taket finns rester av målningar.

Under vandringen på Storgatan hittar men på nummer 19 nästa byggnadsminne, den Hammarskjöldska gården, som ligger mitt emot Rådmansgården, troligen byggd på 1700-talet och ombyggd under empiretiden. Huset har fått sitt namn av Karl Johan Hammarskjöld som köpte huset 1859. Det var sedan i släktens ägo fram till 1917. Även Hammarskjöldska gården är dekorerad med invändiga målningar. I tvåvåningshuset intill på nr 17 har man hittat takmålningar av samma typ som i Grankvistgården. Det är för övrigt snarare regel än undantag att det finns målningar i de gamla borgarhusen på Storgatan. Detta gör den unik.

Ingen stad i landet kan visa upp något liknande. Som ett kuriosum kan nämnas att den berömde läkaren och författaren Axel Munthe under något eller några pojkår gick i skola i Vimmerby och bodde på Storgatan. Fadern var apotekare och i mitten av 1800- talet låg apoteket på Storgatan 25. I samma hus hade familjen Munthe sin bostad. Fastigheterna längst Storgatan är samtliga i privat ägo och normalt inte tillgängliga för allmänheten.

Det sjunde byggnadsminnet i centrala Vimmerby är en fastighet som inrymmer Stadsmuseet Näktergalen. Det här huset ligger mellan kyrkan och torget, på Sevedegatan, en parallellgata till Storgatan. Huset byggdes ca 1740 med timrade väggar i ett plan. Alla rummen fick ett omfattande inredningsmåleri och större delen av de ursprungliga vägg- och takmålningarna finns ännu bevarade. I mitten av 1800-talet byggdes huset på med övervåning och kläddes med stående lockpanel. Stadsmuseet Näktergalen inrymmer idag Vimmerbys lokalhistoriska museum.

Sommaren 2010 byggnadsminnesförklarades Källängsparken i Vimmerby. Det är en unik park från 1950-talet som ska bevaras och utvecklas för framtiden. Källängen som från början var en bit fuktig och våt mark i centrala Vimmerby fick nytt liv genom trädgårdsarkitekten Ulla Bodorff, som formgav parken. Förr så spelades det hockey här på vintern, men idag är det tennis, boule och annat som erbjuds.

Hösten på Astrid Lindgrens Värld

Under höstlovet är Astrid Lindgrens Värld en helt annan upplevelse än på sommaren. Träden går i en gul-röd skala och när det skymmer tänds eldkorgar och lyktor som lyser upp parken. Den friska, klara luften blandas med doften från tända grillar och nyrostade mandlar.

Höstlovsöppet: 21-22 oktober, och 28 oktober – 5 november, 10.00-17.00. 

31 oktober – 3 november kvällsöppet, 10.00-19.00. 

Tempot är lugnare under hösten men för leklystna barn finns det mycket roligt att göra och upptäcka. Alla som vill kan träffa Emil i Lönneberga, Pippi Långstrump, Ronja Rövardotter, Madicken och Rasmus på Luffen och deras vänner och familjer.  

Äkta småländsk marknad 

Under höstlovet smyckas parken med höbalar, pumpor och höstblommor. Dessutom har en traditionell småländsk Höst & Hantverksmarknad flyttat in. Precis som på en gammaldags marknad finns massor av spännande, fina, välproducerade och ibland annorlunda varor. Ett 60-tal hantverkare och utställare finns på plats med ett stort utbud av slöjdalster, traditionellt hantverk och smakrika delikatesser, det finns en saluhall med ett stort utbud matprodukter och såklart även möjlighet att äta och dricka något gott och värmande. 

Tisdag till fredag (1 november – 4 november) har parken kvällsöppet ända fram till klockan 19.00. Uppe vid Mattisborgen spelas föreställningarna med Ronja Rövardotter lite senare dessa fyra dagar. Kom och uppleva parken i höstmörkret när den är upplyst av lampor, marschaller och eldkorgar.   

Kliv rakt in i berättelserna 

I Astrid Lindgrens Värld blir du en del av sagan och äventyret. Var med när Emil i Lönneberga hissar upp lilla Ida i flaggstången, lek kull med Pippi Långstrump eller gå på upptäcktsfärd i Mattisborgen. Här blir du och din familj en del av de klassiska berättelserna och gränsen mellan saga och verklighet, och mellan teater och lek, är hela tiden flytande.  

Varje dag under Höstlovsöppet spelas cirka 25 föreställningar i parken. I Katthult gör Emil hyss till pappa Antons förargelse, i Villa Villekulla försöker Kling och Klang få fatt på Pippi Långstrump och i Mattisborgen hoppar Ronja och Birk över Helvetesgapet.  

Utöver det ordinarie dagsprogrammet händer det flera andra aktiviteter varje dag under höstlovsöppet. Exempelvis så kan du prova på glasblåsning, ridning, pilbågsskytte eller baka karameller. 

En resa i Vimmerbys kultur och historia

Vimmerbys Rådhus, Stora Torget

Rådhuset i Vimmerby är troligen stadens första arkitektritade hus, och byggdes 1824-25, bara några år efter den senaste av alla förödande bränder som drabbat Vimmerby stad. Rådhuset är ett av Vimmerby tätorts sju byggnadsminnen. I den vackra sessionssalen, på andra våningen, har många beslut fattats och många milstolpar i stadens historia noterats av ämbetsmän och politiker. Idag ligger Vimmerby Turistbyrå inrymd i rådhusets bottenvåning.

Vimmerby Torg

Vimmerby marknad
Marknader har pågått i Vimmerby sedan 1500-talet, kanske ännu längre tillbaka i tiden. Då Carl IX gav tillbaka stadsrättigheterna år 1604 skrevs det in i privilegiebrevet att staden årligen skulle hålla tre marknader. Den traditionen fortlever ännu idag genom de tre torgmarknaderna som varje år anordnas i maj, oktober och december.

Astrid Lindgren statyn
Astrid Lindgren-statyn på Stora torget i Vimmerby föreställer Astrid sittande i sitt arbetsrum vid skrivmaskinen. Statyn invigdes 1 juni 2007 och är utförd av konstnärinnan Marie-Louise Ekman. Det finns en ledig stol mittemot statyn av Astrid Lindgren, så sitt gärna ner och låt någon ta en bild på er tillsammans!

Vimmerby Stadshotell

Fint skall det vara
I praktverket ”Sveriges städer” utgiven 1915 kan man bl a läsa följande: ”…mitt emot rådhuset upptages torgets norra sida av Stadshotellet, en för ett så litet samhälle ganska imponerande byggnad, som byggdes i mitten av 1860-talet. Hotellet fick matsalar, kafé, biljardrum, en större och en mindre salong för större festligheter samt 12 resanderum”. Vimmerbys ställning som handelsstad och järnvägsplanerna är faktorer som säkert medverkade till att hotellet kom till.

Warmbadhuset

Warma bad var ingen konst
Warmbadhuset byggdes 1906. Från första början var det inte bara badhus som huset innehöll utan också ett elverk. Men 1977 var det slut-badat, då tog elverket tog över. Warmbadhuset och Vimmerby Konstförening är idag en mötesplats, inte för tvagning och bad, men för konst och kultur.

Storgatan

Bevarande- och minnesvärt
Längst den vackra Storgatan hittar du ett antal hus som är byggnadsminnesförklarade. Först, på Storgatan 3, hittar du timmerbeklädda Borgmästaregården. Fortsätt sedan en bit upp till Storgatan 16 för att beskåda Tenngjutaregården från det tidiga 1700-talet och på Storgatan 19 återfinns den före detta handelsgården Hammarskjöldska gården som innan sin nuvarande beiga färg bar en blå färg. Mitt emot, på Storgatan 28, finns Rådmansgården, där man funnit bevarade kinesiskt inspirerade väggmålningar från senare 1700-talet.

Ett av Storgatans mest uppmärksammade hus är den gulfärgade Grankvistgården precis intill Klemens Gränd, på Storgatan 32. 1963 förklarades Grankvistgården som byggnadsminne och är troligen byggd före år 1700. De samtida barockmålningarna av en ännu okänd konstnär är mycket väl bevarade av de friläggnings- och konserveringsarbeten som genomfördes när huset ”upptäcktes”.

Axel Munthes uppväxt i Vimmerby
Som lite kuriosa går det nämna att den berömde läkaren och författaren Axel Munthe under några pojkår gick i skola i Vimmerby och bodde på Storgatan, mitt emot Grankvistgården. Pappan var apotekare och i mitten av 1800- talet låg apoteket på Storgatan 25. I samma hus hade familjen Munthe sin bostad. År 1867 lämnade familjen Munthe Vimmerby och Axel fortsatte sin skolgång i Kungliga huvudstaden. Att Axel, bland mycket annat, blev Drottning Viktorias ”livmedikus” och skapade Villa San Michele på Capri är en helt annan historia.

Vimmerby Tidning, Storgatan 35.

Redaktionen låg på Storgatan 30 när Astrid Lindgrens arbetade där.

En pigg 160-åring!
Vimmerby Tidning grundades av Nils Magnus Thörneqvist 1856, men hette då Wimmerby Weckotidning. Förmodligen trycktes de första exemplaren i huset här på Storgatan 35, där han drev bokhandel. Wimmerby Tidning har efter detta varit inhyst i flera av Storgatans alla hus. 

Visste du att Astrid Lindgren i början av 1920-talet startade sin skrivande karriär på Vimmerby tidning? Efter att en tid jobbat som volontär med arbetsuppgifter som att svara i telefon, läsa korrektur, skriva notiser och teaterrecensioner, springa ärenden och skriva dödsrunor, fick hon så småningom även producera små artikelserier och reportage.

Båtsmansbacken

Det anglosaxiska myntet
1939 gjordes det utgrävningar på Båtsmansbacken, i centrala Vimmerby. Där hittade man ett anglosaxiskt mynt av typen ”Quatre foil”. Den typen av mynt präglades i England bland annat av myntmästaren God under 1000-talets början, då det var Knut den store som var kung av England. Om du är nyfiken på hur myntet såg ut, så finns det på stadsmuséet Näktergalen här i Vimmerby.
    
Båtsmännen
Båtsmansbacken och Båtsmansgränd har fått sina namn av att det var där båtsmännen bodde förr i tiden. Precis som socknarna på landet skulle hålla med en knekt per rote, så skulle städerna hålla med båtsmän. För Vimmerbys räkning gällde det att hålla med fyra båtsmän, en för var tionde borgare. Vid rekryteringen skulle mannen inte vara yngre än 18 år, och inte äldre än 36 år. Den som skulle bli båtsman skulle vara välbyggd, stark och helst lång. Att han skulle vara helt frisk och inte ha några handikapp var en självklarhet.

”Di fattie”
Men Båtsmansbacken som idag är en av Vimmerbys små idyller var förr ett kvarter där några av Vimmerbys allra fattigaste bodde. Det var ofta hit som den nitiske stadsfiskalen Bengt Giöterström, på 1740-talet, styrde sina målmedvetna steg då det hade inträffat någon stöld eller annan olaglig aktivitet.

Astrid Lindgren & Kalle Blomqvist
I en artikel i Vimmerby tidning från den 5 februari 2003 kan man läsa att det var Båtsmansbacken i Vimmerby som inspirerade Astrid Lindgren till småstadsmiljön i Mästerdetektiven Kalle Blomkvist. Med lite fantasi kan man nästan se honom smyga omkring i gränderna i färd med att lösa ett nytt mysterium.

Stadsmuseet Näktergalen

Räddades av målningar
Stadsmuseet Näktergalen som är byggnadsminnesförklarat byggdes cirka 1740, med timrade väggar i ett plan. Mantalslängden vittnar om att huset ägts av välbeställda borgare som rådmän, stadsfiskal och lantmätare. I mitten av 1800-talet byggdes huset på med övervåning och kläddes med stående lockpanel. Det höll på att sluta illa för Näktergalen eftersom huset, som tjänat som butikslokal, drabbades av rivningsbeslut. Men då upptäckte man de omfattande inredningsmålerierna på väggar och tak. Detta blev husets räddning och målningarna bevarades så att du som besökare har möjlighet att njuta av dom.

Vimmerby Kyrka

De tidigare kyrkorna
Vimmerby har ju varit kristnat i tusen år! Vi vet helt säkert att det fanns en kyrka i Vimmerby i mitten av 1200-talet och att prästen år 1253 hette Henricus Erici. Troligtvis fanns kyrkan redan tidigare, med tanke på att dopfunten är från slutet av 1100-talet.

Kyrka på kyrka på kyrka        
Kyrkan där den står idag är den femte kyrkan på samma plats och byggdes under mitten av 1800-talet och ersatte Karolinerkyrkan i sten från 1685. Kyrkan är byggd i ny klassicistisk stil och består av ett lågt långhus med kyrktorn i väster.

Samuel August Frieri
Vid bänken framför Vimmerby kyrka kan du med Astrid Lindgrens egna ord läsa historien om hur frieriet gick till mellan hennes far, Samuel August och hennes mor Hanna.

Källängsparken

Från våtmark till byggnadsminne
Sommaren 2010 byggnadsminnesförklarades Källängsparken i Vimmerby. Det är en unik park från 1950-talet som ska bevaras och utvecklas för framtiden. Källängen som från början var en bit fuktig och våt mark i centrala Vimmerby fick nytt liv genom trädgårdsarkitekten Ulla Bodorff, som formgav parken. Förr så spelades det hockey här på vintern, men idag är det tennis, boule och annat som erbjuds.

Gästgivarehagen

Forntiden
Gästgivarehagen ligger på en svag sydsluttning i den sydöstra delen av staden. Innan sjöarna Krön och Juttern sänktes gränsade platsen i syd och väst mot Vimmerby ”mader”, ett område som i forntiden var en grund sjö. Här finns en välbevarad hällkista som visar att Gästgivarehagen användes som begravningsplats redan under yngre stenålder.

Gravfält & Vikingar
Här har man hittat två gravfält som tillsammans innehöll ca 300 gravar. Gravfälten har använts från någon gång runt sekelskiftet 700–800 fram till Vimmerby första kyrka byggdes. Fynden visar att Vimmerbys vikingar var ett folk med långväga, östorienterade handelskontakter. Här fanns spännen, pärlor, mynt, armringar, hängen, knivar, lerskärvor, nycklar, broddar, vikter med mera. Däremot har inga fynd av vapen gjorts.

Bete och bevarande
Namnet Gästgivarehagen härrör från den tid då stadens gästgivare använde området till betesmark. Idag är det ett friluftsmuseum med ett antal hitflyttade byggnader från 1700- och 1800-talet. Östra Tullstugan är den första byggnaden som redan 1927 flyttades till Gästgivarehagen.

Näs, Prästgårdsgatan 24

En plats för präster och bönder
Alldeles utanför den lilla handelsstaden Vimmerby i Sevede härad, Norra Småland låg på medeltiden en bondby med några bondgårdar, varav den största var frälsegården Näs. 1411 skänker ägaren, Johan Mörske, sin gård i Näs till prästboet i Vimmerby. De kommande århundradena levde och verkade Vimmerbys präster i prästgården i Näs.

Här växte en världskänd författare upp
I början av 1900-talet arrenderar Samuel August Ericsson och hans hustru Hanna, bondgården i Näs av prästgården, som är det stora vita huset. Samuel och Hanna fick några år senare en dotter och henne döpte de till Astrid. Med sin uppväxt på Näs som grund, skrev hon ett stort antal barnböcker som kom att forma barndomen för många barn i flera generationer. Självklart syftar vi på en av världens mest älskade barnboksförfattare – Astrid Lindgren.

Åbro

En bro vid en å
År 1856 ser Åbro bryggeri ser dagens ljus. Det var en löjtnant som hette Luthander som mellan två militära posteringar bosatte sig i småländska Vimmerby. Här, invid en bro vid Stångån startar han Vimmerbys första Bayerska bryggeri. Ett bryggeri vid bron över ån – Åbro! Men det är den nuvarande ägaren Henrik Dunges farfars far, Axel Herman Johansson, som när han blev ägare, byggde upp det som idag är Sveriges äldsta familjeägda bryggeri.

Skillingarum

Där vägar och kungar möttes
Den omskrivna ”Kungsleden” passerade förbi Skillingarums gästgivargård strax väster om Vimmerby. Vi denna betydelsefulla knutpunkt har såväl kungar, drottningar och krigshärar som präster och munkar rastat. På dessa vägar färdades också Nils Dacke och hans män.

I Skillingarum har det försiggått en del hemskheter. En av dessa är när mördaren i det så kallade ”Rumskullamordet” avrättades på Skillingarums galgbacke år 1828.

Stadens samlade historia

Det var huset som skulle ha rivits och nu håller det hela Vimmerbys historia inom sina väggar. Bakom den gulmålade fasaden med en vacker utsikt över Vimmerby kyrka ligger Stadsmuseet Näktergalen. Hur det lilla museet kom att ligga just här, det är en historia som börjar under slutet av 1900-talet.

Under större delen av 1900-talet inhystes en skobutik i lokalerna, Ragnar Juneskogs Skor o Läder. Under 1990 såldes dock kvarterets till synes ohistoriska hus och rivningslov beviljades för att lämna plats åt lägenheter och galleria. Försäljningen och rivningslovet fick några personer från kulturförvaltningen att vilja ta en närmre titt på huset. Man trodde att detta hus på Sevedegatan, liksom nästan samtliga centralt belägna hus hade brunnit ner i den våldsamma branden som 1821 förstörde stora delen av staden. Dock hade man i en artikel från 1923 kunnat läsa att vid en tidigare renovering av huset hade man funnit bemålade stockar man trodde komma från den gamla kyrkan som rivits dryga 75 år tidigare.  

Huset gicks igenom och till kulturförvaltningens glädje upptäcktes både tak och väggmålningar i den tidigare skobutiken. Byggherren såg inte detta som ett problem och ville snabbt gå vidare med ett rivningslov för att kunna påbörja nybyggnationen. Byggherren fick medhåll från flera röster med den samlade motiveringen ”Det finns ju andra 1700-talshus med målningar, vi kan inte spara på allt gammalt”. 

Riksantikvarieämbetet, Länsstyrelsen som Kalmar läns museum engagerades och Vimmerby kommuns kulturförvaltning kunde tillsammans med ett större folkligt stöd och en donation från Astrid Lindgren rädda det sällsynta och värdefulla kulturarvet.  

Följde gjorde en stor renovering där en planlösning från 1700-talet återskapades, de typiska barockmålningarna i tak och på vägar lyftes fram, fasaden återfick sin 1800-tals skepnad med panelklädda väggar i en gul nyans. Kvarteret stod färdigt i december 1995 och 29 juni 1996 invigdes Museet Näktergalen, som sex år senare bytte namn till Stadsmuseet Näktergalen. 

Idag visar Stadsmuseet Näktergalen upp hela Vimmerbys lokala historia och kulturarv genom en fast utställning. Flertalet säsongsmässiga temautställningar dyker djupare i allt från platser, händelser och årtal.  

Hundvänliga Vimmerby

Vi har sniffat reda på alla måsten för er som reser med era fyrbenta vänner. Boendealternativen, restaurangerna och aktiviteterna där ni kan uppleva det bästa av Vimmerby.

Bo med din fyrfota vän

Björkbackens Karaktärshotell, Traktorgatan 3, 598 30 Vimmerby, 0492-798 90
Björkbackens Karaktärshotell har två rum anpassade för hund. Vid incheckning får du ett paket till hunden med en filt, en matskål, hundben. Rummen har även nära till en särskild ingång som förenklar rastningarna.
I stugbyn finns fem stugor där hunden får följa med.

Eriksgården, Fjälster 610, 598 93 Vimmerby, 070-245 33 17
Eriksgården erbjuder boende i Lillstugan där även hund är välkommen. Vid behov finns även tillgång till hundgård.

Fredensborgs Herrgård, Fredensborg 120, 598 91 Vimmerby, 0492-306 00
Fredensborgs Herrgård har 3 stycken hundrum. Hunden är även välkommen att vara med på uteserveringen i trädgården.

Hotell Ronja, Stora Mässhallsgatan 16, 598 40 Vimmerby, 0492-167 00
Hotell Ronja har tre hundvänliga rum på hotellet.

Ingebo Hagar, Ingebo 107, 598 91, Vimmerby, 070-658 32 12
Hos Ingebo Hagar bor ni tillsammans med fyrfota vänner på hela gårdens alla boende. 

Oxgården, Bullerbygatan 2, 598 34 Vimmerby, 0492-188 70
Oxgården har ett antal hundvänliga hus, även i restaurangen är hunden välkommen.

STF Musteriet i Djursdala, Djursdalavägen 147, 598 72 Djursdala By, 
På STF Vandrarhemmet Musteriet är hunden välkommen i ett par av rummen.

Vimmerby Camping, 598 93 Nossenbaden, 0492-314 10
Vimmerby Camping har ett stort urval av hundvänliga boenden och i campingens restaurang är husdjuren välkomna, här finns även en specifik hundmeny. På campingen hittar du även hundbad och hunddusch och rasthage.

Vimmerby Stadshotell, Stora Torget 9, 598 37 Vimmerby, 0492-121 00
Här finns tre rum där hund är tillåtet. Ett enkelrum, ett dubbelrum och ett familjerum. Restaurangen har en stor uteservering där hunden är är välkommen.

Hund på restaurang

Björkbackens Restaurang, Traktorgatan 3, 598 30 Vimmerby, 0492-798 90
Hundar är välkomna i restaurangen, både inne och ute.

Brygghuset, Åbrovägen 13, 59886 Vimmerby, 0492-753 80
Hundar är välkomna i restaurangen, både inne och ute.

Musteriet, Djursdalavägen 147, 598 72 Djursdala By, 070-985 09 57
Hundar är välkomna i restaurangen, både inne och ute.

Oxgårdens Restaurang, Bullerbygatan 2, 598 34 Vimmerby, 0492-188 70
Hundar är välkomna i restaurangen.

Restaurang Nossen, 598 93 Nossenbaden, 0492-314 10
Hundar är välkomna i restaurangen, här finns även en särskild hundmeny, och självklar även en dessertmeny.

Cafe Green Fika, Stora Torget 2, 598 37 Vimmerby, 073-645 12 99
Hundar är välkomna i caféet.

Hundbad

Nossenbaden, Nossen

Evabadet, Gissen

Stjärneviksbadet, Juttern

Veterinär:

Distriktsveterinärerna Vimmerby
Gamla Hultsfredsvägen 41, Vimmerby
Telefon: 010-122 96 20

Vimmerby veterinärpraktik
Bondebygatan 15, Vimmerby
Telefon: 070-379 75 55

Hundmat och andra bra hundsaker:

Granngården
Förrådsgatan 19, Vimmerby
Telefon: 077-122 24 44

Djurproffsen
Falkängsgatan 4, Vimmerby
Telefon: 0492-141 10

Hundfrisörer:

Marinas Hundfrisering
Bondebygatan 15, Vimmerby
Telefon: 070-250 46 72

Josefines Hundtrim
Sevedegatan 29, Vimmerby
Telefon: 076-884 68 94

Mixis hundklipperi
Hökgatan 24, Vimmerby
Telefon: 070-6067837