Vimmerby under Covid-19

På grund av Coronaviruset (Covid-19) råder restriktioner för folksamlingar och annat som berör besöksnäringen. Innan en resa till Vimmerby, uppdatera er på aktuell information från nationella och regionala myndigheter. Vi hänvisar till på folkhalsomyndigheten.se och krisinformation.se.

Våra restauranger, besöksmål och boenden jobbar för fullt för att säkerställa sina verksamheter inför sommarsäsongen med stora avstånd, trygga miljöer och anpassad verksamhet.

Har ni några specifika frågor gällande anpassningen inför säsongen svarar gärna våra besöksmål, boenden och restauranger via telefon och mail både innan och under er resa.

Tillsammans hjälps vi åt att skapa trygga miljöer!

Läs mer om arbetet mot Covid-19 i Kalmar län på 1177.se.

Håll avstånd
Tvätta händerna
Var rädda om varandra och stanna hemma om du har något symptom

Jobba med oss!

Sommarjobb – Turistinformatörer

Ansökan skickas till info@vimmerby.com – märk mailet med Turistinformatör

Vi söker dig som vill bli en del av vårt team på Vimmerby Turistbyrå och tillsammans sprida kunskap och information om vad Vimmerby kommun har att erbjuda under sommaren. Vi söker dig som vill vara med och ge våra besökare den bästa av service och bemötande, men också bidra till turistbyråns utveckling. Du ska vara engagerad i besökaren, positiv, service- och säljinriktad och har ett strukturerat arbetssätt. God lokalkännedom är viktigt.  

Vi erbjuder en arbetsplats där du får möta mycket människor både personligt och digitalt genom olika kanaler. Du kommer även att ingå i ett roligt sommarjobbsgäng där du har möjlighet att inspirera våra besökare så att de får ut så mycket som möjligt av sin vistelse.

I arbetsuppgifterna ingår att svara på mail, telefonsamtal och chattfrågor om sevärdheter, aktiviteter, vägbeskrivningar, evenemang, mat och boende omkring Vimmerby. Du kommer också att hantera souvenirbutiken med försäljning och påfyllning av varor. Vissa dagar får ni även åka ut med vår informationscykel på olika besöksmål och evenemang.

Är du intresserad av sociala medier kan du även få publicera och hantera våra sociala medier och hemsida i samråd med vår marknadsansvarig.

Kvalifikationer:

  • Du är minst 18 år
  • God lokalkännedom om Vimmerby kommun med omnejd
  • Har god datorvana
  • Språkkunskaper: Svenska i tal och skrift samt engelska i tal och skrift

 

Meriterande:

  • Tidigare erfarenhet av servicebranschen eller besöksnäringen
  • Har kassavana
  • Gymnasial utbildning inom turism eller media och kommunikation.
  • Språkkunskaper: Tyska i tal och skrift

 

Ansökan skickas till info@vimmerby.com – märk mailet med Turistinformatör Intervjuer sker löpande

IMG_2456

Mer om tjänsterna

Anställningsform: Sommarjobb

Omfattning: 70-80%, tjänsterna omfattar cirka 240 timmar

Tillträde: cirka 12 juni till 20 augusti.

Lön: Enligt överenskommelse

Sista ansökningsdag: 15 maj

Vi välkomnar din ansökan med CV och personligt brev till info@vimmerby.com, ange referens ”Turistinformatör” i din ansökan. Ansökningarna behandlas löpande och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdag.

 

Vimmerby i världen

Vimmerby är årligen värdar för ett 10-tal internationella journalistbesök. De flesta pressresor sker individuellt där journalisten har ett skräddarsytt program med olika teman. De som bjuds in är strategiskt betydelsefulla tidningar och journalister/influensers/bloggare.

Pressresa i Astrid Lindgrens fotspår

En tysk pressresa med 3 journalister från magasin och dagstidningar i Tyskland samt representant från Visit Sweden besökte Vimmerby sent i augusti 2020. I Astrid Lindgrens fotspår med stop på Filmbyn Småland, Eriksgården, Vimmerby Stadshotell, Ingebo Hagar, Mossebo Gästhem, Cykla i filmlandskapet Småland och Brygghuset.

Foto: Carolin Federl

Läs mer från Carolins Federls resa på PNP.de

Alexander Tauscher från RadioReise

Alexander Tauscher och podcasten RadioReise besökte Vimmerby under en rundresa i Småland. Resultatet blev en timme långt podcastavsnitt delvis innehållande ett fint samtal med Anna Aspenskog på Astrid Lindgrens Näs.

Lyssna på avsnittet från Småland.

Ostseereport

Tysklands stora reseprogram Ostseereport visar upp höstens Småland och Vimmerby i en 45 minuter långt avsnitt. På cykel mellan Bullerbyn och Katthult och ett besök i ett stilla Astrid Lindgrens Värld inleder Vimmerby avsnittet.

Kolla på Smålandsavsnittet av Ostseereport.

WandaWandelt

Foto: Wanda Wandelt

Den nederländska bloggaren WandaWandelt besökte Vimmerby och Norra Kvills Nationalpark.

Läs Wandas inlägg om Norra Kvills Nationalpark

Wandas besök i Norra Kvills Nationalpark trolska natur gjorde stort intryck och hamnade på topp 10 listan av vandringsleder år 2019.

The Swedish Family

Den populära vloggfamiljen The Swedish Family var under midsommar 2019 på besök i Vimmerby. Resultatet blev en 15 minuter lång vlogg med besök på Astrid Lindgrens Värld och Ingebo Hagar som har närmre 500 000 visningar.

VisitSweden

För att lyfta Småland i en stor kampanj tog sig Visit Sweden till en röd liten stuga strax utanför Södra Vi. Cykel, bad, djur, familj och Astrid Lindgren.

Momster

Foto:Momster

I slutet av maj 2019 besökte bloggnätverket Momster och 11 danska familjebloggare Vimmerby. En härlig grupp som upplevde Vimmerbys fantastiska värld under två dagar.

Resultatet av pressresan blev ett stort antal blogginlägg, över 50 instagraminlägg och synlighet för nästan hela Danmarks mammabloggläsare.

Läs mer från Momsters besök i Vimmerby:

Momster

Momster

Sydhavnsmor

Lillemor.dk

Testfamilien.dk

Michalabastian.dk

Mamamaruska.dk

Fantasifabrikken.dk

Kim Lian

Kim Lian är den nederländska profilen med en musikalisk bakgrund och tjugo års programledaruppdrag. I en serie tillsammans med Visit Sweden besöker Kim med familj Astrid Lindgrens Värld och lever den svenska drömmen i en röd stuga vid Krön.

Villum och Schmidt

Foto: Villum och Schmidt

Radarparet från Danmark tog sig an Småland under ett av sina populära reseprogram på Danmarks Kanal 4. Filmbyn Småland och Astrid Lindgrens Värld var två av stoppen i resan.

Spise med Price

Det populära danska matlagningsprogrammet Spice med Price rullade in på Vimmerby Tog i oktober 2018 för att filma en del av sin Sverigespecial. Titta på avsnittet med kanelbulllebaket på Vimmerby Torg.

N by Norwegian

Norwegian Airlines in flight magasin hade I sitt familjenummer i augusti 2018 tio sidor dedikerade till Astrid Lindgren och Vimmerby under rubriken Pippi’s Mamma. Bläddra fram till sida 90 och ta del av de fem färgglada uppslagen.

 

 

Vimmerby Turistbyrå ekonomisk förening

Vimmerby turistbyrå ekonomisk förening drivs som ekonomisk förening och ägs idag av 50-talet delägare. Vår vardag består av att kommunicera med via olika kanaler likväl som att möta besökaren på plats. En annan viktig del av vårt uppdrag är att marknadsföra Astrid Lindgrens Vimmerby; Regionalt, nationellt och internationellt. Vi behöver vara fler som gör mer för att locka fler som gör mer.

Engagemang, samverkan och marknadsföring är viktiga ingredienser. När vi marknadsför Vimmerby så fokuserar vi på mer än en enskild plats, bransch eller verksamhet. Vi marknadsför HELA destinationen till glädje för ALLA. Genom marknadsföringen bygger vi dessutom kommunens varumärke, intresset för Vimmerby som arbetsplats, etableringsort, handelsplats och boplats.

 

 

Vimmerby arbetar tillsammans med Region Kalmar län när det kommer till internationell marknadsföring. I länet är man en av fem prioriterade destinationer i det internationella marknadsarbetet. mot Tyskland, Danmark och Nederländerna. Tillsammans med Visit Sweden arbetar vi mot de prioriterade marknaderna i Tyskland och Nederländerna. Även Danmark är en prioriterad marknad för det internationella arbetet i Kalmar Län.

 

 

Medlemmar och delägare

Vimmerby Turistbyrå ekonomisk förening

Vimmerby turistbyrå ekonomisk förening drivs som ekonomisk förening och ägs idag av 40-talet delägare. Vår vardag består av att kommunicera via olika kanaler likväl som att möta besökaren på plats. En annan viktig del av vårt uppdrag är att marknadsföra Vimmerby; Regionalt, nationellt och internationellt. Vi behöver vara fler som gör mer för att locka fler som gör mer. Engagemang, samverkan och marknadsföring är viktiga ingredienser. När vi marknadsför Vimmerby så fokuserar vi på mer än en enskild plats, bransch eller verksamhet. Vi marknadsför HELA destinationen till glädje för ALLA. Genom marknadsföringen bygger vi dessutom kommunens varumärke, intresset för Vimmerby som arbetsplats, etableringsort, handelsplats och boplats.

Styrelse

Kristina Alsér, Ordförande
Jakob Käll (Vimmerby kommun)
Johan Hemmingsson (Vimmerby Fastighetsklubb)
Jocke Johansson (Astrid Lindgrens Värld)
Lena Ernberg (Fredensborgs Herrgård)


Maria Carlsson (Kalles Lek och Lattjo)
Hampus Thorstensson (Vimmerby Camping)

Jon Seberg (Virum Älgpark)
Ulrika Wall (Tuna Intresseförening)

Delägare och medlemmar

Vad kan vi hjälpa dig med?

Bokning av logi

Du vet väl att du kan boka dina stugor och lägenheter direkt hos Novasol? Följ länken för att se det stora utbudet.

Pressresor

Jobbar du inom media och är nyfiken på Vimmerby? Kontakta oss så bistår vi gärna med tips, idéer och vidare kontakter.

Press och media

För information och inlogg till vår bildbank, kontakta Emelie Madsen.

Bildbank

Vimmerbys arbetsmarknad

I Vimmerby har vi en lång och spännande historia. Här har stadsrättigheterna dragits in av Gustav Vasa för att ges tillbaks av Karl IX. Staden har varit ett centrum för handel av oxar och utgjort skådeplats för handgemäng Västerviks- och Vimmerbyborgare emellan (men idag är vi jättebra vänner) och som det inte vore nog, har staden brunnit ner tre gånger. Lika många gånger har Vimmerbyborna kavlat upp sina småländska skjortärmar för att inte bara bygga upp staden utan dessutom utveckla den till en för regionen betydande marknadsplats.

Idag har vi i Vimmerby ett starkt och växande näringsliv med företag inom många olika näringar finns representerade. Kanske går du i tankarna på att byta jobb och eller miljö? Är det läge för livsstilskarriär? En regions dragningskraft består av många olika komponenter där hög livskvalitet och intressanta arbetsplatser är viktiga faktorer. Allt fler värderar livsmiljö och rätt arbetsvillkor, där det så kallade ”goda värden” kan vara avgörande faktorer i valet av arbetsplats.  

Kanske kan vi i Vimmerby erbjuda den livsstil och det jobb du söker? 

Inom tillverkningsindustrin finns en rad företag med tillverkning av produkter för såväl nationell som internationell marknad, inte minst då pressgjutna detaljer i lättmetall. Vimmerbys flaggskepp är Ljunghäll AB, som tillverkar pressgjutna fordonskomponenter i aluminium, till personbilar och lastbilar. Företaget som ligger i Södra Vi är en av Europas modernaste produktionsanläggningar och den största privata arbetsgivaren i kommunen.  

Ett annat företag i samma bransch är Svensk Tryckgjutning AB, ett av de mest avancerade pressgjuterierna i Skandinavien. Deras produkter hittar du som detaljer i bilar, elektronikutrustning, verkstadsförnödenheter och transportindustrin. 

Här i Vimmerby finns dessutom ett av Sveriges äldsta och globala miljöteknikföretag Mercatus Engineering AB, som med sina 45 års erfarenhet ligger bakom unika lösningar för rening av dricksvatten och industriellt förorenat vatten.  

Inom byggbranschen finns en rad välkända företag som erbjuder produkter i hög kvalitet. Kanske känner du sedan tidigare till hustillverkarna BoKlok och Vimmerbyhus AB? Ett par andra är fönstertillverkaren RM Snickerier AB och Polyform AB som tillverkar specialsnickerier och måttbeställda kök i hög kvalitét. 

Några andra företag som får Vimmerbys tillverkningsindustrin att blomstra är belysningsföretaget Aura Light AB, båttillverkaren Storebro Boats ABUltra Tan AB som tillverkar solarier och fönstertillverkaren MIR-gruppen AB som renoverar och byter fönster, men det finns många fler… Visst är det imponerande! 

Som om detta inte vore nog hittar du här ett antal stora och väletablerade livsmedelsföretag såsom Arla Foods AB mjölkpulveranläggning, Orkla Foods Sverige AB som inte minst är kända för sin Frödinge ostkaka och AB Åbro Bryggeri, Sveriges äldsta familjeägda bryggeri som startade sin verksamhet i Vimmerby 1856 och fortfarande finns med sin produktion på orten.  

Även inom media- och tryckeribranschen hittar du flera företag med en nationell och internationell marknad. Roxx Communication GroupEffect Reklambyrå AB och V-Tab Vimmerby AB bara för att nämna några.  

Inom handel representeras butikerna av såväl små personliga butiker och de lite större kedjeanslutna. En stad som växer behöver bra lokala bygghandlare, här finns de i form av Materialmännen AB och Albins Järnhandel AB. Ett område där Vimmerby sticker ut lite extra är bilhandeln. Här har vi gjort oss kända för det breda utbudet och den höga servicenivån. Så om du går i bilköpartankar… 

Besöksnäringen är den andra av de två branscher som sticker ut lite extra i Vimmerby. Det största av alla de besöksmål som Vimmerby stolt kan visa upp är teaterparken Astrid Lindgrens Värld. Här jobbar ungefär 350 personer under sommarsäsongen. Det totala antalet företag inom besöksnäringen är närmare 40 stycken inom såväl aktiviteter, boende och restaurangbranschen och sammanräknat är runt 400 personer sysselsatta inom näringen, räknat i årsverken. Visst är det imponerande! Med närmare 700 000 turister i Vimmerby varje år, finns det många företag som söker förstärkning inom en rad områden.  

Men den största arbetsgivaren är utan konkurrens Vimmerby kommun med sina ungefär 1300 anställda inom de fyra förvaltningarna. Titta gärna in på kommunens hemsida där det löpande presenteras nya jobbmöjligheter. 

Som du säkert förstår så finns det här i Vimmerby en spännande arbetsmarknad och ett flertal fantastiska företag som söker nya medarbetare inom en rad olika områden.  

Varmt välkommen! 

Välkommen till Vimmerby i Småland

I den charmiga staden Vimmerby i norra Småland finner du en riktig lekfull destination. Här föddes Astrid Lindgren, en av världens mest älskade barnboksförfattare. Astrid Lindgren berör människor världen över med sina böcker och det var just här, i lilla Vimmerby, som hon lade grunden till sitt fantastiska författarskap.

I fotspåren efter Astrid Lindgren finns mycket att både se och göra. Vad sägs om att uppleva sagorna på riktigt? Att besöka platsen där sagan om Astrid Lindgren en gång började? Eller att se gårdarna som blivit världsberömda genom filmerna? Ja, här finns allt detta men också mycket annat.

Astrid Lindgrens Näs

Nyfiken på Astrid Lindgren? Gör då ett besök på platsen där allting en gång började, där Astrid Lindgren växte upp. Platsen kallas för Astrid Lindgrens Näs. Här står barndomshemmet där Astrid Lindgren en gång föddes. Och här, i området runt barndomshemmet, lekte Astrid Lindgren själv som ung. De många minnena från platsen och uppväxten gav senare upphov till flera av de sagor hon kom att skriva längre fram i livet. Idag är området ett prisbelönt besöksmål som bland annat erbjuder guidade turer, aktuella utställningar, trädgårdar, butik och servering.

Astrid Lindgrens Värld

Bara några stenkast ifrån barndomshemmet ligger vår fantastiska teaterpark Astrid Lindgrens Värld. Här blir sagorna till verklighet. Här får ni vandra genom de välkända miljöerna och ni träffar Pippi, Emil, Madicken och flera av de andra karaktärerna. Dagligen spelas specialskrivna scener som alla är baserade på Astrid Lindgrens berättelser. Mellan föreställningarna finns möjligheten att själv hälsa på hemma hos karaktärerna. 

Omgivningarna

Naturen och omgivningarna runt omkring Vimmerby vore som hämtade ur sagorna… men egentligen är det väl precis tvärt om? I sagorna ges vi en levande beskrivning av naturen och landskapet omkring Vimmerby. Nåja, vi ska inte skryta för mycket men många gånger är det faktiskt dessa omgivningar som det berättas om i böckerna. Här är det nära till glittrande sjöar, lugnet och mystiken i skogarna, hagarna, ängarna, gärdesgårdarna, stenmurarna, de röda ladugårdarna och de ringlande grusvägarna. En äkta idyll av Småland helt enkelt.

Filmstaden

Nära nog alla filmer som bygger på Astrid Lindgrens böcker har haft världspremiär i Vimmerby. Många filmer har också, helt eller delvis, spelats in i staden eller dess närmaste omgivningar. Katthult i Gibberyd och Bullerbyn i Sevedstorp är sedan länge välkända filmplatser, som årligen drar stora besöksskaror. Två filmer om Lotta på Bråkmakargatan spelades in i Astrid Lindgrens Värld 1991 och 1992. I början av december 2014 var det dags för en ny världspremiär i Vimmerby, då den nya filmen ”Astrid” gick upp på biografen Grand. Det är den första spelfilmen om författarinnans liv och gärning och speglar hela hennes liv.

Vimmerby stadskärna

Vimmerby är Astrid Lindgrens uppväxtstad. Det är också här i Vimmerby som Astrid Lindgren är begravd. Här är mycket sig likt sedan Astrid Lindgren bodde här, men ändå så olikt. Gå en promenad i stadskärnan och upplev inspirationsmiljöerna. Här finns Kalle Blomkvists gränder, Emils marknadsplats, huset för Pippis karamellaffär och mycket annat du säkert känner igen.

I hörnet av Rådhustorget vid Stora Torget skymtas Astrid Lindgren sittande
vid en skrivmaskin i sitt arbetsrum.

Astrid Lindgren-statyn i brons invigdes den 1 juni 2007, 100 år efter Astrid Lindgren föddes på gården Näs i Vimmerby. Statyn är skapad av konstnärinnan Marie-Louise Ekman, i samarbete med Hanna Beling och Heinz Müllner samt elever vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm.

Välkommen att sätta dig ner mitt emot Astrid Lindgren i den interaktiva statyn på Rådhustorget!

I Vimmerby i Småland finns en mycket speciell plats – Näs Astrid Lindgrens barndomshem. Här föddes och växte Astrid Lindgren, vår mest folkkära författare, upp. Detta är platsen där hon har inspirerats till många av sina berättelse och böcker. Här hörde hon de berättelser och mötte många av de personer och de miljöer som sedan bildade grunden i hennes böcker.

Det var här som hon klättrade i sockerdricksträdet och lekte med sina syskon i snickerboa. Det var här hon hoppade i hö och lyssnade till sagor i Kristins kök. De flesta människor har starka känslor för Astrid Lindgren och hennes böcker. Hon möter ständigt nya läsare och fortsätter att prägla vår syn på människan och världen. Hennes författarskap trotsar alla gränser – hon läses av alla generationer i alla världsdelar. Astrid Lindgren har blivit en förebild för människor över hela världen, inte bara som författare utan även som samhällskritiker och debattör. Med skarp penna och trygg röst, med humor och värme, stred hon för miljön, barns rättigheter, djurskydd.

Astrid Lindgren och sagans kraft

I basutställningen ”Astrid Lindgren och sagans kraft” får du lära känna den lilla flickan som växer upp på gården Näs och följa henne genom hela livet. Du får höra sångerna hon sjöng i sin barndom som inspirerade till visskatten hon skapade, men också förstå den förtvivlan hon kände när hon som ung tvingas lämna bort sin son. Du kan dyka ner i krigsdagböckerna som ger en unik inblick i såväl hennes tankevärld som vardag under andra världskriget. Du kan fördjupa dig i hennes politiska ställningstagande mot det hon såg var orätt. Men framför allt får du inblick i ett av Sveriges största författarskap och fördjupa dig i Astrid Lindgrens inspirationskällor och drivkrafter.

Guidning i barndomshemmet

Följ med på en guidad visning och förflytta dig till tiden när Astrid Lindgren växte upp här på Näs tillsammans med sina tre syskon, föräldrar och många andra som arbetade på gården. Barndomshemmet restaurerades av Astrid Lindgren själv på 1960-talet, som hon minns det från sin barndom. Här börjar Astrid Lindgrens egen historia.

Barndomshemmet ligger i Näs trädgårdar och är ett privatägt hem som endast kan besökas genom en guidad visning. Guidningen förbokas bäst hos Astrid Lindgrens Näs.

Trädgårdarna på Näs – Astrid Lindgrens barndomshem

Trädgårdarna på Näs – Astrid Lindgrens barndomshem är en berättande trädgård som består av en rad olika rumsligheter där varje del bär ett speciellt tema som på något vis är kopplat till Astrid Lindgren och hennes författarskap så som frihet och mod, melankoli och livsglädje.

Vår ambition är att trädgårdarna ska väcka känslor, vara en plats att inspireras av, en plats där tankar får rum och samtal förs. Här blandas lövsalar och mossbäddar med lekfulla skulpturer och nässelhagar – allt med en doft av den småländska natur som låg Astrid Lindgren så varmt om hjärtat.

Sommarutställning ”Björn Bergs Sagovärld- Emil och många andra!”

I sommar får du möta illustratören Björn Berg (1923 – 2008) här i Prästgården. Detta jubileumsår när Björn Berg skulle ha fyllt 100 år hyllar vi honom med att visa upp hans stora och mångsidiga konstnärskap.

Kärnan i utställningen är en rik samling originalillustrationer och skisser.Vi visar Björn Bergs arbete från de första trevande skisserna under uppväxttiden i New York på 30-talet fram till de illustrationer för barnböcker som han skapade under sitt liv.

Originalbilder från böckerna Emil i Lönneberga, Q-hunden, Pomperipossa, Musen Jenny, Killingen som kunde räkna till 10 och Teskedsgumman

Utställningen har skapats av Björn Bergs barn Maja och Torbjörn Berg, och visas i Prästgården 17 juni – 24 september

Astrid Lindgrens Värld är en sagolik plats för både stora och små. Alla som har vuxit upp med berättelserna om Pippi, Emil och Astrid Lindgrens andra figurer kan känna igen sig i parkens miljöer. Här finns gott om tillfällen att dras med in i äventyren. Astrid Lindgrens Värld är Sveriges största utomhusteater med många scener där vi dagligen spelar specialskrivna scener som alla är baserade på Astrid Lindgrens berättelser.

Vi bjuder små människor på stora upplevelser

För ett barn är det en stor händelse att få träffa och leka med Pippi, Karlsson, Emil eller någon av de andra favoriterna. Här bor Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Ronja Rövardotter och många fler. Besök tillexempel Villa Villekulla och Pippi Långstrump där händer det alltid något något roligt. Du kan få se henne kämpa mot pirater eller mot Dunder-Karlsson och Blom, för att i nästa ögonblick skoja med Kling och Klang.

I Katthult kan du uppleva en bondgård som den såg ut vid förra sekelskiftet, ströva omkring bland slåtterängarna och de hundraåriga ekarna. I närheten finns en leklada, en liten sjö och en loge där man kan hoppa i hö. Självklart finns Emils snickarbod, full med trägubbar, här också. Familjen Svensson är här hela sommaren, det är ju här de bor. Äventyret fortsätter i Mattisborgen och i den stora Mattisskogen runt omkring. Besök fängelsehålorna i borgen, provligg Skalle-Pers säng och se Helvetesgapet öppna sig framför fötterna. Ronja, Mattis, Lovis och alla de andra rövarna finns här under huvudsäsongen. Glöm inte att boka ditt besök!

Ska man orka leka måste man äta

Har ni med er egen mat får ni gärna slå er ner på någon trevlig plats och äta, här finns gott om picknickställen. Vi kan särskilt rekommendera Picknickstigen i närheten av Katthult eller Björkdungen nedanför Den lilla lilla staden. I Picknicklunden, Björkdungen, och vid kvarnen i Mattisskogen finns det dessutom ordentliga grillplatser. I våra restauranger lagar vi all mat från grunden i våra egna kök. Du finner allt från enklare rätter, till rejäl småländsk husmanskost, som köttbullar med potatismos eller stekt fläsk med raggmunk. De flesta råvarorna är hämtade från trakten och menyerna har tagits fram i samarbete med en av Sveriges mest framstående kockar, Fredrik Eriksson från Långbro Värdshus. Om någon i familjen är allergisk eller av annan orsak behöver specialkost erbjuder vi även ett eller flera allergialternativ.

Här fortsätter det roliga även när sommaren är slut

I september är det full fart under helgerna och på vardagarna är parken öppen för promenad och lek. Senare under hösten firar vi höstlov i parken och i samband med det bjuder vi in till en traditionell småländsk höstmarknad.

Välkommen!

De tre små gårdarna i Sevedstorp var förebilden i Astrid Lindgrens böcker om Bullerbyn. Här växte Astrid Lindgrens far, Samuel August upp och här spelade man in filmerna om Bullerbyn 1986-87 under ledning av Lasse Hallström.

Under sommaren lever byn upp, det finns lite olika djur, man kan hoppa i höet och i en av ladugårdarna finns Café Sörgården där man serverar våfflor, ostkaka, smörgåsar, glass mm. I caféet finns en liten butik med souvenirer, hantverk och barnkläder. Se hemsidan för mer information om vad som händer i Bullerbyn

P-avgift inklusive inträde: 50 kronor/bil.

I Filmbyn får du uppleva scener från klassiska barnfilmer som Emil i Lönneberga, Alla vi barn i Bullerbyn och Pippi Långstrump. Kliv in i filmens värld i en magisk utställning som är skapad i Astrid Lindgrens anda.

I Filmbyn Småland får du se klassiska filmklipp, originalrekvisita från filmerna, sjunga till filmmusik och till och med prova att skapa egen film. Dessutom kan du passa på att besöka vårt café, vår shop och någon av alla 12 inspelningsplatser som ligger i närheten, såsom Katthult och Bullerbyn. Filmbyn blir också en arena där barn och unga kan utforska filmens värld och se möjligheterna med rörligt media. I förlängningen har vi en vision att bli en nod för svensk barnfilm.

Flytta ut leken till Upplevelseskogen precis intill. Här träffar du Marianne Lund som tar med dig på ett AR-äventyr i skogen med mobilappen Upplevelseskogen. Parkourbana, lekstuga, konst, hinderbanor och filmkulisser under bar himmel finns också inbäddade i den småländska skogen.

Välkommen till Filmbyn Småland!

Inte ens när Astrid Lindgren publicerade sina första böcker i början av 1940-talet var det någon som förstod vilken industri som startades. Idag vet vi. Hennes böcker har sålt i  över 165 miljoner exemplar på 107 språk, det sker en ständig nyutgivning av hennes verk runt om i världen, ett 50-tal filmer och tv-serier har producerats, tusentals teateruppsättningar och musikaler, flera priser har inrättats till hennes ära, skolor, daghem, bostadsområden, parker och kvarter är döpta efter hennes karaktärer – och, inte minst, vi har ett stort humanistiskt arv från Astrid Lindgrens kamp för barns och djurs rättigheter, ekologi och jämlikhet. 

Vi på Astrid Lindgren Aktiebolag är övertygade om att världen behöver Astrid Lindgren – kanske mer än någonsin – och fortsätter i hennes fotspår. 

Astrid Lindgrens Aktiebolag

Vi sitter i Stockholm men vår verksamhet sträcker sig över hela jorden. Vi arbetar långsiktigt, med höga krav på kvalitet och trohet mot originalet och vi är stolta och glada över alla våra fantastiska samarbetspartners som tillsammans med oss sprider Astrid Lindgrens verk. Några av de viktigaste finns i Vimmerby, platsen där allting började. Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens Näs spelar nyckelroller i att levandegöra såväl berättelserna som Astrid Lindgrens egen person.

Astrid Lindgren Aktiebolags uppdrag är att sprida och skydda Astrid Lindgrens författarskap i hela världen. I allt vi gör förhåller vi oss till Astrid Lindgrens egna tydliga riktlinjer om vad som får, kan och bör göras. Vi vill att så många barn och vuxna som möjligt över hela världen även i framtiden kan få läsa Astrid Lindgrens böcker, se hennes filmer och teateruppsättningar, höra hennes sånger och uppleva hennes världar på ett så bra sätt som möjligt. Det bästa stället att börja är här, i Astrid Lindgrens Vimmerby. Platsen hon genom livet kallade hem.

Olle Nyman,
barnbarn till Astrid Lindgren

Astrid Anna Emilia föddes den 14 november 1907 här på bondgården Näs. Astrid var nummer två i en syskonskara på fyra. Det var hon och hennes syskon som, tillsammans med kogubbens barn och barnen från prästgården bredvid, var Bullerbybarnen i verkligheten. Berättelsen om deras lekar har nu spritt sig över hela världen. Det var här hon klättrade i sockerdricksträdet och lekte ”sickenblås” och ”inte-stöta-golvet” med sina syskon. Det var här hon hoppade i hö och lyssnade till sagor i Kristins kök.

Barndomshemmet

Följ med på en guidad visning och förflytta dig till tiden när Astrid Lindgren växte upp här på Näs tillsammans med sina tre syskon, föräldrar och många andra som arbetade på gården. Barndomshemmet restaurerades av Astrid Lindgren själv på 1960-talet, som hon minns det från sin barndom. Här börjar Astrid Lindgrens egen historia och var miljön som inspirerade henne till några av hennes mest älskade berättelser.

Barndomshemmet ligger i Astrid Lindgrens Näs trädgårdar och är ett privatägt hem som endast kan besökas genom en guidad visning.

Astrid Lindgren och sagans kraft

I den nya basutställningen ”Astrid Lindgren och sagans kraft” får du lära känna den lilla flickan som växer upp på gården Näs och följa henne genom hela livet. Du får höra sångerna hon sjöng i sin barndom som inspirerade till visskatten hon skapade, men också förstå den förtvivlan hon kände när hon som ung tvingas lämna bort sin son. Du kan dyka ner i krigsdagböckerna som ger en unik inblick i såväl hennes tankevärld som vardag under andra världskriget. Du kan fördjupa dig i hennes politiska ställningstagande mot det hon såg var orätt. Men framför allt får du inblick i ett av Sveriges största författarskap och fördjupa dig i Astrid Lindgrens inspirationskällor och drivkrafter.

Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs

Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs är en berättande trädgård som består av en rad olika rumsligheter där varje del bär ett speciellt tema som på något vis är kopplat till Astrid Lindgren och hennes författarskap så som frihet och mod, melankoli och livsglädje.

Ambitionen är att trädgårdarna ska väcka känslor, vara en plats att inspireras av, en plats där tankar får rum och samtal förs. Här blandas lövsalar och mossbäddar med lekfulla skulpturer och nässelhagar – allt med en doft av den småländska natur som låg Astrid Lindgren så varmt om hjärtat.