Unika naturupplevelser i Vimmerby

Älgsafari på Virum Älgpark

Blöta älgpussar och spännande safariturer är utan tvekan Virum Älgparks signum. Belägen 3 mil från Vimmerby kan ni uppleva älgar och dovhjortar i deras egen miljö. Här kommer man de ståtliga djuren riktigt nära. Vagnarna ni åker i har tak och delvis öppna sidor så man har möjlighet att klappa och mata älgarna, samtidigt som man sitter väl skyddad. Dåligt väder är inget problem. 

http://www.virummoosepark.se

algpark 2021-60
Kvilleken, 1000-år gammal

Kvilleken eller Rumskullaeken som den också kallas är en av Sveriges äldsta och största ekar, den är också en av de grövsta ekarna i hela Europa. En imponerande jätte med en omkretsen på 13 meter. I slutet av 1930-talet gjordes en noggrann utredning om Kvillekens ålder och man kom då fram till att den var 950 år. Det innebär att den vid det här laget har passerat 1000 år och sannolikt är landets enda tusenårsek.

https://www.lansstyrelsen.se/kalmar/besoksmal/naturreservat/kvill

Kvilleken
Eriksgården - lantliv på riktigt

På Eriksgården känns det som att tiden stått stilla. Hit kommer långväga besökare för naturupplevelser som gör gott för kropp och själ. Här får ni träffa brukshästar, ardenner och gotlandsruss och övriga smådjur. Detta är en plats för de som vill uppleva de djupa småländska skogarna och kring gården finns flera upplevelser att välja bland. Rid eller åk häst & vagn, tillaga kolbullar i grillstugan och lyssna på historier om mytomspunna, lokala sägner. Mys, umgås och lär er om djuren och vårt fantastiska kulturarv. 

www.eriksgardenvimmerby.se

Eriksgarden
Runkesten

Runkesten är ca 5 meter hög, 4 meter bred och 10 meter lång och av forskare ansedd som jordens största flyttblock, som kan sättas i vaggning. Det var landisen som likt en jätteskrapa 2-3 kilometer tjock, bröt loss och transporterade detta märkliga block – kanske hundratals mil – för att slutligen under avsmältningsskedet för ca 10-12 tusen år sedan placera det här stående på sin egg.

En folksägen berättar att det var jättekvinnan Kåra, som i ilskan över att blivit störd av kyrkklockorna kastade en sten från ”Harekulla höjd” i grannsocknen Pelarne mot Rumskulla kyrka. Vid kastet sprack stenen och den ena halvan hamnade vid Krogstorp i Pelarne och den andra halvan – Runkesten – på bergsknallen i Rumskulladalens utlöpare mot söder. Enligt sägnen skall Kåra en gång komma tillbaka och förgöra den som välter Runkesten från sin plats.

https://www.vimmerby.com/se-gora/runkesten/

RunkestenFB
Fiska med guide

Njut av en härlig dag på sjön med familjen, kompisarna eller kollegorna. Starlings fiske bjuder in till en utflykt utöver det vanliga där vi drar ner tempot och sänker axlarna. Utforskar natur/djurliv och känn pirret i magen när du glider fram i vattnet i jakten på fångst.
Starlings fiske utgår från Vimmerbyområdet men erbjuder fiske i alla sjöar som har fiskekort i norra Småland. Fiskeguiden Fredrik vägleder dig och ditt sällskap inom gädd- och abborrefiske från sportfiskebåt. Mete- eller kastspö är ditt val med möjlighet att prova olika fiskesätt, beten och spön finns. Ingen förkunskap erfordras och utrustning finns att låna, men vill du ta med din egna utrustning så går även det bra. 

http://starlingsaep.se/

Vimmerbys enda vattenfall

Två mil norr om Vimmerby i Gullringen kan du njuta av dånet från Kvarndammens vattenfall. Passa även på att gå den natur- och kuluthistorisk naturstigen Smé-åna. Leden tar er på en resa genom Gullringens utveckling. Den långa slingan sträcker sig cirka 4,5 kilometer och den lilla slingan 2,5 kilometer. Från Kvarndammens badplats och traktens högsta vattenfall kan stöta på strömstare och utter, sedan passerar du bland annat den gamla kraftstationen, den fascinerade Djupegrop och en grotta i de gamla Skomakarbergen. 

https://www.vimmerby.com/se-gora/naturstigen-sme-ana/

Upptäck Vimmerby från sadeln

Gravelcykling

Vimmerbyvägarna imponerade stort när Abloc var på besök, så de hjälpte oss att skapat ett gäng härliga turer för cykelentusiaster. Med start i Vimmerby eller Fredensborgs Herrgård utforskar ni vägar för cyklister på alla nivåer. Är grusvägar din melodi måste du spana in Lönneberga Gravels utmanande rutter. Oavsett om du är en erfaren gravelcyklist eller nybörjare, kan du hitta lämpliga rutter och utmaningar i Lönneberga Gravel.    

Ta även en titt på de andra charmiga slingor som tar dig ut på landsbygden i våra trakter. Landskapet runt oss bjuder på småländsk karaktär där du längs våra vägar passerar skog, hagar, sjöar, slingrande grusvägar, röda hus med mera. 

Gravel cycling in Eksjö, Hultsfred & Vimmerby - 23/07/24
Foto: Christopher Lanaway / Atelier Nord
Cykla i filmlandskapet Småland

En guidad cykeltur som utgår från filmmuseet Filmbyn Småland i Mariannelund och går till filminspelningsplatser och turistattraktionerna Katthult och Bullerbyn och ekobyn Ingebo Hagar. Längs vägen passerar du flera platser där scener till filmerna om Emil i Lönneberga spelades in. En barnvänlig dagsutflykt och en perfekt aktivitet under din semester i Sverige. Cykelturerna är 13-70 kilometer långa och går genom stora skogar och idylliska byar, förbi röda stugor, levande bondgårdar, odlingslandskap och glittrande sjöar. Allt i en typisk småländsk miljö i ett kuperat och varierat landskap med vackra vyer.

www.cyklaifilmlandskapetsmaland.se/

Cykla i Filmlandskapet Småland
Mountainbike hos Wimer Bike Park

I direkt anslutning till de norra delarna av Vimmerby, nära Astrid Lindgrens Värld hittar du stigcykelleder som bjuder på sköna turer. Terrängen är med regionens mått mätt ganska kuperad, så vänta dig sluttningar både uppför och utförs. Här har du fyra leder att njuta av och en pumptrack att slipa på tekniken i.

Mossebo Flowtrack, Grön 1,1 kilometer
Videslätt, Blå 3,3 kilometer
Rumhult, Röd 6 kilometer
Applekullen, Svart 7,7 kilometer

www.bikingsoutheast.se/områden/wimer-bikepark-vimmerby

Wimer Bikepark

Cykeluthyrning

Här kan du välja att hyra en standardcykel eller elcykel. Tillval finns i form av barnsitsar samt cykelvagnar för packning finns också. Välj mellan traditionell damcykel, landsvägscykel, barncykel, elcykel eller mountainbike. När man hyr en cykel ingår alltid hjälm.

Cykelservice 

Genom regelbunden cykelservice förlänger du cykels livslängd betydligt. Hos Motorsport kan din cykel få lite kärlek i form av reparation eller service. 

http://www.motorsport.se/

Tre Tillsammans – Övriga naturupplevelser

Övriga naturupplevelser - Vimmerby

Övriga naturupplevelser - Eksjö

Övriga naturupplevelser - Hultsfred

Tre Tillsammans är en satsning som Eksjö, Hultsfred och Vimmerby gör under 2021 – 2023.

Satsningen har fått extra medel från Tillväxtverket, Region Kalmar Län samt Eksjö, Hultsfred och Vimmerby kommuner för att kunna stötta besöksnäringen i regionen.

Gravel Biking

Cykling - Vimmerby

Cykling - Eksjö

Cykling - Hultsfred

Tre Tillsammans är en satsning som Eksjö, Hultsfred och Vimmerby gör under 2021 – 2023.

Satsningen har fått extra medel från Tillväxtverket, Region Kalmar Län samt Eksjö, Hultsfred och Vimmerby kommuner för att kunna stötta besöksnäringen i regionen.

 

Foto: Christopher Lanaway / Atelier Nord
Film : Andrew Richardson / Atelier Nord

Tre Tillsammans – Vandring

Vandringsleder - Vimmerby

Vandringsleder - Eksjö

Vandringsleder - Hultsfred

Tre Tillsammans är en satsning som Eksjö, Hultsfred och Vimmerby gör under 2021 – 2023.

Satsningen har fått extra medel från Tillväxtverket, Region Kalmar Län samt Eksjö, Hultsfred och Vimmerby kommuner för att kunna stötta besöksnäringen i regionen.

TRE TILLSAMMANS

Gravel, MTB och landsvägscykling

Vandring

Övriga naturupplevelser

Tre Tillsammans är en satsning som Eksjö, Hultsfred och Vimmerby gör under 2021 – 2023. Satsningen har fått extra medel från Tillväxtverket, Region Kalmar Län samt Eksjö, Hultsfred och Vimmerby kommuner för att kunna stötta besöksnäringen i regionen.

10 saker att göra i Vimmerby på sensommaren

10 saker att göra i Vimmerby på sensommaren

Just nu visar sig sensommaren från sin bästa sida. Varma dagar med ljumna kvällar som får oss att vilja krama ur varenda stund av det sista sommaren har att erbjuda. Spana in vår checklista nedan på hur du kan maxa det sista av sommaren i Vimmerby! 

IMG_4117
1. Förkovra dig på Astrid Lindgrens Näs

Upplev platsen där allt började. På den lilla gården Näs föddes vår folkkära författare Astrid Lindgren och här hoppade hon i hö med sina syskon och lyssnade till sagor i Kristins kök. På utställningen ” Hela världens Astrid Lindgren” får du veta mer om hennes uppväxt, livet som barnboksredaktör och opinionsbildaren.

Pippi kramar pappa
2. Astrid Lindgrens Värld

Även om sommarsäsongen har passerat så finns det fortfarande en chans att boka in ett besök på Astrid Lindgrens Värld. Mellan den 22 augusti till den 18 september har de öppet från fredag till söndag. Då har du chans att träffa Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Karlsson på taket och Rasmus på luffen. 

IMG_20220731_135126
3. Vandra i Norra Kvill - Sverges tredje minsta Nationalpark

Vandra genom gammal magisk urskog, bland omkullfallna träd och mossbeklädda stenblock. Här finns två olika leder att välja på, en på 2,5 km respektive 4 km. Lederna går förbi Idgölen och upp på Idgölens utkiksplats. 

_DSC9481
4. Ta cykeln genom filmlanskapet Småland

Cykla genom filmlandskapet är en aktivitet där ni får vara utomhus en hel dag och samtidigt uppleva ett stycke svensk kultur och småländsk natur. Turen går genom bland annat filminspelningsplatser och turistattraktionerna Katthult och Bullerbyn. Längs vägen passerar du flera platser där scener till filmerna om Emil i Lönneberga spelades in. En barnvänlig dagsutflykt. 

Stadsmuseet Näktergalen
5. Gör ett spännande museibesök

Runt och i Vimmerby finns ett antal utsällningar och muséer. Stadsmuséet Näktergalen visar upp Vimmerbys historia och har nu temautställningen ”Leksaker & Lekar”Linköping. Är du mer intresserad at motorer är MX World collection kanske ett bättre alternativ. Gillar du film och Astrid Lindgren är Filmbyn Småland det självklara valet. Eller varför inte ta en heldag dedikerad för museibesök. 

0402_canoe-525
6. Hyr kanot och paddla längs Stångån eller i någon av Vimmerbys sjöar

Till ljudet av porlande vatten och kvittrande fåglar paddlar ni fram på vackra Stångån. Några kilometer genom öppet landskap och man passerar Vimmerby och fortsätter vidare tills vattnet öppnar upp sig i sjön, förbi slussarna i Kinda Kanal ända upp till Linköping. 

För er som föredrar friheten i öppna vatten är en rundtur i någon av sjöarna Krön, Nossen eller Yxern det perfekta alternativet. Packa ihop en matsäck, samla familjen eller några vänner och ge er ut på ett kanotäventyr. 

Kvilleken
7. Beundra den berömda Kvilleken

Kvilleken eller Rumskullaeken som den också kallas är en av Sveriges äldsta och största ekar, den är också en av de grövsta ekarna i hela Europa. I slutet av 1930-talet gjordes en noggrann utredning om Kvillekens ålder och man kom då fram till att den var 950 år. Det innebär att denna jätten vid det här laget har passerat 1000 år. 

IMG_4138
8. Promenera på Vimmerbys historiska gator

Undrar du vad som finns bakom dörrarna på de gamla husen längs med Storgatan, vart Astrid Lindgren fick sitt första jobb eller vart det finns fornlämningar från yngre järnåldern? Välkommen att ta del av två promenadslingor, en i Astrid Lindgrens fotspår och en genom Vimmerbys kultur och historia. 

6
9. Se traktens högsta vattenfall

Två mil norr om Vimmerby i Gullringen kan du njuta av dånet från Kvarndammens vattenfall. Passa även på att gå den natur- och kuluthistorisk naturstigen Smé-åna. Leden tar er på en resa genom Gullringens utveckling. Den långa slingan sträcker sig cirka 4,5 kilometer och den lilla slingan 2,5 kilometer. Från Kvarndammens badplats och traktens högsta vattenfall kan stöta på strömstare och utter, sedan passerar du bland annat den gamla kraftstationen, den fascinerade Djupegrop och en grotta i de gamla Skomakarbergen. 

IMG_20220819_145258
10. Testa en ny smak från något av glasscaféerna

En smältande glass i handen hör sommaren till! Glass i strut, glass på pinne, glass i bägare – ja, alla former av glass är bra former av glass. Passa på att testa en ny smak innan sommaren är slut. Kanske får du en ny favorit?

Foto: Abloc in Vimmerby

Lönneberga Gravel

Småland är ett landskap fullt av berättelser. När man cyklar genom de vidsträckta skogarna, förbi mängder av röda stugor och vackra sjöar, är det inte svårt att föreställa sig hur detta område gav inspiration till många av miljöerna i Astrid Lindgrens verk. Lönneberga Gravel är ett cykeläventyr för att hylla till denna sagoskapande region, ett grusäventyr som vi är säkra på att Emil hade gillat. 

Lönneberga. Mariannelund. Katthult. Bullerbyn. Alla rundorna går genom dessa fiktiva – men ändå helt verkliga – platser, sammankopplade av natursköna grusvägar. För att hålla sinne och ben fräscha under dagen kommer det att finnas kaffestopp med klassisk fika och lokala specialiteter längs med vägen.

 

Den längsta rundan (165 km) kommer att passera Kvilleken, en 1000 år gammal ek strax söder om Norra Kvills nationalpark. Medan historien har rusat förbi har detta träd stått stadigt sedan vikingatiden. Hur många människor har skyndat förbi under den här tiden? Snart kan Kvilleken lägga till en grupp gruscyklister på sin gästlista.

 

Rundorna går på mycket vackra grusvägar, traktorvägar, en och annan stig och några kortare asfaltssnuttar att hämta andan på. Vägarna är noga utvalda för att bjuda på vackra vyer och upplevelser längs vägen, med minimal biltrafik.  

Såhär går det till

Lönneberga Gravel är inte på något sätt en tävling, utan handlar helt och hållet om upplevelsen och äventyret. Farten väljer du därför själv. Det går bra att anmäla sig ensam eller som duo.

Vägarna är öppna för allmänheten och alla trafikregler gäller. Fem dagar innan eventet kommer alla deltagare få GPX-filer att själva navigera efter. Abloc som arrangerar detta cykeläventyr kommer även ha guider ute i två olika fartgrupper på 100 km respektive 165 km för den som hellre vill cykla i grupp och slippa navigera. Guiderna kommer att hålla en snittfart på ca 24km/h.

Cyklingen börjar och slutar vid Fredensborgs Herrgård som ligger en mil söder om Vimmerby, en ståtlig herrgård byggd 1875. Längs vägen finns minst tre depåer beroende på rutt. Vid målet serveras varm mat och kall dryck och det finns också utmärkta möjligheter till ett uppfriskande bad och bastu vid sjön Gissen. Afterbiken avslutas med prisutdelning där alla deltagare har chans att vinna fina priser från våra partners. 

Om ABLOC

Abloc, en verksamhet där cykeln står i centrum som vill bidra till att inspirera andra.
De arrangerar läger, guidade äventyr och tävlingar.

Läs mer om Lönneberga Gravel och boka ditt cykeläventyr.
Var med och cykla Lönneberga Gravel den 6 maj 2023!
Rutter

75 km / 950 höjdmeter 
100 km / 1400 höjdmeter 
165 km / 2150 höjdmeter 

Anmälan gör på:

https://www.lonnebergagravel.com/sv

Hänförande vyer

Total stillhet, hänförande vyer när man tar utflykten till högre höjder. Stigande bergspartier och tuff terräng lönar sig ofta för de bästa utsikterna. Och det finns gott om utsiktsplatser att njuta av Vimmerby och dess landskap på.

I stigande svårighetsskala hittar du ett par favoriter att ta dig an under skogsäventyren!

Lindtorps Kulle

Fantastiska Djursdala och Lindtorps Kulle, ett givet första stopp för den som vill njuta av en lättillgänglig utsikt. Med ett böljande landskap, gröna ängar och åkermarker levererar utsikten genom alla årstider. Vårens körsbärblomning och backsippor, sommarens praktfulla grönska, den färgglada hösten och den förhoppningsvis snötäckta vintern.

Gisseskalle

Utsikten som väntar är värd vandringen upp på Gisseskalle. Längs bredare eller smalare stigar leds ni uppåt för att sedan direkt mötas av den glittrande sjön Gissen omsluten av den småländska skogen när den är som vackrast. Sitt ner och njut av vyn som i nästan alla väder stäcker sig utsikten hela vägen till Vimmerby.

Djupedalsberget

207,5 meter över havet mäter Djursdalarundans högsta punkt, Djupedalsberget. Utsiktsskylten pekar mot en smal skogsstig som leder rakt ut i skogen. Väl framme på bergavsatsen, bakom ståtliga tallar bjuder utsikten på sjön Kröns stilla vatten och en skymt av vackra Södra Vi. Fortsätt den sju kilometer långa rundan runt och gör utflykten till en halvdagarstur.

Korpeberget

Omgiven av myter och sägner ligger Amaliagrottan, en imponerande blockgrotta precis vid Försjön längs med Sevedeleden. Följer ni sedan leden och påbörjar den mäktiga stigningen upp på Korpeberget belönas ni med en fantastisk utsikt över smålandsskogarna.

Idhöjden

Norra Kvills Nationalpark och den småländska trollskogen är en fantastisk upplevelse. Förbi omkullfallna träd och mossbeklädda stenblock leds ni genom skogen som fått leva fritt och vuxit sig både stor och gammal under 150 år. Runt Stora Idgölens näckrosfyllda vatten sjunger tofsmesen och den utmanande vandringen i den steniga naturen med en tuff stigning upp till Idgölens utsiktsplats är värt varje steg när ni når den vackra utsiktsplatsen med en magnifik vy över Rumskullaskogen.

Övrakulla

En sista utsiktsplats som är värd att nämna finns i Övrakulla utanför Rumskulla. Förbered er på en tuff stigning över sten och stock upp mot toppen. Förbi en spännande dalgång där mystiken börjar tätna och upp längs berget finns når ni en märklig ravin som har fått namnet Silvergata. Sägner säger att namnet kommer av de tjuvar som gömde kyrksilvret de stal från Rumskulla kyrka här år 1851. Väl framme på utsiktsplatsen kan ni njuta av den totala stillheten och blicka ut över Stångån som ringlar förbi genom dalen.

Hösten vid Gisseskalle

I riktning mot utsikten vid Djupedalsberget.

 

Stångån slingrar fram i hösten vid Övrakulla.

 

Leta efter godsaker i naturen

Passa på att nyttja den fantastiska allemansrätten nu när Vimmerbyskogarna är fyllda av sensommaren och höstens alla godsaker.

Lingon, blåbär, kantareller och Karljohansvamp är favoriterna att lägga i korgen under en skogsutflykt. Sedan är recepten många, härliga blåbärspajer, lätt syrlig lingondricka, smörig kantarellmacka och gräddiga svampsåser.

Välkomna ut i naturen!


I Sverige har vi allemansrätt, något som endast ett fåtal länder i hela världen har. Därför måste vi vara tacksamma för den rätten och aktsamma om den.

Vi får

Vistas fritt i skog och mark

Plocka bär, svamp och vilda blommor som inte är fridlysta

Tälta en natt utan markägarens tillstånd dock inte i närheten av bebyggelse

Bada, ro, segla, paddla och köra motorbåt på sjöar, åar och i skärgården

Elda, om det sker med största försiktighet, dock aldrig på berghällar

Vi får inte

Bryta något från växande träd eller buskar

Gå över åker där det växter gröda eller genom nyanlagda skogsplanteringar

Plocka fågelägg eller fågelbon

Lämna skräp som papper, plast, glas och liknande efter oss i naturen

Kanotäventyr på Stångån

Till ljudet av porlande vatten och kvittrande fåglar paddlar ni fram på vackra Stångån. Från Ösjön, strax söder om Ydrefors till Storebro slingrar sig den smala ån i sydostlig riktning genom vacker småländsk natur för att sedan göra en unik vändning och fortsätta norr över.

Några kilometer genom öppet landskap och man passerar Vimmerby och fortsätter vidare tills vattnet öppnar upp sig i sjön Krön och fortsätter via Juttern, upp genom Åsunden och sedan förbi slussarna i Kinda Kanal/Stångån ända upp till Linköping.

För er som föredrar friheten i öppna vatten är en rundtur i någon av sjöarna Krön, Nossen eller Yxern det perfekta alternativet. Packa ihop en matsäck, samla familjen eller några vänner och ge er ut på ett kanotäventyr.


Hyr kanot:

Smålandsbyn
Telefon: 0492-122 59
Mobil: 070-584 52 39 (Kontaktperson Robert)
Mail: info@smalandsbyn.se

Kröngården 
Telefon: 0706047986
Mail: cafe-krongarden@outlook.com

Yxern
Sms till 070-140 44 40
Mail till marie.alser@gmail.com

Vimmerby Camping
Telefon: 0492-314 10
Mobil: 070-274 56 21
Mail: info@vimmerbycamping.se

Hyr kajak:

Yxern
Sms till 070-140 44 40
Mail till marie.alser@gmail.com

Sju sagolika utflykter

Det är ingen slump att filmmuseet Filmbyn Småland byggdes just här. I tallskogen mitt emellan Katthult och Bullerbyn, strax utanför Mariannelund, som blev en filmby och hjärtat för inspelningen av Emilfilmerna på 1970-talet. I utställningen kliver du rakt in i de klassiska och autentiskt återgivna filmmiljöerna och får lära dig hur det gick till att spela in film med dåtidens teknik.

Från Filmbyn Småland kan du numera också njuta av de typiskt småländska vackra omgivningarna genom Sju sagolika utflykter. Packa ryggsäcken med fika eller köp med lokalproducerade köttbullemackor från Filmbyns Restaurang Skogen. Ta med din partner, egna eller andras barn, fyrbenta vänner eller kompisgänget på en härlig vandring i de djupa småländska skogarna. Njut av utsiktsplatser som Korpberget och Stora utsikten, få en jättelik runkesten i gungning, besök den vackra Herrgårdsparken eller promenera till Norrlida, där du faktiskt kan se ända till Mariannelund!

Vackert illustrerade kartor med vägbeskrivningar finns att köpa i Filmbyns reception. Var och en av de sju sagolika utflykterna har ett uppdrag och kan, med lite fantasi, kopplas till någon av filmerna. Vandringarna är cirka 2-7  kilometer, de passar både vuxna och barn (dock ej lämpade för barnvagn).

Med utgångspunkt från Filmbyn Småland kan du också cykla i Filmlandskapet, för att se ännu fler filminspelningsplatser och ta del av de lokala berättelserna från inspelningstiden. Turerna är 12-65 kilometer, samtliga startar och slutar vid Filmbyn Småland. Boka cykel eller plats på en guidad tur på www.cyklaifilmlandskapetsmaland.se.

”Finns det troll och rövare i skogen?”, ”Hit med lite farligheter!” och ”Vi ska på utflykt, tra la la” är tre av de sju utflykter som finns.

Läs mer om om alla sju hos Filmbyn Småland.

 

Utforska Vimmerbys outdoor

Vandra, springa, cykla, Vimmerbys växande outdoorutbud samlas nu på en och samma karta. Med Naturkartan hittar du till MTB-leder, vandringsstråk, elljusspår och andra spännande upplevelser i naturen.

Välkomna till Vimmerbys fantastiska natur!

Kartan uppdateras fortfarande.

Hitta din Naturkarta

Vem är din friluftskompis?

I Sverige är luften fri, så varför inte passa på att vara ute i naturen mer?2021 är det friluftslivets år i Sverige och det kommer att uppmärksammas i Vimmerby.

För varje månad kommer det ett nytt tema och mars månads tema är ”Friluftskompis”. Så ta med dig din bästa friluftskompis och ge er ut i naturen!

Använd gärna #friluftslivvimmerby på sociala medier när ni är ute och upptäcker all den fantastiska natur som finns i Vimmerby kommun så kan vi inspireras av varandra.

Ett år ute i naturen

Med naturen precis runt hörnet, fina vandringsleder som tar er genom skog och mark, den vackert slingrande Stångån som binder samman byar, sjöar och städer, äventyrliga cykelleder på så väl plana vägar som utmanande cykelstigar är Vimmerbynaturen öppen för alla.  

Den unika allemansrätten bjuder in till en hel värld av upplevelser i vår direkta närhet. Om det så är bärplockning, planlöst strosande eller en naturnära flerdagarstur till fots, i en kanot eller på en cykelsadel har alla möjlighet till ett friluftsliv.  

Friluftslivets år 2021 är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket där syftet med projektet är att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta samt öka medvetenheten om friluftslivets värden. 

Med #friluftslivvimmerby får du mer än gärna inspirera andra med hela årets olika exkursioner så ska vi göra vad vi kan för att inspirera tillbaka.  

Månadskalendern för friluftslivets år

Januari – Invigning Friluftslivets år 2021 
Februari – Inspiratör friluftsliv
Mars – Friluftskompis
April – Hela Sveriges friluftsdag
Maj – Friluftsliv i skyddad natur
Juni – Äta ute
Juli – Sova ute
Augusti – Jag har aldrig…
September – Gilla friluftslivet
Oktober – Lära ute
November – Må bra ute
December – Dialog friluftsliv

Foto: Alexander Hall

Den magiska känslan i den trolska naturen

Bland omkullfallna träd och mossbeklädda stenblock i den norra delen av Vimmerby kommun ligger Norra Kvills Nationalpark, den tredje minsta av Sveriges 30 nationalparker. I 150 år har skogen fått leva fritt i det 114 hektar stora området som bildades 1927 med ett kärnområde på 27 hektar. Av träden är cirka 80 procent tallar och vissa av exemplaren har vuxit sig både stora och gamla med 2,5 meter i omkrets och 35 meter höjd och 350 år i ålder.  

Välmarkerade leder banar väg för skogsupplevelser utöver det vanliga. Med chans att möta den ståtliga tjädern, passera otaliga träd med brandljud och höra sparvugglans läten i skymningen blir varje besök unik. Runt Stora Idgölen näckrosfyllda vatten sjunger tofsmesen och den utmanande vandringen i den steniga naturen med en tuff stigning upp till Idgölens utsiktsplats är värt varje steg när ni når den vackra utsiktsplatsen med en magnifik vy över Rumskullaskogen.  

Historien om den tusenåriga eken 

Strax söder om Norra Kvills Nationalpark ligger naturreservatet Kvill, ett strax under 30 hektar stort reservat som sedan 2007 har visat på både karaktäristisk vegetation och sällsynt flora och fauna. Sällsyntast av dem alla är den imponerande jätten som mäter 13 meter i omkrets, Kvilleken. Mitt bland betesmarkerna i Kvill, omgivet av gärdesgårdar och kohagar, står den och berättar den sin långa historia. Från att ha betraktats som en helig plats till att ha varit redskapsbod åt traktens bönder har eken varit med om mycket under sin livstid.  

Den exakta åldern på Kvilleken är osäker. I slutet av 1930-talet gjordes en noggrann utredning med resultatet 950 imponerande år. Det innebär att den vid det här laget har passerat 1000 år och sannolikt är landets enda tusenårsek. År 1772 omskrevs Kvilleken för första gången av häradsfogden Magnus Gabriel Crælius i boken ”Försök till ett landskaps beskrivning”. Där beskrivs eken märkvärdig och ihålig.  

Välkommen till Kvill!

Med 15 år av både sjukdomar och benbrott kämpar en av kommunens äldsta invånare med sin hälsa. Varje år är blomningen oviss och väntan genom maj månad är lång för den som längtar efter gröna blad på millenieeken. 2020 gick en grön gren beskådas. Länsstyrelsen lovar dock att Kvilleken lever vidare genom 12 livskraftiga ympar från trädet som kommer planteras i ett kloningsarkiv för framtidens biologiska mångfald.  

Upplev skogen runt Vimmerby

Vimmerby har över 170 kilometer vandringsled och promenadspår i skog och mark. Bredare gångvägar blandat med slingriga stigar och branta bergpartier gör att det finns något som passar alla under en dag i skogen. Ta med picknickkorgen, blåbärsbyttan eller varför inte göra upplevelsen till en flerdagarstur och packa ner tältet.

Sevedeleden är den längsta leden i kommunen med sina 50 kilometer plus påfartsleder på 18 respektive 35 kilometer. Leden går igenom skogar, över åkrar och passerar flera av skogens sevärdheter och historiska platser. 

Brantestad naturrunda tar er med på en 9,9 kilometer lång tur genom odlingslandskap och
skogsmark. En lagom kuperad promenad som ger er möjligheten att ta del av fornlämningar, en levande kulturbygd och ett fantastiskt växtliv samt passa på att hålla en picknick på någon av de vackra rastplatserna.  

Djursdalarundan leder er genom en 7 kilometer lång runda med stopp vid både naturfenomen och spännande kulturhistoria. 

Norra kvills nationalpark bjuder in till mystiken och magin i den småländska trollskogen med sina två rundor på 2,5 respektive 4 kilometer. Den tuffa vandringen lönar sig när du kan känna stillheten och lugnet vid Idgölens vatten och andas ut vid Idhöjdens utsiktsplats.  

Ingebo hagars fyra vandringleder från 1,2 – 4,2 kilometer bjuder in att uppleva de småländska skogarna i såväl korta som längre rundor i den vackra blandskogen. 

Smé-ånas 4 kilometer tar er på en resa genom Gullringens utveckling. Från Kvarndammen och traktens högsta vattenfall där du kan stöta på strömstare och utter till den gamla kraftstationen och förbi en grotta i de gamla Skomakarbergen för att avsluta med en bit på historiska Kungsvägen.

Sju sagolika utflykter är en samling av sju olika utflykter med utgång från Filmbyn Småland. Härlig vandringar i de djupa småländska skogarna där ni kan njuta av utsiktsplatser som Korpberget och Stora utsikten, få en jättelik runkesten i gungning, besök den vackra Herrgårdsparken i Mariannelund eller promenera till Norrlida, där du faktiskt kan se ända till Mariannelund! Vackert illustrerade kartor med vägbeskrivningar finns att köpa i Filmbyns reception. Utflykterna är mellan 2-7 kilometer och passar både vuxna och barn.

Cykla i Vimmerby

Cykla_ Alexander Hall

Cykla i Vimmerby

Vimmerby är en pärla för dig som tycker om att se dig om från cykelsadeln. Här hittar du ett antal charmiga slingor som tar dig ut på landsbygden i våra trakter.

Tycker du om att röra på dig? Vill du upptäcka nya sidor av våra trakter? Vill du njuta lite extra av den småländska naturen? Då vill vi tipsa dig om att utforska Vimmerby på cykel. Vimmerby är nämligen en riktig pärla för dig som gillar att se dig om från cykelsadeln. 

Landskapet runt oss bjuder på småländsk karaktär där du längs våra vägar passerar skog, hagar, sjöar, slingrande grusvägar, röda hus och mycket mer. Du kommer också upptäcka att vägarna bjuder på en och annan ”uppföra”, som vi säger i Vimmerby. Landskapet är alltså delvis kuperat och här och var kommer du mötas av utmanande uppförsbackar som får svetten att lacka och mjölksyran att göra sig påmind i benmusklerna. Belöningen när du når toppen av backarna är när du istället kan rulla utför och bara njuta av farten och omgivningarna.

Vägvalen är många och i vilket väderstreck du än styr kosan kan du anpassa längden på din runda så att den passar din ambition. Vid högsäsong finns också flera möjligheter att stanna till vid något café, besöksmål, badplats eller sevärdhet som ligger utefter vägarna. Det finns med andra ord goda anledningar att utforska Vimmerby från cykeln.

Välj ditt cykeläventyr

Vill du ha lite vägledning bland Vimmerbyvägarna har Abloc och projektet Tre Tillsammans skapat ett gäng härliga turer för cykelentusiaster. Med start i Vimmerby eller Fredensborgs Herrgård utforskar ni vägar för cyklister på alla nivåer. Är grusvägar mer din melodi måste du spana in Lönneberga Gravels utmanande rutter. Oavsett om du är en erfaren gravelcyklist eller nybörjare, kan du hitta lämpliga rutter och utmaningar i Lönneberga Gravel. 

cyklar du för att få en adrenalinrush är Wimer Bike Park platsen för dig. Med sina spännande och utmanande spår lockar parken cyklisten in i en värld av fart, hopp och tekniska sektioner som garanterar en otrolig cykelupplevelse. Oavsett om du är en erfaren downhill-entusiast eller nybörjare, erbjuder Wimer Bike Park en perfekt miljö för att utveckla dina färdigheter och känna spänningen i varje kurva och varje drop. 

Vill du känna dig extra trygg på vägarna är en guidad tur med Cykla i Filmlandskapet Småland något för dig. Med lokala smaker i cykelkorgen och handvävd trasmatta på Pilencykelns pakethållaren cyklar du tillsammans med erfarna guider genom natur- och kulturlandskapet samtidigt som tar del av lokala filmhemlisar och berättelserna runt filminspelningarna.

Ingen cykel? Ingen fara, hos Motorsport hyr du både cyklar och tillbehör för några timmar eller dagar av cykeläventyr.

Vägen till frihet

Text och bild: Daniel Reich

Längtan att sakta ner för oss till södra Sverige i några dagar. Vi vill helt enkelt fly från stadens ljud, ge själen näring och lyssna till tystnaden. Vårt mål – det småländska höglandet.

Med ombord har vi vår fyraårige son Emil som längtar efter att få se en levande älg. Som utgångspunkt väljer vi den lilla orten Virserum, belägen mitt i Småland och perfekt för barnvänliga expeditioner i omgivningen. Där hyr vi en mysig stuga som har byggts enligt ekologisk standard.

När vi kommer fram är vi redan förtrollade av landskapet och hypnotiserade av skogens dofter. Det luktar tall och gran, svamp, bär och mossa. Plötsligt framstår Astrid Lindgrens berättelser som verkliga, de får ett ansikte. En av semesterns höjdpunkter blir att korsa en riktig urskog, i förhoppning om att möta en älg.

Sagt och gjort. Vi packar en ryggsäck med köksprylar och några matvaror, maten är som bekant godast utomhus. Bilfärden tar oss i nordvästlig riktning via Vimmerby mot trakterna kring Ydrefors. Det monotona motorljudet vaggar Emil till sömns och för honom in i drömmarnas land.

Under tiden är hans föräldrar inbegripna i ett livligt samtal. Och så är katastrofen där – vi har kört vilse. Humöret sjunker i takt med regndropparna som faller ner. Föräldrarnas anspänning går att ta på. Plötsligt dyker den upp från ingenstans: skogens konung. En ståtlig älgtjur står mitt på vägen. Upphetsade och överväldigade av känslor väcker vi lille Emil. Något sömndrucken förkunnar han att älgar och grodor är hans favoritdjur minsann! Vi vuxna instämmer glatt, och humöret i bilen stiger till nya nivåer. Älgen kastar hela tiden blickar på oss och lunkar sedan in i den sagolika skogen.

Vi kör vidare glada och tacksamma och upptäcker snart att rutten vi valt inte innebar någon större omväg. Hur var det nu igen? Alla vägar bär till…

Efter den lyckliga ankomsten ger vi oss in i urskogen. Vi är omgivna av gigantiska tallar och granar som är över 150 år gamla. De stora klippblocken är täckta med mossa och lavar. Här i Norra Kvills nationalpark ser det helt sagolikt ut, som om vi vore i Ronja Rövardotters skog. På områdets högsta punkt, Idhöjden, slår vi oss ner och blir närmast berusade av den vida utsikten. Det är helt underbart. Vi har landat i långsamhetens rike, i skogens frihet.

Leder och vandringsstråk

Vimmerby har över 170 kilometer vandringsled och promenadspår i skog och mark. Bredare gångvägar blandat med slingriga stigar och branta bergpartier gör att det finns något som passar alla under en dag i skogen. Ta med picknickkorgen, blåbärsbyttan eller varför inte göra upplevelsen till en flerdagarstur och packa ner tältet.

Sevedeleden är den längsta leden i kommunen med sina 50 kilometer plus påfartsleder på 18 respektive 35 kilometer. Leden går igenom skogar, över åkrar och passerar flera av skogens sevärdheter och historiska platser. 

Brantestad naturrunda tar er med på en 9,9 kilometer lång tur genom odlingslandskap och skogsmark. En lagom kuperad promenad som ger er möjligheten att ta del av fornlämningar, en levande kulturbygd och ett fantastiskt växtliv samt passa på att hålla en picknick på någon av de vackra rastplatserna.  

Djursdalarundan leder er genom en 7 kilometer lång runda med stopp vid både naturfenomen och spännande kulturhistoria. 

Norra kvills nationalpark bjuder in till mystiken och magin i den småländska trollskogen med sina två rundor på 2,5 respektive 4 kilometer. Den tuffa vandringen lönar sig när du kan känna stillheten och lugnet vid Idgölens vatten och andas ut vid Idhöjdens utsiktsplats.  

Ingebo hagars fyra vandringleder från 1,2 – 4,2 kilometer bjuder in att uppleva de småländska skogarna i såväl korta som längre rundor i den vackra blandskogen. 

Smé-ånas 4,5 kilometer tar er på en resa genom Gullringens utveckling. Från Kvarndammen och traktens högsta vattenfall där du kan stöta på strömstare och utter till den gamla kraftstationen och förbi en grotta i de gamla Skomakarbergen för att avsluta med en bit på historiska Kungsvägen.

Lidhem hittar ni naturen i dess prakt. De vackra lederna tar er runt i skogen och om säsongen tillåter, längs blåbär och smultronfyllda stigar mot badplatsen vid Gersjön eller runt Stora Lundsjön. Den tillgängliga terrängen gör det möjligt att komma fram med både barnvagn och cykel.

Ta er ut på en upptäckartur!

Som en saga breder sig det böljande landskapet ut över norra Småland. Tät tallskog varvas med ståtliga granar och glittrande sjöarna och hänförande vyer. Se platserna du så många gånger passerat med nya ögon eller upptäck ett nytt smultronställe omgivet av skog och mark.

Som en saga breder sig det böljande landskapet ut över norra Småland. Tät tallskog varvas med ståtliga granar och glittrande sjöarna och hänförande vyer. Se platserna du så många gånger passerat med nya ögon eller upptäck ett nytt smultronställe omgivet av skog och mark.

Med den småländska naturen runt om sig är det aldrig långt till en upptäckartur!

Vilken upptäckartur intresserar dig idag?

Skogens hemligheter

Vimmerby kommun erbjuder flera vackra vandringsleder, allt från kortare promenader till flerdagsvandringar. Stämningen i skogarna är något alldeles extra och den friska luften hjälper till att rensa tankarna. Vare sig du ger dig ut i skogen i hopp om att finna svamp och bär eller bara vill ta en stärkande promenad finns det spännande upplevelser att stöta på. De olika vandringslederna är färgmarkerade och hjälper till att guida vandraren fram till spännande fenomen och vackra utsiktsplatser.

Det finns historier och sägner till många av skogarnas fenomen. En av de populäraste är flyttblocket Runkesten, som sägs kunna sättas i gungning endast utav handkraft. Frågan är om man vågar utmana folksägen som säger att jättekvinnan Kåra som en gång kastade iväg stenen kommer tillbaka och förgör den som lyckas välta stenen från dess nuvarande plats. 

Ytterligare ett sägenomspunnet fenomen kopplad till traktens kyrkklockor finns i Bastefall och kallas Klockstenen. Namnet kommer från sägnen som berättar om hur det stora flyttblocket vänder på sig när det hör Pelarnes kyrkklockor slå. 

Byt ut sägner och stenblock mot vackra vyer och höga höjder genom att besöka någon av utsiktsplatserna i närheten. Följ Sevedeleden upp på Korpeberget intill Försjön, passera först Amaliagrottan och dess stora stenblock innan stigningen upp på utsiktsplatsen påbörjas. Njut sedan av den sköna naturen tillsammans med en liten picknick eller bara i tystnad. 

Beundra sjön Gissen söder om Storebro genom en promenad upp på Gisseskalle eller ta del av Djursdalarundan och den vackra utsikten på rundans högsta punkt. Vyn sträcker sig ut över sjön Krön och bort till samhället Södra Vi.

En fjärde utsiktsplats finns i Övrakulla utanför Rumskulla. Från vägen börjar en tuff klättring upp mot toppen. Längs vägen passerar du först en spännande dalgång där mystiken börjar tätna. Lite längre upp i berget finns en märklig ravin som har fått namnet Silvergata. Namnet kommer av de tjuvar som här gömde kyrksilvret de stal från Rumskulla kyrka år 1851. Strax efter Silvergata når du utsiktsplatsen där du bland annat kan blicka ut över Stångån som ringlar förbi.

Behövs vandringskartor, mer inspiration eller guldkorn i naturen finns Turistbyrån till hjälp. Naturen är till för äventyr och upplevelser, så ta dig ut i skogarna och börja upplev!

Runkesten

Amaliagrottan