Smakäventyr

Alexander Hall

Smakäventyr på Vimmerbys idylliska gårds- och sommarcaféer

Med den bästa utsikten över sjön Krön hittar ni Kröngårdens mysiga café. Hela sommaren dukas det upp med pajer och kakor i massor som serveras tillsammans med gott kaffe. Varva fikan med ett dopp på den intilliggande stranden eller ta en kanottur i den vackra sjön. 

Öppet varje dag mellan klockan 12.00-20.00 fram till 20 augusti. 

I sann Bullerbyanda besöker ni Café Sörgården. Bara ett stenkast från de tre husen vi så väl känner igen serveras ostkaka, våfflor och annan fika hela sommaren. Varva godsakerna med nostalgi och besök höskullen för att hoppa i hö eller bygg grottor, precis som Lisa, Pelle och de andra Bullerbybarnen gjorde, gör ett besök vid Uggleträdet och hälsa på gårdens djur. 

 

Öppet varje dag mellan klockan 11.00-17.00 fram till 27 augusti. 

I Flohults gamla lanthandel, omgivet av skogar, blommande rabatter och surrande bin, ligger Skogens honungscafé. Fikamenyn består av bakverk, glass och honungsbuffé med världens kanske godaste honung från gårdens flitiga bin. På hyllorna finns skogens smaker att ta med hem, om man har tur även de guldmedaljerade Ljung och Lindblomshonungarna. 

 

Öppet  onsdag-söndag mellan klockan 12.00-20.00 fram till 20 augusti. 

I natursköna Djursdalas vackra radby ligger Musteriet. Med sitt äppelmusteri, inredningsbutik och restaurang är ett stopp här givet. Njut av en kopp kaffe och någon av kökets läckra godsaker i den härliga pergolan eller vid något av restaurangens mysiga bord. 

 

Öppet tisdag-torsdag och söndag 12.00-17.00, fredag och lördag 12.00-21.00 fram till 20 augusti. 

I Korka, bara en kort cykeltur utanför Vimmerby ligger en helt nyöppnad gårdsbutik mitt i den 1000 kvadratmeter stora köksträdgården. Här skördas och förädlas grönsaker och frukt samtidigt som det serveras fika och mjukglass omgivet av gårdens kaniner, ankor och höns.  


Öppet torsdag klockan 16.00-19.00, lördag 11.00-17.00 och söndag 11.00-15.00

Foto: Alexander Hall

10 saker att göra i Vimmerby på sensommaren

10 saker att göra i Vimmerby på sensommaren

Just nu visar sig sensommaren från sin bästa sida. Varma dagar med ljumna kvällar som får oss att vilja krama ur varenda stund av det sista sommaren har att erbjuda. Spana in vår checklista nedan på hur du kan maxa det sista av sommaren i Vimmerby! 

IMG_4117
1. Förkovra dig på Astrid Lindgrens Näs

Upplev platsen där allt började. På den lilla gården Näs föddes vår folkkära författare Astrid Lindgren och här hoppade hon i hö med sina syskon och lyssnade till sagor i Kristins kök. På utställningen ” Hela världens Astrid Lindgren” får du veta mer om hennes uppväxt, livet som barnboksredaktör och opinionsbildaren.

Pippi kramar pappa
2. Astrid Lindgrens Värld

Även om sommarsäsongen har passerat så finns det fortfarande en chans att boka in ett besök på Astrid Lindgrens Värld. Mellan den 22 augusti till den 18 september har de öppet från fredag till söndag. Då har du chans att träffa Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Karlsson på taket och Rasmus på luffen. 

IMG_20220731_135126
3. Vandra i Norra Kvill - Sverges tredje minsta Nationalpark

Vandra genom gammal magisk urskog, bland omkullfallna träd och mossbeklädda stenblock. Här finns två olika leder att välja på, en på 2,5 km respektive 4 km. Lederna går förbi Idgölen och upp på Idgölens utkiksplats. 

_DSC9481
4. Ta cykeln genom filmlanskapet Småland

Cykla genom filmlandskapet är en aktivitet där ni får vara utomhus en hel dag och samtidigt uppleva ett stycke svensk kultur och småländsk natur. Turen går genom bland annat filminspelningsplatser och turistattraktionerna Katthult och Bullerbyn. Längs vägen passerar du flera platser där scener till filmerna om Emil i Lönneberga spelades in. En barnvänlig dagsutflykt. 

Stadsmuseet Näktergalen
5. Gör ett spännande museibesök

Runt och i Vimmerby finns ett antal utsällningar och muséer. Stadsmuséet Näktergalen visar upp Vimmerbys historia och har nu temautställningen ”Leksaker & Lekar”Linköping. Är du mer intresserad at motorer är MX World collection kanske ett bättre alternativ. Gillar du film och Astrid Lindgren är Filmbyn Småland det självklara valet. Eller varför inte ta en heldag dedikerad för museibesök. 

0402_canoe-525
6. Hyr kanot och paddla längs Stångån eller i någon av Vimmerbys sjöar

Till ljudet av porlande vatten och kvittrande fåglar paddlar ni fram på vackra Stångån. Några kilometer genom öppet landskap och man passerar Vimmerby och fortsätter vidare tills vattnet öppnar upp sig i sjön, förbi slussarna i Kinda Kanal ända upp till Linköping. 

För er som föredrar friheten i öppna vatten är en rundtur i någon av sjöarna Krön, Nossen eller Yxern det perfekta alternativet. Packa ihop en matsäck, samla familjen eller några vänner och ge er ut på ett kanotäventyr. 

Kvilleken
7. Beundra den berömda Kvilleken

Kvilleken eller Rumskullaeken som den också kallas är en av Sveriges äldsta och största ekar, den är också en av de grövsta ekarna i hela Europa. I slutet av 1930-talet gjordes en noggrann utredning om Kvillekens ålder och man kom då fram till att den var 950 år. Det innebär att denna jätten vid det här laget har passerat 1000 år. 

IMG_4138
8. Promenera på Vimmerbys historiska gator

Undrar du vad som finns bakom dörrarna på de gamla husen längs med Storgatan, vart Astrid Lindgren fick sitt första jobb eller vart det finns fornlämningar från yngre järnåldern? Välkommen att ta del av två promenadslingor, en i Astrid Lindgrens fotspår och en genom Vimmerbys kultur och historia. 

6
9. Se traktens högsta vattenfall

Två mil norr om Vimmerby i Gullringen kan du njuta av dånet från Kvarndammens vattenfall. Passa även på att gå den natur- och kuluthistorisk naturstigen Smé-åna. Leden tar er på en resa genom Gullringens utveckling. Den långa slingan sträcker sig cirka 4,5 kilometer och den lilla slingan 2,5 kilometer. Från Kvarndammens badplats och traktens högsta vattenfall kan stöta på strömstare och utter, sedan passerar du bland annat den gamla kraftstationen, den fascinerade Djupegrop och en grotta i de gamla Skomakarbergen. 

IMG_20220819_145258
10. Testa en ny smak från något av glasscaféerna

En smältande glass i handen hör sommaren till! Glass i strut, glass på pinne, glass i bägare – ja, alla former av glass är bra former av glass. Passa på att testa en ny smak innan sommaren är slut. Kanske får du en ny favorit?

Foto: OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Julbord för alla smaker

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Njut av ett julbord

Julen närmar sig och runt om Vimmerby med omnejd serveras varianter av det klassiska svenska julbordet. Det traditionella julbordet, julbord kombinerat med ljuva toner, den julinspirerade fyra rättersmenyn, ett julbord i Astrid Lindgrens anda  eller varför inte ett julbord med bowlinginslag? Det finns något för alla både i och utanför staden när det kommer till julstämning och vällagad mat. Bjud med familj, vänner och kollegor och njut av julkänslan!

Karaktärshotell kök & scen

Äntligen bjuder Karaktärshotell kök & scen in till julfest igen med ett traditionellt och vällagat julbord av Simon & Mathias med personal. Njut av alla de klassiska och mest omtyckta läckerheter. En fartfylld julbordsshow med temat Celebration. Välkommen klockan 18:00

25 November (Fullbokat)
26 november (Fåtal platser kvar)

2-3 december (Fullbokat)

9-10 december (Fullbokat)

16 December (Fullbokat)
17 december (Fåtal platser kvar)

695 per person

Bokas på 0492-798 98, 0702464403 eller simon.johansson@bjorkbacken.se

Fredensborgs Herrgård

I härlig miljö, på Fredensborgs Herrgård, serveras det omtyckta och dignande julbord med alla de traditionella rätterna. Stämningsfullt med levande ljus och tänd brasa fyller både mage och sinne av julens bästa.

Vid kvällssittningarna fredagar och lördagar ackompanjeras julborden med trubadur.

Fredensborgs Herrgårds julbord står uppdukat följande datum:

Fredag 25 november klockan 18:00
Lördag 26 november klockan 13.00 och 18:00

Fredag 2 december klockan 18:00
Lördag 3 december klockan 13.00 och 18:00

Fredag 9 december klockan 18:00
Lördag 10 december klockan 13:00 och 18:00
Söndag 11 december klockan 13.00

Dagsittning: 645 kronor per person

Barn 3-7 år 99 kronor, 8-13 år 275 kronor

Kvällssittning: 695 kronor per person inklusive trubadurunderhållning.

Bokning: 0492-306 00 eller restaurang@fredensborg.com.

Läs mer ..

MX World Collection

Välkomna till MX World Collections fina Julbord. Denna gång tillsammans med ett roligt och underhållande quiz med tema av julen.

9 och 10 december klockan 17.00-23.00.
595 kronor per person.

Biljetter säljs på MX World Collection Förrådsgatan 9, Vimmerby eller bokas på 0492-122 10

MX World Collection dukar även upp sitt fina julbord och bjuder in till en fantastisk kväll när Dollydots kommer och sjunger stämningsfull julmusik.

Lördagen den 3 december öppnas dörrarna klockan 18.00 med glöggmingel innan julbordet dukas upp till klockan 18.30.

595 kronor per person

Biljetter säljs på MX World Collection Förrådsgatan 9, Vimmerby eller bokas på 0492-122 10.

 

Musteriet

Fira in julen på Musteriet! Snart stundar julen och äntligen går den att fira tillsammans igen! I december kommer ett klassiskt och lantligt julbord med hållbarhet och smak i fokus dukas upp på Musteriet i Djursdala. Traditionella favoriter och kanske några nya samt gårdens varma äppelmust och äppelglögg?

1-20 december klockan 17.00
495 kronor per person

Bokas på 070-967 01 14

Vill du njuta av en härligt jullunch finns det även möjlighet att boka det. Musteriets jullunch är ett trevligt alternativ till det traditionella julbordet. Smaka på det bästa av Julen tilllagad med massor av kärlek.

1-20 december klockan 12.00-15.00
250 kronor per person

Bokas på 070-967 01 14

Astrid Lindgrens Värld

Stadsmästargårdens jullunch.

Det bästa med julen är kanske den goda maten och allt julgodis. Du är varmt välkommen att njuta av den här hos oss. I vår vackert dekorerade matsal serverar vi ett urval av såväl det kalla julbordet följt av småvarmt på buffén och ett sött avslut.

Datum: 1 december – 16 december, 
Måndag – fredag, kl.11.30-14.00, 325 kronor per person.

Torsdagar har vi även en kvällsittning, kl. 17.00-20.00, 395 kronor per person.                

Bokas på 0492-564 687

Vimmerby Bowling

Nu är det dags att boka in årets Julbord, och varför inte i kombination med en aktivitet som Bowling eller Shuffleboard. Vimmerby Bowling serverar traditionellt julbord i klassisk mysig anda i kombination med bowling.

25 november – 22 december.

Julbord och bowling 535 per person
Utan bowling 395 per person
Barn upp till och med 6 år gratis, barn upp till 12 år, 195 kronor med bowling 265 kronor.

Bokas på 0492-319 60 eller info@vimmerbybowling.se

Läs mer ..

Vimmerby Stadshotell

I anrik miljö dukar Vimmerby Stadshotell i deras festvåning upp ett klassiskt julbord med personlig touch. En mängd närproducerade och hemlagade delikatesser som hör julen till.

Julborden serveras med musikunderhållning. Insläpp från 17.30 med glöggmingel. 

25 november klockan 18.00
26 november klockan 18.00

9 december klockan 18.00
10 december klockan 18.00

16 december klockan 18.00
17 december klockan 18.00

625 kronor per person

Bokas på 0492-121 00 eller info@vimmerbystadshotell.se

Läs mer .. 

Knastorp Kaffe o Kultur

Den faluröda stugan med vita knutar från 1874 smyckas med julpynt. Det blir en mysig afton i det lilla torpet. Här serveras glögg och pepparkakor, must och liten Julsmörgås, kaffe och hembakt bröd.

Husets Julstjärnor (Tord, Matts, Kicki ) bjuder på en knippe vackra visor och roliga julminnen.

söndag 27 November kl:15:00
söndag 4 December kl:15:00
söndag 11 Decemberkl:15:00

250 kronor per person, endast förbokning. 

Bokning: 070-311 68 18
Meddela eventuella allergier eller övriga önskemål i samband med bokning.

Gullringens värdshus

Söndag 4 december – Adventsfika, visning av ”Spot on!”
Njut av en julig adventsfika på Gullringens värdshus. Här serveras julskinksmacka, köttbullemacka och hembakad fika. Under adventsfikan kan du ta del av utställningen ”Spot on! Gullringen – en del av det moderna Sverige”. Utställningen kommer nu att bli permanent i Gullringen.

Lördagen 17 december – Värdshusets lilla julbord med pub
Spendera en skön pubkväll med servering av värdshusets sittande lilla julbord. Det blir bordsservering på bricka i tre turer. Förboka gärna.

Söndag 18 december – Värdshusets lilla Julbord
 Gå på ett stämningsfullt litet julbord på Värdshuset i Gullringen. Julborden sker med bordsservering på bricka i tre turer. Förboka gärna.

Bokning: 070-284 50 02

God jul önskar Vimmerby!

Hitta rätt bland julaktiviteterna

Kom i julstämning med musik, marknader, utställningar och föreställningar.

Ät gott i Vimmerby

Den genuina maten finns att njuta av runt om på restauranger i hela kommunen, om det så är den traditionella ostkakan, de småländska smårätterna eller alla andra lokala delikatesser som erbjuds. En matbit för att hålla uppe energin en aktivitetsfylld dag eller gör maten till den stora upplevelsen, det finns något för alla. Välkomna till bords!
Vimmerby

Astrid Lindgrens Näs – säsongsöppet

Prästgårdsgatan 24

0492-56 68 00

 

Astrid Lindgrens Värld

Fabriksgatan

0492-798 00 

 

Bakfickan

Stora Torget 5

0492-139 05

 

Big Wong

Badhusgatan 3

0492-314 89

 

Björkbacken Kök & Scen

Traktorgatan 3

0492-798 98

 

Brygghuset

Åbrovägen 13

0492-753 80

 

Café Paris

Norrtullsgatan 5

073-903 61 69

 

Cafe Royal

Storgatan 42

0492-28 43 03

 

Green Fika – säsongsöppet

Gästgivarehagen

073-645 12 99

 

Frasses

Magasinsgatan 5

0492-152 20

 

Ingebo Hagar

Ingebo 107, 598 91 Vimmerby

0492-10039

 

Kalles Lek och Lattjo

Vimmerbyallén 1

0492-107 50

 

Monte Carlo

Falkängsgatan 1

0492-144 25

 

Mossebo Gästhem

Mossebo 121, 598 40 Vimmerby

0492-910 16

 

MX World Collection

Förrådsgatan 9

0492-122 10

 

Oxgården – sommaröppet

Bullerbygatan 2

0492-18870

 

Piri Piri

Sevedegatan 32A

0492-189 99

 

Pizzeria Palma

Drottninggatan 14

0492-181 55

 

Pizzeria Viktoria

Storgatan 58

0492-189 44

 

På Spåret

Järnvägsallén 1

0492-189 25

 

Restaurang Kharma

Rönnbärsgatan 36

0492-123 66

 

Restaurang Prime

Stora Mässhallsgatan 16

0492-167 00

 

Shalom

Sevedegatan 38

0492-182 88

 

Sibylla

Västra Tullportsgatan 3

0492-101 08

 

Subway

Magasinsgatan 4

0492-102 03

Thai Fu Qing

Stora Torget 2

0492-122 07

Vimmerby Bowling

Skyttegatan 8

0492-319 60

Vimmerby Camping

Nossenbaden, 598 93 Vimmerby

0492-314 10

Vimmerby Pizzeria och Grill

Stångågatan 1

0492-158 28

Vimmerby Stadshotell

Stora Torget 9

0492-121 00

La Plaza

Stora Torget 8

070-967 01 10

Tuna

Knastorp Kaffe o Kultur – säsongsöppet

Gunnarsmåla 147, 598 96 Vimmerby

070-311 68 18

Skogens Honung – säsongsöppet

Flohult 128, 598 96 Vimmerby

073-335 20 32

Älglogen, Virum Älgpark – säsongsöppet

Virum Tuna 520, 59896 Vimmerby

0492-52007

Storebro

Fredenborg Herrgård

Fredensborg 120, 598 91 Vimmerby

0492-306 00

Storebro Gästgiveri

Vimmerbyvägen 7, 590 83 Storebro

070-694 81 33

Södra Vi

Kröngården – säsongsöppet

Kröngårdsvägen 11, 598 94 Vimmerby

070-55 66 007

Pizzeria Södra Vi

Södra Storgatan 14, 598 71 Södra Vi

0492-200 17

Restaurang Wasa

Södra Storgatan 5, 590 80 Södra Vi

0492-204 77

Söderhult Livet på Landet – säsongsöppet

Slitshult 723, 590 80 Södra Vi

070-579 31 34

Gullringen

Stigs Konditori

Stationsgatan 4, 598 73 Gullringen 0492-220 42  

Rumskulla

Katthultsboden, Gibberyd – säsongsöppet

Katthult, 598 92 Vimmerby

Pelarne

Café Sörgården – säsongsöppet

Sevedstorp, 59897 Mariannelund

070-7646724

För öppettider och reservation, kontakta respektive restaurang.

Ta en titt på Restaurangkartan i Vimmerby stad:

 

 

Centralt vid Stora Torget i Vimmerby ligger stadens äldsta hotell med anor från 1860-talet. Här möts boende med småländsk hemtrevnad och ett vänligt bemötande. Många gäster kommer tillbaka efter att ha upptäckt hotellets utmärkta läge, med närhet till Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens Näs.

Fria parkeringsplatser i närliggande parkeringsgarage och ett rikt utbud av tv-kanaler är för oss en självklarhet, allt för att våra gäster ska trivas. För dig som kommer med tåg tar det cirka 5 minuter att promenera från centralstationen. Hotellet har 87 rum varav en svit, 4 konferensrum och en restaurang som serverar både dagens lunch måndag – fredag samt kvällsrestaurang med a´la carte måndag-lördag.

Incheckning från 15.00 och utcheckning senast klockan 11.00.

Vimmerby Stadshotell är ett kontantfritt hotell. 

Astrid Lindgrens Värld är en sagolik plats för både stora och små. Alla som har vuxit upp med berättelserna om Pippi, Emil och Astrid Lindgrens andra figurer kan känna igen sig i parkens miljöer. Här finns gott om tillfällen att dras med in i äventyren. Astrid Lindgrens Värld är Sveriges största utomhusteater med många scener där vi dagligen spelar specialskrivna scener som alla är baserade på Astrid Lindgrens berättelser.

Vi bjuder små människor på stora upplevelser

För ett barn är det en stor händelse att få träffa och leka med Pippi, Karlsson, Emil eller någon av de andra favoriterna. Här bor Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Ronja Rövardotter och många fler. Besök tillexempel Villa Villekulla och Pippi Långstrump där händer det alltid något något roligt. Du kan få se henne kämpa mot pirater eller mot Dunder-Karlsson och Blom, för att i nästa ögonblick skoja med Kling och Klang.

I Katthult kan du uppleva en bondgård som den såg ut vid förra sekelskiftet, ströva omkring bland slåtterängarna och de hundraåriga ekarna. I närheten finns en leklada, en liten sjö och en loge där man kan hoppa i hö. Självklart finns Emils snickarbod, full med trägubbar, här också. Familjen Svensson är här hela sommaren, det är ju här de bor. Äventyret fortsätter i Mattisborgen och i den stora Mattisskogen runt omkring. Besök fängelsehålorna i borgen, provligg Skalle-Pers säng och se Helvetesgapet öppna sig framför fötterna. Ronja, Mattis, Lovis och alla de andra rövarna finns här under huvudsäsongen. Glöm inte att boka ditt besök!

Ska man orka leka måste man äta

Har ni med er egen mat får ni gärna slå er ner på någon trevlig plats och äta, här finns gott om picknickställen. Vi kan särskilt rekommendera Picknickstigen i närheten av Katthult eller Björkdungen nedanför Den lilla lilla staden. I Picknicklunden, Björkdungen, och vid kvarnen i Mattisskogen finns det dessutom ordentliga grillplatser. I våra restauranger lagar vi all mat från grunden i våra egna kök. Du finner allt från enklare rätter, till rejäl småländsk husmanskost, som köttbullar med potatismos eller stekt fläsk med raggmunk. De flesta råvarorna är hämtade från trakten och menyerna har tagits fram i samarbete med en av Sveriges mest framstående kockar, Fredrik Eriksson från Långbro Värdshus. Om någon i familjen är allergisk eller av annan orsak behöver specialkost erbjuder vi även ett eller flera allergialternativ.

Här fortsätter det roliga även när sommaren är slut

I september är det full fart under helgerna och på vardagarna är parken öppen för promenad och lek. Senare under hösten firar vi höstlov i parken och i samband med det bjuder vi in till en traditionell småländsk höstmarknad.

Välkommen!

Björkbackens Kök&Scen kännetecknas av omsorg, kreativitet och matglädje. Matlagning är småländsk och rustik men också modern och till viss del influerad av internationell gastronomi.

De parametrar som Simon och Mathias strävar efter i köket på Björkbacken Kök&Scen är kvalitet på råvaror, smak, säsong och gästens önskemål. Att maten lagas från grunden är en självklarhet. Då smakar maten som allra bäst och man vet vad som finns på tallriken. 

Välkomna till bords!

Vimmerby

Astrid Lindgrens Näs – säsongsöppet

Prästgårdsgatan 24

0492-56 68 00

 

Astrid Lindgrens Värld

Fabriksgatan

0492-798 00 

 

Bakfickan

Stora Torget 5

0492-139 05

 

Big Wong

Badhusgatan 3

0492-314 89

 

Björkbacken Kök & Scen

Traktorgatan 3

0492-798 98

 

Brygghuset

Åbrovägen 13

0492-753 80

 

Café Paris

Norrtullsgatan 5

073-903 61 69

 

Cafe Royal

Storgatan 42

0492-28 43 03

 

Green Fika – säsongsöppet

Gästgivarehagen

073-645 12 99

 

Frasses

Magasinsgatan 5

0492-152 20

 

Ingebo Hagar

Ingebo 107, 598 91 Vimmerby

0492-10039

 

Kalles Lek och Lattjo

Vimmerbyallén 1

0492-107 50

 

Monte Carlo

Falkängsgatan 1

0492-144 25

 

Mossebo Gästhem

Mossebo 121, 598 40 Vimmerby

0492-910 16

 

MX World Collection

Förrådsgatan 9

0492-122 10

 

Oxgården – sommaröppet

Bullerbygatan 2

0492-18870

 

Piri Piri

Sevedegatan 32A

0492-189 99

 

Pizzeria Palma

Drottninggatan 14

0492-181 55

 

Pizzeria Viktoria

Storgatan 58

0492-189 44

 

På Spåret

Järnvägsallén 1

0492-189 25

 

Restaurang Kharma

Rönnbärsgatan 36

0492-123 66

 

Restaurang Prime

Stora Mässhallsgatan 16

0492-167 00

 

Shalom

Sevedegatan 38

0492-182 88

 

Sibylla

Västra Tullportsgatan 3

0492-101 08

 

Subway

Magasinsgatan 4

0492-102 03

Thai Fu Qing

Stora Torget 2

0492-122 07

Vimmerby Bowling

Skyttegatan 8

0492-319 60

Vimmerby Camping

Nossenbaden, 598 93 Vimmerby

0492-314 10

Vimmerby Pizzeria och Grill

Stångågatan 1

0492-158 28

Vimmerby Stadshotell

Stora Torget 9

0492-121 00

La Plaza

Stora Torget 8

070-967 01 10

Tuna

Knastorp Kaffe o Kultur – säsongsöppet

Gunnarsmåla 147, 598 96 Vimmerby

070-311 68 18

Skogens Honung – säsongsöppet

Flohult 128, 598 96 Vimmerby

073-335 20 32

Älglogen, Virum Älgpark – säsongsöppet

Virum Tuna 520, 59896 Vimmerby

0492-52007

Storebro

Fredenborg Herrgård

Fredensborg 120, 598 91 Vimmerby

0492-306 00

Storebro Gästgiveri

Vimmerbyvägen 7, 590 83 Storebro

070-694 81 33

Södra Vi

Kröngården – säsongsöppet

Kröngårdsvägen 11, 598 94 Vimmerby

070-55 66 007

Pizzeria Södra Vi

Södra Storgatan 14, 598 71 Södra Vi

0492-200 17

Restaurang Wasa

Södra Storgatan 5, 590 80 Södra Vi

0492-204 77

Söderhult Livet på Landet – säsongsöppet

Slitshult 723, 590 80 Södra Vi

070-579 31 34

Gullringen

Stigs Konditori

Stationsgatan 4, 598 73 Gullringen 0492-220 42  

Rumskulla

Katthultsboden, Gibberyd – säsongsöppet

Katthult, 598 92 Vimmerby

Pelarne

Café Sörgården – säsongsöppet

Sevedstorp, 59897 Mariannelund

070-7646724

För öppettider och reservation, kontakta respektive restaurang.

I fotspåren efter Astrid Lindgren finns mycket att både se och göra. Vad sägs om att uppleva sagorna på riktigt? Att besöka platsen där sagan om Astrid Lindgren en gång började? Eller att se gårdarna som blivit världsberömda genom filmerna? Ja, här finns allt detta men också mycket annat.

Astrid Lindgrens Näs

Nyfiken på Astrid Lindgren? Gör då ett besök på platsen där allting en gång började, där Astrid Lindgren växte upp. Platsen kallas för Astrid Lindgrens Näs. Här står barndomshemmet där Astrid Lindgren en gång föddes. Och här, i området runt barndomshemmet, lekte Astrid Lindgren själv som ung. De många minnena från platsen och uppväxten gav senare upphov till flera av de sagor hon kom att skriva längre fram i livet. Idag är området ett prisbelönt besöksmål som bland annat erbjuder guidade turer, aktuella utställningar, trädgårdar, butik och servering.

Astrid Lindgrens Värld

Bara några stenkast ifrån barndomshemmet ligger vår fantastiska teaterpark Astrid Lindgrens Värld. Här blir sagorna till verklighet. Här får ni vandra genom de välkända miljöerna och ni träffar Pippi, Emil, Madicken och flera av de andra karaktärerna. Dagligen spelas specialskrivna scener som alla är baserade på Astrid Lindgrens berättelser. Mellan föreställningarna finns möjligheten att själv hälsa på hemma hos karaktärerna. 

Omgivningarna

Naturen och omgivningarna runt omkring Vimmerby vore som hämtade ur sagorna… men egentligen är det väl precis tvärt om? I sagorna ges vi en levande beskrivning av naturen och landskapet omkring Vimmerby. Nåja, vi ska inte skryta för mycket men många gånger är det faktiskt dessa omgivningar som det berättas om i böckerna. Här är det nära till glittrande sjöar, lugnet och mystiken i skogarna, hagarna, ängarna, gärdesgårdarna, stenmurarna, de röda ladugårdarna och de ringlande grusvägarna. En äkta idyll av Småland helt enkelt.

Filmstaden

Nära nog alla filmer som bygger på Astrid Lindgrens böcker har haft världspremiär i Vimmerby. Många filmer har också, helt eller delvis, spelats in i staden eller dess närmaste omgivningar. Katthult i Gibberyd och Bullerbyn i Sevedstorp är sedan länge välkända filmplatser, som årligen drar stora besöksskaror. Två filmer om Lotta på Bråkmakargatan spelades in i Astrid Lindgrens Värld 1991 och 1992. I början av december 2014 var det dags för en ny världspremiär i Vimmerby, då den nya filmen ”Astrid” gick upp på biografen Grand. Det är den första spelfilmen om författarinnans liv och gärning och speglar hela hennes liv.

Vimmerby stadskärna

Vimmerby är Astrid Lindgrens uppväxtstad. Det är också här i Vimmerby som Astrid Lindgren är begravd. Här är mycket sig likt sedan Astrid Lindgren bodde här, men ändå så olikt. Gå en promenad i stadskärnan och upplev inspirationsmiljöerna. Här finns Kalle Blomkvists gränder, Emils marknadsplats, huset för Pippis karamellaffär och mycket annat du säkert känner igen.

Inte ens när Astrid Lindgren publicerade sina första böcker i början av 1940-talet var det någon som förstod vilken industri som startades. Idag vet vi. Hennes böcker har sålt i  över 165 miljoner exemplar på 107 språk, det sker en ständig nyutgivning av hennes verk runt om i världen, ett 50-tal filmer och tv-serier har producerats, tusentals teateruppsättningar och musikaler, flera priser har inrättats till hennes ära, skolor, daghem, bostadsområden, parker och kvarter är döpta efter hennes karaktärer – och, inte minst, vi har ett stort humanistiskt arv från Astrid Lindgrens kamp för barns och djurs rättigheter, ekologi och jämlikhet. 

Vi på Astrid Lindgren Aktiebolag är övertygade om att världen behöver Astrid Lindgren – kanske mer än någonsin – och fortsätter i hennes fotspår. 

Astrid Lindgrens Aktiebolag

Vi sitter i Stockholm men vår verksamhet sträcker sig över hela jorden. Vi arbetar långsiktigt, med höga krav på kvalitet och trohet mot originalet och vi är stolta och glada över alla våra fantastiska samarbetspartners som tillsammans med oss sprider Astrid Lindgrens verk. Några av de viktigaste finns i Vimmerby, platsen där allting började. Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens Näs spelar nyckelroller i att levandegöra såväl berättelserna som Astrid Lindgrens egen person.

Astrid Lindgren Aktiebolags uppdrag är att sprida och skydda Astrid Lindgrens författarskap i hela världen. I allt vi gör förhåller vi oss till Astrid Lindgrens egna tydliga riktlinjer om vad som får, kan och bör göras. Vi vill att så många barn och vuxna som möjligt över hela världen även i framtiden kan få läsa Astrid Lindgrens böcker, se hennes filmer och teateruppsättningar, höra hennes sånger och uppleva hennes världar på ett så bra sätt som möjligt. Det bästa stället att börja är här, i Astrid Lindgrens Vimmerby. Platsen hon genom livet kallade hem.

Olle Nyman,
barnbarn till Astrid Lindgren