Foto: Astrid Lindgren Aktiebolag
Astrid Lindgren and brother Gunnar, early 70s

Vimmerbys Astrid Lindgren

När Astrid Anna Emilia Ericsson föddes den 14 november 1907 på gården Näs utanför Vimmerby var det nog ingen som kunde ana vad det skulle bli av henne. Även om det fanns tecken. Hon var en livlig flicka, både fysiskt och intellektuellt. Snabb i såväl benen som i tanken, vig i kroppen och i fantasin. Äventyrlig och lekfull. En begåvad berättare redan som barn. ​

Inte ens när Astrid Lindgren publicerade sina första böcker i början av 1940-talet var det någon som förstod vilken industri som startades.  Idag vet vi. Hennes böcker har sålt i  över 165 miljoner exemplar på 107 språk, det sker en ständig nyutgivning av hennes verk runt om i världen, ett 50-tal filmer och tv-serier har producerats, tusentals teateruppsättningar och musikaler, flera priser har inrättats till hennes ära, skolor, daghem, bostadsområden, parker och kvarter är döpta efter hennes karaktärer – och, inte minst, vi har ett stort humanistiskt arv från Astrid Lindgrens kamp för barns och djurs rättigheter, ekologi och jämlikhet. 

Vi på Astrid Lindgren Aktiebolag är övertygade om att världen behöver Astrid Lindgren – kanske mer än någonsin – och fortsätter i hennes fotspår. 

Astrid Lindgrens Aktiebolag

Vi sitter i Stockholm men vår verksamhet sträcker sig över hela jorden. Vi arbetar långsiktigt, med höga krav på kvalitet och trohet mot originalet och vi är stolta och glada över alla våra fantastiska samarbetspartners som tillsammans med oss sprider Astrid Lindgrens verk. Några av de viktigaste finns i Vimmerby, platsen där allting började. Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens Näs spelar nyckelroller i att levandegöra såväl berättelserna som Astrid Lindgrens egen person.

Astrid Lindgren Aktiebolags uppdrag är att sprida och skydda Astrid Lindgrens författarskap i hela världen. I allt vi gör förhåller vi oss till Astrid Lindgrens egna tydliga riktlinjer om vad som får, kan och bör göras. Vi vill att så många barn och vuxna som möjligt över hela världen även i framtiden kan få läsa Astrid Lindgrens böcker, se hennes filmer och teateruppsättningar, höra hennes sånger och uppleva hennes världar på ett så bra sätt som möjligt. Det bästa stället att börja är här, i Astrid Lindgrens Vimmerby. Platsen hon genom livet kallade hem.

Olle Nyman,
barnbarn till Astrid Lindgren
och vd på Astrid Lindgren Aktiebolag

Astrid i köket på Näs 

Hela ursprungsfamiljen på Näs.

© Astrid Lindgrens Aktiebolag

 

Foto: Nils-Erik Pettersson

Från Bullerbyn till Katthult

I skogarna runt Vimmerby gömmer det sig mycket filmhistoria. Självaste Emils Katthult i Gibberyd och de tre Bullerbyhusen i Sevedstorp ligger bara en kort utflykt bort.

Mycket inspiration till Astrid Lindgrens berättelser kommer från henne och hennes familjs liv i Vimmerby. Att återvända till dessa trakter blev därför naturligt när Astrid Lindgrens berättelser skulle filmatiseras.

Omgivet av den småländska naturen i Sevedstorp står de tre små gårdarna, Norrgården, Mellangården och Sörgården. Det var denna plats Astrid Lindgren hade sina tankar när hon skrev om barnen i Bullerbyn då hennes far Samuel August växte upp den mellersta gården.

När snön låg vit över husen år 1986 började man filma utomhusscenerna i och runt Sevedstorp. Hela trakten blev involverade i filmatiseringen. Byborna ställde upp som statister, barnen som gick i Pelarne skola fick medverka som skolbarn i filmen och de närliggande gårdarnas djur blir filmstjärnor. 

Idag lever Bullerbyn upp under sommaren när djur flyttar in i hagarna, cafét gräddar våfflor och den höfyllda höskullen samt det gröna gräset bjuder in till lek och bus. 

Bara en kort resa bort ligger Gibberyd. På de slingriga vägarna längs med hagmarkerna reser ni mot filmernas Katthult. I byn Gibberyd levde bönderna ett vanligt bondeliv när ett filmteam klev in på gården 1970 och frågade om de fick spela in filmerna om Emil i Lönneberga just här. Gården passade berättelserna perfekt där den låg vackert på en sluttning omgiven av blommande körsbärsträd och syrenbuskarna. Eftersom den småländska gården var i bruk och fylld med redskap, djur och engagerade statister som gärna visade upp deras naturliga dialekter och kläder från sent 1800-tal hade man allt man behövde i Gibberyd. 

Att besöka Katthult idag är som att gå rakt in i berättelserna om Emil i Lönneberga. Här hittar ni snickerboa fylld med Emils trägubbar, familjen Svenssons vackra hus och flaggstången där Ida hissades upp i de kända filmerna.

Placerat mitt emellan de två historiska byarna, i Mariannelund, ligger det nyöppnade Filmbyn Småland. Här kliver ni in i filmens värld och kan bland annat se hur klassiska studiobyggen ser ut, se originalkostymer från filmerna, hoppa över det digitala helveteskapet och göra egna filmer och inspelningar ni får med er hem.

Bullerbyn, Sevedstorp

Katthult, Gibberyd

Filmbyn Småland, Mariannelund

Följ med på promenad

Undrar du vad som finns bakom dörrarna på de gamla husen längs med Storgatan, var Astrid Lindgren fick sitt första jobb eller var det finns fornlämningar från yngre järnåldern? Välkommen att ta del av två promenadslingor, en i Astrid Lindgrens fotspår och en genom Vimmerby kultur och historia.

Astrid Lindgrens berättelser är fyllda med detaljer och historier från platser och personer som varit en del av hennes liv i Vimmerby. I promenaden ”i Astrid Lindgrens fotspår” får du en närmre inblick i de platser som format några av dina favoritberättelser.

I promenaden ”Kultur och Historia” får du en djupdykning i Vimmerbys historia blandat med spännande kuriosa om platser och personer. Från Storgatans byggnadsminnesförklarade hus till Vimmerbys kyrkohistoria leder promenaden er genom staden.

Passa på att utnyttja tiden mellan upplevelser, sätta en kulturstämpel på shoppingrundan eller kombinera lunchen med en lättare promenad.

Gå hela promenaderna eller välj ut delar av dem.  

Ha en trevlig promenad! 

Foto: Astrid Lindgrens Värld

En dag på Astrid Lindgrens Värld

Villa Villekulla finns i verkligheten. Bullerbyn, Mattisborgen och de flesta andra platser som Astrid Lindgren berättade om i sina böcker finns också. De är samlade på ett och samma ställe: i Astrid Lindgrens Värld, i Vimmerby.

Alla platser i parken går att känna igen från Astrid Lindgrens berättelser och när som helst kan du möta flera av de personer du lärt känna genom böckerna. För vad vore egentligen Junibacken utan Madicken och Mattisborgen utan rövarliv? I de här levande miljöerna spelas det varje dag upp scener som också är hämtade från böckerna. Här kommer du som åskådare mycket nära händelserna, och ibland hamnar du också mitt i. 

För ett barn är det en stor upplevelse att få träffa Pippi, Karlsson, Emil eller någon annan av sina favoriter i verkligheten. Efter föreställningarna fortsätter det roliga när alla barn kan hoppa in och leka på den plats som alldeles nyss var en scen. Och säg den unge som inte vill leka sakletare i Villa Villekulla med Pippi eller kanske smyga på tengilsoldaterna med Jonatan och Skorpan Lejonhjärta.  

Astrid Lindgren värnade om barnens rätt att få vara barn. Den fria leken löper som en röd tråd genom alla hennes böcker och självklart har den en stor plats även här i Astrid Lindgrens Värld. Förutom de spännande miljöerna från berättelserna som barnen fritt kan utforska i egen takt, har vi gott om platser som enbart är gjorda för lek.  

Ska man orka leka måste man äta. Den mat vi serverar i våra olika restauranger i parken lagar vi från råvara till färdig rätt i våra egna kök. Vi tycker att det är viktigt att laga god och nyttig mat som passar både stora och små magar. De flesta råvarorna är hämtade från trakten och menyerna har tagits fram i samarbete med en av Sveriges mest framstående kockar, Fredrik Eriksson från Långbro Värdshus. Vi erbjuder allt från enklare rätter till rejäl småländsk husmanskost. 

Vi har många olika boendealternativ att välja på i direkt anslutning till Astrid Lindgrens Värld. I den nybyggda ”Den lilla staden” bor du bekvämt bland de trygga bakgatorna och torgen där det finns plats för lek och samvaro. Husen är byggda i genuin småländsk hantverkstradition, med varierande storlek och utförande.  

Öppettider

28 maj – 31 maj
Lekparksöppet utan föreställningar

1 juni – 22 augusti
Dagligen, 10.00-18.00

Höstlovsöppet
23 – 24 oktober och 30 oktober – 7 november
10.00 – 17.00
Kvällsöppet 2-5 november
10.00-19.00

Astrid Lindgrens Näs

Astrid Anna Emilia föddes den 14 november 1907 här på bondgården Näs. Astrid var nummer två i en syskonskara på fyra. Det var hon och hennes syskon som, tillsammans med kogubbens barn och barnen från prästgården bredvid, var Bullerbybarnen i verkligheten. Berättelsen om deras lekar har nu spritt sig över hela världen. Det var här hon klättrade i sockerdricksträdet och lekte ”sickenblås” och ”inte-stöta-golvet” med sina syskon. Det var här hon hoppade i hö och lyssnade till sagor i Kristins kök.

Barndomshemmet

På 1960-talet återskapade Astrid Lindgren sitt barndomshem så att det ser ut precis som när hon växte upp här. Denna miljö inspirerade henne till några av hennes mest älskade berättelser.

Hela världens Astrid Lindgren 

Här lär du känna personen, yrkesmänniskan och opinionsbildaren Astrid Lindgren. Du kan uppleva utställningen på ett bekvämt sätt med hjälp av våra audioguider som finns på ett stort antal språk. För alla barn har vi en speciell barnversion av audioguiderna på svenska, tyska och danska.

Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs

Våra trädgårdar har vuxit fram ur viktiga teman i Astrid Lindgrens liv och författarskap. Trädgårdarna är en plats för kultur, lek, allvar, debatt och humor. Här kan du inspireras av Astrid Lindgrens förhållningssätt till naturen, till det kreativa skapandets glädje och kraft och till livets lek och allvar. Dessa spännande trädgårdar förändras varje år – som en saga utan slut. 

Öppettider 2021

 

Våröppet
1 maj – 23 maj
Torsdag – söndag
11.00-16.00

Sommaröppet
27 maj – 29 augusti
Dagligen
10.00-17.00

Höstöppet
2 sept – 26 sept
Torsdag – söndag
11.00-16.00

Julmarknad
10 december, 13.00
11-12 december, 11.00-17.00

 

 

Vimmerby är Nordens navel

Text: Jens Andersen. Foto. Karin Alfredsson

”O barndomsfrid i No-o-orden!”, skrålar femåriga Lisabeth i Astrid Lindgrens bok om Madicken. Tillsammans med storasyster Madicken sitter hon i släden i snöyran på väg hem till mamma och pappa på Junibacken efter de båda flickornas farliga utflykt på åns blanka, mörka is.

Alla vi som bor i det fredliga Norden borde varje dag sjunga lika högt och glatt som Lisabeth. Tänk att kunna röra sig fritt över varandras landsgränser utan att känna sig främmande eller oönskad. Vi arbetar, bildar familj, hyr eller köper hus i våra grannländer som aldrig förr. Utåt är vi nog svenskar, norrmän, danskar, finländare och islänningar, men innerst inne – tror jag – också stolta över vår skandinaviska samhörighet, som vilar på en livssyn och känsla för naturen med rötter i årstidernas gång på norra halvklotet. Alla går vi genom den långa, mörka vintern, den fantastiskt färgglada våren och den korta, varma sommaren med ljusa nätter på sjö och hav, i fjällen, på åkrar och ängar, i skogar och städer.

Genom Astrid Lindgrens böcker upplever vi detta nordiska kulturarv intensivt. Det är något som Pippi Långstrump och barnen i Bullerbyn, Rasmus och Madicken, Emil, Bröderna Lejonhjärta, Ronja och Birk har utstrålat i över ett halvt århundrade och det levandegörs år efter år i Vimmerby. Inte bara genom alla duktiga, energiska skådespelare i Astrid Lindgrens Värld, utan också genom den unika museimiljön på Astrid Lindgrens Näs, och på de gamla gatorna kring torget i Vimmerby, där Astrid Lindgren som barn köpte godis och gick på marknad och som ung dansade på Stadshotellet och arbetade som journalistelev runt hörnet på Storgatan. Under sommaren i Vimmerby får besökande barnfamiljer från hela Europa en inblick i nordisk mentalitet, livsstil och umgängesformer. Ett kulturarv som grundar sig på en förståelse för barnens och barndomens betydelse, som resten av världen avundas oss och gärna skulle dela med oss, om de kunnat. För om det är något som hela jordens vuxna befolkning har gemensamt – oavsett politiska och religiösa övertygelser – så är det att vi alla var barn en gång, och har en smula av detta barn inom oss resten av livet.

Få författare på jorden har påmint oss så starkt och utförligt om detta som Astrid Lindgren. Hon var själv barn och ung flicka i Vimmerby för 100 år sedan. Växte upp på gården Näs där föräldrarna, Hanne och Samuel August skapade ett hem för sina fyra barn, som vilade på kärlek, respekt och tolerans. Och innanför dessa fasta, trygga ramar hade Astrid, Gunnar, Stina och Ingegerd oceaner av tid att leka och fantisera när dagens plikter var överstökade. Resten av sitt liv kunde Astrid Lindgren leva på det lyckliga minnet av barndomen på Näs. Inte minst i hennes svåra och mörka stunder som vuxen. Det goda, varma minnet av Småland blev en outtömlig källa i ett författarskap som har översatts till så många språk att det för länge sedan blivit världsomspännande. Mycket bättre än även de tjockaste och smartaste böckerna om barnuppfostran lär oss Pippi, barnen i Bullerbyn, Mio, Rasmus, Madicken, Emil, Jonathan, Skorpan, Ronja och Birk, hur man umgås med varandra som människor, och vad det goda, fredliga livet hela tiden ska vila på.

Därför läser vi nordbor fortfarande Astrid Lindgren och delar henne med resten av världen. Och därför vallfärdar generation efter generation av barn och föräldrar till Vimmerby. Nordens navel.