Foto: OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mer julaktiviteter

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mer julaktiviteter

När staden pyntats och hustaken lyser vita och den årliga granen intagit sin plats på torget. Det värms glögg och bakas saffransbullar på våra caféer. Stämningsfulla konserter ljuder från kyrkan, klappar inhandlas och julbord avlöser varandra. Ja, hela december är en tid då Vimmerby förvandlas till en julig scen som tagen ur berättelsen om Kajsa Kavat. 

4/12 Tomtejympa med Friskis & Svettis

Kl. 16.00

Fira advent med tomtejympa, för barn mellan 2-6 år och vuxna tillsammans. Kom som tomte och häng med i medryckande träning med julmusik. Under passet bjuds det på fika.
Kostnad: 50 kr per barn, den vuxna som följer med tränar gratis

>> Läs mer

3-4/12 Julfika hos Skogens Honung

Kl. 11.00-17.00

Adventsmys och närproducerade julklappar! Traditionsenligt håller Skogens Honung öppet i advent, i år blir det helgerna 1a och 2a advent. Här kan du njuta av lugn mysig julstämning och fika med saffran/honungglass, mjuk pepparkaka med grädde & lingon och äta deras klassiska brödbricka. För de som fikar finna möjlighet att pyssla juldekorationer tillsammans. Du kan även köpa lokal mat och julgåvor på plats.

>> Läs mer

Julkonsert – ”Sagan om julen 

10/12 kl. 11:00 & kl. 16:00 

Trion är tillbaka med en stämningsfull och rolig julkonsert och ny julsaga! Erik Linder, Fredric Wide och Ludvig Jerner bjuder som vanligt på fantastiska julklassiker och underbar stämning. Med högklassig musikalitet och glimten i ögonen ger Trion en konsert att minnas. En julshow och en julsaga med svenska och amerikanska klassiker som Jingle Bells, Rudolf, O helga natt, Hallelujah med flera. 

Biljetter köps på Rosins Pappershandel eller här.

>> Läs mer

9-13/12 Luciafirande i kyrkorna

9/12, kl. 18.00, Frödinge Kyrka
11/12, kl. 8.00-9.00, Locknevi kyrka
11/12, kl. 16.00, Pelarne Kyrka
13/12, kl. 18.00, Vimmerby Kyrka
13/12, kl. 18.00, Storebro Sportstuga
16/12, kl. 18.00, Rumskulla kyrka

Tomtenatta

Kl. 10.00-22.00

Butikerna håller extra öppet ,långt in på kvällen. Från klockan 18.00-22.00 kan du delat i aktiviteter för stora och små. En kväll som bjuder på julstämning, turer med häst och vagn från Eriksgården, Vimmerby tidning bjuder på varm glögg, värm dig vid en sprakande eldshow och lämna din önskelista till tomten och få hans Idolkort. Under kvällen arrangeras livemusik med Dolly Dots, Linnea Andersson, Mikaela Brodd, Hanna Karlsson & Susanne Antonsson. På torget finns även några marknadsstånd med lokala aktörer.

>> Läs mer

15/12 En Stilla Jul med Anders Ekborg

Kl. 19.00

En stilla jul med Anders Ekborg, en av Sveriges mest framstående sångare, kommer till Vimmerby kyrka. Ett arrangemang som han skapat och som blivit en folkkär konserttradition sedan 2010. Tillsammans med musikerna Bengt Magnusson/gitarr, Stefan Nilsson/piano, Thomas Bergqvist/klaviatur och Atida Stahlhammer tar Anders Ekborg med oss in i en stämningsfull julkonsert med klassiska julsånger och nedslag i Anders rika repertoar, sammanvävt med personliga och aktuella mellansnack. 

22/12 I juletid 

Kl. 17.00

Sofia Källgren intar Vimmerby Kyrka tillsammans med Magnus Johansson, Marcos Ubeda och den lokala Storebrokören. Under kvällen bjuder på härlig julstämning. Sofia Källgren är välkänd för de flesta, hon tv-debuterade redan vid 12 års ålder, har dubbade roller i flertalet tecknade filmer och hon belönats med teaterpriset Guldmasken.  

Förköp på Rosins Pappershandel eller här. 

>> Läs mer

26-27/12 Älgsafari hos Virum Älgpark

Safaritur kl. 11.00

Upplev älgarna på nära håll i Virums vinterlandskap. Under mellandagarna kör Virum älgpark en safaritur klockan 11.00. Förboka på deras hemsidan.

>> Läs mer

Julmarknader i Vimmerby med omnejd

Njut av ett julbord

Platserna där du kan fira Midsommar

Bind en blomsterkrans, leta fram dansskorna och fira midsommar tillsammans med familj och vänner i någon av parkerna runt Vimmerby. Snart är Midsommar här. Har ni gjort några planer ännu? Här är platserna som erbjuder olika midsommarfiranden denna sommar.

22 Juni

Vimmerby, klockan 18.00, Klä midsommarstången vid Gästgivarhagen. 

Storebro, klockan 17.30, Samling i Storebroparken för att åka traktorvagn och plocka blommor och löv för att sedan klä midsommarstången. Ta gärna med egen fikakorg. 

Locknevi, klockan 17.00, Midsommarstången kläs vid Locknevi Bygdegård. 

Rumskulla, klockan 18.00, Midsommarstången kläs och det bjuds på grillad korv i Hembygdsgården. 

Tuna, klockan 18.00, Hjälp till att klä midsommarstången vid Tuna hembygdsgård 

23 Juni

Vimmerby, klockan 13.00-15.00, Midsommarfirande vid Gästgivarhagen. Dans kring midsommarstången, dansuppvisning av Vimmerby folkdanslag, musikunderhållning, lotterier, servering av kaffe och korv med bröd. Kommer du i folkdräkt bjuds du på kaffe.

Astrid Lindgrens Värld, Från klockan 14:30 träffas Pippi, Emil, Ronja, Karlsson och alla de andra, i Björkdungen för att hjälpas åt att klä midsommarstången. När sedan stången är klädd och rest klockan 15.00, är det fröken Prysselius som leder lekarna runt den. Naturligtvis har hon bra och stabil hjälp av polisenar, Kling och Klang, och parkens alldeles egna orkester. (Ordinarie program inställt mellan 14.45-15.45). 

Rumskulla, klockan 15.00, Traditionellt midsommarfirande vid hembygdsgården. Dans runt midsommarstången, fika med jordgubbsbakelse och lotterier. 

Södra Vi, Klockan 16.30 firas Midsommarafton i Brunnsparken Södra Vi och musikkåren spelar. Klockan 17.00 kommer girlangerna in och stången reses. Linda Carlsson, Vimmerby håller ett sommartal och efter det blir det dans runt midsommarstången med Charlotta Widerberg som lekledare. Lotterier, fiskdammm och servering.

Pelarneklockan 14.00, Samling vid hembygdsparken för att klä stången. Sedan bjuds det på dans runt midsommarstången, ni kan även slå er ner i gräset på kullen med medhavd fikakorg. 

Locknevi, klockan 10.00-12.00, Midsommarfirande vid Locknevi Bygdegård. Dans kring midsommar stången under ledning av ”Gårdspångagänget”, underhållnign av Matts Hansson, fika och lotterier. 

Storebro, klockan 14.30, Midsommarfirande i Storebroparken. Dans kring stången under ledning av Svante Sigvardsson som spelar dragspel och sjunger. Kaffeservering, lotteri och ICA Nära Storebro bjuder alla barn på glass. 

Tuna, klockan 12.00-14.00, Traditionellt midsommarfirande vid hembygdsparken. Dans runt midsommarstången under ledning av Fyrklövern. Kaffeservering, tipspromenad och lotterier. 

Karta över Midsommarfiranden

Hitta till de olika platserna som arrangerar midsommarfiranden i och runt Vimmerby.

Med reservation för ändringar

Marknadssäsongen är här

Vimmerby är en stad med marknads- och handelstraditioner sedan flera hundra år tillbaka i tiden. När Vimmerbys stadsrättigheter upprättades på 1600-talet var privilegiebrevets första punkt att staden ska ha tre årliga marknader.

Marknaderna var inte bara ett bra handelstillfälle för besökare från när och fjärran, utan det var lika väl en folkfest. Vidare fortsatte handeln att utvecklas och kreatursmarknaden med oxhandeln i spetsen fick stor betydelse för staden. Än idag anordnas tre årliga marknader i Vimmerby, oxar är inte längre höjdpunkten, men ett gott handelstillfälle och folkfest kan staden fortfarande leverera under sina marknadsdagar.  

Marknadstraditionen har spridit sig och de tre stadsmarknaderna är nu i gott sällskap av marknader i både stor och liten skala. Speciellt under julen blommar både stad och kransorter upp med marknader fyllda med hantverkare, godsaker och stämningsfulla möten.

Välkommen till marknadssäsongen!

Vinterns marknadskalender:

20-21/11 Jul och hantverksmarknad i Gullringen

5/12 Nossenmarknaden

8/12 Julmarknad på Lions Återbruksbutik

10-12/12 Julmarknad på Astrid Lindgrens Näs

18/12 Tomasmarknaden

18/12 Jul på Fjälster Loge

Foto: OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Julbord för alla smaker

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Njut av ett julbord

Julen närmar sig och runt om Vimmerby med omnejd serveras varianter av det klassiska svenska julbordet. Det traditionella julbordet, julbord kombinerat med ljuva toner, den julinspirerade fyra rättersmenyn, ett julbord i Astrid Lindgrens anda  eller varför inte ett julbord med bowlinginslag? Det finns något för alla både i och utanför staden när det kommer till julstämning och vällagad mat. Bjud med familj, vänner och kollegor och njut av julkänslan!

Karaktärshotell kök & scen

Äntligen bjuder Karaktärshotell kök & scen in till julfest igen med ett traditionellt och vällagat julbord av Simon & Mathias med personal. Njut av alla de klassiska och mest omtyckta läckerheter. En fartfylld julbordsshow med temat Celebration. Välkommen klockan 18:00

25 November (Fullbokat)
26 november (Fåtal platser kvar)

2-3 december (Fullbokat)

9-10 december (Fullbokat)

16 December (Fullbokat)
17 december (Fåtal platser kvar)

695 per person

Bokas på 0492-798 98, 0702464403 eller simon.johansson@bjorkbacken.se

Fredensborgs Herrgård

I härlig miljö, på Fredensborgs Herrgård, serveras det omtyckta och dignande julbord med alla de traditionella rätterna. Stämningsfullt med levande ljus och tänd brasa fyller både mage och sinne av julens bästa.

Vid kvällssittningarna fredagar och lördagar ackompanjeras julborden med trubadur.

Fredensborgs Herrgårds julbord står uppdukat följande datum:

Fredag 25 november klockan 18:00
Lördag 26 november klockan 13.00 och 18:00

Fredag 2 december klockan 18:00
Lördag 3 december klockan 13.00 och 18:00

Fredag 9 december klockan 18:00
Lördag 10 december klockan 13:00 och 18:00
Söndag 11 december klockan 13.00

Dagsittning: 645 kronor per person

Barn 3-7 år 99 kronor, 8-13 år 275 kronor

Kvällssittning: 695 kronor per person inklusive trubadurunderhållning.

Bokning: 0492-306 00 eller restaurang@fredensborg.com.

Läs mer ..

MX World Collection

Välkomna till MX World Collections fina Julbord. Denna gång tillsammans med ett roligt och underhållande quiz med tema av julen.

9 och 10 december klockan 17.00-23.00.
595 kronor per person.

Biljetter säljs på MX World Collection Förrådsgatan 9, Vimmerby eller bokas på 0492-122 10

MX World Collection dukar även upp sitt fina julbord och bjuder in till en fantastisk kväll när Dollydots kommer och sjunger stämningsfull julmusik.

Lördagen den 3 december öppnas dörrarna klockan 18.00 med glöggmingel innan julbordet dukas upp till klockan 18.30.

595 kronor per person

Biljetter säljs på MX World Collection Förrådsgatan 9, Vimmerby eller bokas på 0492-122 10.

 

Musteriet

Fira in julen på Musteriet! Snart stundar julen och äntligen går den att fira tillsammans igen! I december kommer ett klassiskt och lantligt julbord med hållbarhet och smak i fokus dukas upp på Musteriet i Djursdala. Traditionella favoriter och kanske några nya samt gårdens varma äppelmust och äppelglögg?

1-20 december klockan 17.00
495 kronor per person

Bokas på 070-967 01 14

Vill du njuta av en härligt jullunch finns det även möjlighet att boka det. Musteriets jullunch är ett trevligt alternativ till det traditionella julbordet. Smaka på det bästa av Julen tilllagad med massor av kärlek.

1-20 december klockan 12.00-15.00
250 kronor per person

Bokas på 070-967 01 14

Astrid Lindgrens Värld

Stadsmästargårdens jullunch.

Det bästa med julen är kanske den goda maten och allt julgodis. Du är varmt välkommen att njuta av den här hos oss. I vår vackert dekorerade matsal serverar vi ett urval av såväl det kalla julbordet följt av småvarmt på buffén och ett sött avslut.

Datum: 1 december – 16 december, 
Måndag – fredag, kl.11.30-14.00, 325 kronor per person.

Torsdagar har vi även en kvällsittning, kl. 17.00-20.00, 395 kronor per person.                

Bokas på 0492-564 687

Vimmerby Bowling

Nu är det dags att boka in årets Julbord, och varför inte i kombination med en aktivitet som Bowling eller Shuffleboard. Vimmerby Bowling serverar traditionellt julbord i klassisk mysig anda i kombination med bowling.

25 november – 22 december.

Julbord och bowling 535 per person
Utan bowling 395 per person
Barn upp till och med 6 år gratis, barn upp till 12 år, 195 kronor med bowling 265 kronor.

Bokas på 0492-319 60 eller info@vimmerbybowling.se

Läs mer ..

Vimmerby Stadshotell

I anrik miljö dukar Vimmerby Stadshotell i deras festvåning upp ett klassiskt julbord med personlig touch. En mängd närproducerade och hemlagade delikatesser som hör julen till.

Julborden serveras med musikunderhållning. Insläpp från 17.30 med glöggmingel. 

25 november klockan 18.00
26 november klockan 18.00

9 december klockan 18.00
10 december klockan 18.00

16 december klockan 18.00
17 december klockan 18.00

625 kronor per person

Bokas på 0492-121 00 eller info@vimmerbystadshotell.se

Läs mer .. 

Knastorp Kaffe o Kultur

Den faluröda stugan med vita knutar från 1874 smyckas med julpynt. Det blir en mysig afton i det lilla torpet. Här serveras glögg och pepparkakor, must och liten Julsmörgås, kaffe och hembakt bröd.

Husets Julstjärnor (Tord, Matts, Kicki ) bjuder på en knippe vackra visor och roliga julminnen.

söndag 27 November kl:15:00
söndag 4 December kl:15:00
söndag 11 Decemberkl:15:00

250 kronor per person, endast förbokning. 

Bokning: 070-311 68 18
Meddela eventuella allergier eller övriga önskemål i samband med bokning.

Gullringens värdshus

Söndag 4 december – Adventsfika, visning av ”Spot on!”
Njut av en julig adventsfika på Gullringens värdshus. Här serveras julskinksmacka, köttbullemacka och hembakad fika. Under adventsfikan kan du ta del av utställningen ”Spot on! Gullringen – en del av det moderna Sverige”. Utställningen kommer nu att bli permanent i Gullringen.

Lördagen 17 december – Värdshusets lilla julbord med pub
Spendera en skön pubkväll med servering av värdshusets sittande lilla julbord. Det blir bordsservering på bricka i tre turer. Förboka gärna.

Söndag 18 december – Värdshusets lilla Julbord
 Gå på ett stämningsfullt litet julbord på Värdshuset i Gullringen. Julborden sker med bordsservering på bricka i tre turer. Förboka gärna.

Bokning: 070-284 50 02

God jul önskar Vimmerby!

Hitta rätt bland julaktiviteterna

Kom i julstämning med musik, marknader, utställningar och föreställningar.

Oktoberfest i Vimmerby

pexels-brett-sayles-1467807

Oktoberfest i Vimmerby

Det är oktober, en tid för att fira hösten, äta gott och umgås  med nära och kära. I München råder folkfest utan dess like under oktober och den populära företeelsen Oktoberfest har spridit sig i hela världen. Och självklart ska inte Vimmerby vara sämre. Välkomna att upplev den fantastiska stämningen!

Restaurang Brygghuset

Onsdagen den 13 oktober bjuder Restaurang Brygghuset in till en välsmakande Oktoberfest med härlig musik och kall öl.  

På menyn för kvällen hittar ni:

Pumpasoppa med örtolja, rostade pumpafrön, samt smörstekt bröd med ostkräm, gjord på hemost från Brostorp

Långbakad vildsvinskarré från Tvärskogsvilt, mandelpotatispuré, salsiccakorv, surkål och äppelgräddsås.

Knäckig äppel-tosca med vaniljsås.

Förbokas på 0492-165 19, begränsat antal platser.

Pris per person, 450 kronor

Musteriet Djursdala

Kan ni inte få nog av oktoberfirande välkomnas ni till Djursdala och Musteriet fredag den 15 eller lördag den 16 oktober.

I sann bayersk anda kommer Musteriet att bjuda på en helkväll med öl och buffé.

På buffén kommer ni att hitta allt från de mest omtyckte tyska korvarna, käsespätzle (tysk pastagratäng), fläsksida, pretzel och mycket mer av de klassiska tyska smakerna.

Självklart erbjuder vi även på ett vegetarisk alternativ!

Missa inte att boka bord på 070-967 01 14

Pris per person, 280 kronor för buffé med efterrätt och kaffe.

Prost och varmt välkomna!