En sommar i Vimmerby

Gör ett besök i Vimmerby i sommar, samla familjen eller en när och kär och ge er ut på en rundtur i vårat fantastiska Vimmerby! Med fokus på barn, natur, mat, Astrid Lindgren, kultur eller djur finns det något för alla.

Checka in i en stuga, på hotell eller ta med husvagnen för att få ut ännu mer av er Vimmerbysommar!

För den aktiva och äventyrliga familjen

Spänning och äventyr på hög höjd, i vatten eller för barn med spring i benen finns det gott om i Vimmerby.

Filmbyn Småland

Kliv in i filmens värld med kulisser och rekvisita från Astrid Lindgrens filmer och en interaktiv våning med karaokebås och AR-teknologi som låter dig hoppa över helvetesgapet och hissas upp i Idas flaggstång. I Upplevelseskogen finns även en Parkourbana där du kan träna på dina stunts och i tallarna finns det fantasifulla fågelholkar att titta på.

Missa inte: Briljera med dina kunskaper i ett av Astrid Lindgrenquizen på den interaktiva övervåningen. Varför inte utmana familjen!

Kalles Lek & Lattjo

Lek och lattja hos Kalle. Hoppa, åk rutschkana, skjut med luftkanonerna, dyk ner i ett bollhav och spring i det undervattentematiserade leklandet. Varför inte utmana familjen på glow-in-the-dark-golf, i en femkamp eller air hockey?

Missa inte: Besöker du Kalles Lek & Lattjo med ett barn under tre? För de allra minsta finns en helt egen hörna med mjuka klossar, jättelego, bollhav och ännu mer. 

Virum Älgpark

Har du alltid drömt om en puss av en älg? Hos Virum Älgpark får du följa med in i det 8 ha stora hägnet och uppleva närheten till den ståtliga skogens konung samt dovhjortarna som också bor där. Du åker in i hägnet sittandes i öppna vagnar eller på vagnstaket bakom en traktor, du får potatis och kvistar att mata älgarna med så att de kommer riktigt nära. 

Missa inte: Sätt en potatisskiva i munnen när älgarna närmar sig för att få en ordentlig älgpuss!

Vimmerby Adventure

Spräng din bekvämlighetszon och utmana både kropp och sinne på Vimmerby Adventures 8 olika höghöjdsbanor med över 80 stationer och hinder bland trädtopparna i parken. Från två banor på 1,5 meters höjd till den svarta banan på 18 meters höjd och en total längd av 1,5 kilometer zipline kommer adrenalinet pumpa under hela besöket.

Misse inte: För den riktiga spänningssökaren finns ett fritt fall där du hoppar rätt ut från starttornet med en höjd på 18 meter, tornet går även att klättra runt på sidan. Det är tufft, och bara för den som vågar!

Vattenäventyr på Vimmerby Camping

Svalka er vid Vimmerbys riviera under varma sommardagar. Utforska den härliga sjön Nossen i någon av trampbåtarna eller testa balansen på en padel board. Pausa på stranden, med en minigolfrunda eller en stund i sjöbastun. Det bästa av två världar!

Missa inte: Gör något extra av middagen och hyr drömflotten, den eldrivna flotten som gör att du kan ta dig ut på Nossens vackra vatten för att njuta av en middag eller kvällsdopp!

Wimer Bike Park

Ta med dig cykeln ut på en tur på en av bikeparkens banor, här finns en härlig flowtrack men även utmanande leder i kuperad terräng. Från en blå bana på 3,3 km och en röd bana på 6 km till en svart bana på 7,7 km finns det något för hela familjen. Wimer Bike Park utmanar rutinerade cykelfantaster lik väl som nybörjare på stigcykling. 

Missa inte: Uppvärmningen är viktig, missa inte att ta några varv på Wimer Bike Parks busiga bana BMX-karaktär för att leka och värma upp i.

Kanotpaddling

Till ljudet av porlande vatten och kvittrande fåglar glider ni tyst fram på den vackra Stångån. Den tysta paddlingen ger er chansen att få se rådjur, fåglar eller andra djur vara nere vid ån och dricka vatten.

För er som föredrar friheten i öppna vatten är en rundtur i Krön, Nossen eller Yxern det perfekta alternativet. Packa ihop en matsäck, samla familjen eller några vänner och ge er ut på ett kanotäventyr! Kanoter kan hyras på Kröngården och Smålandsbyn för äventyren i Krön och längs Stångån och för Yxern, via sms till 070-140 44 40.

Missa inte: Den vackra miljön från Försjön och söder ut är en perfekt dagstur på smala vattenvägar, vackra stenbroar och prunkande grönska.

Norra Kvills Nationalpark

En av Sveriges minsta nationalparker bjuder in till mystiken och magin i den småländska trollskogen med sina två rundor på 2,5 respektive 4 kilometer. Den tuffa vandringen lönar sig när du kan känna stillheten och lugnet vid Idgölens vatten och andas ut vid Idhöjdens utsiktsplats.  

Missa inte: Samla kraft för att ta er till Idhöjdens utsiktsplats, en tuff stigning där du håller dig i rep för att klara branten upp på höjden. Belöningen är väl värd när man når utsikten över trädtopparna, speciellt under solnedgång.

Längs naturens leder

Packa dagryggsäcken eller den stora ryggsäcken full med mat, tält och sovsäck. Gör en dagsvandring eller utmana er själva genom att vandra på Sevedelden eller någon av våra kortare leder, upplev Allemansrätten och lugnet i den svenska naturen.

Sevedeleden 

Med sina 50 kilometer plus påfartsleder på 18 respektive 35 kilometer är Sevedeleden den längsta leden i kommunen. Leden går igenom skogar, över åkrar och passerar flera av skogens sevärdheter och historiska platser på stigar eller längs vägar. Ibland får man ta hjälp av rep att komma upp för bergen för att njuta av den vackra utsikten innan det vänder neråt igen. Gör vandringen till en flerdagarstur och övernatta längs med leden. Övernattningsstugan i Mossebo eller rum på Mossebo Gästhem, rum på Träffpunkt Körsbärskullens vandrarhem eller i stuga vid Lilla Sverigebyn alternativt i stuga vid Spilhammars Camping eller i ledens vindskydd eller eget tält. 

Missa inte: Ta många pauser och njut av landskapet och naturen. Andas ut på de småländska bergstopparna och imponeras av hur vacker naturen är. Stanna och läs skyltarna vid skogens sevärdheter och upplev tillsammans!

Brantestad naturrunda 

På en 9,9 kilometer lång tur genom odlingslandskap och skogsmark går Brantestad Naturrunda. En lagom kuperad promenad som ger er möjligheten att ta del av fornlämningar, en levande kulturbygd och ett fantastiskt växtliv. Passa på att hålla en picknick på någon av de vackra rastplatserna längs leden eller stanna till vid Ostkakeboden i Frödinge.

Missa inte: Ta med dig dagens lunch eller middag och avnjut den vid den vackra grillplatsen intill Yxern. Att laga mat utomhus gör varje måltid till något speciellt!

Djursdalarundan

En sju kilometer lång runda med stopp vid både naturfenomen och spännande kulturhistoria. Stanna till på vackra platser för en picknick eller ta en avstickare till Musteriet i Djursdala by och fyll på med energi. 

Missa inte: Gå in den smala stigen vid träskylten som säger ”utsikten” för att få en fantastisk vy över Djursdalas trädtoppar.

Smé-åna

Smé-åna tar er på en resa 4,5 kilometer lång resa genom Gullringens utveckling. Från Kvarndammen och traktens högsta vattenfall där du kan stöta på strömstare och utter till den gamla kraftstationen och förbi en grotta i de gamla Skomakarbergen för att avsluta med en bit på historiska Kungsvägen. Blir ni fikasugna så passar ett besök på det lilla konditori som tagit Sverige med storm med sina flerfaldigt vinnande semlor, Stigs Konditori.

Missa inte: Ta lite extra tid att imponeras av vattenfallet. Har du balansen och bra skor går det även smyga in vid den gamla vattentubens fundament för att få en annan vy av vattenfallet.

Ingebo Hagar

Guidas genom kretsloppsbyn och se både djur och natur i den härliga miljön. Upplev de småländska skogarna i såväl korta som längre rundor i den vackra blandskogen. Avnjut en fika på Flickornas kafé och övernatta i de röda små stugorna, kolarkojan eller Tant Agnes Pensionat mitt i den småländska idyllen hos Ingebo Hagar. 

Missa inte: Varje dag under sommarsäsongen kan du klockan 11.00 – 12.00 få komma in och klappa gårdens alla djur.

Låt smaklökarna guida er

Längs slingrande landsvägar och gator gömmer sig en hel värld av smaker som bakas och lagas i vår bygd.

Mariannelunds Karamellkokeri

Efter traditionellt recept från 1929 bakas godis och karameller i det lilla huset i Mariannelund. Polkagrisar, mintkyssar, teaterkonfekt och ett 40-tal andra delikatesser finns såklart för att fylla upp förrådet med. 

Missa inte: ta en titt in i fabriksbutiken och se tillverkningen på nära håll innan du avnjuter dina godsaker.

Musteriet

Som en nyhet för matfantasten står Musteriet öppet för besök. En restaurang och café med varierande meny utifrån säsong och råvaror så lokala de kan bli. Maten som bjuds är tillagad på Sveriges största vedspis från Husqvarna som tjänstgjort vid flottbasen i Karlskrona!

Missa inte: Besök Musteriet i skördetider. Ta med dina äpplen och få dem mustade under tiden du njuter av en matbit, åk sedan hem med din egen must!

Ostkakeboden

Småländsk ostkaka avnjuts bäst i den lilla ostkakeboden i Frödinge. Här har det lagats ostkaka ända sedan 1950-talet. Kladdkakor, pajer och självklart ostkaka serveras varje dag i cafét.

Missa inte: Gör ett besök i fabriksboden och köp med dina favoriter hem. Glöm inte kylväskan!

Mossebo Gästhem

Traditionen med middagar i Mossebos matsalar går långt tillbaks i tiden. Njut av härlig sommarmat, välsmakande klassiker och hembakade desserter som serveras i salarna och gröna trädgården.

Missa inte: Har du tur kanske möjligheten att det intilliggande orörda hemmet som tillhörde Maja och Albert Johansson kan öppnas upp. Kolla med personalen i förhand!

Brygghuset

Följ även med på en guidad tur bland jästankar, tappkranar och flasklinjer på Åbro Bryggeri innan ni sitter ner i Restaurang Brygghuset. Den gamla lastkajen har blivit restaurang med det kopparfärgade mikrobryggeriet Lilla Åbro precis intill. Färskt öl, god mat och en helt unik miljö utlovas.

Missa inte: Avsluta den guidade turen med en förbokad dryckesprovning där ni får smaka på fem drycker ur Åbros stora sortiment.

Söderhult Schnitzel Alm

Att hitta en österrikisk restaurang mitt i den småländska skogen kan vara överraskande. På gården Söderhult har det lagats Österrikisk mat sedan 2006. Wienerschnitzel i olika variationer med österrikisk potatissallad eller pommes är den stora specialiteten. Förboka ditt besök för bästa upplevelse.

Missa inte: Bo över i Söderhults fantastiska lugn. Välj mellan stuga eller rum och upplev Söderhult lite närmre. Kanske vågar du till och med säga hej till gårdens alpackor.

Skogens honung

I Flohults gamla lanthandel, omgivet av blommande rabatter, surrande bin och småländsk skog hittar ni Skogens honungscafé. Här bjuds ni på en smakrik upplevelse med den internationellt guldbelönade skogens honung i fokus.

Missa inte: Ta en titt inne i ett av hörnen, ser du caféets inne-bin?

Upplev Astrid Lindgrens Vimmerby

Samla familjen, fyll picknickkorgen, sätt ihop en spellista och upplev miljöerna från dina Astrid Lindgrenfavoriter.

Katthult 

Välkomnandes av djur och en idyllisk smålandsgård gör ni ett besök i filmernas Katthult. Se flaggstången som Ida hissas upp i flaggandes i vinden och känn barndomsminnen om Emil i Lönneberga komma till liv i lek och skoj hos besökare. 

Missa inte: Kika in i Snickarboa och beundra alla trägubbar som täljts!

Bullerbyn

Fortsätt Astrid Lindgrensutflykten med att hoppa i hö, avnjut en våffla och känn den idylliska bullerby-känslan vid de tre små husen i Sevedstorp.

Missa inte: Leta upp det spännande trädet som växer snett bakom höskullen i Sevedstorp. Kanske är denna ihåliga ask det bästa gömstället i hela Pelarnetrakten?

Filmbyn Småland

Kliv sedan in i filmens värld med kulisser och rekvisita från Astrid Lindgrens filmer och en interaktiv våning med karaokebås och AR-teknologi som låter dig hoppa över helvetesgapet och hissas likt Ida upp i flaggstången.

Missa inte: Lämna bilen hemma och upplev inspelningsplatserna från cykelsadeln. Hos Cykla i filmlandskapet Småland upplever du korgcykling när den är som bäst, i skogen, på stigar och tillsammans. Längs leder fyllda utav filmhistoria och vacker natur, från en timme till en dags cykling. 

Astrid Lindgrens Värld

Här i Astrid Lindgrens Värld finns Katthult, Villa Villekulla, Mattisborgen, Bråkmakargatan och många andra kända miljöer på riktigt. Kliv in i sagornas värld och möt favoritkaraktärerna samtidigt som du upplever den idylliska teaterparken. 

Missa inte: Imponeras av alla fina hus som finns runt om i parken. Gå in i alla hus och imponeras av alla detaljer.

Upplev Vimmerbys djur och natur

Erik, Stina, Pralinen, Pelle, Maja och alla andra av djuren hälsar er välkomna till Vimmerby! Upplev de svenska djuren på nära håll under en rundtur till Vimmerbys gårdar.

Eriksgården

En dag hos djuren och naturen på Eriksgården spenderas bäst på ryggen av trygga gotlandsruss eller i vagn bakom ståtliga ardennerhästar eller varför inte utmana familjen i en bondekamp!

Missa inte: Att koka kaffe och laga mat över öppen eld är en riktig upplevelse, missa inte att boka en kolbullekväll i timmerstugan!

Virum Älgpark

Har du alltid drömt om att komma en älg riktigt nära? Hos Virum Älgpark får du följa med in i hägnet och uppleva närheten till den ståtliga skogens konung. Klättra upp i traktorvagnen och upplev ett äventyr du sent kommer glömma.  

Missa inte: Sätt en potatisskiva i munnen när älgarna närmar sig för att få en ordentlig älgpuss!

Ingebo Hagar

Fortsätt mot Ingebo Hagars kretsloppsby och besök både djur och natur i den härliga miljön. Varje dag mellan 11.00 och 12.00 finns möjlighet att klappa på både kaniner, grisar, får och getter. Passa även på att utforska gården ännu mer längs vandringslederna genom skog och hagar. 

Missa inte: Ta ett varv i Ingebo Hagars fantastiska köksträdgård och inspireras av både ätbara och vackra växter.

En lugn weekend i kulturens Vimmerby

Ta en tur i det kulturella Vimmerby. Natur, museum, guidningar, allt har en historia att berätta.

Åbros Bryggerivisningar

Följ med på en guidad tur bland jästankar, tappkranar och flasklinjer på Åbro Bryggeri. Sveriges äldsta familjebryggeri och ett av Europas modernaste med kanske det finaste microbryggeriet Lilla Åbro placerat precis intill restaurangen. 

Missa inte: Avsluta den guidade turen med en förbokad dryckesprovning där ni får smaka på fem drycker ur Åbros stora sortiment.

Stadsmuseet Näktergalen

Fortsätt till Vimmerby stad och det lilla huset från 1700-talet med tak och väggmålningar. Här bjuds ni in att ta del av hela Vimmerbys historia. Från den permanenta utställningen om stadens utveckling till säsongens utställningar ”Slöjd med budskap” och ”Vimmerby i närbild”.

Missa inte: Ta er tiden att, utöver utställningarna, inspektera både väggar och tak för att få se de fantastiska målningarna.

Visans Skepp

Rulla söder ut till Visans Skepp, en skeppssättning med 40 av de vackraste visorna och psalmerna från 1900-talet inblästrade placerad på höjden intill dammen i Storebro. Sjung visorna tillsammans eller bara njuta av utsikten över sjön.

Missa inte: Boka en dragspelande allsångsledare som ni kan sjunga er igenom besöket tillsammans med.

MX World Collection 

En europaunik samling av motocrosscyklar och speedwaycyklar pryder lokalerna på MX World Collection. Speciella fabrikscyklar och crossar körda av kända förare samt ett flertal världsmästarcyklar är bara några av de guldkorn som finns att beskåda.

Missa inte: Planera in en lunch i restaurangen. Goda och vällagade favoriter som avnjutes med utsikt över utställningshallen.

Kvilleken

Vidare mot Kvilleken eller Rumskullaeken som den också kallas är Sveriges äldsta och största träd och en av de grövsta ekarna i hela Europa. Med sina cirka 1000 år och en brösthöjd är 13 meter är det en imponerande jätte att besöka.