Foto Emma Jansson

Semesterracet

<br />Foto: Daniel P Sandin
<br />Foto: Daniel P Sandin
<br />Foto: Daniel P Sandin
<br />Foto: Daniel P Sandin
<br />Foto: Daniel P Sandin
<br />Foto: Daniel P Sandin

Semesterracet - en av Sveriges största folkracetävlingar

Fem dagar, 600 deltagare, 350 funktionärer och över 20 000 åskådare. Semesterracet är en av Sveriges absolut största folkracetävlingar och en sann folkfest år efter år.

– Kom hit och titta! Under finalerna på lördagen är det alltid extra roligt. Då är det närmare 15 000 personer här i Gnagaredalen. Du behöver inte ens vara bilintresserad för att tycka att det är häftigt, lovar Kicki Henningsson, säkerhetsansvarig.

När den första versionen av Semesterracet gick av stapeln 1981 var det en endagstävling. Under åren har intresset ökat enormt och idag varar tävlingen i hela fem dagar. Förare från hela landet, och resten av Norden, intar Vimmerby under en fartfylld vecka varje sommar.

– Nu är vi runt 600 deltagare årligen, berättar Ulf Karlsson som arbetar som tävlingsledare under Semesterracet.

På det stora området finns också närmare 600 campingplatser. De flesta som kommer till Semesterracet har varit med många gånger förut, och att bo på campingen med alla likasinnade är en viktig del av gemenskapen.

Där det händer

Med så många åskådare som Semesterracet har är det knappast en underdrift att kalla tävlingsveckan för en enda lång folkfest. Men varför gillar vi folkrace så mycket? Ulf tror det handlar om närheten till all action.

– Du kommer så nära inpå allting. Depån är öppen för publiken och det tror jag folk gillar. Vill du gå i depån känna på bilarna prata med folk och förare så kan du det. De flesta är väldigt vänliga, ler han.

Något för alla

Och att just Semesterracet är en så uppskattad tävling bland deltagare och åskådare handlar i grunden om ett välorganiserat arrangemang, menar Ulf.

– Vi brukar lyckas väldigt bra med campingar, tävlingar och genomförande och därför kommer många tillbaka, säger han och fortsätter:

– Den här tävlingen är något som folk ser fram emot hela året. Ulf håller med kollegan Kicki om att folkrace är något för alla och han uppmanar alla nyfikna att komma och titta.

– Vi har byggt nya publikplatser så att vi får in alla. Vi är redo för högtryck! Han utlovar mycket action, men också en riktig härlig stämning.

– Gemenskapen är det bästa med folkrace. Det spelar ingen roll vilken klubb man tillhör, alla är positiva och hjälpsamma. Jag har inte upplevt den sammanhållningen inom någon annan motorsport.

Hans förväntningar inför årets tävling är såklart att allt ska rulla på som det brukar och att besökarna ska ha det så bra som möjligt.

– Sedan ser jag gärna att vi har en hemmaförare som vinnare. Det har faktiskt hänt några gånger, och det är alltid roligt!

Ur tidningen Alla Barns Älskade Vimmerby. Text: Lisa Knutsson/Roxx

Se även

Semesterracet 2017

Årets version av semesterracet går av stapeln 11-15 juli. Platsen för evenemanget är Gnagaredalen. 

Faktaruta:

Du får börja tävla i folkrace det året du fyller 15 år. Man tävlar i klasserna junior (15-18 år) senior (som du kan vara hela livet), samt veteran (från 50 år om du vill byta från senior) och dam. Damer får även köra i herrklasserna om de vill. I Semesterracet är ungefär 100 deltagare kvinnor.

Efter avslutad tävling är alla bilar till salu för max 6500 kronor. Denna gräns är till för att hålla kostnaderna nere. ”Det ska inte behöva kosta så mycket att hålla på med sporten. Då har man rallycross istället”, säger Ulf.

Omkring 40 av de som startar är hemmaförare från Vimmerby. Två av dessa förare har kört alal semesterrace ända sedan starten!