Träskulptör får eget museum

Agne Lindblad föddes 1908 och växte upp i den lilla byn Halsebo utanför Södra Vi. Endast 31 år gammal avled han i sviterna efter en lunginflammation. Efter sig lämnade han en fantastisk samling träskulpturer. En konst han blev självlärd i.

Efter en incident där skulptörens barndomshem brunnit ned hamnade skulpturerna slutligen hos Södra Vi hembygdsförening. Jan Svärd på hembygdsföreningen berättar att skulpturerna räddades av att de vid brandtillfället var utlånade för en tillfällig utställning. Han berättar vidare att det är en imponerande samling värd att visa upp. Totalt handlar det om ca 150 skulpturer där några ingår i så kallade grupper. Dessa blir nu alltså föremål på en permanent utställning.

Museet ryms i en av de byggnader som ingår i miljön vid Brunnsparken i Södra Vi. Brunnsparken innehåller sedan tidigare besöksmål i form av ett lantbruksmuseum och en smedja. Nu utökas alltså besöksmålet med ytterligare en unik sevärdhet.


"Pluto-försäljaren" av Agne Lindblad.  

Byggnaden för museet har renoverats utvändigt och invändigt har man också byggt en handikapptoalett. Till hjälp för hörselskadade har det även installerats en särskild hörselslinga. I samband med sitt besök kommer man också kunna köpa en liten skrift skriven av Karl-Erik Svensson, barndomskamrat till Agne Lindblad.

Fredagen den 8 maj sker invigningen men först på lördagen öppnar de upp för allmänheten. Museet håller öppet lördagar och söndagar under sommartid. Därefter välkomnar de gruppbokningar. Entrépriset är 40 kr.

Text: Vimmerby turistbyrå