Astrid Lindgren på TUR-mässan

PRESSINFORMATION FRÅN ASTRID LINDGRENS NÄS 

På årets stora TUR-mässa 19-22 mars i Göteborg kommer Astrid Lindgren att bli en självklar mittpunkt. Anledningen är förstås den stora uppmärksamhet som Astrid Lindgrens person fått i både tv, i böcker och media. Plus att det är 70 år sedan den första boken om Pippi Långstrump gavs ut, vilket förstås ska firas rejält i Vimmerby!

− Vimmerby har varit Astrid Lindgrens stad ända sedan hon slog igenom för sjuttio år sen. Och i år verkar intresset slå alla rekord, säger Peter Göransson, turistchef i Vimmerby.

Bilden av Astrid Lindgren har blivit rikare och djupare för alla miljoner svenskar som tagit del av den senaste tidens fokus på den världsberömda och älskade författaren. Vid sidan av hennes folkkära figurer så har intresset för Astrid Lindgren som person vuxit. I maj släpps också hennes dagböcker från andra världskriget, vilket kommer att öka intresset ytterligare.

− Succén som SVT:s dokumentärserie ”Astrid” haft i både Sverige och Danmark har ökat intresset hos väldigt många människor att komma till Vimmerby för att uppleva hennes barndomsmiljöer, figurer och för att lära mer, säger Kjell Åke Hansson, VD på Astrid Lindgrens Näs.

− Förutom SVT:s serie har också författaren Jens Andersens nya biografi om Astrid Lindgren fått en enorm uppmärksamhet i Danmark och boken har sålt bra även här i Sverige. Vi kan nog förvänta oss en rejäl tillströmning av förväntansfulla danskar och svenskar i sommar.

Astrid Lindgrens Näs är ett relativt nytt besöksmål i Vimmerby. I fjol fick man turistbranschens finaste utmärkelse, Stora Turismpriset 2014. På Astrid Lindgrens Näs finns bland annat författarens barndomshem och den stora Astrid-utställningen. I sommar invigs också kapitel två av trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs.

Astrid Lindgrens Näs öppnar dessutom en stor utställning med avstamp i Astrid Lindgrens dagböcker från andra världskriget. Utställningen ”Hela världen brinner!” blir en stark utställning om de tendenser av rasism, flyktingströmmar och krigshot som får vår tid att likna den som Astrid skrev om då.

− Det är faktiskt två sjuttioårsfiranden i år, säger Cilla Nergårdh, marknadschef på Astrid Lindgrens Näs. Dels minnet av andra världskrigets slut, dels fyller ju Pippi Långstrump 70 år! Och de där sjuttioårsdagarna hänger på sätt och vis ihop: Pippi är ju ett barn som kom till under kriget.

På den välbesökta teaterparken Astrid Lindgrens Värld, ett stenkast därifrån, firar man Pippis 70-årsdag mer eller mindre hela sommaren på en rad olika sätt. I parken kan du möta flera av Astrids älskade figurer livs levande.

− Pippi Långstrump, Kapten Efraim Långstrump, Fröken Prysselius samt Kling och Klang kan TUR-mässans besökare se redan i Göteborg den 20-22 mars, säger Jocke Johansson, VD på Astrid Lindgrens Värld. Vi har förstås både Villa Villekulla och vår teater med och finns alldeles intill både Astrid Lindgrens Näs och Destination Vimmerby.

− Vimmerby storsatsar i år på TUR-mässan, förklarar Peter Göransson, turistchef. Vi har växt som turistmål de senaste åren, vi vill växa ännu mer och kan numera erbjuda en rad aktiviteter vid sidan av de som direkt har med Astrid att göra.

− Destination Vimmerby och en rad aktörer kommer tillsammans med Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens Näs att duka upp ett stort och dignande härligt smörgåsbord av aktiviteter, boenden och matställen som gör Vimmerby till landets kanske hetaste destination just nu. Så det är bara för alla gäster att komma hit och ta tabberas på erbjudandena i sommar!

Info:
Astrid Lindgrens Näs och Destination Vimmerby finns i monter B03:32 under TUR-mässan. Astrid Lindgrens Värld håller till i monter B02:32. Båda montrarna ligger i C-hallen.

Kontakt:
Cilla Nergårdh, marknadschef på Astrid Lindgrens Näs, 070-309 95 87, cilla.nergardh@vimmerby.se
Peter Göransson, turistchef i Vimmerby, 072-85 84 801, peter@vimmerby.com
Malin Lundström, marknadsansvarig Astrid Lindgrens Värld, 0492-798 23, malin.lundström@alv.se