Foto

Leif Niklasson

Motorprofilen - Leif Niklasson

Mitt namn är Leif Niklasson, är 54 år och kommer ifrån liten ort som heter Södra Vi som ligger strax utanför Vimmerby stad. Jag har varit professionell cross- och supercrossåkare under 15 år med meriter såsom SM-guld och tvåfaldig världsmästare i supercross.

Jag har alltid varit fascinerad av motorcyklar. Som liten cyklade jag på mina små crossbanor där hemma och redan då stod det klart för mig att jag skulle bli bäst i hela världen. Det fanns en lokal förmåga som hette Roland Isaksson. När han tränade på motorbanan i Gnagardalen så brukade jag få följa med honom.

Som tioåring fick jag min första egna cross. Från och med nu var det bästa jag visste att köra cross och jag körde för den lokala klubben Vimmerby MS. Så småningom fick jag en tränare som hette Rein Soowik.

Någon fritid fanns knappt. Allt tid gick till träning och tävling. Jag och mina kompisar hängde vid banan hela tiden. Jag minns också när de försökte köra som jag gjorde. Det slutade ofta med en vurpa och ett sjukhusbesök.

Runt 1976-77 blev jag proffs och kom ut i Europa. Där märkte man de stora kontrasterna. Allt var ju stenhårt, alla resor, alla stora städer man reste igenom. Det var rätt jobbigt att vara iväg. Trycket från sponsorerna var tufft och de krävde resultat hela tiden. Däremellan var det skönt att komma hem till lugna Vimmerby.

Idag har jag min syster och många vänner kvar i Vimmerby. Jag brukar passa på att tajma ett besök till Vännerna när det är någon motortävling på gång. Semesterracet är alltid kul och någon crosstävling givetvis.

För besökare till Vimmerby vill jag tipsa om MX-World Collection. Det är helt otroligt vad Magnus Frodig har åstadkommit. Bara att hitta alla dessa specialcrossar som egentligen borde vara helt omöjliga att hitta. Det är bara att lyfta på hatten för honom och för Vimmerby som har lyckats med detta. Jag vill också nämna ett litet hotell som heter Villa Gulekul som ligger i Smålandsbyn. Det är helt klart en kul upplevelse för alla åldrar. Jag brukar också besöka Åbro och äta en god middag på deras trevliga restaurang.

En av Leifs tävlingscyklar återfinns idag på det nybyggda MX-museet. Det är en helt unik cykel från Maico som Magnus lyckats få ihop, berättar Leif. Jag tror han måste ha rest runt Europa för att lyckas med detta.

 

Text: Leif Niklasson

English German

Se även

Foto: Emma Jansson

Motorevenemang 2015:

3 April
Påskracet, folkrace

16-17 maj
Vårracet folkrace

30 juni-6 juli
VM offshore Race (Oskarshamn)

7-11 Juli
Semesterracet. folkrace

25 Juli
Speedway Grand Prix (Målilla)

20 Sep
Folkrace sprint

3-4 Okt
Höstracet, folkrace