Inspiration

Foto Vimmerby Turistbyrå

<br />
<br />Astrid Lindgrens Näs

Träffa Pippi och Vimmerby i Kungsträdgården den 2 april!

Lördagen den 2 april mellan klockan 10 och 16 bjuder vi in er till Kungsträdgården. Vi kommer att ta med oss hela Destination Vimmerby till utställningslokalen So Stockholm för att ge er det bästa av vårt småländska Vimmerby.

Ta med familjen och inspireras av sommarens alla aktiviteter och upplevelse. Ni kommer under dagen att kunna träffa 15 olika besöksmål som är med och gör Vimmerby till barnens sommarstad. 

Vi kommer under dagen arrangera en tävling som ger er möjligheten att plocka ihop er familjs drömweekend i Vimmerby. Välj ut era favoriter bland våra boenden, restauranger och aktiviteter med chans att vinna ett helt personligt Vimmerbypaket. Skulle ni vilja ha en heldag med Pippi och Emil, bo i en mysig stugby och äta lokalproducerad mat på fin restaurang? Eller kanske lockar det mer att bo på idyllisk camping, spendera dagen med älgar och gå på picknick? Möjligheterna är många och endast fantasin sätter gränser på hur er perfekta weekend ser ut.

 

Det är oss ni kan träffa på So Stockholm;

Astrid Lindgrens Värld håller föreställning tillsammans med Pippi varje heltimme mellan klockan 11 och 15. 

Astrid Lindgrens Näs berättar om detta nya besöksmål i Vimmerby. Här finns hennes barndomshem, utställningen Hela Världens Astrid Lindgren, specialutställningar och fantastiska trädgårdar. 

Virum Älgpark har med sig älghorn och pälsar att både känna och titta på, det bjuds även på älgkorv.

Ingebo Hagar kommer att representera idyllen på landet och ha med sig sina favoriter från gårdsbutiken.

Tuna intresseförening har med sig sina uniformsklädda vänner från Smalspåret och kommer att presentera det bästa från järnvägen och den lilla byn Tuna.

Barnfilmbyn berättar om sitt nya interaktiva museum som invigs 2017. 

Lilla Sverigebyn tar med sig sommarstämningen från landet och bjuder på örtte. 

Vimmerby Kommun finns på plats med en rallybil och förare för att berätta allt om Midnattssolsrallyt som går av stapeln runt Vimmerby i sommar. 

Björkbacken

KustCamp

Vimmerby Stadshotell

Hotell Ronja

Vimmerby Camping

Oxgården

Vimmerby Turistbyrå kommer finnas och guida er rätt bland besöksmålen, vi bjuder även på kaffe, saft och Astrid Lindgrens Näs prinsesskakor bakade från Astrids mamma Hannas recept.

 

Välkomna att uppleva det bästa av Destination Vimmerby under en dag i Kungsträdgården!

 

Träffa Destination Vimmerby den 2 april klockan 10.00 - 16.00.

Adress: So Stockholm, Jussi Björlings Allé 5, 111 47 Stockholm


  Foto

  Torgmarknad i Vimmerby<br />Nils-Erik Pettersson
  Pippi Långstrump går på marknad i VImmerby i höst<br />Foto: Astrid Lindgrens Värld
  Höstmarknad på Astrid Lindgrens Värld<br />Foto: Astrid Lindgrens Värld
  Tomten besöker julmarknaden på Astrid Lindgrens Näs<br />Astrid Lindgrens Näs
  Julmarknad på Astrid Lindgrens Näs<br />Foto: Astrid Lindgrens Näs
  <br />Foto: Astrid Lindgrens Näs

  Hösttider är marknadstider

  Emil i Lönneberga åkte till marknaden i Vimmerby och visade hur man handskas med kittliga hästar. Nu för tiden säljs inga djur på marknaderna i Vimmerby även om de förekommer där ibland. Däremot finns här gott om andra aktiviteter, knallar och besökare.

  Under hösten och fram till jul kan du besöka ett flertal marknader i Vimmerby:

  Torgmarknad
  De sedan långt tillbaka i historien traditionella marknaderna lockar nuförtiden ca 10 000 personer per marknad! Tre gånger per år anordnas torgmarknader i Vimmerby. Vårmarknad, Höstmarknad och Tomasmarknad.

  Under 2017 äger dessa marknader rum 27 maj, 14 oktober och 16 december. Marknadsdagen är alltid en lördag och vid vissa tillfällen är det även förmarknad dagen innan.

  Fredagen före varje marknad är det alltid fri loppis vid de uppställda marknadsborden från ca 13.00. Först till kvarn gäller och vem som helst får låna ett bord. För vidare information kontakta kultur- och fritidsförvaltningen.

  Höstlovsöppet med småländsk höstmarknad på Astrid Lindgrens Värld
  28 oktober - 5 november är det dags för Höstlovsöppet med en äkta Höstmarknad i Astrid Lindgrens Värld. Det blir underhållning av alla de slag. Bland annat blir det äkta småländskt höstmarknad med hantverk och lokala matvaror. Det blir fyrverkeri, glasblåsning, korvstoppning och mycket annat.

  Dessutom kan alla som vill träffa Emil i Lönneberga, Pippi Långstrump, Madicken och Rasmus på Luffen och deras vänner och familjer.

  Julmarknad på Astrid Lindgrens Näs
  Den 15 och 16 december är det dags för traditionsenlig julmarknad invid Astrid Lindgrens barndomshem i Vimmerby. Liksom tidigare år har du här chansen att uppleva en riktig gammeldags julmarknad med äkta hantverk - en härlig blandning av konst- och mathantverk med tillverkning, slöjdande, försäljning och musik.

  Marknadskalender:

  14 oktober
  Torgmarknad

  28 oktober - 5 november
  Höstlovsöppet med småländsk höstmarknad på Astrid Lindgrens Värld

  15 & 16 december
  Julmarknad på Astrid Lindgrens Näs

  16 december
  Julmarknad på torget i Vimmerby

  • Annons
  • Annons

  Foto

  Gisseskalle

  Mystik vid Silvergata, Rumskulla<br />Vimmerby turistbyrå
  Utsiktsplats vid Övrakulla<br />
  Mystik i Vimmerbyskogarna<br />
  <br />Foto: Vimmerby turistbyrå
  Norra Kvills Nationalpark<br />Vimmerby Turistbyrå
  Runkesten<br />Vimmerby Turistbyrå

  Skogens hemligheter

  Ta del av naturen och upptäck Vimmerbyskogarnas spännande hemligheter.

  Vimmerby kommun erbjuder flera vackra vandringsleder, allt från kortare promenader till flerdagsvandringar. Stämningen i skogarna är något alldeles extra och den friska luften hjälper till att rensa tankarna. Vare sig du ger dig ut i skogen i hopp om att finna svamp och bär eller bara vill ta en stärkande promenad finns det spännande upplevelser att stöta på. De olika vandringslederna är färgmarkerade och hjälper till att guida vandraren fram till spännande fenomen och vackra utsiktsplatser.

  Det finns historier och sägner till många av skogarnas fenomen. En av de populäraste är flyttblocket Runkesten, som sägs kunna sättas i gungning endast utav handkraft. Frågan är om man vågar utmana folksägen som säger att jättekvinnan Kåra som en gång kastade iväg stenen kommer tillbaka och förgör den som lyckas välta stenen från dess nuvarande plats. 

  Ytterligare ett sägenomspunnet fenomen kopplad till traktens kyrkklockor finns i Bastefall och kallas Klockstenen. Namnet kommer från sägnen som berättar om hur det stora flyttblocket vänder på sig när det hör Pelarnes kyrkklockor slå. 

  Byt ut sägner och stenblock mot vackra vyer och höga höjder genom att besöka någon av utsiktsplatserna i närheten. Följ Sevedeleden upp på Korpeberget intill Försjön, passera först Amaliagrottan och dess stora stenblock innan stigningen upp på utsiktsplatsen påbörjas. Njut sedan av den sköna naturen tillsammans med en liten picknick eller bara i tystnad. 

  Beundra sjön Gissen söder om Storebro genom en promenad upp på Gisseskalle eller ta del av Djursdalarundan och den vackra utsikten på rundans högsta punkt. Vyn sträcker sig ut över sjön Krön och bort till samhället Södra Vi.

  En fjärde utsiktsplats finns i Övrakulla utanför Rumskulla. Från vägen börjar en tuff klättring upp mot toppen. Längs vägen passerar du först en spännande dalgång där mystiken börjar tätna. Lite längre upp i berget finns en märklig ravin som har fått namnet Silvergata. Namnet kommer av de tjuvar som här gömde kyrksilvret de stal från Rumskulla kyrka år 1851. Strax efter Silvergata når du utsiktsplatsen där du bland annat kan blicka ut över Stångån som ringlar förbi.

  Behövs vandringskartor, mer inspiration eller guldkorn i naturen finns Turistbyrån till hjälp. Hösten är till för äventyr och upplevelser, så ta dig ut i skogarna och börja upplev!

  Se även


   Foto Daniel Reich

   Vy över sjön ”Stora Idgölen”, även kallad Trollsjön.<br />Foto: Daniel Reich
   En titt in i trollens rike.<br />Foto: Daniel Reich
   Föryngrad naturskog – en 4 km lång vandringsled går genom parken.<br />Foto: Daniel Reich
   Mossbelupna stenar med tallar finns överallt i Norra Kvills nationalpark.<br />Foto: Daniel Reich
   Utsikten från den högsta punkten, ”Idhöjden”, belägen 230 m över havet.<br />Foto: Daniel Reich
   Nationalparken är perfekt för vandringar med små barn.<br />Foto: Daniel Reich

   Vägen till frihet

   Längtan att sakta ner för oss till södra Sverige i några dagar. Vi vill helt enkelt fly från stadens ljud, ge själen näring och lyssna till tystnaden. Vårt mål - det småländska höglandet.

   Med ombord har vi vår fyraårige son Emil som längtar efter att få se en levande älg. Som utgångspunkt väljer vi den lilla orten Virserum, belägen mitt i Småland och perfekt för barnvänliga expeditioner i omgivningen. Där hyr vi en mysig stuga som har byggts enligt ekologisk standard.

   När vi kommer fram är vi redan förtrollade av landskapet och hypnotiserade av skogens dofter. Det luktar tall och gran, svamp, bär och mossa. Plötsligt framstår Astrid Lindgrens berättelser som verkliga, de får ett ansikte. En av semesterns höjdpunkter blir att korsa en riktig urskog, i förhoppning om att möta en älg.

   Sagt och gjort. Vi packar en ryggsäck med köksprylar och några matvaror, maten är som bekant godast utomhus. Bilfärden tar oss i nordvästlig riktning via Vimmerby mot trakterna kring Ydrefors. Det monotona motorljudet vaggar Emil till sömns och för honom in i drömmarnas land.

   Under tiden är hans föräldrar inbegripna i ett livligt samtal. Och så är katastrofen där - vi har kört vilse. Humöret sjunker i takt med regndropparna som faller ner. Föräldrarnas anspänning går att ta på. Plötsligt dyker den upp från ingenstans: skogens konung. En ståtlig älgtjur står mitt på vägen. Upphetsade och överväldigade av känslor väcker vi lille Emil. Något sömndrucken förkunnar han att älgar och grodor är hans favoritdjur minsann! Vi vuxna instämmer glatt, och humöret i bilen stiger till nya nivåer. Älgen kastar hela tiden blickar på oss och lunkar sedan in i den sagolika skogen.

   Vi kör vidare glada och tacksamma och upptäcker snart att rutten vi valt inte innebar någon större omväg. Hur var det nu igen? Alla vägar bär till...

   Efter den lyckliga ankomsten ger vi oss in i urskogen. Vi är omgivna av gigantiska tallar och granar som är över 150 år gamla. De stora klippblocken är täckta med mossa och lavar. Här i Norra Kvills nationalpark ser det helt sagolikt ut, som om vi vore i Ronja Rövardotters skog. På områdets högsta punkt, Idhöjden, slår vi oss ner och blir närmast berusade av den vida utsikten. Det är helt underbart. Vi har landat i långsamhetens rike, i skogens frihet.

   Text och bilder: Daniel Reich

   Se även


   Daniel Reich har rest i Sverige regelbundet sedan 1998 och älskar att vara ute i naturen. Han skriver ner sina upplevelser och fångar dem även med kameran. Daniel bor med sin familj i Mecklenburg och jobbar vid sidan om sitt yrke också som fotokonstnär. Hans bilder har publicerats i flera utställningar samt i olika friluftstidningar.
   daniel_nevis@yahoo.de

   • Annons
   • Annons

   Foto Roelof Stroetinga

   Skattjakt i Vimmerby.

   Ponnyridning<br />Foto: Roelof Stroetinga
   Bilens dag<br />Foto: Roelof Stroetinga
   Julstämning<br />Foto: Roelof Stroetinga

   Vimmerby torg - mer än ett sommartorg

   När alla sommargäster anländer till Vimmerby så flyttar restauranger och caféer ut på torget och det blir liv och rörelse i staden. Men Vimmerby torg finns där året runt och det händer en hel del aktiviteter på torget även andra tidpunkter under året.

   Tre givna höjdpunkter är våra traditionella marknader som i år inträffar 30 maj, 10 oktober samt 19 december. Däremellan händer det både stora och små saker under året. Det arrangeras Skattjakt, Gratis Ponnyridning, Bilens Dag, Loppisar, Korvlördag och en massa julaktiviteter där Tomtenatta den 17 december får sägas vara ett av de mer populära eventen. Nedan kan du se aktuella datum för aktiviteter kring torget.

   Välkomna till Vimmerby torg hela året!

   Evenemang på Vimmerby torg under året:

   28/3 Skattjakt
   4/4 Gratis Ponnyridning
   25/4 Prel Gratis Barnbio
   16/5 Bilens Dag
   29/5 Förmarknad
   30/5 Vårmarknad
   12/9 Hälsoevent i Vimmerby
   26/9 Höstloppis
   9/10 Förloppis
   10/10 Höstmarknad
   24/10 Korvlördag
   29/11 Skyltsöndag
   17/12 Tomtenatta
   18/12 Förloppis
   19/12 Tomasmarknad
   20/12 Julaktivitetssöndag

   Aktiviteterna arrangeras av Vimmerby Handel och marknaderna av Vimmerby Kommun. 

   Öppettider

   Vimmerby Handels rekommenderade öppettider:

   Helgfri vardag öppet till kl. 18.00.
   Lördagsöppet till minst kl 13.00 (15.00).

   Påskafton till kl. 15.00.
   Valborgsmässoafton till kl. 15.00.
   Pingstafton till kl. 15.00.

   Midsommarafton stängt.

   Julafton stängt.
   Nyårsafton till kl. 13.00.

   Parkering
   I Vimmerby är det nära till allt och det finns gott om parkeringsplatser. I Vimmerby har vi avgiftsfri parkering.


    Foto Astrid Lindgrens Näs

    Trädgårdsgång<br />Sabina Sakari
    <br />Astrid Lindgrens Näs
    Äppelblom<br />Astrid Lindgrens Näs
    <br />Annelie Karlsson

    Trädgård till nytta och nöje - att besöka och beundra

    I alla tider har människan haft trädgård, oftast till nytta men ibland bara för nöjes skull. Och inte minst som statussymbol, ett medel för att visa sin makt och rikedom.

    Europas makthavare skapade praktfulla trädgårdar med alléer, fontäner och gigantiska planteringar för att imponera på sin samtid. Det går inte att tänka sig franska Versailles utan den praktfulla parken, Sanssouci i Potsdam utan sin magnifika terrass eller holländska Het Loo utan sina kilometerlånga häckar.

    I Sverige har vi varit lite mer modesta. För oss har trädgården varit en plats för arbete och flit, odling och skörd. Kanske för att den från början var en kålgård där man odlade till köket: kål och bönor plus en och annan kryddväxt.

    Vid förra sekelskiftet kom koloniträdgårdarna till staden för att ge människor en plats där de kunde odla sin potatis och plantera fruktträd. Idén med koloniträdgårdar kom från Tyskland och Danmark och anammades snabbt här hemma. Jordlotter i städerna annekterades och planterades, för överlevnad helt enkelt. I dag är koloniområdena små oaser mitt i städerna, perfekta för promenader men också inspirerande för den som vill ha nya idéer till sin egen trädgård eller balkong.

    Så småningom blev trädgården självklar. När de första egnahemsområdena byggdes ingick naturligtvis fruktträd och bärbuskar. Och på 60-talet när folkhemmet började bli färdigbyggt och semesterveckorna allt fler gick söndagsutflykten till Norrvikens trädgårdar i Båstad och Blomstergården i blekingska Eringsboda.

    I Helsingborg satte Gustav VI Adolf tillsammans med sin första hustru, engelska kronprinsessan Margaret, Sofiero på kartan tack vare designade blomsterrabatter och rododendronplanteringar och på 90-talet skapades en trädgårdsfest där som fått mängder av efterföljare.

    Nu tävlar städerna i Sverige om att rita om sina gamla stadsparker. Kanske tack vare Enköping som var först ut med att locka till sig holländaren Piet Oudolf för att göra vackra perennplanteringar mitt i staden. Enköping har blivit världsberömt och har fått efterföljare i bland annat Sölvesborg och Skärholmen. Umeå har tack vare kulturhuvudstadsåret fått en ny park designad av stadens son, Ulf Nordfjell. Trädgård gör skillnad och har blivit något att räkna med.

    I dag öppnar dessutom allt fler privatpersoner sina egna trädgårdar. Vartannat år hålls evenemanget Tusen Trädgårdar då alla sorters trädgårdar visas under en dag och flera andra evenemang runt om i Sverige inspirerar oss att visa upp vår egen gröna värld. För att skapa lust och ge inspiration. ”Så här gör jag, välkommen att komma in och titta!” När Tusen Trädgårdar arrangerades senast var nästan 700 trädgårdar öppna. Skåne och Småland är de landskap där man hittar flest privata öppna trädgårdar.

    Särskilt roligt är det förstås när det kommer till nya offentliga trädgårdar som vill visa upp sig. Sommaren 2014 öppnades Karin och Carl Larssons trädgård i Sundborn i Dalarna i ny skepnad. Trädgården har återskapats till hur den såg ut för 100 år sedan med tidstypiska växter. I juni samma sommar invigde dåvarande kulturministern Astrid Lindgrens Näs, en ny öppen trädgård med plats för kultur och debatt, allvar och humor. Trädgården är en viktig del av vårt kulturarv och lyfter fram både historien och människorna. Trädgården spelar roll och alla är delaktiga. Som turist ska du kunna åka vartsomhelst i vårt avlånga land och det ska alltid finnas en trädgård att besöka. Kanske en privat, men lika gärna ett koloniområde, en stadspark, en kyrkogård, en trädsamling eller bara en liten grön plätt att sitta ner på och känna doften av blommor.

    Trädgård har blivit en folkrörelse och en slags folkbildning. Genom andra lär vi oss mer om våra egna gröna platser på orden. Att trädgården är en plats för avkoppling och stillhet är ingen nyhet, men att det finns så många tillfällen och så många platser att njuta av den idag är fantastiskt. Och att det hela tiden blir fler är ändå bättre. För människans skull och miljöns.

     

    Text: Gunnel Carlson

    English German

    Se även

    • Annons
    • Annons

    Foto Vimmerby Turistbyrå

    Stora Torget i Vimmerby<br />Vimmerby Turistbyrå
    <br />
    <br />Foto: Nils-Erik Pettersson
    <br />
    <br />
    <br />

    Att handla när en kan och vill som Emil

    När Emil var på auktion i Backhorva ville han spendera lite av sina intjänade pengar, men hans far tyckte att det var bara slösaktigt. Då sa Emil tydligt ifrån med orden ”När jag inte har pengar kan jag inte köpa sockerdricka. När jag har pengar får jag inte köpa sockerdricka. När i hundan ska jag dricka sockerdricka?”

    Mina barn har också haft varianter av dessa repliker. För när man har pengar så vill en handla, vare sig man är hemma eller på semester. Vad som gör en bra handel är människorna, utbudet och tillgängligheten. Och vad skulle Vimmerby vara utan Astrid Lindgren? Och vad skulle vi vara utan alla våra besökare? 

    Tillsammans gör vi alla möten till upplevelser och minnen. Möten vi har i affärer, på olika boende och besöksmål. För ofta är det just minnen vi köper när vi är ute och reser. Vad vi tar med oss hem efter en vistelse på annan ort. Om det så är en sockerdricka, en tröja eller en nåt annat minne så är det just att man har något med sig hem som gör upplevelsen.

    Karameller till alla
    Om Pippi hade stått på torget är jag övertygad om att hon hade bjudit på karameller till alla barn. Våra karameller är trivsam handel, anrika stadsmiljöer och upplevelser av småstad med stort bemötande. Välkomna hit och ta med er så många minnen och upplevelser ni kan hem igen.

     

     Beathe Skaate, Handelsutvecklare Vimmerby  Beathe Skaate

    English German

    Öppettider

    Vimmerby Handels rekommenderade öppettider:

    Helgfri vardag öppet till kl. 18.00.
    Lördagsöppet till minst kl 13.00 (15.00).

    Påskafton till kl. 15.00.
    Valborgsmässoafton till kl. 15.00.
    Pingstafton till kl. 15.00.

    Midsommarafton stängt.

    Julafton stängt.
    Nyårsafton till kl. 13.00.

    Parkering
    I Vimmerby är det nära till allt och det finns gott om parkeringsplatser. I Vimmerby har vi avgiftsfri parkering.


     Foto Västerviks Turistbyrå

     Campingliv i Västervik

     Örn- och sälsafari<br />Västerviks Turistbyrå
     <br />Västerviks Turistbyrå
     Visfestival i Västervik<br />Västerviks Turistbyrå
     Sälsafari<br />Västerviks Turistbyrå

     Har du hört talas om skärgårdsstaden Västervik?

     Västervik är en nära granne som ligger belägen vid kusten strax öster om Vimmerby. Hit reser många för att besöka den vackra skärgården, samt för att njuta av sol, bad, shopping, Visfestivalen och andra spännande aktiviteter.

     Som besökare till Vimmerby kommer du även att trivas i vår grannstad. Städerna delar många likheter men kompletterar samtidigt varandra på ett utmärkt vis. Ett besök till Västervik är ett sätt för dig och din familj att förlänga ert besök och uppleva lite mer av vårt vackra Småland.

     Med bil tar du dig till Västervik på 45 minuter. Väl på plats infinner sig snabbt en känsla av sommarstad. Här finns strandpromenader, butiksgator och mysiga uteserveringar, allt med en frisk vind ifrån havet som ligger alldeles intill. I Västervik finns därmed goda förutsättningar för att kunna koppla av och ”bara vara”.

     Både ortsbor och besökare tar sig gärna till Gränsö som ligger fem kilometer från stadens centrum. Ute på Gränsö finner du hotell, spaanläggning, café, badmöjligheter och en naturskön vandringsled. Redan på vägen ut mot Gränsö ligger slottets ljusstöperi vars traditioner varar än idag. Som besökare är du välkommen att följa produktionen från nära håll.

     Västervik kallas som sagt för skärgårdsstaden. Anledningen är given. Skärgården finns i ögonvrån hela tiden och du kan känna dess friskhet i allt du gör. Den består av ungefär 5000 öar och skär, somliga säger till och med att den är Sveriges vackraste. Sommartid går det dagliga turer till de båda skärgårdsöarna Idö och Hasselö. Väl ute på öarna kan ni njuta av mat och dryck på restaurang med havsutsikt. Färjebiljetter köper ni på Västerviks Turistbyrå.

     Precis som i Vimmerby välkomnas barnfamiljer också till Västervik, och det är ofta Lysingsbadet som lockar. Lysingsbadet är en femstjärnig anläggning alldeles intill havet med campingtomter, stugor äventyrsbad och många andra aktiviteter som får hela familjen att trivas.

     Varje år under vecka 28 arrangeras ett av Västerviks mest kända evenemang, Visfestivalen. Festivalen arrangeras i Stegeholms slottsruin och är en riktig folkfest. Platsen och stämningen lockar gammal som ung, tillresta och västerviksbor för att lyssna när Sveriges främsta artister framför kända visor.

     I Västervik med omnejd kan du med äventyrslust, erfaren eller nybörjare, prova på aktiviteter såsom kajakpaddling, klättring, sportfiske eller turridning. Varför inte följa med på örn- och sälsafari? Från gästhamnsbryggan tar ni er med båt en bit ut i skärgården under en dag för att spana på både gråsäl och den mäktiga havsörnen.

     Det finns såklart mer att uppleva i Västervik än det vi nämnt, så varför inte besöka vår grannstad och själv se vad som erbjuds? Antingen planerar ni en dagsutflykt till Västervik, eller så passar ni på att förlänga ert besök i Vimmerby och Småland med några dagar vid kusten. Vi tror ni skulle gilla det!

     Text: Vimmerby Turistbyrå

     English German

     Se även

     Mer om Västervik

     http://www.vastervik.com

      

     • Annons
     • Annons

     Foto

     Leif Niklasson

     Motorprofilen - Leif Niklasson

     Mitt namn är Leif Niklasson, är 54 år och kommer ifrån liten ort som heter Södra Vi som ligger strax utanför Vimmerby stad. Jag har varit professionell cross- och supercrossåkare under 15 år med meriter såsom SM-guld och tvåfaldig världsmästare i supercross.

     Jag har alltid varit fascinerad av motorcyklar. Som liten cyklade jag på mina små crossbanor där hemma och redan då stod det klart för mig att jag skulle bli bäst i hela världen. Det fanns en lokal förmåga som hette Roland Isaksson. När han tränade på motorbanan i Gnagardalen så brukade jag få följa med honom.

     Som tioåring fick jag min första egna cross. Från och med nu var det bästa jag visste att köra cross och jag körde för den lokala klubben Vimmerby MS. Så småningom fick jag en tränare som hette Rein Soowik.

     Någon fritid fanns knappt. Allt tid gick till träning och tävling. Jag och mina kompisar hängde vid banan hela tiden. Jag minns också när de försökte köra som jag gjorde. Det slutade ofta med en vurpa och ett sjukhusbesök.

     Runt 1976-77 blev jag proffs och kom ut i Europa. Där märkte man de stora kontrasterna. Allt var ju stenhårt, alla resor, alla stora städer man reste igenom. Det var rätt jobbigt att vara iväg. Trycket från sponsorerna var tufft och de krävde resultat hela tiden. Däremellan var det skönt att komma hem till lugna Vimmerby.

     Idag har jag min syster och många vänner kvar i Vimmerby. Jag brukar passa på att tajma ett besök till Vännerna när det är någon motortävling på gång. Semesterracet är alltid kul och någon crosstävling givetvis.

     För besökare till Vimmerby vill jag tipsa om MX-World Collection. Det är helt otroligt vad Magnus Frodig har åstadkommit. Bara att hitta alla dessa specialcrossar som egentligen borde vara helt omöjliga att hitta. Det är bara att lyfta på hatten för honom och för Vimmerby som har lyckats med detta. Jag vill också nämna ett litet hotell som heter Villa Gulekul som ligger i Smålandsbyn. Det är helt klart en kul upplevelse för alla åldrar. Jag brukar också besöka Åbro och äta en god middag på deras trevliga restaurang.

     En av Leifs tävlingscyklar återfinns idag på det nybyggda MX-museet. Det är en helt unik cykel från Maico som Magnus lyckats få ihop, berättar Leif. Jag tror han måste ha rest runt Europa för att lyckas med detta.

      

     Text: Leif Niklasson

     English German

     Se även

     Foto: Emma Jansson

     Motorevenemang 2015:

     3 April
     Påskracet, folkrace

     16-17 maj
     Vårracet folkrace

     30 juni-6 juli
     VM offshore Race (Oskarshamn)

     7-11 Juli
     Semesterracet. folkrace

     25 Juli
     Speedway Grand Prix (Målilla)

     20 Sep
     Folkrace sprint

     3-4 Okt
     Höstracet, folkrace

      

      


      Foto Weronika Baldin - Studio Rosenfors

      Aktiviteter för hela familjen!<br />Weronika Baldin - Studio Rosenfors
      Hitta ditt drömboende!<br />Weronika Baldin - Studio Rosenfors
      Platsen där allt började!<br />Weronika Baldin - Studio Rosenfors
      Hitta lugnet i Astrid Lindgrens Vimmerby!<br />Weronika Baldin - Studio Rosenfors
      Upptäck naturen i Astrid Lindgrens Vimmerby!<br />Weronika Baldin - Studio Rosenfors
      <br />Vimmerby Stadshotell

      Träffa Pippi och Astrid Lindgrens Vimmerby i Kulturhuset den 25 mars

      Lördagen den 25 mars mellan klockan 10 och 17 bjuder vi in er till Kulturhuset. Vi kommer att ta med oss hela Astrid Lindgrens Vimmerby för en heldag där vi visa upp det bästa av vårt småländska Vimmerby!

      Ta med familjen och inspireras inför sommarens alla aktiviteter och upplevelser. Under en dag i Kulturhuset kommer ni att träffa 12 olika besöksmål som är med och gör Astrid Lindgrens Vimmerby till familjernas sommarstad. 

      Under dagen arrangeras en tävling där ni kan vinna ett helt personligt Vimmerbypaket. Plocka ut era favoriter bland de boende, restauranger och aktiviteter ni kan hitta i lokalen och vinn er drömsemester i Astrid Lindgrens Vimmerby. Skulle ni vilja uppleva en heldag med Pippi och Emil, bo i en mysig stugby och äta lokalproducerad mat? Eller kanske lockar det mer att bo på idyllisk camping, spendera dagen med älgar och gå på picknick? Möjligheterna är många och endast fantasin sätter gränser på hur ert perfekta Vimmerbypaket ser ut!

       

      Det är oss ni kan träffa i Kulturhuset;

      Astrid Lindgrens Värld har med sig Pippi Långstrump med vänner och bjuder in till föreställning klockan 11.00, 13.30,15.00 och 16.00.

      Astrid Lindgrens Näs kommer att presentera sommarens utställning samt den nya boken om Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs.

      Virum Älgpark berättar om den unika älgupplevelsen där ni möter älgarna i deras egen miljö genom guidade safariturer i vackra omgivningar. 

      Ingebo Hagar förmedlar den lantliga känslan och visar upp byns alla djur. Kryp även in i det lilla tippitältet som finns på plats för ett bjuda in till Ingebo Hagars lilla tältby. 

      Filmbyn Småland visar upp en modell i skala 1:25 av den nya utställningen som invigs i sommar. Kliv in i filmens värld i en magisk utställning som är skapad i Astrid Lindgrens anda!

      Vimmerby Kommun finns på plats för att visa upp kommunen, presentera intressanta arbetsmöjligheter och pratar om sommarens spännande evenemang!

      Vimmerby Stadshotell visar interiör från rum, bjuder på karameller samt erbjuder bokning direkt på plats, extra erbjudanden till våra besökare på mässan. Boka ditt rum till sommaren direkt på plats. 

      Fredensborgs Herrgård bjuder in till en gemytlig herrgårdssemester i vacker miljö!

      Hotell Ronja visar upp sin breda verksamhet i form av hotell, konferensanläggning, restaurang, gym samt relax med pool, bubbelpool och bastu.

      Vimmerby Camping bjuder in till campinglivet vid sjön Nossen och erbjuder 15 procent rabatt på bokningar. 

      Oxgården informerar om sitt familjeboende och erbjuder alla 15 procent i rabatt vid bokning under mässan. 

      Vimmerby Turistbyrå finns på plats för att guida er runt  bland besöksmålen, vi bjuder även på kaffe och kaka. 


      Välkomna att uppleva det bästa av Astrid Lindgrens Vimmerby

      under en dag i Kulturhuset, Stadsteatern i Stockholm!

      Besöksadress: 

      Kulturhuset Stadsteatern
      Lokal: Studion
      Sergels Torg,
      111 57 Stockholm

      Barnvagnsparkering med begränsat utrymme finns på våning "Plattan".

       

      Vi bjuder på föreställning med Pippi och vänner klockan:

      11.00, 13.30,15.00 och 16.00

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

          Arrangeras av Vimmerby Turistbyrå

          och medlemmar i Vimmerby Turism.

      Dagen Arrangeras av Vimmerby Turistbyrå tillsammans med medlemmar i Vimmerby Turism.
      Dagen Arrangeras av Vimmerby Turistbyrå tillsammans med medlemmar i Vimmerby Turism.
      Dagen Arrangeras av Vimmerby Turistbyrå tillsammans med medlemmar i Vimmerby Turism.

      Dagen arrangeras av Vimmerby Turistbyrå tillsammans med medlemmar i Vimmerby Turism. 
      Dagen arrangeras av Vimmerby Turistbyrå tillsammans med medlemmar i Vimmerby Turism. 

      Arrangeras av Vimmerby Turistbyrå och medlemmar i Vimmerby Turism.
      Arrangeras av Vimmerby Turistbyrå och medlemmar i Vimmerby Turism.
      • Annons
      • Annons

      Foto Vimmerby Turistbyrå

      Är du på ständig jakt efter unika föremål, vill du utöka din samling eller helt enkelt bara stilla upptäckslustan? Här i Vimmerby har vi ett härligt utbud av antik-, kuriosa-, retro- och loppishandlare. Alla med öga för "det där lilla extra"!

       

      Ta en rundtur i stadens butiker och hitta dina favoriter, flera av butikerna är öppna året runt medan andra har öppet under sommarmånaderna. Med en härlig blandning av kläder och möbler, husgeråd och böcker, gammalt och nytt kan alla gå nöjda ur en loppisrunda i Astrid Lindgrens Vimmerby.

       

      Ta en titt på loppiskartan för att hitta rätt i Vimmerby stad.

       

      Ta en titt på den utskriftsvänliga loppiskartan!