Barnfilmbyn

Barnfilmbyn - ett nytt besöksmål i Barnfilmbyn Mariannelund. När filmerna om Emil i Lönneberga spelades in hittade filmteamet de perfekta inspelningsplatserna i och utanför Mariannelund.
Museet
I Barnfilmbyns museum i Mariannelund finns information om Katthult, Bullerbyn och övriga inspelningsplatser i Vimmerby-och Mariannelundsområdet. VI har nya dokumentärfilmer med skådespelare och statister som berättar anekdoter från inspelningstiden av Emilfilmerna på 1970-talet.

2015 presenteras två nyheter
En utställning med Stig Lassebys originalillustrationer från filmerna om Pelle Svanslös. Stig bodde och verkade i Eksjö, så det finns en stor koppling i filmskapandet till bygden.

Den stora nyheten är att vi öppnar upp en utställning om den nya animerade filmen Emil & Ida i Lönneberga. Vi berättar om hur skapandet av filmen har gått till i samarbetet mellan SF, Filmlance, Bildmakarna Berg, Pennfilm och Saltkråkan AB, dessutom visar vi en dokumentärfilm där Per Åhlin och hans medarbetare berättar om hur man producerar animerad film.

I Emilfilmernas spår
En app finns nu tillgänglig som guidar dig till 12 olika filminspelningsplatser i området kring Mariannelund. Vid varje inspelninsplats hittar du en skylt med mer information om vad som hände på just den specifika platsen. Varje skylt har även försetts med en QR-kod du kan scanna med hjälp av en smartphone. När du scannar QR-koden ges du möjlighet att se bilder, filmklipp och extramaterial från personer som var involverade i inspelningarna. Appen kan laddas ner gratis från Google Play och Appstore.

Med utgångspunkt från bygdens barnfilmtraditioner är Barnfilmbyhuset ett första steg för att skapa ett nytt och innovativt besöksmål - Filmernas hus.

Bilder